Izleti na jedan dan: Znamo nekoliko turističkih destinacija koje nude puno sadržaja bez da trošite puno vremena na putovanje

Izleti na jedan dan

Sigurni smo da rijetko tko sunčane vikende voli provoditi kod kuće. Ljeto ne morate pamtiti samo po godišnjem odmoru, već možete iskoristiti slobodan dan u tjednu za kratki izlet s obitelji ili prijateljima koji će vam popuniti vrijeme na zabavan način.

Izleti na jedan dan idealan su način da ne trošite puno vremena na putovanje, ali da vidite puno toga. Svaki ljetni vikend možete popuniti jednim izletom na lokacijama koje vam donosimo u nastavku.

Izleti na jedan dan – ideje

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja za jednodnevni izlet u unutrašnjosti Hrvatske.

Izleti na jedan dan
FOTO: Shutterstock

Rastoke

Ako tražite ideju za jednodnevni izlet iz Zagreba, svakako se uputite prema Slunju, odnosno Rastokama. Rastoke su prekrasno malo selo smješteno na periferiji grada Slunja, a poznato je po mlinovima na vodeni pogon koji čine većinu sela. Naselje je udaljeno sat i pol južno od Zagreba i 30 minuta sjeverno od Plitvičkih jezera, a leži neposredno na obali rijeke Slunjčice koja se ulijeva u Koranu kada dođe do Rastoka.

Glavna atrakcija posjeta Rastokama je lutanje po samom selu. Selo je rijekom Slunjčicom podijeljeno na dva dijela prije nego što se nizom malih i velikih slapova ulijeva u Koranu.

jednodnevni izlet iz Zagreba
FOTO: Shutterstock

Samobor

Ako živite u Zagrebu ili okolici i tražite izlet na jedan dan, zašto ne biste posjetili susjedni Samobor? Osim uživanja u tradicionalnim samoborskim kremšnitama, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Samoboru je pješačenje do Samoborskog dvorca, inače poznatog kao Stari grad Samobor.

Samoborski dvorac, odnosno ruševine koje su ostale, smatramo zaista vrijednima za vidjeti. Iako nije netaknut, unutar Samoborskog dvorca postoje zidine, strukture i područja za istraživanje. Odavde se također pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

izlet na jedan dan
FOTO: Shutterstock

Plitvička jezera

Sastavljena od 16 međusobno povezanih jezera koja se prelijevaju jedno u drugo, jedno za drugim, u nizu zadivljujućih slapova, Plitvička jezera proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj 1949. godine, a 1979. su postala UNESCO-va svjetska baština.

Ne trebamo vas posebno uvjeravati da su jezera apsolutno veličanstvena.

Plitvička jezera, osim što su poznata po kristalno čistoj vodi, zelenim livadama i gustim šumama, također su dom risovima, smeđim medvjedima, sivim vukovima i širokom spektru biljnih, cvjetnih vrsta i drveća.

Varaždin
FOTO: Shutterstock

Varaždin

Smješten sat vremena vožnje sjeverno od Zagreba, Varaždin je idealan za jednodnevni izlet. Poznat po svojoj baroknoj arhitekturi i mladenačkoj energiji, Varaždin se možda čini skromnim, ali će vam kroz povijest, kulturu i još puno toga zariti kandže duboko u vašu avanturističku kožu.

Dvorac Stari grad Varaždin važan je dio hrvatske povijesti, a dom je mnoštva artefakata koje su tijekom godina donirale neke od najuglednijih obitelji u gradu. Varaždin je također grad brojnih muzeja kao što su Gradski muzej, Muzej anđela i Muzej hrvatskog vatrogastva.

Trakošćan
FOTO: Shutterstock

Trakošćan

Kada su u pitanju izleti na jedan dan, Trakošćan je jedna od najpopularnijih destinacija u unutrašnjosti Hrvatske. Dvorac Trakošćan sagrađen je krajem 13. stoljeća kao dio obrambenog sustava sjeverozapadne Hrvatske. Služio je kao manja osmatračnica ceste od Ptuja prema dolini Bednje. Trakošćan je jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj cjelovito očuvane gradnje, povijesno vezan uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika – obitelji Drašković.

U muzeju Trakošćana čuva se vrijedna muzejska građa od renesanse do historicizma, koju čine vrijedne zbirke slika, namještaja, oružja i drugih predmeta koji su trajno izloženi u izvornim sobama prikazujući život plemića kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković.

Lonjsko polje
FOTO: Shutterstock

Lonjsko polje

Lonjsko polje je močvarno područje od 506 km2 u Posavini, između rijeke Save i Moslavačke gore. Smješteno uz rijeku Lonju, pritoku Save po kojoj je park dobio ime, ovaj veliki prirodni “bazen” poznat je po raznolikosti svoje flore i faune. Okolna sela (Čigoć i Krapje) dom su tradicionalne drvene arhitekture iz 19. stoljeća, a promatrači ptica (posebno roda) ovdje mogu provesti kvalitetan dan tijekom ljeta.

Medvedgrad
FOTO: Shutterstock

Medvedgrad

Ova srednjovjekovna utvrda na južnoj strani Medvednice najvažniji je zagrebački srednjovjekovni spomenik. Građen 1249. – 1254. godine, Medvedgrad je podignut kako bi zaštitio grad od invazije Tatara. Danas se tamo mogu vidjeti obnovljene debele zidine i kule, mala kapelica s freskama i Oltar domovine, koji odaje počast poginulima u Domovinskom ratu. Za vedrog dana Medvedgrad vam pruža prekrasan pogled na Zagreb i okolicu.

Izlet na more za jedan dan

Ako živite bliže obali ili jednostavno možete odvojiti malo više vremena u danu za putovanje, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja za jednodnevni izlet na Jadran.

Izlet na more za jedan dan
FOTO: Shutterstock

Krk

Jedan od najvećih i najnaseljenijih otoka u Jadranskom moru, otok Krk, pogodna je destinacija za jednodnevni izlet na more. Njegovi raznoliki krajolici, šarmantni stoljetni gradovi, fascinantna lokalna kultura i prekrasne plaže razlog su zašto je ovo tako privlačno ljetno odredište.

Osim samog grada Krka, čija povijest i arhitektura sežu još u rimsko i grčko doba, isplati se posjetiti Vrbnik i okusiti njihovo ukusno vino (žlahtinu), okupati se na plaži u Baški i uputiti se u špilju Biserujku. No, to je samo dio ljepote ovog otoka koji je udaljen manje od 200 km od Zagreba.

jednodnevni izlet na more
FOTO: Shutterstock

Mali Lošinj

Za Mali Lošinj kažu da je biser Kvarnera, a ujedno je i jedna je od vrhunskih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Središte Malog Lošinja je njegova luka koja se nalazi unutar zaštićene uvale i okružena je šarenim kućama. Na rivi se nalaze prekrasne palme, mirisno cvijeće i nekoliko klupa na kojima možete sjesti i uživati u pogledu na more.

No, glavna turistička atrakcija u Malom Lošinju je Muzej Apoksiomena. Posvećen je antičkom brončanom kipu Apoksiomena koji je 1999. godine pronađen na morskom dnu kod otočića Vele Orjule na dubini od 45 metara.

Kip Apoksiomena jedinstven je nalaz ne samo u Jadranskom moru nego i u svijetu.
Šibenik
FOTO: Shutterstock

Šibenik

Grad koji gleda u ušće Krke svakako je idealna destinacija za jednodnevni izlet. Stari grad splet je malih uličica i uličica s gotičkim i renesansnim zgradama, od kojih mnoge potječu iz vremena kada je Šibenik bio pod venecijanskom upravom. Također, grad broji čak četiri tvrđave, od kojih je glavna tvrđava sv. Nikole.

Šibenik je 2000. godine uvršten u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, a posebno se isplati uživati u pogledu na katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Nikole. Također, ako možete ostati malo duže u ovom predivnom gradu, u blizini se nalaze i Nacionalni park Krka i Kornati.

Zadar
FOTO: Shutterstock

Zadar

Osim Pozdrava Suncu i Morskih orgulja, povijesni stari grad Zadra jedno je od njegovih najvećih bogatstava. Postavljen na malom poluotoku, stari grad ima srednjovjekovne crkve, prekrasne moderne građevine i uske mramorne ulice s prekrasnim restoranima i šarenim zgradama. Grad je mjesto gdje možete doživjeti venecijansku arhitekturu i neke od najstarijih rimskih ruševina, što ga čini savršenim odredištem za odmor za ljubitelje povijesti i umjetnosti.

Kultne zidine izgrađene oko 12. – 13. stoljeća uvrštene su u svjetsku baštinu UNESCO-a. Unutar ovih zidina nalazi se više od 30 povijesnih crkava, među kojima se ističe crkva sv. Donata.

Nacionalni park Brijuni
FOTO: Shutterstock

Nacionalni park Brijuni

Brijunsko otočje je vrlo malo udaljeno od kopna, zbog čega ga se svakako isplati posjetiti. Brijuni imaju bogatu povijest – prepuni su ruševina i arhitekture za istraživanje, s poveznicama s drevnim neolitskim naseljem, bizantskim naseljima i austro-ugarskom vladavinom. Tvrđava Brijuni je mjesto koje definitivno morate posjetiti, a služila je kao glavna pulska pomorska baza za vrijeme vladavine Austro-Ugarske.

Nacionalni park Brijuni poznat je po tome što je među atrakcijama i više od 200 otisaka dinosaura pronađenih na rtu Vrbanj i rtu Ploče na otoku Veliki Brijun, a osim stare arhitekture krase ga zelene livade i safari park na zebrama, slonovima, paunovima i sl.

Mošćenička Draga
FOTO: Shutterstock

Mošćenička Draga

Mošćenička Draga slovi kao omiljeno odmaralište višeg vrha bivše Austro-Ugarske. To se može vidjeti po prekrasno izgrađenim vilama uz obalu i zadivljujućim plažama. Ovaj šarmantan gradić nudi vam niz pogodnosti i lijepih uspomena s jednodnevnog izleta, a uz šetnicu Lungomare i crkvu sv. Petra svakako se isplati posjetiti i drveni kip slavenskog boga Peruna koji je prema starim mjesnim predajama imao sjedište u Mošćeničkoj Dragi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Dhara. (2023). 10 Amazing Day Trips From Zagreb You Must Do! It’s Not About the Miles.
  2. 50+ ideja za izlete po cijeloj Hrvatskoj. (2023). Putovnica.net.

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu