Nadjev za punjena jaja: Imamo jednostavne recepte uz koje će ovaj Uskrs biti još ukusniji
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Namirnica koju vjerojatno najviše smatramo uskrsnom, uz šunku, jesu jaja. Osim klasičnih kuhanih jaja ili pisanica, odlično predjelo mogu biti punjena jaja. Najbolja punjena jaja su sočna, kremasta i aromatična. Sve ovisi o tome kakav je nadjev za punjena jaja.
Punjena jaja – fini recepti
U nastavku donosimo šest recepata za punjena jaja s kojima će ovaj Uskrs biti još ukusniji.
Punjena jaja sa slaninom, šparogama i plavim sirom
Sigurni smo da će ovaj nadjev za punjena jaja pohvaliti svi ukućani i gosti. Spoj aroma i okusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
- 18 kuhanih jaja
- 2 režnja češnjaka
- 10 trakica slanine
- 10 komada šparoga (s podrezanim krajevima)
- pola šalice majoneze
- pola čajne žličice dijon senfa
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- maslinovo ulje
- 55 g plavog sira (izmrvljenog)
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- prstohvat češnjaka u prahu
- pola čajne žličice dimljene paprike
- 2 čajne žličice svježeg vlasca.
Priprema
- Skuhajte jaja.
- Na srednje jakoj vatri pržite češnjak i slaninu.
- Dodajte šparoge i začine te dinstajte dok šparoge ne omekšaju.
- Odrežite gornju trećinu vrhova jaja i pažljivo izvadite žumanjak kako bi bjelanjak ostao čitav.
- Slaninu dodajte u blender i izblendajte, a potom je ostavite sa strane.
- Zatim u blender dodajte žumanjke, majonezu, jogurt, senf, papar, sol i češnjak te izblendajte. Ako je potrebno, dodajte i malo masnoće od slanine kako biste dobili glatku smjesu.
- Jaja punite smjesom od žumanjaka, po vrhu posipajte slaninu i izmrvljeni plavi sir, a šparoge zapiknite u nadjev. Narežite šparoge na kraće dijelove.
- Na kraju posipajte dimljenom paprikom i svježim vlascem te poslužite.
Jednostavna punjena jaja
Ako želite brz i jednostavan recept za punjena jaja, onda će vam trebati svega nekoliko namirnica koje najčešće imate kod kuće. Skuhajte onoliko jaja koliko vam treba pa sastojke prilagodite broju istih.
Sastojci:
- 10 kuhanih jaja
- 1,5 jušna žlica kiselog vrhnja
- 2,5 jušne žlice majoneze ili veganske majoneze (ako želite nutritivno bogatiju majonezu)
- prstohvat mediteranskih začina
- prstohvat crnog papra
- prstohvat soli
- prstohvat crvene paprike.
Priprema
- Skuhajte jaja.
- Kuhana jaja prepolovite po dužini i pažljivo izvadite žumanjke kako bi bjelanjak ostao čitav.
- Pomiješajte žumanjke s majonezom i kiselim vrhnjem te dodajte začine.
- Usitnite vilicom ili u blenderu.
- Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i izrežite vrh te punite jaja.
- Po želji posipajte svježim vlascem.
Punjena jaja sa šunkom, krem sirom i kiselim krastavcima
Ova punjena jaja su puna proteina koji će dati sitost. Punjena jaja sa šunkom spajaju dvije glavne uskrsne namirnice, a i dobar su način kako iskoristiti višak šunke i jaja. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 10 kuhanih jaja
- 350 g kuhane šunke
- oko 250 g krem sira
- oko 10 komada kiselih krastavaca
- 2 čajne žličice senfa
- oko 8 jušnih žlica majoneze
- sol
- crni papar.
Priprema
- Skuhajte jaja.
- Sitno narežite šunku i kisele krastavce.
- Kuhana jaja prepolovite po dužini i pažljivo izvadite žumanjke kako bi bjelanjak ostao čitav.
- U zdjeli pomiješajte žumanjke s preostalim sastojcima.
- Punite jaja uz pomoć čajne žličice ili smjesu stavite u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i punite jaja.
- Po želji posipajte svježim vlascem.
Punjena jaja sa svježim sirom
Ovo zasitno predjelo možete poslužiti i kao doručak uz šnitu integralnog tosta ili domaćeg kruha.
Sastojci:
- 5 tvrdo kuhanih jaja
- 125 g svježeg posnog ili zrnatog sira
- 1 jušna žlica majoneze
- 1 čajna žličica senfa
- nekoliko maslina
- sol
- papar.
Priprema
- Skuhajte jaja.
- Kuhana jaja prepolovite po dužini i pažljivo izvadite žumanjke kako bi bjelanjak ostao čitav.
- Žumanjke usitnite vilicom i pomiješajte s ostalim sastojcima.
- Punite jaja uz pomoć čajne žličice ili smjesu stavite u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i punite jaja.
- Po želji posipajte svježim vlascem.
Recept za punjena jaja s avokadom
Ako želite malo egzotičniji recept, što se bolje slaže od jaja i avokada? To je standardna kombinacija. Najčešće izdubimo avokado i punimo ga jajima, ali ovaj put ćemo napraviti obrnuto.
Sastojci:
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 1 avokado
- 2 čajne žličice soka limete
- prstohvat češnjaka u prahu
- prstohvat papra
- prstohvat soli
- paprika u prahu (opcionalno).
Priprema
- Skuhajte jaja.
- Kuhana jaja prepolovite po dužini i pažljivo izvadite žumanjke kako bi bjelanjak ostao čitav.
- Žumanjke i avokado zasebno zgnječite vilicom ili izblendajte u blenderu.
- Sjedinite usitnjeni avokado i žumanjke te im dodajte preostale sastojke, osim paprike, pa sve dodatno sjedinite.
- Punite jaja uz pomoć čajne žličice ili smjesu stavite u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i punite jaja.
- Po želji posipajte paprikom u prahu.
Najjednostavnija punjena jaja
Ako želite najbržu pripremu punjenih jaja, a ne želite raditi svoj nadjev za punjena jaja, isprobajte ovo.
- Kuhana jaja prepolovite po dužini i pažljivo izvadite žumanjke kako bi bjelanjak ostao čitav.
- Žumanjke usitnite vilicom i pomiješajte ih s nekim namazom po želji.
Popis namaza za punjenje:
- humus
- povrtni namaz
- pašteta od tune
- namaz od slanutka
- krem sir.
Pročitajte i članke:
- Uskrsne slane delicije: Ovi će nutritivno bogatiji recepti oduševiti sve za blagdanskim stolom
- Zdravi recepti za uskrsni stol: Izbjegnite nagli skok šećera u krvi, pospanost i probleme s probavom uz ova lagana jela
- Salate za Uskrs: Pored pince i mesa ne zaboravite na dovoljan unos vlakana! Imamo 6 recepata koji će olakšati probavu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja