Turističke destinacije u kojima se lakše diše! Ovo je pet najmanje zagađenih gradova u svijetu koje se svakako isplati posjetiti

Turističke destinacije u kojima se lakše diše

Onečišćenje zraka u gradovima ozbiljan je ekološki problem. Izvori onečišćenja zraka obično su povezani s načinom na koji živimo u gradovima. Dok mnogi ljudi vide automobile i prijevoz kao najočitije uzroke onečišćenja zraka, zagađenje zraka je povezano s izgrađenim okolišem, kao što su grijanje zgrada, gradnja i promet koji je povezan s tim.

Ipak, postoje pojedini gradovi u svijetu koji vode brigu o zagađenju zraka i okolišu te su uspjeli smanjiti zagađenost zraka na zavidnu razinu.

Prema analizi tvrtke Smart Air, koja je analizirala zagađenje zraka u 2022. godini u 553 gradova u 88 država, ovo je pet najmanje zagađenih gradova u svijetu.

Ovaj popis temelji se na podacima o onečišćenju zraka PM2.5 česticama.
Zurich
FOTO: Shutterstock

Zürich, Švicarska (0.49 µg/m3)

Zürich ima oko 400.000 stanovnika i jedan je od dva europska grada koji se nalaze u prvih pet najmanje zagađenih gradova u svijetu.

Promet je bio glavni uzročnik onečišćenja ovog grada, ali s poboljšanjem vlakova i podzemne željeznice te povećanom učestalošću vožnje biciklom onečišćenje uzrokovano vozilima se smanjilo.

Osim po kvalitetnom zraku, Zürich je poznat po svojem jezeru Zürich te starom gradu, odnosno Altstadt četvrti koja je podijeljena na dva dijela preko rijeke, a krivudave ulice nižu se kućama iz srednjeg vijeka.

Tijekom obilaska Starog grada nemoguće je propustiti znamenitosti kao što su neobičan zeleni toranj Fraumünster i Crkva sv. Petra koja ima najveći sat u Europi. Ukratko, poželjet ćete ga posjetiti, makar samo da provedete vrijeme u Starom gradu.

Zürich također ima 50-ak muzeja i nudi kvalitetan provod, bilo da se radi o kvalitetnoj hrani ili noćnim izlascima.

Pročitajte članak “Zanemareni europski grad: Novo hit-mjesto za one koji vole fino jesti“.

Perth
FOTO: Shutterstock

Perth, Australija (1.61 µg/m3)

Čak dva australska grada nalaze se na ovom popisu, ali Perth je od njih prvi po čistoći zraka. Ima oko 1,5 milijuna stanovnika, a dobio je nadimak “najsunčaniji glavni grad Zapadne Australije“. Ovaj grad također je dobro djelovao na smanjenje korištenja motornih vozila u prometu te je to jedan od faktora malog zagađenja zraka.

U ovom gradu možete uživati u mirnoj šetnji King’s Parkom ili se sunčati dok se opuštate na plaži Bathers. Bez obzira na to što posjetitelji rade u Perthu, zajamčeno im je ugodno vrijeme i zdrava doza sunca (što znači i više vitamina D koji je odličan za vaše tijelo).

Neizostavan dio ove turističke destinacije jesu i rijeka Swan, The Perth Mint, The Perth Bell Tower te Elizabeth Quay.

Više o ovom gradu možete pročitati u članku “Deset stvari koje ćete učiniti ako posjetite Perth u Australiji“.

Richards Bay
FOTO: Shutterstock

Richards Bay, Južna Afrika (2.38 µg/m3)

Za razliku od prethodnih gradova, ovaj najmanje zagađeni afrički grad nudi malo više prirodnih zanimljivosti.

Richards Bay ima oko 57.000 stanovnika te nudi neke od najspektakularnijih močvarnih krajolika i netaknute plaže, pješčane sprudove, blatnjave ravnice, slatkovodne bazene i šumska područja, ali i predivan pogled na divljinu koju krase vodene ptice, vodenkonji i krokodili.

Hobart
FOTO: Shutterstock

Hobart, Australija (2.55 µg/m3)

Hobart je u posljednjih 20-ak godina efektivno smanjio razinu ispušnih plinova posebnim programima za ekološku osviještenost građana.

Glavni grad Tasmanije ukrašen planinom Wellington i tokom široke rijeke Derwent, s divljinom koja se proteže u blizini, drugi je australski grad koji se nalazi u prvih pet najmanje zagađenih gradova u svijetu.

Hobart ima oko 200.000 stanovnika, a osim planine i rijeke, kulturna i gastronomska iskustva cvjetaju u drugom najstarijem gradu Australije.

Podzemni muzej stare i nove umjetnosti, poznat i kao Mona, zauzima veliko mjesto u svjetskim umjetničkim krugovima i odlična je destinacija za turiste.

Slavna tržnica Salamanca subotnja je tradicija već više od 50 godina, a gradska gastronomska scena je dinamična i idealna za sve koji obožavaju kafiće i restorane.

Reykjavík
FOTO: Shutterstock

Reykjavík, Island (3.38 µg/m3)

S oko 120.000 stanovnika Reykjavík je hladan, ali lijep grad koji je proglašen najinspirativnijim gradom u svijetu. U samom Reykjavíku nema velike industrije koja zagađuje zrak, a korištenje geotermalne topline za centralno grijanje u svim kućama je bez zagađenja.

S puno zanimljivih muzeja i odličnih restorana, kafića i festivala, Reykjavík je poznat po visokoj crkvi Hallgrimskirkja, a pogledom možete uhvatiti i auroru borealis u večernjim satima koja je jednostavno predivan prizor. Uz sve to, Island nudi mogućnost gledanja kitova u prijelaznim godišnjim razdobljima.

Pročitajte članak “7 zanimljivosti o predivnoj europskoj zemlji koja do prije 30 godina četvrtkom nije emitirala TV program“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu