Hrvatske turističke destinacije protiv klimatskih promjena: Kreće masovna sadnja drveća s ciljem kompenzacije emisija CO2 iz vozila turista

Hrvatske turističke destinacije protiv klimatskih promjena

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pozvali su sve turističke zajednice (TZ) da se uključe u projekt sadnje autohtonog drveća na svojim područjima već ove i iduće godine, s ciljem kompenzacije emisija CO2 iz vozila turista, a financiranje osigurava MINTS. Iz Ministarstva ističu:

Klimatske promjene jedan su od najvećih ekoloških, društveno-ekonomskih i političkih izazova današnjice, zbog čega je i EU postavio visoke ciljeve vezane uz klimu. Tako bi uz pomoć Zelenog plana Europa trebala do 2050. postati prvi klimatsko-neutralni kontinent koji uklanja onoliko emisija CO2 koliko ih proizvodi.

Iznose pritom i podatke Eurobarometra o stavovima Europljana o putovanjima, u čemu većina građana EU-a iskazuje spremnost na mijenjanje navika kako bi putovali održivije, i kroz konzumiranje lokalnih proizvoda, smanjenje otpada i potrošnje vode te kroz putovanja izvan turističke sezone i odabirom prijevoznih mogućnosti na temelju ekološkog utjecaja, ili pak doprinoseći aktivnostima kompenzacije ugljika poput sadnje drveća.

Pročitajte članke:

Većina građana EU-a iskazuje spremnost na mijenjanje navika kako bi putovali održivije
FOTO: Shutterstock

Stoga su se u MINTS-u i HTZ-u odlučili za financiranje sadnje drveća u turističkim destinacijama u cijeloj Hrvatskoj, čime bi se po njima omogućio veći doprinos turističkog sektora smanjenju negativnih učinaka klimatskih promjena, a zasad, kako kažu na upit HINA-e, još ne znaju koliko će to financiranje točno iznositi jer će se provući i na iduću godinu.

Plan je do 2030. posaditi 10 milijuna autohtonih sadnica

Poziv za uključenje u taj projekt upućen je TZ-ovima koje imaju mogućnost već od ove godine organizirati sadnju autohtonog drveća, a sve kao dio šireg plana da se do 2030. u Hrvatskoj posadi dodatnih 10 milijuna sadnica.

Napominjući da je jedan od strateških ciljeva turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu, ministrica Nikolina Brnjac povodom tog poziva TZ-ovima poručuje da je vrlo važno već sada Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Naglasila je:

Upravo s tim ciljem inicirali smo i projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. Da bi osigurali provedbu projekta u svim turističkim destinacijama, pozvali smo turističke zajednice diljem Hrvatske da se uključe u taj projekt.
Plan je do 2030. posaditi 10 milijuna autohtonih sadnica
FOTO: Shutterstock

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić ocijenio je akciju važnom za budućnost turizma i razvijenu ekološku svijest svakog pojedinca, te dodao da je to samo mali dio onoga što možemo učiniti za prirodu koja nas okružuje:

Siguran sam u odličan odaziv iz sustava turističkih zajednica, kao i svih ostalih turističkih subjekata, jer zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je već sada u globalnim okvirima prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i očuvane prirode.

U Hrvatskoj je više od 300 turističkih zajednica (mjesta, gradova, otoka, županija i udruženih), a preporučuje im se da u odabiru vrsta sadnica vode računa o autohtonim vrstama i podneblju, te da svaka sadnica bude obilježena oznakom održivosti hrvatskog turizma “Croatia naturally yours” (“Hrvatska, prirodno tvoja”).

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu