Uskrsni recepti: Želite ove godine nešto laganije i zdravije, a nemate ideje? Evo kako složiti jelovnik

Uskrsni recepti

Uskrs je pred vratima, a vi još nemate ideju koji su uskrsni recepti najbolji? Želite ove godine nešto laganije i zdravije, a nemate ideje? S druge strane, želite da i vaši ukućani uživaju u hrani? Uskrsni recepti ne moraju biti komplicirani ni od sastojaka koji će vas napuhnuti.

Sve što ima “klasičnu verziju” recepta može se napraviti i u nutritivno bogatijoj verziji. To ne znači da moramo brojati kalorije, već samo pametnije birati namirnice. Zdravi uskrsni recepti uključuju najčešće cjelovite namirnice, nutritivno bogate koje, pored kvalitetnijih sastojaka, nude i bogatstvo okusa.

I najbolji uskrsni kolači mogu biti nutritivno bogati, zahvaljujući zamjenama i sitnim izmjenama. Uskrsne slasne delicije tako će pridonijeti uživanju u blagdanima, a opet sačuvati našu probavu bez suvišnih kilograma. Naravno, i od nutritivno bogatih namirnica se možemo udebljati, posebice od orašastih plodova, ako pretjeramo u količini.

Zato neka umjerenost bude vaša glavna nit vodilja ovog Uskrsa.

Dok svejedi razmišljaju koje meso za Uskrs odabrati, a najčešće se biraju šunka, janjetina i sl., vegani danas također imaju veliki izbor namirnica za uskrsni jelovnik. Ako i vi želite Uskrs bez mesa i jaja, pročitajte članak “Ne jedete meso i jaja, a želite obilježiti tradiciju? Evo kako proslaviti Uskrs kao vegan ili vegetarijanac“. Francuska salata može se pak napraviti s veganskom majonezom.

Ako ne volite eksperimentirati, recepte za uskrsne slastice potražite u članku “Uskrsni kolači i torte – recepti“.

Uskrsni recepti

Kako kreirati meni za Uskrs? Uskrsni recepti mogu obuhvatiti prilog za Uskrs, juhu, sitne kolače, pincu, kuglof, tortu. Tradicionalni uskrsni kolači neka se slobodno nađu na stolu, ali će ih obogatiti novi uskrsni recepti.

Uskrsni kruh - recept
FOTO: Shutterstock

Uskrsni kruh – recept

Što kažete na jedan fini domaći kruh bogat vlaknima koji će potaknuti probavu? Ako ste vegan ili veganka, pogledajte naš recept za veganski slatki kruh.

Sastojci:
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte sve vrste brašna i sol.
  2. Vodu zagrijte na oko 40 °C, dodajte javorov sirup i pomiješajte.
  3. Potom dodajte kvasac i ostavite oko 10 minuta. Kvasac se treba zapjeniti.
  4. U smjesu s kvascem dodajte chia sjemenke i psyllium ljuskice. Ostavite oko jednu minutu pa pomiješajte.
  5. Smjesu kvasca dodajte suhim sastojcima i promiješajte kuhačom oko jedne minute.
  6. Zagrijte pećnicu na oko 220 °C, a lim za pečenje neka bude u pećnici.
  7. Potom stavite oblikovani kruh na lim za pečenje, nožem oblikujte “cik-cak” crtice i premažite ga jajem.
  8. Pecite kruh oko 40 minuta.
Pogača za Uskrs - recept
FOTO: Shutterstock

Pogača za Uskrs – recept

Osim za Dane kruha, pletenica se konzumira još i za Uskrs. Ova uskrsna pletenica ili uskrsna pinca bit će prava dekoracija na stolu.

Sastojci:
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/4 šalice integralnog pirovog brašna
  • 1 čajna žličica soli
  • pola čajne žličice instant kvasca
  • 2 jaja
  • 2/3 šalice bademovog mlijeka ili drugog biljnog napitka
  • 2 jušne žlice meda
  • 2 jušne žlice omekšanog maslaca
  • 1 jušna žlica otopljenog maslaca
  • 6 pisanica (najbolje prirodno obojenih u lukovici, crvenom kupusu i sl.).
Priprema
  1. Pomiješajte obje vrste brašna, kvasac i sol.
  2. Dodajte jaje, biljni napitak, med i omekšani maslac.
  3. Miješajte u mikseru za tijesto oko šest minuta dok smjesa ne postane glatka i elastična.
  4. Malo nauljite (staklenu) posudu, stavite u nju tijesto i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite tijesto na toplom oko jedan sat da se digne.
  5. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela i potom svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
  6. Oblikujte tri “zmijice” za izradu pletenice.
  7. Ispletite pletenice, ali labavo kako bi bilo mjesta za pisanice koje ćete poslagati između čvorova.
  8. Stavite pletenicu na papir za pečenje i na lim. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite oko 45 minuta na toplom.
  9. Zagrijte pećnicu na 176 °C.
  10. Premažite pletenicu otopljenim maslacem.
  11. Pecite pletenicu oko 45 minuta dok ne porumeni.
  12. Premažite pletenicu ostatkom maslaca i ostavite da se ohladi.

Još recepata pronađite u članku “Uskrsne pince: Ispunite dom prekrasnim mirisima ove tradicionalne delicije! Imamo recept bake Ankice, a i brz recept za sve koji nemaju vremena“.

Uskrsni kuglof
FOTO: Shutterstock

Uskrsni kuglof – recept

Što je uskrsni stol bez kuglofa? Uskrsni kuglof ovaj put napravite s bučinim brašnom, čokoladom i bučinim sjemenkama. Ako ste ljubitelj proizvoda od buče, onda će vas ovaj recept oduševiti.

Sastojci:
Priprema
  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za uskršnji kuglof promjera 22 cm premažite uljem ili maslacem. Potom pobrašnite kalup.
  2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka i istucite sa šećerom kokosovog cvijeta dok se ne zapjene.
  3. Bučine sjemenke malo popržite na tavi.
  4. Bjelanjke istucite u snijeg. Potom sjedinite žumanjke i bjelanjke.
  5. Sjedinite sve sastojke u tijesto te ga stavite u kalup. Pecite tijesto oko 40 minuta.
  6. Po želji, uskrsni kuglof prošarajte otopljenom čokoladom s minimalno 60 % kakaa i posipajte eritritom u prahu.

Veganski recept potražite u članku “Kuglof za Uskrs: Dizana tijesta više nikome neće zadavati muke jer imamo recept koji uspijeva svaki put! I unutra možete dodati što vam srce želi“.

Uskrsna sirnica - recept
FOTO: Shutterstock

Uskrsna sirnica – recept

Kad su u pitanju uskrsni recepti, uskrsna sirnica još je jedan nezaobilazni recept za uskrsne blagdane. Zahtijeva sastojke sobne temperature pa je najbolje potrebne sastojke ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi.

Recepti za uskrsnu pogaču malo su kompliciraniji, potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta poput prosijanog brašna, sastojaka sobne temperature i izrade pogače u toploj prostoriji.

Sastojci:
  • 750 g prosijanog bijelog brašna
  • 750 g prosijanog integralnog pirovog brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 čajna žličica soli
  • 360 do 400 g eritrita ili šećera kokosovog cvijeta
  • 1 kiselo vrhnje
  • 150 g kokosovog ulja
  • 6 cijelih jaja
  • 2 žumanjka
  • malo ekstrakta za sirnice
  • 1 naribani eko limun (važno je da je eko limun jer kora konvencionalno uzgojenog limuna nije za konzumaciju)
  • 2 naribane eko naranče
  • 300 ml biljnog napitka po izboru (sojino, kokosovo, bademovo itd.)
  • 2 vanilin šećera
  • 4 – 5 vrećica suhog kvasca.
Priprema
  1. Pomiješajte šećer i brašno (ostavite od ukupne količine brašna 200 g brašna sa strane), a potom u sredini napravite udubinu u koju ćete dodati kvasac.
  2. Ulijte topli biljni napitak te ostavite da se tijesto digne.
  3. Kada se tijesto diglo, okolo njega dodajte cijela jaja, kiselo vrhnje i ostale sastojke osim kokosovog ulja.
  4. Potom ručno zamijesite sve sastojke u glatko tijesto. To će potrajati neko vrijeme, odnosno nekoliko minuta.
  5. Nakon toga ostavite tijesto na toplom oko jedan sat prekriveno čistom krpom.
  6. Zatim tijestu dodajte ostatak brašna i otopljeno kokosovo ulje.
  7. Oblikujte loptice od tijesta i ostavite da se još malo dignu.
  8. Potom na vrhu napravite tri duguljaste udubine klasične za uskrsnu sirnicu.
  9. Vanjske rubove premažite jajima.
  10. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite oko 35 minuta. Kada loptice zarumene, prekrijte ih aluminijskom folijom i nastaviti peći.
  11. Kada su pečene, uskrsne sirnice posipajte eritritom u prahu.

Uskrsni ručak – recepti

Za uskrsni meni donosimo nekoliko jednostavnih i brzih recepata koji će nutritivno obogatiti vaš blagdanski objed.

prilog za Uskrs
FOTO: Shutterstock

Prilog za Uskrs

Kus-kus je odlična namirnica za brzu pripremu i prilično neutralna, pa je laka za kombinaciju s različitim sastojcima. Iskoristite kus-kus kao prilog za Uskrs.

Sastojci:
  • 1 šalica kus-kusa
  • pola šalice vode
  • pola svježeg krastavca narezanog na kockice
  • pola crvenog luka narezanog na kockice
  • 3 jušne žlice feta sira
  • 1 jušna žlica sjeckanog peršina
  • 1 jušna žlica sjeckanog kopra
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 3 – 4 jušne žlice maslinovog ulja.
Priprema
  1. Skuhajte kus-kus prema uputama.
  2. Dodajte maslinovo ulje i ostavite u hladnjaku da se rashladi.
  3. Potom pomiješajte ostale sastojke s ohlađenim kus-kusom. Umjesto crvenog luka možete dodati mladi luk.

Pročitajte članak “Mladi luk: Za zdrave oči, dobru probavu i protiv problema sa šećerom, tlakom i kolesterolom! Iskoristite njegovo vrijeme uz ove recepte“.

Juha za Uskrs
FOTO: Shutterstock

Juha za Uskrs

Da napravimo odmak od krute hrane bogate brašnom, mastima i šećerom, juha za Uskrs dođe kao spas za našu probavu i crijeva. Juha za Uskrs bi se trebala jesti prva, kako bismo napunili dio želuca i tako pojeli manje količine preostale “teže” hrane.

Sastojci:
  • 1 šalica mrkve (narezane na kockice ili kolutove)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 šalice poriluka (narezanog)
  • 2/3 šalice narezane stabljike celera
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice crnog papra
  • 2 mljevena režnja češnjaka
  • 5 šalica temeljca za juhu
  • 1 šalica smrznutog graška
  • 1 šalica narezanih šparoga
  • 1 konzerva graha
  • 1 čajna žličica svježeg peršina.

Priprema

  1. Na zagrijani lonac dodajte maslinovo ulje, a potom mrkvu, poriluk i celer te kuhajte oko pet minuta.
  2. Potom dodajte papar, češnjak i sol i kuhajte oko jednu minutu.
  3. Dodajte preostalo povrće, temeljac za juhu i kuhajte dok ne omekša.
Torte za Uskrs - recepti
FOTO: Shutterstock

Torta za Uskrs

Što kažete na jednu tortu od mrkve? Savršeno se uklapa u uskrsni jelovnik kao šećer na kraju.

Sastojci:
  • 180 g integralnog brašna
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • pola čajne žličice cimeta
  • pola čajne žličice soli
  • 2 jušne žlice hladnog maslaca (narezanog na kockice)
  • 120 g grčkog jogurta
  • 3 jušne žlice javorovog sirupa
  • 4 jušne žlice biljnog napitka po izboru
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica svježe naribane mrkve.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. U posudi pomiješajte brašno, sol, cimet i prašak za pecivo.
  2. Dodajte preostale sastojke, uključujući i dvije jušne žlice biljnog napitka, a dvije jušne žlice ostavite sa strane.
  3. Stavite tijesto u kalup po izboru, premažite ga s preostale dvije jušne žlice biljnog napitka i pecite oko 20 minuta, dok ne porumeni.
  4. Prema želji, tortu od mrkve možete ukrasiti šlagom, prošarati tamnom čokoladom ili posipati beskalorijskim šećerom u prahu.
Sitni kolači za Uskrs - recepti
FOTO: Shutterstock

Sitni kolači za Uskrs

Uskrsni recepti mogu još uključivati i sitne kolače, ako ništa drugo, za koji griz tijekom dana. No, donosimo vam recept za uskrsna gnijezda od kvalitetnih sastojaka u koje ćete poslagati čokoladne pisanice.

Sastojci:
Priprema
  1. U loncu pomiješajte maslac od kikirikija, kokosovo ulje, sol i med te zagrijati dok se sastojci ne sjedine.
  2. Potom dodajte ekstrakt vanilije i kakao, pomiješajte i dodajte zobene pahuljice.
  3. Na kraju dodajte kokos.
  4. Oblikujte male plosnate loptice s udubinom u sredini kako biste dobili oblik gnijezda.
  5. Tako oblikovane stavite u hladnjak da se stvrdnu.
  6. Na kraju u udubine stavite čokoladne pisanice.

Još ideja za uskrsne slastice pronađite u članku “Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs: Ubacite koji među tradicionalne slastice, nećete požaliti! Ovi recepti neće stvoriti težinu u želucu“.

Kako ukrasiti dom za Uskrs saznajte u članku “Dekoracije za Uskrs: Stvorite divan blagdanski ugođaj! Donosimo ideje kako ukrasiti dom, stol i hranu“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu