Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj i susjedstvu: Odmor za oči i psihu! Ove destinacije trebaju biti na “to do” listi

Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj i susjedstvu

Nacionalni parkovi i parkovi prirode igraju ključnu ulogu u očuvanju prirodne i kulturne baštine. Služe kao zaštićena područja za širok raspon biljnih i životinjskih vrsta te pružaju staništa za rijetke, ugrožene vrste, omogućujući im da napreduju i održavaju zdrave populacije.

S obzirom na to da čuvaju ekosustave i biološku raznolikost, nacionalni parkovi i parkovi prirode pridonose ukupnoj ravnoteži prirode i čuvaju prirodnu baštinu planeta.

Također, pomažu u zaštiti važnih ekosustava, uključujući šume, močvare, travnjake i morska područja. Ovi ekosustavi igraju važnu ulogu u regulaciji klime, pročišćavanju vode i održavanju ukupnog zdravlja okoliša. Očuvanjem ovih područja parkovi doprinose ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju prirodnih resursa.

Pojedini parkovi također pružaju prostor za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, kampiranje, promatranje divljih životinja i fotografiranje prirode. Nacionalni parkovi i parkovi prirode omogućuju ljudima da se povežu s prirodom, cijene njezinu ljepotu i steknu dublje razumijevanje važnosti očuvanja prirode.

Neki od njih također su važni za očuvanje kulture, gospodarsku korist i nacionalni ponos, a služe kao ključni čuvari naše prirodne i kulturne baštine, osiguravajući njihovo očuvanje i uživanje za sadašnje i buduće generacije.

Kako bismo obilježili Europski dan parkova, evo koji se parkovi prirode i nacionalni parkovi u Hrvatskoj i susjedstvu trebaju naći na popisu destinacija koje ćete posjetiti i uživati u njihovim čarima.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Ovo su najpoznatiji i najposjećeniji nacionalni parkovi u Hrvatskoj.

hrvatski parkovi
FOTO: Shutterstock

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera, poznat po prekrasnim slapovima i kristalno čistim jezerima, dio je UNESCO-ve svjetske baštine i jedno je od najljepših prirodnih čuda Hrvatske. Ovaj veličanstveni sustav jezera, koji se može pohvaliti i geološkom složenošću i nezemaljskom ljepotom, sastoji se od 16 međusobno povezanih jezera, stvorenih sedrenim barijerama (prirodnim naslagama kalcijevog karbonata) koje su oblikovale prirodne brane i rječice te 90 slapova i vrtložne mreže bazena.

Sa svojom ravnotežom kristalno čistih voda, zelenih livada i gustih šuma park je također dom risovima, smeđim medvjedima, sivim vukovima i širokom spektru biljnih, cvjetnih vrsta i drveća.

Nacionalni park Krka

Jedna od najljepših destinacija u zemlji je Nacionalni park Krka koji je dobio ime po rijeci Krki koja vijuga kroz regiju Dalmacije. Park se prostire na 109 km2 i dom je 16 slapova (uključujući najveći europski sedreni vodopad). Najpoznatiji slapovi su Skradinski buk i Roški slap.

Na ovim se prostorima nalazi i kultni Manastir Visovac, smješten na malom otočiću u središtu rijeke Krke, a tu je i srpski pravoslavni manastir Krka, osnovan u srednjem vijeku i dobro poznat u cijeloj Hrvatskoj.

Nacionalni park Mljet

Ovaj mirni dio zaštićenog zemljišta pokriva trećinu otoka Mljeta koji je u svijetu poznat kao mjesto gdje je Odisej bio zatočen sedam godina u Homerovoj Odiseji. Okružuju ga dva prekrasna slana jezera – Veliko i Malo jezero. Ovaj park prvi je dom benediktinskog samostana iz 12. stoljeća koji se uzdiže na otočiću Sveta Melita.

U ovom se nacionalnom parku nalaze brojne biciklističke i pješačke staze, poput staze Pomena, opuštajućeg petosatnog polukružnog pješačenja duž najsjevernijeg ruba parka koji prolazi pored Rogača, Zaklopatice i drugih lijepih uvala.

Nacionalni park Brijuni
FOTO: Shutterstock

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park na jednom od najljepših hrvatskih otočja poznat je zbog toga što je među atrakcijama i više od 200 otisaka dinosaura pronađenih na rtu Vrbanj i rtu Ploče na otoku Veliki Brijun, koji također ima zelene livade, drevnu arhitekturu i safari park sa zebrama, slonovima, paunovima i još mnogo toga.

Ostali nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Vrijedi posjetiti i:

 • Nacionalni park Paklenica
 • Nacionalni park Risnjak
 • Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Parkovi prirode u Hrvatskoj

Osim nacionalnim parkovima, Hrvatska obiluje i brojnim parkovima prirode.

Park prirode Kopački rit

Kopački rit je jedinstven park prirode, a ujedno sadrži jednu od najvećih močvara u ovom dijelu Europe. Dom je tisuće životinjskih vrsta, a posebno ptica – jedna od njih je orao štekavac kojeg često nazivaju gospodarom neba na tom području. Kopački rit ujedno je i najveće mrijestilište slatkovodne ribe u Hrvatskoj, a na njegovom prostoru nalazi se i Tikveški dvorac koji su izgradili Habsburgovci.

Ostali parkovi prirode u Hrvatskoj

Svakako se isplati posjetiti i sljedeće destinacije:

 • Kornati
 • Park prirode Biokovo
 • Park prirode Dinara
 • Park prirode Kopački rit
 • Park prirode Lonjsko polje
 • Park prirode Medvednica
 • Park prirode Papuk
 • Park prirode Telašćica
 • Park prirode Velebit
 • Park prirode Vransko jezero
 • Park prirode Učka
 • Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje
 • Park prirode Lastovsko otočje.
Parkovi u Srbiji
FOTO: Shutterstock

Nacionalni parkovi u Srbiji

U nastavku provjerite koje se parkove isplati posjetiti kod naših susjeda u Srbiji.

Nacionalni park Đerdap

Smješten uz rijeku Dunav, Nacionalni park Đerdap može se pohvaliti prekrasnim klisurama, drevnim rimskim ruševinama i raznolikim životinjskim svijetom. Ovdje se može doživjeti i klisura pod nazivom Željezna vrata.

Nacionalni park Tara

Poznat po svojim gustim šumama, dubokim kanjonima i rijeci Drini, Nacionalni park Tara savršen je za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, rafting i promatranje divljih životinja.

Nacionalni park Fruška gora

Smješten u blizini Novog Sada, Nacionalni park Fruška gora dom je brojnih manastira, vinograda i pješačkih staza. Nudi spoj kulturnih i prirodnih znamenitosti.

Parkovi u Bosni i Hercegovini
FOTO: Shutterstock

Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Bosni i Hercegovini

U nastavku provjerite koje biste parkove mogli posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Nacionalni park Una

Smješten uz rijeku Unu, ovaj park nudi zapanjujuće vodopade, bistru vodu i raznolik životinjski svijet. Izvrsno je mjesto za rafting, kajakarenje i istraživanje netaknute prirode.

Nacionalni park Sutjeska

Poznat kao dom najvišeg vrha zemlje, planine Maglić, Nacionalni park Sutjeska je divljina s gustim šumama, ledenjačkim jezerima i poznatom prašumom Perućicom.

Park prirode Blidinje

Smješten u Dinarskim Alpama, Park prirode Blidinje krase prekrasan planinski krajolik, slikovita jezera i bogata biološka raznolikost. To je popularno odredište za ljubitelje planinarenja, skijanja i divljih životinja.

Parkovi u Sloveniji
FOTO: Shutterstock

Nacionalni parkovi i vrijedne destinacije u Sloveniji

U nastavku saznajte koje se parkove isplati posjetiti kod naših susjeda u Sloveniji.

Nacionalni park Triglav

Nacionalni park Triglav, nazvan po najvišem vrhu Slovenije, netaknuta je alpska regija sa zapanjujućim planinama, ledenjačkim jezerima i bujnim dolinama. Nudi niz aktivnosti na otvorenom, uključujući planinarenje, penjanje i skijanje.

Postojnska jama i Predjamski grad

Iako nisu tradicionalni nacionalni park, ove su atrakcije vrijedne spomena. Postojnska jama je prostrani podzemni špiljski sustav, dok je Predjamski grad srednjovjekovni dvorac sagrađen u litici.

Bledsko jezero

Smješteno u Julijskim Alpama, Bledsko jezero poznato je po savršenom krajoliku, uključujući slikoviti otok s crkvom i srednjovjekovnim dvorcem koji gleda na jezero. Idealno je mjesto za ljubitelje prirode i fotografe.

Svaki od ovih parkova nudi jedinstvenu prirodnu ljepotu, aktivnosti na otvorenom i kulturne atrakcije, što ih čini vrijednima posjeta. Ne zaboravite provjeriti internetske stranice parkova za najnovije informacije o pristupačnosti, ulaznicama i aktivnostima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu