Aplikacije za planinarenje: “Digitalni suputnici” za sigurnu i nezaboravnu planinarsku avanturu! Evo kako odabrati najbolju za svoje potrebe

Aplikacije za planinarenje

Kako se tehnologija nastavlja ispreplitati sa svakim aspektom naših života, planinari i ljubitelji prirode prije nekoliko godina dobili su novi alat na raspolaganju – aplikacije za planinarenje.

Ovi “digitalni suputnici” revolucionirali su način na koji se krećemo, planiramo i poboljšavamo naše planinarske avanture.

Odlučili smo ući u područje planinarskih aplikacija te otkriti alate koji poboljšavaju vaša istraživanja, štite vašu sigurnost i osiguravaju da je svaki korak na stazi korak bliže nezaboravnoj avanturi.

Ako se pitate koja je najbolja aplikacija za planinarenje za vas, u nastavku saznajte odgovor.

Najbolje aplikacije za planinarenje
FOTO: Shutterstock

Najbolje aplikacije za planinarenje

Kod odabira aplikacije za planinarenje, iPhone i Android korisnici imaju široku lepezu odabira, ali za vas smo izdvojili one koje su nas se najviše dojmile te se ističu po određenom aspektu.

AllTrails

AllTrails aplikacija jedna je od najpoznatijih aplikacija za planinarenje u svijetu. Planinarske rute možete odabrati ovisno o dužini, visini, zahtjevnosti, vrsti rute i recenzijama planinara koji su već prolazili određenom stazom. Također, imate uvid u specifične detalje na koje trebate obraćati pažnju tijekom planinarenja određenom stazom, a svoje iskustvo i podatke s planinarenja možete zabilježiti u aplikaciji.

Iako je aplikacija s osnovnim značajkama besplatna, ako želite naprednu verziju s više sadržaja, morate se pretplatiti po cijeni 27,32 eura mjesečno. Plaćena verzija vam omogućuje izvanmrežno preuzimanje karata i šalje vam obavijesti ako skrenete sa staze, a također dolazi s 3D kartama. Ova aplikacija dostupna je i za iOS i Android.

aplikacija za planinarenje
FOTO: Shutterstock

Gaia

Gaia je također jedna od najpoznatijih aplikacija za planinare koja ima slične značajke kao i prethodna, a specifična je po tome što vam može prikazati vremensku prognozu na planinarskoj stazi koju posjećujete i pomoći u traženju najbližeg skloništa, planinarskog doma ili kampa ako zapnete na putu.

Kao i AllTrails, postoji besplatna verzija koja je za većinu početničkih planinara i više nego dovoljna, dok je za napredne planinare dostupna pretplata od 36,43 eura mjesečno. Plaćena verzija aplikacije otključava izvanmrežne karte, uključujući karte za planinarenje, off-road vožnju, skijanje u prirodi i karte za brdski biciklizam. Ova aplikacija dostupna je i za iOS i Android.

Najbolje besplatne aplikacije za planinarenje
FOTO: Shutterstock

Najbolje besplatne aplikacije za planinarenje

Ako ste tek početnik u planinarenju, svakako preporučujemo da isprobate besplatne aplikacije kako biste se prije polaska na planinarsku rutu upoznali s funkcioniranjem digitalne tehnologije u prirodi.

Seek by iNaturalist

Za sve znatiželjne planinare koji obraćaju pažnju i na faunu i floru na svojem putu do odredišta, ova aplikacija mogla bi biti najzanimljivija za korištenje.

Seek by iNaturalist proizvod je Akademije znanosti iz Kalifornije i National Geographica, a aplikacija je specifična po tome što pomoću kamere i GPS-a može locirati i identificirati biljke i životinje koje susrećete na planinarskoj ruti.

Sve što trebate je poslikati životinju ili biljku i unijeti u aplikaciju. Aplikacija će je identificirati i dati vam sve informacije o određenoj vrsti biljke i životinje. Za sve ljubitelje životinja ili botanike dobre su vijesti da je ova aplikacija potpuno besplatna za korištenje i dostupna za iOS i Android.

aplikacije za planinarenje - iPhone
FOTO: Shutterstock

Green Tracks

Iako ova besplatna aplikacija nije pretjerano vizualno privlačna, lagana je za korištenje i sadrži brojne besplatne i izvanmrežne planinarske rute. Planinarska aplikacija Green Tracks također nudi više od 11 vrsta online karata (cestovnih, satelitskih, topografskih itd.) i prikazuje puno podataka uživo o vašem planinarenju (uspon, udaljenost, grafikon nadmorske visine itd.). Za razliku od ostalih aplikacija, Green Tracks mogu koristiti samo oni koji imaju Android.  

najbolja aplikacija za planinarenje
FOTO: Shutterstock

Komoot

Ono što Komoot izdvaja od ostalih aplikacija je user-friendly i inovativno sučelje. Ova aplikacija omogućuje korisnicima da lociraju pješačke i biciklističke rute i zatim ih razvrstaju prema raznim značajkama kao što su pristup javnom prijevozu, trajanje i težina.

Uz to je moguće prilagoditi rutu određivanjem početne i krajnje točke ili potpuno urediti stazu pomoću značajke intuitivnog planiranja rute. Ova aplikacija je potpuno besplatna i jedna je od najboljih ako želite isprobati kako aplikacije za planinarenje funkcioniraju. Komoot je dostupan i za iOS i Android.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Blaz. (2023). Best Hiking Apps of 2023 – Tested and Reviewed. Nail the Trail.
  2. Jones, J. (2023). 12 Best Hiking Apps You Must Have in 2023. Well Planned Journey.
  3. 22 Best Hiking Apps To Download In 2023. (2023). Atlas & Boots.

Ocijenite članak

3.50 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu