Zagađenje okoliša – kako zagađujemo okoliš i kako smanjiti zagađenje okoliša?

Zagađenje okoliša

Zagađenje okoliša definira se kao kontaminiranje prirodnog okruženja na način koji štetno utječe na prirodne procese. Zagađivači okoliša se mogu pojaviti u obliku strane tvari ili energije. Iako se zagađenje okoliša može pojaviti prirodno, najčešće se govori o antropogenom zagađenju okoliša, tj. zagađenju uzrokovanom čovjekom. 

Zagađenje okoliša je globalni problem koji predstavlja prijetnju Zemlji, životinjama, ali i nama samima. Iako su najveći zagađivači okoliša industrija i tvornice, pojedinci svojim ponašanjem također mogu utjecati (pozitivno ili negativno) na zagađenje okoliša. 

U nastavku ćete saznati više o vrstama zagađenja okoliša, što zagađuje i uništava okoliš, kakav utjecaj zagađenje okoliša ima na Zemlju i na nas te kako smanjiti zagađenje okoliša.

Vrste onečišćenja okoliša
FOTO: Shutterstock

Vrste onečišćenja okoliša

Zagađenje ili onečišćenje okoliša može se pojaviti u različitim oblicima, a među najvećim oblicima zagađenja smatraju se sljedeći.

  • Onečišćenje zraka – odnosi se na ispuštanje kemikalija i čestica u atmosferu. Uzroci onečišćenja zraka većinom su zagađivači u obliku plina koje proizvode industrija i motorna vozila.
  • Onečišćenje vode – kontaminacija izvora vode tvarima koje vodu čine neupotrebljivom. Voda se najčešće zagađuje kemikalijama, smećem, industrijskim otpadnim vodama i bakterijama.
  • Onečišćenje tla – odnosi se na onečišćenje zemlje ili tla uzrokovano smećem iz kućanstava i industrijskim otpadom.
  • Zagađenje okoliša plastikom – odnosi se na akumulaciju plastičnih proizvoda i mikroplastike u okolišu, što, osim na okoliš, negativno utječe i na životinje i ljude. 
  • Zagađenje okoliša smećem – odnosi se na nepravilno odlaganje otpada.
  • Svjetlosno onečišćenje okoliša – odnosi se na pretjeranu ili nepravilnu upotrebu umjetnog vanjskog svjetla. Ovime se narušavaju prirodni obrasci biljaka i životinja (npr. migracije ptica i cvjetanje cvijeća), povećava količina ugljikovog dioksida u atmosferi i remeti ljudski san.
  • Elektromagnetsko onečišćenje okoliša – pretjerano elektromagnetsko zračenje uzrokovano uređajima kao što su televizija, mobitel, radio i Wi-Fi. Smatra se da može utjecati na sigurnost aviona i automobila.

Osim ovih tipova onečišćenja okoliša, postoje i:

Kako zagađujemo okoliš
FOTO: Shutterstock

Kako zagađujemo okoliš?

Kao što je već navedeno, zagađivanje okoliša može se pojaviti u različitim oblicima. Sukladno tome i uzroci onečišćenja okoliša su različiti. Iako se zagađenje okoliša može pojaviti i prirodno (npr. erupcijom vulkana), ljudsko djelovanje na zagađenje puno je većih razmjera.

Često se naglasak stavlja na zagađenje koje uzrokuje industrija. Najčešće se radi o toksičnim plinovima, kemikalijama i drugim štetnim tvarima koje se ispuštaju iz tvornica, međutim, nije točno da jedino tvornice zagađuju okoliš. Svakodnevnim radnjama i običan čovjek doprinosi zagađenju okoliša, pa se nameće pitanje kako zagađujemo okoliš (i, posljedično, što možemo napraviti oko toga).

Zagađenje okoliša automobilima jedan je od značajnijih uzročnika zagađenja. Zagađenje zraka primarno je uzrokovano ispuštanjem štetnih plinova koje proizvode industrija, ali i motorna vozila. 

Pročitajte članak “Poražavajuće brojke: većina ljudi u gradovima EU-a i dalje izložena prekomjernom zagađenju zraka“.

Zagađenje okoliša automobilima
FOTO: Shutterstock

Osim toga, još jedan važan način na koji utječemo na zagađenje okoliša je način na koji odlažemo smeće. Bacanje smeća kao što su opušci od cigareta i žvakaće gume doprinosi onečišćenju okoliša. Isto tako, bacanje vlažnih maramica i higijenskih proizvoda u toalet zagađuje vodu na način da povećava rizik od začepljenja u postrojenjima za pročišćavanje vode.

Nadalje, okoliš se zagađuje upotrebom jednokratne plastične ambalaže, kao što su plastične vrećice koje se ne mogu reciklirati i koje često završavaju u prirodi.

Pročitajte članke:

U nastavku članka saznat ćete kojim radnjama upravo vi možete doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja.

Zagađenje okoliša u Hrvatskoj
FOTO: Shutterstock

Kakav utjecaj zagađenje okoliša ima na Zemlju i na nas?

Zagađenjem se kontaminiraju komponente prirode kao što su zrak, voda, tlo i biosfera, a s time i biljni i životinjski svijet. Zagađenjem okoliša narušavaju se prirodni procesi i ugrožavaju se životi životinja. Životinje i biljke u opasnosti su od izumiranja uzrokovanog zagađenjem okoliša, čime se smanjuje bioraznolikost. 

Zagađenje okoliša može imati i ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, a najveći utjecaj ima onečišćenje zraka. Prema članku objavljenom 2020. godine u časopisu Frontiers in public health, onečišćenje zraka, između ostalog, može doprinijeti razvoju raka, respiratornih problema i kardiovaskularnih problema.

Zagađenje okoliša u Hrvatskoj, kao i u ostatku svijeta, aktualan je i iznimno važan problem. Štoviše, prema izvješću Europske agencije za okoliš zrak u Hrvatskoj je među najzagađenijima u Europi. Time je još važnije da zajedno poduzimamo korake za smanjenje zagađenja, uz kontinuirano zalaganje za promjene na većoj razini. Iako nismo nužno “najveći igrači” u zagađenju, i dalje mu doprinosimo i imamo odgovornost utjecati na to i pozivati industrije na odgovornost.

Savjeti za zaštitu okoliša
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti zagađenje okoliša?

Iako se čini da su najveći zagađivači okoliša industrije i da mi tu ne možemo ništa, to nikako nije istina. Svakodnevnim radnjama možemo pozitivno ili negativno utjecati na okoliš, stoga se u nastavku nalaze savjeti za zaštitu okoliša. Radi se o promjenama u svakodnevnom životu kojima uvelike doprinosite očuvanju okoliša i našeg zdravlja.

Reciklirajte i savjesno bacajte smeće

Prije svega trebalo bi biti jasno da bilo kakvo bacanje smeća po ulici nije prihvatljivo te da doprinosi zagađenju okoliša. Žvakaće gume, opušci od cigareta, računi i drugo “sitno” smeće bacajte tamo gdje pripada – u smeće. Osim što zagađuju okoliš, mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju za životinje (npr. ptice se mogu ugušiti misleći da je žvakaća guma hrana).

Recikliranje, tj. pravilno razvrstavanje otpada još je jedan vrlo važan čimbenik u zaštiti okoliša. Jako puno smeća ionako završi u prirodi zbog nepravilnog rukovanja otpadom, stoga učinite sve što je s vaše strane moguće da se to smanji.

Pročitajte članke:

Smanjite upotrebu plastike
FOTO: Shutterstock

Smanjite upotrebu plastike

Iako je recikliranje vrlo važno, smanjena upotreba plastične i druge jednokratne ambalaže još je važnija kako bi se smanjila zagađenost okoliša. Osim što sam postupak recikliranja zahtijeva emitiranje štetnih plinova, čak i reciklirana ambalaža često završava u prirodi. Stoga je idealno upotrebljavati je što manje.

Upotreba platnenih vrećica za kupovinu, višekratne boce za vodu te kupovanje hrane koja nije u jednokratnoj ambalaži samo su neke od radnji kojima smanjujete proizvodnju i obradu jednokratne plastike.

Smanjite upotrebu automobila

Kao što je već spomenuto, motorna vozila jedan su od najvećih zagađivača zraka. Iako nitko ne očekuje da se u potpunosti riješite automobila, možete donekle smanjiti njegovu upotrebu. Za okoliš (a i za vas) puno bolje opcije su pješačenje, vožnja biciklom, pa i upotreba javnog prijevoza. 

Pročitajte članke:

Promijenite prehranu
FOTO: Shutterstock

Promijenite prehranu

Plinovi proizvedeni za proizvodnju mesne hrane uvelike doprinose onečišćenju zraka. Pesticidi i herbicidi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji voća i povrća također mogu biti štetni za zrak. Kako biste smanjili utjecaj koji proizvodnja hrane može imati na zagađenje zraka, što je više moguće kupujte biljnu, lokalno proizvedenu hranu.

Više o promjenama u kuhinji kojima čuvate Zemlju saznajte u članku “10 promjena u kuhinji kojima čuvate Zemlju“. 

Pročitajte i članak “Kako i zašto smanjiti unos mesa?“.

Štedljivo koristite energiju i vodu

Iskoristite danje svjetlo što je više moguće te svjetlo palite samo u onim prostorijama u kojima boravite. Isto tako, nemojte bez razloga puštati vodu iz slavine, već je koristite na štedljiv način (npr. zatvorite vodu dok perete zube).

Pročitajte članke:

Izbjegavajte dezodorans u spreju
FOTO: Shutterstock

Izbjegavajte dezodorans u spreju

Dezodoransi u spreju ispuštaju plinove i kemikalije koje su iznimno štetne i zagađuju zrak. Umjesto dezodoransa u spreju odaberite dezodorans u stiku.

Isto tako, ako koristite druge proizvode u spreju, pokušajte pronaći alternativu. Na primjer, ako koristite osvježivač zraka u spreju, radije odaberite svijeće ili mirisne štapiće.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Manisalidis, I. i sur. (2020). Environmental and health impacts of air pollution: a review. Frontiers in public health, 14.
  2. Ukaogo, P. O. i sur. (2020). Environmental pollution: causes, effects, and the remedies. In Microorganisms for sustainable environment and health. Elsevier, 419–429.
  3. Bradford, A. (2018). Pollution Facts & Types of Pollution. Live Science.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu