Ptice selice – 10 zanimljivosti koje trebate znati o njima

Ptice selice

Ptice selice su prirodno čudo. Mogu preletjeti stotine do tisuće kilometara kako bi pronašle staništa s najboljim uvjetima za hranjenje, razmnožavanje i uzgoj mladih. Kada uvjeti u jednom području postanu nepovoljniji, sele u područje s boljim uvjetima i više resursa.

Svjetski dan ptica selica obilježava se svake godine druge subote u svibnju, kako bi se podigla svijest o prijetnjama s kojima se suočavaju ptice selice, njihovoj ekološkoj važnosti i potrebi za međunarodnom suradnjom za njihovo očuvanje. U nastavku ćete saznati više o ovim fascinantnim životinjama te načine na koje im i vi možete pomoći.

Ptice selice i stanarice

Ako vas zanima koje su ptice selice a koje su stanarice, razlika je vrlo jasna. Ptice stanarice su one ptice koje su u mogućnosti pronaći adekvatne zalihe hrane tijekom cijele godine. S druge strane, ptice selice rade kraće ili dulje sezonske migracije (ovisno o vrsti), s ciljem odlaska na mjesto koje ima više hrane. Otprilike pola od 10.000 zabilježenih vrsta ptica su ptice selice.

Ptice selice - vrste
FOTO: Shutterstock

Ptice selice – vrste

Tipovi ptica selica i migracija mogu se razlikovati po prijeđenoj udaljenosti.

 • Kratke i visinske migracije – ove ptice selice rade migracije kratke udaljenosti, kao što je selidba iz nizina na planine.
 • Migracije na velike udaljenosti – ptice selice koje prijeđu stotine do tisuće kilometara kako bi došle do pogodnijeg staništa.

Također postoje djelomične selice, što znači da pojedinci unutar vrste migriraju dok drugi ostaju na jednom mjestu. Ptice selice također se mogu razlikovati po tome sele li u proljeće ili jesen te putuju li po danu ili po noći.

Ptice selice – koje su?

Na pitanje kako izgledaju ptice selice teško je odgovoriti jer postoje brojne vrste ptica selica koje izgledaju polarno drugačije jedne od drugih. Za sada je zabilježeno barem 4.000 vrsta ptica koje migriraju. Neke od poznatijih ptica selica su:

 • bijela roda
 • kanadski ždral
 • snježna sova
 • calliope kolibri
 • arktička čigra
 • veliki bijeli pelikan.
Hrvatske ptice selice
FOTO: Shutterstock

Hrvatske ptice selice

Na području Hrvatske također obitavaju razne ptice selice, a među poznatijima su:

 • lastavica
 • bijela roda
 • crvenokljuni labud
 • kos
 • kukavica
 • slavuj
 • čvorak.
Ptice selice - kos
FOTO: Shutterstock
Ptice selice – kos kao djelomična ptica selica

Jedna zanimljivost vezana uz pticu kos jest to da su kosovi primjer djelomične ptice selice na našim prostorima. Drugim riječima, kosovi u kontinentalnom dijelu zemlje se sele, dok kosovi u priobalnom području ostaju na istom mjestu.

Ptice selice – zanimljivosti

Fenomen selidbe ptica s jednog kraja zemlje na drugi sa sobom nosi brojne zanimljive činjenice vezane uz njihov put, a u nastavku vam donosimo 10 zanimljivosti.

1. Ptice selice sele iz područja s niskim resursima u područja visokih resursa

Jeste li se ikada zapitali zašto ptice selice odlaze u toplije krajeve? Iako se ovo pitanje još uvijek istražuje, smatra se da ptice selice primarno sele zbog hrane. Drugim riječima, sele iz jednog područja u kojem opada količina resursa, tj. hrane, u područja u kojima ima više resursa. Dodatni razlozi za selidbu mogu uključivati odlazak iz nepovoljnih vremenskih uvjeta te smanjenje izloženosti grabežljivcima ili parazitima, osobito tijekom sezone parenja.

Koje su ptice selice a koje su stanarice
FOTO: Shutterstock

2. Ptice selice mogu u malo vremena prijeći stotine do tisuće kilometara

Ptice selice mogu prijeći jako velike udaljenosti kako bi došle do pogodnijih staništa, a neke lete brzinom i do 50 km/h.

Arktičke čigre, koje lete s jednog na drugi pol, prelete gotovo 80.000 kilometara u godini. Smatra se da je to najduža svjetska migracija bilo koje životinje. Brzinom najviše impresioniraju šljuke livadarke, koje mogu putovati brzinom od gotovo 100 km/h.

3. Ptice selice pripremaju se za selidbu

Kao pripremu za daleki put, ptice selice tjednima prije puta jedu povećanu količinu hrane. Na taj način povećavaju tjelesnu masnoću koju kasnije koriste za energiju na svojim dugim putovanjima.

4. Većina ptica seli sa sjevera na jug, ali ne sve

Većina ptica selica seli na jug na zimu, ali ne sve. Postoji mnoštvo različitih obrazaca migracije, pa tako neke ptice u južnim dijelovima Afrike sele na sjever za zimu, dok druge sele s istoka za zapad. Neke ptice koje žive i u nizinama sele u planine tijekom ljetnih mjeseci.

Ptice selice - zanimljivosti
FOTO: Shutterstock

5. Ptice selice imaju izvanredne navigacijske vještine

Ptice selice imaju zapanjujuće navigacijske vještine uz pomoć kojih su u stanju preletjeti tisuće kilometara točno do mjesta na koje žele doći. Kako točno znaju kuda trebaju ići nije u potpunosti shvaćeno, ali pretpostavlja se da se ptice selice orijentiraju prema geomagnetskom polju. Osim toga, vjerojatno se orijentiraju prema suncu tijekom dana te zvijezdama i mjesecu tijekom noći. Još uvijek se istražuje jesu li navigacijske vještine ptica selica naslijeđene i urođene ili naučene.

Ptice selice često migriraju tijekom noći, kada struje vjetrova i temperature padnu. Osim toga, noći su sigurnije jer tada ima manje predatora.

6. Čak i ptice koje ne lete migriraju

Da, čak i ptice koje ne lete mogu migrirati. Pa tako emui, velike australske ptice, često pješice putuju kilometrima kako bi pronašli hranu. Mnoge populacije pingvina također migriraju plivajući.

7. Ptice selice izrazito su važne za balansiranje ekosustava

Ptice selice važne su za balansiranje ekosustava iz nekoliko razloga. Između ostalog, doprinose suzbijanju štetočina i oprašivanju biljaka. To je važno ne samo za balans ekosustava, već i za ljudsko zdravlje i preživljavanje.

Ptice selice - koje su
FOTO: Shutterstock

8. Vremenski uvjeti signaliziraju kada je vrijeme za migraciju

Različiti vremenski uvjeti, kao što su duljina dana i promjene u temperaturi zraka, pticama signaliziraju kada je vrijeme za selidbu. Osim toga, vrijeme za selidbu mogu signalizirati i promjene u zalihama hrane te genetske predispozicije.

Zabilježeni su raniji počeci migracija kod nekih ptica kao rezultat klimatskih promjena. Znanstvenici su zabrinuti za vrste ptica koje se možda neće znati prilagoditi svijetu koji se zagrijava, a posljedice toga (za ekosustav, a potom i nas) su još uvijek neistražene.

9. Migracije mogu biti izrazito opasne za ptice

Migracije mogu biti po život opasne za ptice selice, a primarno se radi o opasnostima uzrokovanim ljudskim aktivnostima. Ptice selice na svojem dalekom putu često se suočavaju s lovcima, a gubitak staništa uzrokovan ljudskom deforestacijom ili klimatskim promjenama također je izrazito opasan za njihovo preživljavanje.

Osim toga, ptice selice su tijekom puta izložene fizičkom stresu od putovanja, nedostatku zaliha hrane, dehidraciji, lošem vremenu i povećanoj izloženosti grabežljivcima.

Vi možete pomoći pticama selicama
FOTO: Shutterstock

10. Vi možete pomoći pticama selicama

Jednom kada prijeđu ogroman put, pticama selicama možete pomoći na nekoliko načina da se što prije i uspješnije oporave od puta. Na kraju puta pticama često prijeti dehidracija, a potrebne su im i hrana i materijali za izradu gnijezda kako bi ih na vrijeme izgradile.

Ako imate vrt, postavite vodu i hranu u njega, kako bi se ptice mogle okrijepiti (nakon, ali i prije puta). Tip hrane ovisi o vrsti ptica selica koje dolaze u vaše područje. Prirodni materijali za gnijezda kao što su sijeno, dlaka od ljubimaca i grančice također su korisne za ptice, stoga ih možete ostaviti u vrtu.

Osim toga, kao što je već spomenuto, klimatske promjene mogu imati katastrofalne posljedice za ptice selice, stoga poduzmite korake važne za usporavanje posljedica klimatskih promjena.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
 1. Runwal, P. (2021). Bird migration is one of nature’s great wonders. Here’s how they do it. National Geographic.
 2. Lockhart, J. (2012). 9 Awesome Facts About Bird Migration. Audubon.

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu