Samo 30 minuta hodanja dnevno čini čuda za vaše zdravlje, a pomaže i u mršavljenju! Evo nekoliko savjeta za učinkovitost ove aktivnosti

30 minuta hodanja

U današnjem užurbanom svijetu mnogima je teško pronaći vrijeme i motivaciju za trening. Međutim, posvećivanje samo 30 minuta dnevno hodanju može donijeti brojne zdravstvene dobrobiti. Ne samo da je hodanje pristupačan i jednostavan oblik tjelovježbe, već je i ključ poboljšanja vašeg zdravlja i opće dobrobiti.

U nastavku otkrijte kako i zašto 30 minuta hodanja dnevno može učiniti čuda za vaše zdravlje.

30 minuta hodanja - prednosti
FOTO: Shutterstock

30 minuta hodanja – prednosti

Brzo hodanje od 30 minuta dnevno može značajno poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje. Hodanje ubrzava otkucaje srca, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti te pomaže u održavanju zdrave razine krvnog tlaka i snižava loš kolesterol.

Uz to, 30 minuta hodanja učinkovit je način reguliranja tjelesne težine. Iako intenzitet hodanja možda nije tako visok kao kod nekih drugih oblika vježbanja (npr. trčanje, vožnja bicikla, plivanje i sl.), dosljednost hodanju 30 minuta dnevno pomaže u sagorijevanju kalorija, a u kombinaciji s uravnoteženom prehranom može podržati ciljeve mršavljenja.

Osim što na taj način pomaže mršavljenju, istraživanje je pokazalo da provođenje vremena u šetnji na svježem zraku snižava razinu hormona stresa kortizola. Povišena razina kortizola dovodi do povećanog apetita, a masna, slatka hrana često je prvi izbor.

Brzo hodanje od 30 minuta
FOTO: Shutterstock

Zbog utjecaja na hormon stresa, tjelesna aktivnost je usko povezana i s mentalnim blagostanjem. Dnevna 30-ominutna šetnja može osloboditi endorfine koji se često nazivaju “hormonima sreće“, a mogu pomoći i u ublažavanju stresa, tjeskobe i depresije. Ritmička priroda hodanja također nudi meditativni učinak, odnosno smiruje i razbistrava um. Odlazak u šetnju također može povećati vašu energiju jer povećava protok kisika u tijelu i razinu epinefrina i norepinefrina koji podižu razinu energije.

Osim utjecaja na srce, mršavljenje i mentalno blagostanje, hodanje je vježba s malim opterećenjem koja minimalno opterećuje zglobove, što je čini idealnim izborom za ljude svih dobnih skupina.

Redovito hodanje može poboljšati fleksibilnost zglobova, ojačati mišiće i smanjiti rizik od problema povezanih sa zglobovima.

30 minuta hodanja – kalorije

Iako točan broj kalorija sagorjelih tijekom 30-ominutne šetnje varira ovisno o čimbenicima kao što su dob, težina i brzina hodanja, procjenjuje se da prosječna osoba može sagorjeti oko 120 – 150 kalorija tijekom tog vremena.

30 minuta hodanja - kalorije
FOTO: Shutterstock

Kako maksimalno iskoristiti 30 minuta hodanja za navedene prednosti?

Evo nekoliko savjeta kako maksimalno iskoristiti hodanje za bolje zdravlje:

  • budite dosljedni – odaberite termin koji odgovara vašoj dnevnoj rutini i držite ga se
  • hodajte s društvom – šetnja s prijateljem ili članom obitelji može iskustvo učiniti ugodnijim i pomoći vam da ostanete motivirani
  • mijenjajte svoje rute – istraživanje različitih pješačkih staza ili ruta održava aktivnost zanimljivom i angažira različite mišićne skupine (npr. hodanje brdovitim terenom i sl.)
  • održavajte ispravnu formu – obratite pozornost na svoje držanje tijekom hodanja kako biste spriječili naprezanje tijela
  • ostanite hidrirani – ponesite bocu vode, posebno tijekom toplijih dana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Rabbit, M. i sur. (2023). 15 Major Benefits of Walking, According to Experts. Prevention.
  2. McGuire, J. (2022). Here’s what 30 minutes of walking each day can do for your body. Tom’s Guide.
  3. Sayer, A. (2022). Walking 30 Minutes A Day: The Benefits And Tips To Make It A Habit. Marathon’s Handbook.
  4. Olafsdottir, G. i sur. (2020). Health Benefits of Walking in Nature: A Randomized Controlled Study Under Conditions of Real-Life Stress. Environment and Behavior, 52(3): 248–274.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu