Uskrsne slane delicije: Ovi će nutritivno bogatiji recepti oduševiti sve za blagdanskim stolom
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Uskrs ne može proći bez nekih tradicionalnih jela i delicija. Dok slatko više vezujemo uz Božić, za Uskrs smo više okrenuti slanom. Zato vam donosimo nekoliko recepata za uskrsne slane delicije.
Uskrsne slane delicije – recepti
U nastavku vas očekuju četiri slana recepta kojima možete obogatiti ovogodišnji blagdanski stol.
Lisnato tijesto sa šparogama i pršutom
Ako nemate ideje za predjelo, isprobajte ovaj recept s lisnatim tijestom, šparogama i pršutom. Umjesto pršuta stavite šunku ili slaninu, a ako ne volite šparoge, zamijenite ih drugim povrćem po izboru.
Sastojci:
- 1 vezica šparoga (s odrezanim krajevima)
- lisnato tijesto (odmrznuto)
- 12 šnita pršuta
- 1 jaje (umućeno)
- 225 g Gruyere sira ili Grana Padana
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Protvan obložite papirom za pečenje.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto i izrežite oko šest kvadrata.
- Šparoge začinite maslinovim uljem, soli i paprom.
- Na kvadratić od tijesta stavite šnitu pršuta, potom šparoge i na kraju posipajte sirom.
- Zatvorite kvadratić suprotnim rubovima tijesta, odnosno, rub s donje lijeve strane povucite prema sredini i “zalijepite” ga gornjim desnim rubom.
- Tijesto premažite razmućenim jajem, a po želji dodajte po vrhu još malo papra i soli.
- Pecite oko 12 – 15 minuta, dok kvadratići ne poprime zlatnu boju.
Juha od mrkve i kokosa
Nakon predjela poslužite ukusnu juhu od mrkve i kokosa. Ova juha pripremit će vas za glavno jelo, a kombinacijom sastojaka pružit će dašak egzotike.
Sastojci:
- 1 luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 čajna žličica kokosovog ulja
- 1 čajna žličica naribanog đumbira
- 1 batat (oguljen i narezan)
- 5 šalica mrkve (oguljene i narezane)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica vode
- 2 stabljike celera (nasjeckane)
- oko 400 g kokosovog mlijeka iz limenke
- pola čajne žličice mljevenog timijana
- pola čajne žličice kumina
- sol
- papar
- svježi peršin (sjeckani, opcionalno)
- bučine sjemenke za posipanje.
Priprema
- Na otopljenom kokosovom ulju dinstajte luk, češnjak i đumbir.
- Nakon pet minuta umiješajte mrkvu, celer i batat pa nastavite dinstati još pet minuta.
- Ulijte povrtni temeljac, dodajte kumin, timijan, sol i papar te kuhajte dok povrće ne omekša.
- Nakon otprilike pola sata izblendajte juhu u blenderu.
- Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte još pet minuta pa ponovno izblendajte.
- Provjerite treba li dodati još začina.
- Posipajte juhu svježe sjeckanim peršinom, a po želji po vrhu dodajte bučine sjemenke.
Janjetina u začinima s finim nadjevom
Kad su u pitanju uskrsne slane delicije, većina ne može zamisliti uskrsni ručak bez mesa. Za glavno jelo poslužite janjetinu s ukusnim nadjevom i mješavinom različitih začina.
Sastojci za janjetinu:
Sastojci za nadjev:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- korica jednog limuna
- pola crvene paprike (nasjeckane)
- 8 režnjeva češnjaka (mljevenih)
- 1 šalica indijskih oraščića (sitno sjeckanih)
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice talijanske mješavine začina
- 2 čajne žličice svježeg peršina (nasjeckanog)
- 2 čajne žličice svježeg ružmarina (nasjeckanog).
Sastojci za umak:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice meda
- 2 čajne žličice limunovog soka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Meso osušite papirnatim ručnicima pa ga posolite i zarežite do polovice buta kako biste napravili prostor za punjenje.
- Pomiješajte sve sastojke za nadjev.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za umak.
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem.
- Punite janjetinu nadjevom i zatvorite čačkalicama.
- Stavite janjetinu u posudu za pečenje i prelijte umakom.
- U posudi za pečenje rasporedite mrkvu, svježe grančice ružmarina i cijele režnjeve češnjaka.
- Pecite janjetinu oko sat i pol, ali nakon 30 minuta podlijte i napravite to svakih 15 minuta do kraja pečenja.
- Kad je meso pečeno, posipajte ga nasjeckanim ružmarinom i peršinom.
Uskrsna grah salata
Kao prilog janjetini poslužite grah salatu. Možete dodati nasjeckani mladi luk ili klasični crveni luk. Također, po želji dodajte i neko zeleno povrće.
Sastojci:
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- ribana korica 1 limuna
- sok 1 limuna
- 1/4 šalice ljutike (nasjeckane)
- 1 režanj češnjaka (protisnut)
- 2 konzerve Cannellini graha
- sol
- crni papar
- 2 mlada luka (nasjeckana)
- nekoliko rotkvica (narezanih)
- 1/3 šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
- svježi ili sušeni origano.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok i koricu, ljutiku, češnjak, sol i papar.
- Dodajte grah, mladi luk, rotkvicu, origano i peršin te pomiješajte.
- Začinite soli i paprom prema potrebi.
- Ostavite u hladnjaku barem 20 minuta prije posluživanja, a najbolje preko noći.
Pročitajte i članke:
- Zdravi recepti za uskrsni stol: Izbjegnite nagli skok šećera u krvi, pospanost i probleme s probavom uz ova lagana jela
- Nadjev za punjena jaja: Tako sočno, kremasto i aromatično! Imamo jednostavne recepte uz koje će ovaj Uskrs biti još ukusniji
- Salate za Uskrs: Pored pince i mesa ne zaboravite na dovoljan unos vlakana! Imamo 6 recepata koji će olakšati probavu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja