Kako putovati besplatno? – 10 savjeta

Većina nas planira putovati u nekom trenutku svoga života, ali nas obveze, manjak vremena ili novca, često u tomu priječe. Kako ne bismo uvijek tražili isprike i razloge zašto ne činimo ono o čemu sanjamo – putujemo, upoznati ćemo se s 10 načina besplatnog i jeftinijeg putovanja!

put ka sreći

1) CouchSurfing

Web stranica omogućuje uslugu besplatnog smještaja. Na početku je potrebno ispuniti profil koji će davati informacije o vama kao putniku, ali i ostalim interesima. Možete ponuditi smještaj drugim putnicima ili ga samo zatražiti. Na osnovi vaših i interesa vašega domaćina, dogovarate vrijeme, duljinu i način na koji ćete biti ugošćeni ili ugostiti kolege putnike. Kako i samo ime stranice kaže, vjerojatno ćete spavati na kauču, no nije rijetkost da uživate i u vlastitim prostorijama. Prednost CouchSurfinga je direktan uvid u način života lokalaca. Domaćini su izvrstan izvor informacija i snalaženja u novom gradu.

2) WWOOF (Willing Workers on Organic Farms)

Organizacija je rasprostranjena u 99 zemalja svijeta. Funkcionira na temelju volontiranja. Domaćini pružaju smještaj i hranu u zamjenu za rad na farmi ili u vrtu. Cilj je upoznavanje načina agro kulture stranih zemalja, širenje ideje ekološkog pokreta i osviještenosti, te učenje novih vještina.

volonteri

3) Homestay

Usluga omogućuje smještaj u zamjenu za novčanu naknadu, mogućnost boravljenja u kući gosta (simultano ili naknadno) ili u zamjenu za pomoć na imanju domaćina. Dogovor o naknadi i duljini ostanka ovisi o dogovoru domaćina i gosta. Homestay je popularan među studentima na razmjeni

4) House sitting

House sitting je praksa koja omogućuje vlasniku kuće ili imanja da ga napusti, dok ga „sitter“ čuva, u zamjenu za besplatan smještaj. Čuvanje uključuje brigu o vrtu, kućnim ljubimcima, pošti, kućanskim aparatima i sl. Duljina boravka i obveze „sittera“ ovise o dogovoru.

5) Rad u zamjenu za smještaj

Brojni hosteli omogućuju boravak u zamjenu za par sati rada. Možete pronaći hostele koji traže usluge čišćenja (cca 2 sata dnevno), a u zamjenu omogućuju noćenje. Bitno je pitati!

6) Kampiranje

Ako se odlučite na šator, raspitajte se postoje li zone besplatnog kampa u blizini vaše destinacije. Ponekad se kampiranje plaća, ali uz minimalnu naknadu.

putovanje

7) Posjetite besplatne atrakcije

Svaki grad ima muzeje, nerijetko predstave i koncerte, crkve i ostala povijesna obilježja čiji je posjet u potpunosti besplatan. Uvijek se raspitajte za takve atrakcije u turističkoj agenciji, putem Interneta ili kod lokalaca.

8) Zaposlite se

Jednostavan način zarade te istovremenog putovanja je rad na Cruiseru ili rad u turističkoj agenciji. Ovakav posao pruža putovanje uz rad, a često i sezonski rad. Dakle, jedan dio godine putujete i radite, a drugi samo putujete.

avion

9) Hodajte ili biciklirajte

Prijevoz je često preskup pa se mnogi odlučuju na bicikliranje ili hodanje. Važno je napomenuti da je za ovakav tip putovanja potrebna velika fizička priprema te upućenost u rutu kojom ćete se kretati.

10) Dijelite automobil

Postoje brojne stranice koje nude dogovor oko dijeljenja automobila kojim ćete putovati do odredišta, ili natrag. Usluga omogućuje uštedu novca, ali i manji impakt na okoliš!

Za još savjeta pogledajte video:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu