Pašteta od tune: Nutritivno bogati namaz koji možete jesti bilo kad u danu! Imamo recepte za svačiji gušt

Pašteta od tune

Pašteta od tune izvrsno se slaže uz sve – doručak, kao namaz za kanape ili kao umak za tjesteninu. Ljudi koji nisu baš ljubitelji ribe isto vrlo vjerojatno neće reći i za tunu. Tuna se ubraja u plavu ribu, bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Osim toga, tuna je niskokalorična namirnica koja se lako uklapa u jelovnik osobe na redukcijskoj prehrani. Tako 100 g tune iz konzerve u salamuri sadrži 114 kcal. Ako je konzervi dodano ulje, kalorijska vrijednost se povećava. No, ispiranjem ulja smanjujemo i broj kalorija.

Tuna je dostupna u zamrznutom, svježem i konzerviranom obliku. Kao što je rečeno, tuna iz salamure je tuna u vlastitom soku i nosi najmanje kalorija, no tuna u konzervi može biti i u ulju, umaku, kao salata i sl. Tuna iz konzerve se najčešće koristi za umake ili se od nje radi pašteta od tune.

Pašteta od tune - recept
FOTO: Shutterstock

Pašteta od tune – recept bez jaja i majoneze

Domaća pašteta od tune može se napraviti od svega nekoliko sastojaka. Najjednostavnija pašteta od tune može se napraviti i od samo 2 – 3 sastojka tako da se pomiješa tuna s krem sirom ili majonezom.

Tko ne želi dodatne kalorije iz majoneze te ne voli jaja, ovo je idealan recept za njega – pašteta od tune bez jaja i majoneze. Ako se umjesto maslaca koristi maslinovo ulje, dobiva se zdrava pašteta od tune.

Naravno, ne postoje zdrava i nezdrava hrana, ali u ovom kontekstu misli se na zdravu paštetu od tune jer ne sadrži dodatne kalorije i masti iz majoneze ili maslaca.

Sastojci:

  • 2 velike konzerve tune iz salamure
  • 4 jušne žlice krem sira
  • 2 čajne žličice kapara
  • 1 čajna žličica dijon senfa
  • 2 čajne žličice omekšanog maslaca
  • 1/5 čajne žličice mljevene paprike.

Priprema

  1. Najprije tunu dobro ocijedite tako da je stavite u sito i dodatno vilicom pritisnete, kako bi izašao višak tekućine.
  2. Sve sastojke stavite u blender i blendajte do kremaste teksture.
  3. Stavite paštetu od tune u hladnjak da se malo stisne i ohladi prije posluživanja.
Najbolja pašteta od tunjevine
FOTO: Getty Images

Pašteta od tunjevine – recept za kremasti namaz

Najbolja pašteta od tunjevine bit će ona kojoj uspijete pogoditi pikantnost i teksturu, a da odgovara vašim preferencijama. Kako napraviti paštetu od tune kremaste teksture pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • 200 g tune iz konzerve
  • 50 g narezanog crvenog luka
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 25 g narezanih sušenih rajčica
  • 10 listova bosiljka
  • pola šalice majoneze
  • 2 jušne žlice maslaca
  • papar
  • oko 50 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja.

Priprema

  1. Sve sastojke stavite u blender, a tunu prethodno ocijedite ili isperite od ulja.
  2. Blendajte dok ne dobijete homogenu smjesu te stavite u hladnjak.
Riblja pašteta od tunjevine - posna
FOTO: Shutterstock

Riblja pašteta od tunjevine – posna

Recept za paštetu od tune može biti s ili bez majoneze ili jaja, s više ili manje kalorija ovisno o majonezi, ali je idealan za posni dan. Kako bi se skratilo vrijeme pripreme, pašteta od tunjevine iz konzerve je najbolje rješenje. Iako se dodaju kuhana jaja, ovo će biti pašteta od tune bez jaja.

Sastojci:

  • 1 mali narezani crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 čajna žličica origana
  • oko 3 stabljike peršina
  • 150 g tune iz konzerve
  • 3 čajne žličice majoneze
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 čajna žličica limunovog soka.

Priprema

  1. U blender stavite luk, češnjak, peršin i origano te izblendajte.
  2. Prebacite smjesu iz blendera u zdjelu, a potom dodajte ocijeđenu tunu i pomiješajte.
  3. Smjesi dodajte preostale sastojke – majonezu, senf, limunov sok. Pomiješajte.
  4. Stavite u hladnjak.
  5. Poslužite u malim zdjelicama s kriškama dvopeka ili s kriškama francuskog baguettea.
Pašteta od tune i slanutka
FOTO: Getty Images

Pašteta od tune i slanutka

Pašteta od tunjevine dostupna je u trgovinama kao gotova, no ipak je najbolja pašteta od tune ona iz kućne radinosti. Tako se kod kuće može napraviti pašteta od tune i slanutka. Iako se u pašteti najčešće koristi klasična majoneza, ovaj recept će također biti pašteta od tune s majonezom, ali onom veganskom. Cilj je eksperimentirati i probati kako se uklapaju različiti okusi.

Sastojci:

Priprema

  1. Slanutak ocijedite od viška tekućine te ga izblendajte, ali ne previše, ili ga izgnječite pomoću gnječilice.
  2. Slanutak prebacite u zdjelu, dodajte tunu i sve narezano povrće te pomiješajte.
  3. Smjesu začinite limunovim sokom, veganskom majonezom, soli i paprom te pomiješajte. Ako je tekstura presuha, dodajte maslinovo ulje.
  4. Na tavi otopite maslac i na njemu popržite integralni kruh s obje strane.
  5. Paštetu od tune namažite na kruh i poslužite.
Pašteta od tune s jajima
FOTO: Getty Images

Pašteta od tune s jajima

Savršena pašteta od tune najčešće sadrži i majonezu i jaja. Dodatkom jaja pašteta od tune postaje pravi proteinski namaz idealan za početak dana budući da nas proteini duže drže sitima. Tako svoj omiljeni tost, sendvič ili čak palačinke možete namazati paštetom od tune. Ova brza pašteta od tune odgovara količini sastojka za jednu osobu.

Sastojci:

  • 2 male konzerve tune iz salamure (oko 56 g)
  • 1 kuhano jaje
  • 1 manji nasjeckani crveni luk
  • 35 g krem sira
  • 35 g maslaca
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 15 g mješavine sjemenki
  • sol
  • papar
  • pola čajne žličice paprike u prahu.

Priprema

  1. Tunu dobro ocijedite, pa joj dodajte maslac i pomiješajte, a zatim dodajte senf, luk, kuhano jaje sjeckano na kockice i pomiješajte.
  2. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, mješavinu drobljenih sjemenki (bučine, suncokretove, lanene) i pomiješajte.
  3. Na kraju dodajte začine – papar, sol i mljevenu papriku. Dobro pomiješajte.
Pikantna pašteta od tune
FOTO: Getty Images

Pikantna pašteta od tune

Ljubitelji začinjene hrane mogu isprobati recept kojim će se napraviti pikantna pašteta od tune. Pikantnost će dati tabasco umak.

Oni koji žele iskušati svoju toleranciju na ljuto mogu po želji dodati čili majonezu ili čili kao začin.

Sastojci:

Priprema

  1. Pripremite blender, a tunu ocijedite od viška tekućine.
  2. Stavite sve sastojke u blender i blendajte do homogene smjese. Ako volite jako ljuto, tada možete koristiti vrećicu čili majoneze.

Domaća pašteta od tune – rok trajanja

Sastojci koji se koriste za paštetu od tune, poput ribe, majoneze i jaja, su osjetljivi na stajanje. Zato je najbolje paštetu od tune pripremati u manjim količinama, držati u hladnjaku u staklenoj posudi i potrošiti unutar nekoliko dana.

Osim toga, tuna jest kvalitetna namirnica, ali njezinu konzumaciju treba ograničiti na otprilike jednu porciju, odnosno konzervu tjedno. Nažalost, tuna spada u ribe koje lakše nakupljaju teške metale i živu. Također, bolje je izabrati tunu iz salamure, nego iz ulja, zbog nepotrebnih kalorija, ali i zbog lošije kvalitete ulja koje se koristi u ribljim konzervama.

Trudnice ne bi smjele konzumirati sirovu ribu, dok je konzervirana riba dopuštena. Budući da se u receptu koriste osjetljivi sastojci poput jaja, tune i majoneze, svakako je dobro posavjetovati se s nutricionistom ili liječnikom prije konzumacije.

Domaća pašteta od tune - rok trajanja
FOTO: Shutterstock

Pašteta od tune – kalorije

Koliko će kalorija imati pašteta od tune najviše ovisi o dodanim sastojcima. Dobra je vijest da je tuna iz salamure niskokalorična, no ono što paštetu od tune može napraviti kalorijskom bombom jest dodatak majoneze. No, tko bi odolio toj kremastoj i finoj teksturi?

Budući da se konzumacija tune preporučuje jednom tjedno, sigurno nećemo baš svaki tjedan napraviti paštetu od tune. Iz tog razloga ne morate izbjegavati majonezu, a ako ipak želite uštedjeti na kojoj kaloriji, tada je najbolje koristiti vegansku majonezu.

Kupovna pašteta od tune na 100 g proizvoda sadrži između 280 – 320 kcal. Domaća pašteta od tune s najmanje kalorija bit će pašteta od tune bez majoneze.

Ako u domaćoj pašteti od tune koristite sljedeće sastojke, dobit ćemo sveukupno 612 kalorija:

  • velika tuna iz salamure u konzervi, 128 kcal
  • 1 kuhano jaje, oko 80 kcal
  • 25 g majoneze, 179 kcal
  • 30 g krem sira, 70 kcal
  • 20 g senfa, 20 kcal
  • 15 g maslinovog ulja, 135 kcal.

Budući da računamo da ćemo paštetu jesti kroz tri dana, odnosno dodati 2 – 3 jušne žlice paštete na kruh, tada po jednoj porciji to bude oko 204 kcal. Dakle, stvar je u količini.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu