Biciklističke staze na Jadranu: Spojite godišnji odmor i rekreaciju! Imamo popis jednostavnih i zahtjevnih ruta

Biciklističke staze na Jadranu

Biciklističke staze stvaraju mogućnosti zdrave rekreacije i prijevoza pružajući ljudima svih dobi atraktivna, sigurna, pristupačna i jeftina ili besplatna mjesta za vožnju biciklom.

Staze za bicikle pomažu ljudima svih dobi da uključe tjelovježbu u svoje dnevne rutine te je povežu s mjestima na koja žele ili trebaju ići. Primjerice, ako ste avanturističkog duha, možete spojiti tjelesnu aktivnost i turističko putovanje odabirom odgovarajuće biciklističke rute u mjestu u koje ste se uputili na godišnji odmor.

Bez obzira na to volite li laganu vožnju biciklom i tražite lagane biciklističke staze ili ste ovisnik o adrenalinu i preferirate brdski biciklizam kroz brdovite i izazovne terene, u nastavku smo izdvojili biciklističke staze na Jadranu na koje se možete uputiti ovisno o vašim interesima i razini kondicije.

Biciklističke staze na Jadranu
FOTO: Shutterstock

Biciklističke staze na Jadranu

U nastavku provjerite kako spojiti godišnji odmor na moru i fizičku aktivnost na biciklu te otkrijte koje su najbolje biciklističke staze na Jadranu.

Biciklističke staze na Braču

Od jednostavnijih do prilično zahtjevnih biciklističkih staza, otok Brač idealan je za sve one koji žele malo avanture na dva kotača. Brač ima čak 25 biciklističkih staza od kojih treba izdvojiti stazu sv. Jurja i stazu sv. Roka.

Staza sv. Jurja je jedna od najzahtjevnijih staza na Braču, a duga je čak 180 km. Ako ste početnik u biciklizmu, možda biste ipak trebali odabrati stazu sv. Roka koja se proteže od centra Supetra do Sutivana, a duga je 14,1 km.

Ova je staza idealna ako želite laganu vožnju sa svojim prijateljima ili obitelji, a vozeći se stazom možete obratiti pažnju na prekrasne bračke krajolike i možda se usput okupati u predivnim uvalama.

Na Braču se nalazi i staza Tramuntana u sklopu naselja Sutivan koja bi se svidjela ljubiteljima povijesti. Staza se proteže od Sutivana do brda sv. Roka koje krase mali dragulji povijesti – crkva sv. Roka i podzemne katakombe.

lagane biciklističke staze
FOTO: Shutterstock

Biciklističke staze na Hvaru

Ovaj sunčani otok nudi vam idealan brdoviti i strm teren, što je pogodno za ljubitelje brdskog biciklizma. Staza Purkin kuk na Hvaru odličan je način da spojite nalet adrenalina brdskog biciklizma i uživanje u prekrasnim pejzažima otoka – posebno kada svratite u Velo Grablje i kada se popnete na najviši vrh na Hvaru, odnosno vrh sv. Nikole.

Odlična staza za istraživanje mnogobrojnih skrivenih uvala je i staza Kabal koja je duga 24,7 km. Ako se nakon ili tijekom vožnje želite okupati u moru, svakako sa sobom ponesite kupaći kostim i ručnik.

Biciklističke staze na Rabu

Rab ima više od 340 km biciklističkih staza, a jedna od najpoznatijih je staza Flux. Duga je 6,5 km, a na njoj se mogu naći i pješaci i brdski biciklisti. Ova staza pruža idealan pogled na suhozidno graditeljstvo koje će vas vratiti u prošlost, a osim arheološki značajnih predjela, Rab će vas oduševiti pješčanim plažama i slikovitim pejzažem.

Biciklističke staze na Rabu
FOTO: Shutterstock

Biciklističke staze na rivijeri Crikvenica

Crikveničko-vinodolsko područje posebno je po tome što sadrži gotovo 300 km biciklističkih staza, od manje zahtjevnih do onih poprilično izazovnih. Ravni dio Vinodolske doline i otoka Krka idealan je za one koji žele ugodnu, laganu vožnju uz predivan pogled i svjež morski zrak.

Biciklističke staze u Nacionalnom parku Krka

Nacionalni park Krka jedna je od omiljenih destinacija koju posjećuju mnogi na svojem putu do Jadranskog mora, posebno ako ovu prirodnu ljepotu Hrvatske spajaju s godišnjim odmorom u Šibeniku ili okolici.

Nacionalni park Krka ima najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj, od kojih se posebno izdvaja “kraljevska ruta“. Ova staza duga je 95,1 km, a preporučuje se samo onim najhrabrijim i najspremnijim biciklistima.

“Kraljevska ruta” završava u mjestu koje bi se mogli svidjeti mnogim ljubiteljima povijesti – rimskom vojnom logoru Burnum.
Biciklističke staze - Istra
FOTO: Shutterstock

Biciklistička staza Jure Grando u središnjoj Istri

Ako ste ljubitelj vampirske fikcije, ne treba posebno istaknuti da je Jure Grando prema legendama zapravo prva prava osoba u svijetu koja je opisana kao vampir u povijesnim zapisima.

Međutim, na ovoj biciklističkoj stazi vas vjerojatno neće napadati vampiri, ali svakako će vam skočiti adrenalin iz drugih razloga. Riječ je o kružnoj stazi koja je duga 27,7 km s 330 m visinske razlike. Nakon uređene makadamske staze čeka vas zahtjevni spust dug oko 600 m, a nakon spusta slijede prolazi kroz šumske i makadamske puteve. Mjesta koja ćete obići ovom zahtjevnom stazom su Kringa, Barat i Hrvatina.

Ako volite biciklističke staze, Istra, posebno središnji dio, idealan je za istraživanje pomoću električnog bicikla koji se iznajmljuje u Pazinu uz sustav za najam i punjenje električnih bicikala.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu