5 stvari bez kojih ne biste smjeli ići na kampiranje

5 stvari bez kojih ne biste smjeli ići na kampiranje

Vikend izlet u prirodi može postati doživljaj za pamćenje ili noćna mora. Koji scenarij bi vas mogao zapasti najčešće ovisi o jednom faktoru – što od opreme za kampiranje (ni)ste ponijeli sa sobom! 

Bez obzira jeste li novajlija kad je riječ o kampiranju ili pustolov koji voli robinzonski način života, iznimno je važno da tijekom boravka na otvorenom imate siguran i udoban “krov nad glavom“, hrane i vode. Kada se spomene kampiranje, šatori su svima prva pomisao, no na popisu stvari koje nikako ne biste smjeli zaboraviti su još četiri predmeta koja će vam biti od velike pomoći.

1. Šator

Šatori su neizostavan dio kamperske opreme, kako za višetjedna ljetovanja na obali, tako i za vikend druženja na planini ili uz rijeku. Trebate ih čak i ako namjeravate cijelo vrijeme odmora provesti u hladu borova i spavati pod zvijezdama, jer će vam pružiti sklonište od iznenadnih kiša, hladnih noći, jutarnjih rosa ili jakog vjetra

Zahvaljujući sve modernijoj tehnologiji izrade, na tržištu postoje jednostavni šatori za dvoje, troje ili više osoba, a koji se brzo sastavljaju, održavaju i spremaju. Jednoslojni modeli sasvim će poslužiti svrsi backpackerima koji često mijenjaju mjesto noćenja, dok će prozračni šatori s dvostrukim krovom biti idealni za obiteljska druženja na moru.

2. Vreća za spavanje

Šator i vreća za spavanje idu ruku pod ruku. Ipak je ljepše spavati u toploj, mekanoj i udobnoj vreći nego na tvrdom podu, zar ne? Osim što omogućuje ugodniji san, vreća štiti i od noćnog prodora hladnog zraka i vlage iz tla, praktična je te se lako održava i skladišti. 

Najtraženije su vreće za spavanje za jednu osobu, ali postoje i vreće za više osoba namijenjene za roditelje koji na kampiranje odlaze s malom djecom ili romantične izlete za dvoje.

Ako ste ipak navikli na viši stupanj udobnosti, onda je madrac na napuhavanje vaš idealan saveznik jer ćete zahvaljujući njemu lakše utonuti u san.

Foto: Tree photo created by standret - www.freepik.com
Foto: Tree photo created by standret – www.freepik.com

S druge strane, viseća ležaljka privezana između dva stabla je divan dodatak toplim, ljetnim večerima pod zvjezdanim nebom.

3. Mreža protiv insekata

Oprema za kampiranje nije potpuna bez adekvatne zaštite protiv komaraca, muha, noćnih leptira i ostalih insekata tijekom toplih, ljetnih dana i noći. S obzirom na to da u posljednje vrijeme repelenti u sprejevima baš i ne pomažu, klasična mreža protiv insekata na ulazu šatora, odnosno kao baldahin iznad madraca na napuhavanje ili vreće za spavanje, pokazali su se kao najbolja zaštita protiv malih, ljetnih dosadnjakovića.

4. Svjetiljka

U ponoć se u većini hrvatskih kampova gase ulična svjetla. Ručna ili čeona svjetiljka će vam pomoći da vidite stazu dok se šećete po mraku, ali i da skuhate večeru, popravite šator, pročitate knjigu ili odigrate jednu partiju bele s prijateljima.  

5. Kuhalo

Svjetlost i toplina logorske vatre daju dojam romantične i zabavne večeri. No, ta ista vatra vrlo lako može ugroziti kampiste, a zbog čega je paljenje vatre na otvorenom najstrože zabranjeno u hrvatskim kampovima. Da biste na svojem odmoru uspjeli pojesti nešto toplo ili barem popili jutarnju kavu, onda se u vašoj opremi za kampiranje definitivno mora naći i prijenosno kuhalo, štednjak ili mali plamenik.

Bilo da ste na planinskom proplanku, kampu na obali mora ili u ribolovu s prijateljima, ne dozvolite da vam prolom oblaka ili naporni komarci unište odmor. Ponesite sa sobom spasonosne predmete s navedenog popisa! 

I ne brinite ako ih još niste nabavili, jer ima lijeka – svu opremu za kampiranje možete pronaći na Hervisovom web shopu ili u prodavaonicama diljem Hrvatske. Neka vaš boravak u prirodi bude ispunjen zabavnim danima kojih ćete se još dugo sjećati!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Hervis

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu