Uskrsni kolači i torte: Recepti za ljubitelje tradicije i one željne nečeg novog! Evo što slatko staviti na blagdanski stol
- Budite prvi i komentirajte!
- 7 min čitanja
Uskrsni kolači i torte koji krase blagdanske stolove mogu biti tradicionalni, ali i inovativni. Najčešće se pripremaju pogače, pletenice, kiflice, savijače i slične delicije. Ako tražite ideje što staviti na stol za Uskrs, donosimo vam sedam različitih recepata koji će vam pomoći u tome.
Savjete za vegane i vegetarijance potražite u članku “Ne jedete meso i jaja, a želite obilježiti tradiciju? Evo kako proslaviti Uskrs kao vegan ili vegetarijanac“.
Tradicionalni uskrsni kolači
Neki od kolača koji se tradicionalno pripremaju za Uskrs su pogača, orahnjača, makovnjača, kuglof i suhi keksići. U nastavku se nalaze različiti recepti za tradicionalne kolače kojima možete zasladiti Uskrs!
Mramorni kuglof – recept
Kuglof je tradicionalno jelo ne samo u Hrvatskoj, već i Češkoj, Švicarskoj i Njemačkoj. U nastavku pročitajte recept za tradicionalni kuglof.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 250 g slanog maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 125 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 4 jaja
- 1 paketić vanilin šećera
- 1 jušna žlica ruma
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice soli.
Priprema
- Pećnicu ugrijte na 180 °C, a kalup za kuglof premažite s malo maslaca i posipajte brašnom.
- U posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Čokoladu za kuhanje rastopite na pari.
- Pjenjačom umutite maslac, šećer i vanilin šećer u zasebnoj zdjeli.
- Tijekom miješanja dodajte jaja, a zatim naizmjence dodajte smjesu iz 2. koraka (brašno, prašak za pecivo) i mlijeko.
- Smjesi dodajte rum.
- Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom za kuhanje.
- U kalup za kuglof naizmjence ulijte čokoladnu i bijelu smjesu.
- Nožem lagano izmiješajte smjesu u kalupu kako biste dobili izgled mramora.
- Pecite kolač oko 30 minuta.
- Kad je kuglof pečen, ostavite ga da se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite iz kalupa i servirajte.
Pročitajte članak “Kuglof za Uskrs: Dizana tijesta više nikome neće zadavati muke jer imamo recept koji uspijeva svaki put! I unutra možete dodati što vam srce želi“.
Kuglof s borovnicama – recept
Ova osvježavajuća, voćna varijacija kuglofa idealna je za one koji žele malo drugačiji pristup klasici.
Sastojci:
- 75 g maslaca
- 115 g krem sira
- 450 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 bjelanjak
- 2 jušne žlice naribane limunove kore
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 200 g zamrznutih ili svježih borovnica
- 380 g brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 280 g jogurta.
Sastojci za glazuru:
- 120 g šećera u prahu
- 2 jušne žlice limunovog soka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C, a kalup premažite s malo maslaca i posipajte brašnom.
- U velikoj zdjeli dobro umutite maslac, krem sir i šećer.
- Postupno dodajte jaja i bjelanjak (jedno po jedno, nakon svakog dobro izmiješajte) pa dodajte limunovu koru i ekstrakt vanilije.
- Posipajte borovnice s dvije jušne žlice brašna.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte ostatak brašna s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
- Dodajte suhu smjesu mokroj (postupno), a zatim dodajte jogurt. Kada sve dobro pomiješate, dodajte borovnice.
- Prebacite smjesu u kalup i pecite 55 – 60 minuta.
- Pustite da se ohladi 10 minuta prije nego izvadite iz kalupa.
- Kada se kolač sasvim ohladi, dobro pomiješajte sastojke za glazuru. Prelijte kolač glazurom i servirajte.
Domaća pogača – recept
Tradicionalna pogača kakvu su spremale naše bake najvažniji je dio uskršnjeg jelovnika. Ovaj starinski recept sigurno će vas podsjetiti na bakinu kuhinju!
Sastojci:
- 500 g brašna (pola oštro, pola glatko)
- 6 jaja
- 100 – 150 g šećera
- 125 g maslaca
- 150 ml mlijeka
- kockica kvasca
- jedan paketić vanilin šećera
- prstohvat soli
- malo ruma
- naribana kora od limuna i naranče
- 1 jaje za premaz.
Priprema
- U mlakom mlijeku razmutite kvasac, čajnu žličicu šećera i 30 g brašna. Smjesu pustite da odstoji 15 minuta na toplom mjestu da se digne.
- U drugoj zdjeli otopite maslac i dodajte mu koru limuna i naranče, rum, šest žumanjaka i tri bjelanjka, šećer i vanilin šećer. Smjesu dobro umutite i dodajte ostatak brašna i smjesu kvasca.
- Smjesu dobro izmiješajte drvenom žlicom dok se ne pojave mjehurići.
- Tijesto prebacite na dasku i mijesite barem 20 minuta.
- Tijesto ostavite da se diže par sati na toplom mjestu.
- Nakon što se tijesto digne, ponovno premijesite.
- Od tijesta formirajte dvije (ili četiri manje) pogače i pustite ponovo da se dižu.
- Prije pečenja zarežite površinski križ na pogačama i premažite jajima.
- Pećnicu ugrijte na 160 °C i pecite pogače oko 40 minuta.
Od preostalih bjelanjaka možete napraviti tzv. poljupce od bjelanjaka.
Pročitajte članak “Uskrsne pince: Ispunite dom prekrasnim mirisima ove tradicionalne delicije! Imamo recept bake Ankice, a i brz recept za sve koji nemaju vremena“.
Orahnjača i makovnjača – recept
Recepti za makovnjaču i orahnjaču vrlo su slični, a možete ih i paralelno napraviti kako biste uštedjeli na vremenu tijekom blagdana.
Sastojci za tijesto:
- 600 g brašna
- prstohvat soli
- 2 jušne žlice šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- naribana limunova kora
- 1 paketić kvasca
- 100 g rastopljenog maslaca
- 2 dl toplog mlijeka
- 2 žumanjka.
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g maka
- 100 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- pola čajne žličice cimeta
- 3 dl mlijeka
- 2 jušne žlice ruma
- 2 bjelanjka.
Priprema
- Brašno i sol prosijte u veliku posudu pa im dodajte šećer, vanilin šećer, limunovu koru i kvasac i sve dobro promiješajte.
- Napravite udubinu u sredini smjese i u nju ulijte mlijeko, maslac i žumanjke.
- Mikserom s nastavcima za dizano tijesto umijesite meko tijesto.
- Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da se udvostruči (oko 40 – 60 minuta).
- Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Za orahnjaču pomiješajte orahe, 50 grama šećera, jedan paketić vanilin šećera, cimet, oko jedan decilitar mlijeka, jednu jušnu žlicu ruma i snijeg od jednog bjelanjka. Za makovnjaču pak zasebno pomiješajte sve preostale sastojke za nadjev s makom.
- Kada se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela i razvaljajte u obliku pravokutnika debljine oko jedan centimetar.
- Nadjenite tijesto i čvrsto smotajte.
- Nadjeveno tijesto stavite na namašćeni lim za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom još oko 30 minuta.
- Pecite u pećnici na 180 °C oko 50 – 60 minuta.
Kolači za Uskrs – kremasti
Za Uskrs možete napraviti i ovu jednostavnu i kremastu tortu od mrkve.
Sastojci:
- 175 ml biljnog ulja
- 75 g grčkog jogurta
- 3 velika jaja
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 200 g brašna
- 250 g smeđeg šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2 čajne žličice cimeta u prahu
- 1/4 čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- 200 g naribane mrkve
- 100 g grožđica
- 100 g usitnjenih pistacija.
Sastojci za glazuru:
- 100 g maslaca
- 200 g šećera za glazuru
- 100 g krem sira
- 100 g marcipana
- narančasta boja za hranu.
Priprema
- Ugrijte pećnicu na 160 °C.
- Namastite kalup za pečenje s malo ulja i stavite papir za pečenje u njega.
- Pjenjačom umutite ulje, jogurt, jaja i ekstrakt vanilije.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet, muškatni oraščić i sol. Pobrinite se da nema grudica.
- Pomiješajte suhe s mokrim sastojcima. Smjesi dodajte naribane mrkve, grožđice i pola pistacija.
- Sve dobro promiješajte i stavite u kalup. Pecite jedan sat i 10 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista nakon što je ubodete u sredinu kolača. Kada se kolač ispeče, pustite da se ohladi.
- Za glazuru umutite maslac i šećer dok ne postanu glatki. U smjesu umutite pola krem sira dok ne postane glatka, a potom i drugu polovinu.
- Izvadite kolač iz kalupa i premažite ga glazurom.
- Vrh torte posipajte ostatkom pistacija.
- Marcipanu dodajte narančastu boju za hranu, dobro promiješajte i oblikujte ga u male mrkve. Stavite ih na vrh torte (pistacije možete staviti na mjesto zelenog dijela mrkve).
- Uživajte!
Uskrsni zdravi kolač bez šećera i glutena
Ovaj bezglutenski kolač bez šećera je zdrava slastica koju možete napraviti za Uskrs.
Sastojci:
- 500 g sirutke
- 400 g grčkog jogurta
- 200 g kiselog vrhnja
- 4 jaja
- 100 g kokosovog brašna
- par kapi limunovog soka i malo naribane limunove kore
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- rum i grožđice po želji.
Priprema
- Pomiješajte sve mliječne sastojke.
- Umiješajte limunovu koru i sok te žumanjke, a od bjelanjaka prvo napravite čvrsti snijeg, pa ga lagano umiješajte.
- Smjesi dodajte kokosovo brašno, vaniliju, grožđice i rum po želji.
- Smjesu prelijte u silikonski pekač i pecite jedan sat na 180 °C. Nakon sat vremena pećnicu prebacite na opciju da peče samo odozdo i pecite još pola sata.
- Servirajte kada se ohladi.
Uskrsni kolači koji se ne peku
Uskrsni kolači koji se ne peku nisu tradicionalne slastice, no ipak kušajte ove čokoladne kocke bez pečenja.
Sastojci:
- 140 g maslaca
- 150 g keksa po izboru
- 250 g mliječne čokolade
- 120 g tamne čokolade
- 4 čajne žličice javorovog sirupa
- 50 g mini marshmallowa
- 50 g grožđica
- 40 g kandiranih trešanja
- 16 mini punjenih čokoladnih jaja.
Priprema
- Stavite mala čokoladna jaja i marshmallowe u zamrzivač par sati prije upotrebe (pazite da se ne dodiruju).
- Maslac, javorov sirup, mliječnu i tamnu čokoladu otopite na laganoj vatri. Miješajte smjesu neprestano kako ne bi zagorjela.
- Kada se čokolada otopi, odvojite 150 ml smjese za poslije, a ostatak ostavite u zdjeli.
- Usitnite kekse (ne previše sitno) te ih dodajte zdjeli u kojoj je smjesa.
- Prepolovite trešnje i dodajte ih smjesi u zdjeli, a potom dodajte grožđice i marshmallowe.
- Prepolovite čokoladna jaja i polovicu stavite u zdjelu. Pažljivo sve promiješajte.
- Na tepsiju (20 cm x 26 cm) stavite papir za pečenje i rasporedite smjesu.
- Ravnomjerno prelijte ostatak rastopljene čokolade preko smjese.
- Ostatak čokoladnih jaja stavite na vrh, lagano ih pritišćući u čokoladu.
- Stavite u hladnjak na dva sata.
- Kada je spremno, izrežite na kocke i servirajte.
Još recepata, ali i ideja za ukrašavanje potražite u člancima:
- Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs: Ubacite koji među tradicionalne slastice, nećete požaliti! Ovi recepti neće stvoriti težinu u želucu
- Zdravi recepti za uskrsni stol: Izbjegnite nagli skok šećera u krvi, pospanost i probleme s probavom uz ova lagana jela
- Dekoracije za Uskrs: Stvorite divan blagdanski ugođaj! Donosimo ideje kako ukrasiti dom, stol i hranu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja