Uskrsne slane delicije: Ovi će nutritivno bogatiji recepti oduševiti sve za blagdanskim stolom

Uskrsne slane delicije

Uskrs ne može proći bez nekih tradicionalnih jela i delicija. Dok slatko više vezujemo uz Božić, za Uskrs smo više okrenuti slanom. Zato vam donosimo nekoliko recepata za uskrsne slane delicije

Uskrsne slane delicije – recepti 

U nastavku vas očekuju četiri slana recepta kojima možete obogatiti ovogodišnji blagdanski stol.

Uskrsne slane delicije - recepti
FOTO: Shutterstock

Lisnato tijesto sa šparogama i pršutom

Ako nemate ideje za predjelo, isprobajte ovaj recept s lisnatim tijestom, šparogama i pršutom. Umjesto pršuta stavite šunku ili slaninu, a ako ne volite šparoge, zamijenite ih drugim povrćem po izboru

Sastojci:
  • 1 vezica šparoga (s odrezanim krajevima)
  • lisnato tijesto (odmrznuto) 
  • 12 šnita pršuta
  • 1 jaje (umućeno)
  • 225 g Gruyere sira ili Grana Padana 
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Protvan obložite papirom za pečenje.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto i izrežite oko šest kvadrata.
  4. Šparoge začinite maslinovim uljem, soli i paprom. 
  5. Na kvadratić od tijesta stavite šnitu pršuta, potom šparoge i na kraju posipajte sirom. 
  6. Zatvorite kvadratić suprotnim rubovima tijesta, odnosno, rub s donje lijeve strane povucite prema sredini i “zalijepite” ga gornjim desnim rubom. 
  7. Tijesto premažite razmućenim jajem, a po želji dodajte po vrhu još malo papra i soli.
  8. Pecite oko 12 – 15 minuta, dok kvadratići ne poprime zlatnu boju. 
Juha od mrkve i kokosa
FOTO: Shutterstock

Juha od mrkve i kokosa

Nakon predjela poslužite ukusnu juhu od mrkve i kokosa. Ova juha pripremit će vas za glavno jelo, a kombinacijom sastojaka pružit će dašak egzotike. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na otopljenom kokosovom ulju dinstajte luk, češnjak i đumbir
  2. Nakon pet minuta umiješajte mrkvu, celer i batat pa nastavite dinstati još pet minuta.
  3. Ulijte povrtni temeljac, dodajte kumin, timijan, sol i papar te kuhajte dok povrće ne omekša. 
  4. Nakon otprilike pola sata izblendajte juhu u blenderu
  5. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte još pet minuta pa ponovno izblendajte. 
  6. Provjerite treba li dodati još začina. 
  7. Posipajte juhu svježe sjeckanim peršinom, a po želji po vrhu dodajte bučine sjemenke. 
Janjetina u začinima s finim nadjevom
FOTO: Shutterstock

Janjetina u začinima s finim nadjevom

Kad su u pitanju uskrsne slane delicije, većina ne može zamisliti uskrsni ručak bez mesa. Za glavno jelo poslužite janjetinu s ukusnim nadjevom i mješavinom različitih začina.  

Janjetinu ubrajamo u crveno meso pa je rijetko jedemo, no blagdani su prilika da uživamo u namirnicama koje rjeđe jedemo.
Sastojci za janjetinu:
Sastojci za nadjev:
Sastojci za umak:
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice meda
  • 2 čajne žličice limunovog soka.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Meso osušite papirnatim ručnicima pa ga posolite i zarežite do polovice buta kako biste napravili prostor za punjenje. 
  3. Pomiješajte sve sastojke za nadjev. 
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za umak
  5. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem. 
  6. Punite janjetinu nadjevom i zatvorite čačkalicama. 
  7. Stavite janjetinu u posudu za pečenje i prelijte umakom
  8. U posudi za pečenje rasporedite mrkvu, svježe grančice ružmarina i cijele režnjeve češnjaka. 
  9. Pecite janjetinu oko sat i pol, ali nakon 30 minuta podlijte i napravite to svakih 15 minuta do kraja pečenja. 
  10. Kad je meso pečeno, posipajte ga nasjeckanim ružmarinom i peršinom. 
Uskrsna grah salata
FOTO: Shutterstock

Uskrsna grah salata

Kao prilog janjetini poslužite grah salatu. Možete dodati nasjeckani mladi luk ili klasični crveni luk. Također, po želji dodajte i neko zeleno povrće

Sastojci:
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok i koricu, ljutiku, češnjak, sol i papar
  2. Dodajte grah, mladi luk, rotkvicu, origano i peršin te pomiješajte.
  3. Začinite soli i paprom prema potrebi. 
  4. Ostavite u hladnjaku barem 20 minuta prije posluživanja, a najbolje preko noći.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu