Kako se odmoriti od svega? Donosimo sedam pravila za nezaboravan odmor bez stresa

Kako se odmoriti od svega

Ako planirate na odmor ovog ljeta, donosimo vam korisne savjete kako da se istinski odmorite i uživate u svakom trenutku vašeg odmora te ga provedete na holistički način. Evo kako se odmoriti od svega.

1. Budite prisutni u sadašnjem trenutku

Imajte na umu da je biti prisutan u sadašnjem trenutku najbolji poklon koji si možete darovati, posebno na odmoru.

Nerijetko se dogodi da, iako smo na prelijepoj lokaciji i sjedimo na plaži ili planinskom proplanku, naš um “vrti” konstantne brige, frustracije i upitnike, bilo da se radi o projektu na poslu koji treba završiti, brizi oko financija, vođenja domaćinstva, obiteljskih nesuglasica, razmišljanju o proteklim događajima koji su daleko iza nas ili neizvjesnoj budućnosti.

Na ovaj način propuštamo istinski doživjeti ljepotu mjesta koje smo posjetili, kao i priliku da se kvalitetno odmorimo. Uslijed konfuzije uma ne možemo posvetiti pažnju ljepoti prirode oko nas, cvrkutu ptica, zvucima morskih valova, okusima i mirisima, te ljudima oko nas.

Svakog se dana zapitajte jeste li uistinu prisutni na odmoru ili ste još uvijek (u svojim mislima) kod kuće.
Meditirajte
FOTO: Shutterstock

2. Meditirajte

Zvukovi iz prirode (šum valova, cvrkut ptica itd.), kao i tišina šume ili lokalnog parka usred gradske vreve idealni su za meditiranje i relaksaciju uma.

Ako niste prakticirali meditaciju, za početak je dovoljno da sjedite u udobnom položaju, zatvorite oči, udahnete i izdahnete duboko te se potpuno usredotočite na zvukove iz okoline, vaš dah i senzaciju u dlanovima.

Biti potpuno prisutan u sadašnjem trenutku također je meditacija. Ako se divite ljepoti prirode, istinski uživate u okusu nekog novog jela Ili voća, osluškujete zvuk valova, vode, cvrkut ptica – to je također jedan vid meditiranja!

Više o meditaciji pročitajte u članku “Meditacija za početnike: Što znači meditacija za zdravlje i savjeti“.

Kušajte lokalne specijalitete
FOTO: Shutterstock

3. Kušajte lokalne specijalitete

Nerijetko se dogodi da na odmoru jedemo isto ono što bismo jeli i kod kuće. Iako je praktično (jer ste sigurni da će vam se jelo svidjeti), ovime gubite mogućnost da kušate nešto novo i drugačije, kao i da obogatite iskustvo svojeg odmora. Usto, lokalna jela su uglavnom i jeftinija.

Dodatna prednost kušanja lokalnih namirnica, osim istraživanja mirisa i okusa mjesta koje ste posjetili, je ta što su iste vjerojatno iz lokalnog i organskog uzgoja te nose i zdravstvene dobrobiti.

Lokalno vino i maslinovo ulje iz Dalmacije pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti za srce i krvne žile, a lokalno voće poput smokvi i breskvi bogato je snažnim antioksidansima koje štite kožu od štetnog sunčevog zračenja.

Iako ove iste namirnice možete ponijeti i doma, način na koji su pripravljene prema tradicionalnoj recepturi često nosi mnogo više zdravstvenih dobrobiti nego sama namirnica konzumirana posebno.

Ponesite mirise i okuse odmora sa sobom doma
FOTO: Shutterstock

4. Ponesite mirise i okuse odmora sa sobom doma

Okuse i mirise mjesta koje ste posjetili možete djelomično ponijeti i doma kupnjom lokalnih prehrambenih proizvoda i kozmetike iz domaće radinosti, koje su često jeftinije i zdravije od onih koje biste možda mogli naći u trgovinama u svojem mjestu.

Osim zdravstvenih dobrobiti proizvoda iz domaće radinosti (poput vina, meda ili maslinovog ulja), ovim činom podržavate i lokalnu ekonomiju mjesta koje ste posjetili, kao i “obične” ljude koji čuvaju staru recepturu i njeguju tradiciju svojih baka i djedova.

Mirisi lavande iz Dalmacije ili majčine dušice s planinskih krajolika dugo će vas podsjećati na dane odmora, a ujedno i pomoći da se relaksirate.

Pročitajte članak “Sedam načina kako iskoristiti sušenu lavandu“.

Budite dostupni samo sebi
FOTO: Shutterstock

5. Budite dostupni samo sebi

U doba kada je tehnologija toliko napredovala da nas svi u svakom trenutku mogu kontirati iz (gotovo) bilo kojeg mjesta putem mobilnog telefona, a naši prijatelji na Facebooku i Instagramu mogu vidjeti fotografije naših aktivnosti tijekom cijelog dana, čak i pratiti gdje se krećemo putem GPS-a, može nam se učiniti nemogućim da nekoliko dana ili tjedana budemo “nedostupni”.

Ako vi ne poštujete svoje vrijeme, privatnost i pravo na odmor, neće ga poštovati ni drugi. Prije odlaska na odmor najavite da nećete biti dostupni cijelo vrijeme, postavite automatski odgovor vaše e-pošte, a telefon (ako ga “ne možete” isključiti) postavite na vibraciju i odredite vrijeme u danu kada ćete odgovarati na pozive i poruke ili se možda prijaviti na Facebook.

Suzdržite se od postavljanja fotografija i pregledavanja komentara na iste dok se ne vratite s odmora, kako se ne biste cijelo vrijeme “odmarali” s telefonom u rukama.

Pročitajte članak “Ovisnost o mobitelu: Narušava fizičko i psihičko zdravlje, a sve je češća kod djece! Psihologinja otkriva kako je prepoznati i kako se liječi“.

Neka vam se odmor ne pretvori u umor
FOTO: Shutterstock

6. Neka vam se odmor ne pretvori u umor

Vodite računa da na odmoru opskrbite svoje tijelo s dovoljno sna. Iako idemo na odmor, često se zapravo dogodi da zbog želje da posjetimo sve lokalne znamenitosti, barove, restorane i iskoristimo “maksimalno” svaku minutu svojeg odmora to činimo bez dovoljno sna te nam se odmor zapravo pretvori u umor!

Ako se s odmora vratite neispavani i iscrpljeni, nećete doprinijeti svojem zdravlju, a ni radnoj sposobnosti (možda biste se čak bolje odmorili da ste ostali kod kuće, a to nije svrha samog odlaska na odmor, zar ne?).

Postanite jedno s prirodom oko sebe
FOTO: Shutterstock

7. Postanite jedno s prirodom oko sebe

U svojoj knjizi Princip prirode (The Nature Principle) Richard Louv povezanost čovjeka s prirodom smatra esencijalnim za psihičko i fizičko zdravlje i tu povezanost naziva vitaminom N (eng. nature = priroda). Kao što nam za normalan rast, razvoj i zdravlje trebaju vitamini i minerali iz hrane, tako nam je potreban i vitamin N – boravak u prirodi.

Odmor je idealno vrijeme da ne boravite samo u prirodi, već i da osjetite kako ste i vi dio prirode i potpuno budete prisutni u sadašnjem trenutku.

Bez obzira jeste li na moru, u planinama ili u gradskoj vrevi (gdje možete posjetiti lokalni park, zoološki vrt ili bazene), potrudite se da “objedinite” sve dobrobiti prirode.

Hodajte bosi po plaži ili po travi (kako biste stimulirali akupresurne točke na stopalima), dišite svjesno i duboko, zagrlite drvo, sjedite pod sjenom drveta, plivajte, mirišite cvijeće oko sebe, upletite cvijet u kosu, kušajte lokalno voće i povrće, promatrajte izlazak ili zalazak sunca, slušajte cvrkut ptica, šum morskih valova ili gradske fontane, pomažite ili nahranite neku životinju (ako ste na odmoru na selu ili u posjeti zoološkom vrtu).

Pročitajte članak “Boravak u šumi: Besplatna i učinkovita terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za pluća“.

Imajte na umu zbog koga ste na odmoru
FOTO: Shutterstock

Imajte na umu zbog koga ste na odmoru

Na odmor smo došli prvenstveno da se odmorimo i obnovimo svoju energiju, no vrlo često sebi dopuštamo da nam odmor diktira pravila ponašanja nametnuta socijalnim pritiskom kada se vratimo s odmora, poput prekomjernog sunčanja (koje nerijetko završi bolnim opeklinama) da bismo “pokazali” ten kada se vratimo doma ili konstantnim klikanjem “selfija” za “prijatelje” na Facebooku ili Instagramu, koji mogu oduzeti previše dragocjenog vremena (kojeg je na odmoru uvijek malo).

Ako se vratite puni pozitivne energije, odmorni i s osmijehom na licu, to je najbolji indikator da ste proveli nezaboravan odmor!

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu