Onečišćenje zraka – zaštitite se od udisanja ispušnih plinova u vožnji

voznja-u-automobilu

Doznajte kako jednostavno umanjiti posljedice onečišćenja zraka kojeg izazivaju fosilna goriva dok sjedite u automobilu.

Sigurnost u prometu je tema o kojoj čitamo i učimo svakodnevno. A što je sa zdravstvenom sigurnosti vožnje? Znate li da primjerice u Londonu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj umrlih od zagađenja zraka, više nego deseterostruko premašuje broj poginulih u prometnim nesrećama. U SAD su posljedice atmosferskog zagađenja osmi po redu uzročnik smrti svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija je svrstala zagađenje zraka među deset najvećih rizika s kojima se suočavaju ljudi. Posljedica zagađenja je sedam milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje u svijetu.

Smanjite izloženost otrovnim plinovima i česticama do 76%

Najnovije istraživanje sa Sveučilišta Surrey je pokazalo kako jednostavnim podešavanjem vozila možete smanjiti izloženost otrovnim plinovima i česticama do 76% za vrijeme vožnje u koloni ili za vrijeme čekanja na semaforu.

Kod zastoja u prometu ili na crvenom svjetlu semafora važno je:

  • zatvoriti prozore
  • isključiti ventilaciju, ili
  • postaviti ventilaciju tako da zrak cirkulira unutar kabine, bez dovođenja vanjskog zraka.

Semafor i vožnja u koloni – 29 puta veća izloženost zagađenjima

Kod zaustavljanja vozila na crvenom svjetlu, motor prolazi kroz nekoliko ciklusa kao što su prazni hod, ubrzanje i usporavanje. U isto vrijeme veliki broj drugih vozila je također na čekanju i stvara dodatne emisije polutanata.

Preciznim mjerenjima, znanstvenici iz Surrey-a su pokazali da su vozači dok čekaju na semaforu i u koloni izloženi 29 puta većoj količini čestica zagađenja od onih koji voze u prometu koji se odvija normalno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu