Lagane planinarske staze: Manje fizičkog stresa za tijelo, a više uživanja u prirodi! Imamo popis najlakših ruta u Hrvatskoj i susjedstvu

Lagane planinarske staze

Planinarenje je izvrstan način da se povežete s prirodom, odradite tjelesnu aktivnost i pronađete mir daleko od užurbanosti svakodnevnog života. Dok neki avanturisti uživaju u izazovnim putovanjima koja pomiču njihove granice, postoji i mnogo prednosti koje nude lagane planinarske staze.

Ove staze, često karakterizirane blagim terenom i dobro označenim rutama, nude jedinstveno iskustvo u kojem mogu uživati planinari svih dobi i razina kondicije. U nastavku otkrivamo zašto lagane planinarske staze nisu samo korisne za zdravlje, već i fantastičan izbor za izlet u prirodi.

Planinarske staze za početnike
FOTO: Shutterstock

Lagane planinarske staze – zašto ih odabrati?

Jedan od najuvjerljivijih razloga da se odlučite za lagane staze je njihova pristupačnost. Bilo da ste iskusan planinar ili potpuni početnik, lagane staze svima pružaju priliku da uživaju u prirodi. Stoga, obitelji s malom djecom, starije osobe i pojedinci s poteškoćama u kretanju mogu sudjelovati u radosti planinarenja.

Lagane planinarske staze obično imaju blaže uspone, glatkiji teren i kraće udaljenosti u usporedbi sa zahtjevnijim stazama. To znači manje fizičkog stresa za vaše tijelo, što ih čini idealnim izborom za one koji traže ležernu aktivnost na otvorenom ili za prelazak na aktivniji stil života. To također omogućuje planinarima da se usredotoče na uživanje u krajoliku, divljini i jednostavnom užitku boravka na otvorenom.

Dok šetate slikovitim šumama, vijugate uz mirne potoke ili istražujete livade prepune poljskog cvijeća, prizori i zvukovi prirode mogu imati duboko umirujući učinak. Ove staze nude savršeno okruženje za meditaciju ili jednostavno opuštanje dok upijate terapeutske prednosti svijeta prirode.

Lagane staze odlična su opcija za obitelji s djecom
FOTO: Shutterstock

Lagane staze odlična su opcija za obitelji s djecom. Djeca mogu razviti ljubav prema prirodi i učiti o okolišu na siguran i ugodan način.

Ove obiteljske avanture mogu stvoriti trajna sjećanja i usaditi cjeloživotnu zahvalnost prema prirodi.

Na zahtjevnijim planinarenjima fokus se često pomakne na dolazak do odredišta ili svladavanje strmih uspona. Lagane planinarske staze, s druge strane, omogućuju planinarima da uživaju u samom putovanju. S manjim naglaskom na fizičke zahtjeve, možete uzeti vremena za promatranje prirodnog svijeta oko vas. Možda ćete uočiti divlje životinje, identificirati različite biljne vrste ili jednostavno pronaći radost u šuštanju lišća i cvrkutu ptica.

Planinarske staze za početnike

U nastavku provjerite najlakše planinarske staze.

Sljeme
FOTO: Shutterstock

Medvednica, Sljeme

Jedna od najlakših staza na sljemenu je staza broj 13. Kreće se iz Šestina, odnosno kod restorana Šestinski Lagvić prema Kraljičinom zdencu. Staza nema teških uspona i idealna je za osobe sve razine kondicije, a posebno za obitelji s djecom koje žele ugodnu i kratku šetnju.

Kada dođete do Kraljićinog zdenca, možete produžiti do planinarskog doma Grafičar. Iako je put malo teži, nećete se previše mučiti i uživat ćete u svakom koraku.

Ravna gora
FOTO: Shutterstock

Ravna gora

Ravna gora (u Hrvatskom zagorju) idealna je za planinarenje jer je možete uključiti kao malu planinarsku avanturu koju ćete nagraditi posjetom dvorca Trakošćana. Na planinarsku stazu uključujete se s parkirališta kod hotela Trakošćan, a do vrha se može doći različitim putevima. Na putu do Trakošćana možete se odmoriti uz hranu i piće te nastaviti s organiziranjem vlastite planinarske rute do dvorca.

Risnjak
FOTO: Shutterstock

Risnjak

Nacionalni park Risnjak svoj je status dobio još davne 1953. godine, i to s razlogom. Jedna od dobrih staza za planinare početnike je staza Leska koja počinje iz Crnog luga. Također, možete se uputiti na ugodne staze bez strmina koje kreću od izvora Kupe, a najkraća počinje u selu Razloge i duga je manje od dva kilometra.

Samoborsko gorje
FOTO: Shutterstock

Samoborsko gorje

Pješačka staza od Šoićeve kuće do Cerinskog Vira idealna je prilika za opuštenu obiteljsku šetnju. Nakon kraćeg uspona asfaltiranom cestom kroz selo dolazite do raskrižja na kojem se možete odlučiti za zahtjevniju stazu koja vodi prema Japetiću ili onu koja vodi prema Cerinskom Viru, ovisno o vašoj kondiciji i planovima. Staza počinje makadamskim putem unutar šume, nakon čega slijedi kratka dionica kroz selo, koja završava spuštanjem prilično strmom šumskom stazom koja vodi do Cerinskog Vira.

Juliana Trail
FOTO: Shutterstock

Juliana Trail (Slovenija)

Juliana Trail osebujna je kružna staza, duga više od 270 km, koja pretežno prolazi nizinskim terenom. Krenuvši na ovo putovanje, upoznat ćete periferiju Julijskih Alpa i Nacionalni park Triglav, dok ćete se povezati s prirodom i autohtonim zajednicama. S obzirom na pretežno ravan teren, također se pokazala pogodnom za obiteljske izlete.

Lisin
FOTO: Shutterstock

Lisin (Bosna i Hercegovina)

Lisin je najviši vrh planine Bitovnje koja je prostrana i ima zaravnjene vrhove, a nudi pogled koji će vas prilično očarati. Staza je srednje teška i tehnički nezahtjevna s kratkim strmim dijelovima, ali definitvno se isplati popeti na vrh i uživati u pogledu.

Babin Zub
FOTO: Shutterstock

Babin Zub (Srbija)

Stara planina u Srbiji poznata je po svojem južnom dijelu poznatijem pod nazivom Babin Zub. Ova se staza dići predivnim slapovima, potočićima i pitoresknim selima, a idealna je za planinarenje u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu