Kako putovati i istovremeno očuvati okoliš? Ova vrsta turizma doprinosi očuvanju planeta, a uz to nudi i brojne pogodnosti za turiste

Ekoturizam je vrsta turizma koja promiče odgovorno putovanje u prirodna područja

Ekološki turizam ili ekoturizam jedan je od specifičnih oblika turizma koji obuhvaća odgovorna putovanja u prirodna područja, s visokim stupnjem zaštite okoliša, a koja utječu na dobrobit lokalnog stanovništva i uključuju razumijevanje i obrazovanje turista. 

Dakle, ekoturizam je vrsta turizma koja promiče odgovorno putovanje u prirodna područja, promiče očuvanje i podržava lokalne zajednice. Cilj je stvoriti pozitivan utjecaj na okoliš i lokalne zajednice.

Podupirući ekoturizam i održive prakse, putnici ne samo da iskuse jedinstvena odredišta, već i doprinose očuvanju planeta.

Razvoj ekoturizma je utemeljen na prirodnim resursima destinacije. Podjele posebnih oblika turizma ekoturizam svrstavaju među oblike s jednostavnim motivima nevelikog broja dolazaka turista u destinaciju.

Svijest o lokalnoj zajednici, tradiciji i kulturi
FOTO: Shutterstock

Svijest o lokalnoj zajednici, tradiciji i kulturi

Međutim, taj jednostavan motiv nije nimalo jednostavan u praksi. Niti je broj ekološki osviještenih turista malen. Sve je više gostiju kojima je zaštita okoliša i prirode važna kroz tzv. local experience (lokalno iskustvo), odnosno upoznavanje tradicije i kulture destinacije.

Drugim riječima, takvi turisti ne razmišljaju samo o tome da za uloženi novac dobiju što više, već žele što manje utjecati na područje koje su odlučili posjetiti, pritom pazeći da i lokalna zajednica zauzvrat dobije prihod koji joj osigurava egzistenciju.

To znači da će preferirati konzumaciju domaćih, autohtonih proizvoda, iz ekološkog i organskog uzgoja, kao i upoznavanje s običajima i kulturom tamošnjeg stanovništva.

Često se takav oblik turizma veže uz posjet nekim zaštićenim prirodnim vrijednostima, kao npr. nacionalni turizam.

Eko putnici pazit će i na način prijevoza
FOTO: Shutterstock

“Eko” putnici pazit će i na način prijevoza pa će se mnogi, imaju li mogućnosti, odlučiti za željeznicu, jer ona manje utječe na okoliš od automobila.

Načela održivog (ekološkog) turizma su: 

  • prepoznavanje važnosti baštine
  • briga o lokalitetima baštine
  • razvoj partnerstva za višestruku korist
  • ugradnja pitanja baštine u poslovno planiranje
  • ulaganje u ljude i lokalitete
  • oglašavanje i promoviranje odgovornosti u oblikovanju turističkih proizvoda
  • pružanje visoko kvalitetnih doživljaja posjetiteljima
  • uvažavanje prava i obaveza lokalnoga, autohtonog stanovništva.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu