Uskrsni kolači i torte – recepti

uskrsni kolači

Uskrsni kolači i torte koji krase blagdanske stolove mogu biti tradicionalni, ali i inovativni. Najčešće se pripremaju pogače, pletenice, kiflice, savijače i slične delicije. Ako tražite ideje što staviti na stol za Uskrs, mi vam donosimo 5 različitih recepata koji će vam pomoći u tome.

Više o tome kako provesti Uskrs bez jaja i mesa možete saznati ovdje.

Tradicionalni uskršnji kolači

Neki od kolača koji se tradicionalno pripremaju za Uskrs su pogača, orehnjača, makovnjača, kuglof i suhi keksići. U nastavku se nalaze različiti recepti za tradicionalne kolače kojima možete zasladiti Uskrs! 

Mramorni kuglof – recept

Kuglof je tradicionalno jelo ne samo u Hrvatskoj, već i Češkoj, Švicarskoj i Njemačkoj. U nastavku pročitajte recept za tradicionalni kuglof.

Sastojci
  • 200 g glatkog brašna,
  • 250 g slanog maslaca,
  • 150 g čokolade za kuhanje,
  • 125 ml mlijeka,
  • 120 g šećera,
  • 4 jaja,
  • 1 paketić vanilin šećera,
  • 1 jušna žlica ruma,
  • 1 čajna žlica praška za pecivo,
  • ½ čajne žlice soli.
Priprema
  1. Pećnicu ugrijte na 180 °C, a kalup za kuglof premažite s malo maslaca i pospite brašnom.
  2. U posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  3. Čokoladu za kuhanje rastopite na pari.
  4. Pjenjačom umutite maslac, šećer i vanilin šećer u zasebnoj zdjeli.
  5. Tijekom miješanja dodajte jaja, a zatim naizmjence dodajte smjesu iz drugog koraka (brašno, prašak za pecivo) i mlijeko.
  6. Smjesi dodajte rum.
  7. Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom za kuhanje.
  8. U kalup za kuglof naizmjence ulijte čokoladnu i bijelu smjesu.
  9. Nožem lagano izmiješajte smjesu u kalupu kako biste dobili izgled mramora.
  10. Pecite kolač oko 30 minuta.
  11. Kad je kuglof pečen, ostavite ga da se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite iz kalupa i servirajte.
kuglof

Kuglof s borovnicama – recept

Ova osvježavajuća, voćna varijacija kuglofa idealna je za one koji žele malo drugačiji pristup klasici.

Sastojci
  • 75 g maslaca,
  • 115 g krem sira,
  • 450 g šećera,
  • 3 velika jaja,
  • 1 bjelanjak,
  • 2 jušne žlice naribane limunove kore,
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije,
  • 200 g zamrznutih ili svježih borovnica,
  • 380 g brašna,
  • 1 čajna žlica praška za pecivo,
  • ½ čajne žlice sode bikarbone,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 280 g jogurta.
Sastojci za glazuru
  • 120 g šećera u prahu,
  • 2 jušne žlice limunovog soka.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 170 °C, a kalup premažite s malo maslaca i pospite brašnom.
  2. U velikoj zdjeli dobro umutite maslac, krem sir i šećer. Postupno dodajte jaja i bjelanjak (jedno po jedno, nakon svakog dobro izmiješajte). Dodajte limunovu koru i ekstrakt vanilije.
  3. Pospite borovnice s 2 jušne žlice brašna.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte ostatak brašna s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
  5. Dodajte suhu smjesu mokroj (postupno), a zatim dodajte jogurt. Kada sve dobro pomiješate, dodajte borovnice.
  6. Prebacite smjesu u kalup i pecite 55 do 60 minuta.
  7. Pustite da se ohladi 10 minuta prije nego izvadite iz kalupa.
  8. Kada se kolač sasvim ohladi, dobro pomiješajte sastojke za glazuru. Prelijte kolač glazurom i servirajte.

Domaća pogača – recept

Tradicionalna pogača kakvu su spremale naše bake najvažniji je dio uskršnjeg jelovnika. Ovaj starinski recept sigurno će vas podsjetiti na bakinu kuhinju!

Sastojci
  • 500 g brašna (pola oštro, pola glatko),
  • 6 jaja,
  • 100 – 150 g šećera,
  • 125 g maslaca,
  • 150 ml mlijeka,
  • kockica kvasca,
  • jedan paketić vanilin šećera,
  • prstohvat soli,
  • malo ruma,
  • naribana kora od limuna i naranče,
  • 1 jaje za premaz.
Priprema
  1. U mlakom mlijeku razmutite kvasac, čajnu žlicu šećera i 30 g brašna. Smjesu pustite da odstoji 15 minuta na toplom mjestu da se digne.
  2. U drugoj zdjeli otopite maslac i dodajte mu koru limuna i naranče, rum, 6 žumanjka i 3 bjelanjka, šećer i vanilin šećer. Smjesu dobro umutite i dodajte ostatak brašna i smjesu kvasca.
  3. Smjesu dobro izmiješajte drvenom žlicom dok se ne pojave mjehurići.
  4. Tijesto prebacite na dasku i mijesite barem 20 minuta.
  5. Tijesto ostavite da se diže par sati na toplom mjestu.
  6. Nakon što se digne tijesto ponovno premijesite.
  7. Od tijesta formirajte 2 (ili 4 manje) pogače i pustite ponovo da se dižu.
  8. Prije pečenja zarežite površinski križ na pogačama i premažite jajima.
  9. Pećnicu ugrijte na 160 °C i pecite pogače oko 40 minuta.

Od preostalih bjelanjaka možete napraviti tzv. poljupce od bjelanjaka.

pogača

Orehnjača i makovnjača – recept

Recepti za makovnjaču i orehnjaču vrlo su slični, a možete ih i paralelno napraviti kako bi uštedjeli na vremenu tijekom blagdana.

Sastojci za tijesto
  • 600 g brašna,
  • prstohvat soli,
  • 2 jušne žlice šećera,
  • 1 paketić vanilin šećera,
  • naribana limunova kora,
  • 1 paketić kvasca,
  • 100 g rastopljenog maslaca,
  • 2 dl toplog mlijeka,
  • žumanjka.
Sastojci za nadjev
  • 200 g mljevenih oraha,
  • 200 g maka,
  • 100 g šećera,
  • 2 paketića vanilin šećera,
  • ½ čajne žlice cimeta,
  • 3 dl mlijeka,
  • 2 jušne žlice ruma,
  • bjelanjka.
Priprema 
  1. Brašno i sol prosijte u veliku posudu pa im dodajte šećer, vanilin šećer, limunovu koru i kvasac i sve dobro promiješajte.
  2. Napravite udubinu u sredini smjese i u nju ulijte mlijeko, maslac i žumanjke. 
  3. Mikserom s nastavcima za dizano tijesto umijesite meko tijesto.
  4. Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da se udvostruči (oko 40 do 60 minuta).
  5. Dok se tijesto diže pripremite nadjev. 
  6. Za orehnjaču pomiješajte orahe, 50 g šećera, 1 paketić vanilin šećera, cimet, oko 1 dl mlijeka, 1 jušnu žlicu ruma i snijeg od jednog bjelanjka.
  7. Za makovnjaču zasebno pomiješajte sve preostale sastojke za nadjev s makom. 
  8. Kada se tijesto digne podijelite ga na dva dijela i razvaljajte u obliku pravokutnika debljine oko 1 cm. 
  9. Nadjenite tijesto i čvrsto smotajte.
  10. Nadjeveno tijesto stavite na namašćeni lim za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplome još oko 30 minuta.
  11. Pecite u pećnici na 180°C oko 50 do 60 minuta. 
orehnjača i makovnjača

Kolači za Uskrs – kremasti

Za Uskrs možete napraviti i ovu jednostavnu i kremastu tortu od mrkve.

Sastojci

  • 175 ml biljnog ulja,
  • 75 g grčkog jogurta,
  • 3 velika jaja,
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije,
  • 200 g brašna,
  • 250 g smeđeg šećera,
  • 1 čajna žlica praška za pecivo,
  • 2 čajne žlice cimeta u prahu,
  • ¼ čajne žlice naribanog muškatnog oraščića,
  • prstohvat soli,
  • 200 g naribane mrkve,
  • 100 g grožđica,
  • 100 g usitnjenih pistacija.

Sastojci za glazuru

  • 100 g maslaca,
  • 200 g šećera za glazuru,
  • 100 g krem sira,
  • 100 g marcipana,
  • narančasta boja za hranu.

Priprema  

  1. Ugrijte pećnicu na 160°C.
  2. Namastite kalup za pečenje s malo ulja i stavite papir za pečenje u njega.
  3. Pjenjačom umutite ulje, jogurt, jaja i ekstrakt vanilije.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, cimet, muškatni oraščić i sol. Pobrinite se da nema grudica.
  5. Pomiješajte suhe s mokrim sastojcima. Smjesi dodajte naribane mrkve, grožđice i pola pistacija.
  6. Sve dobro promiješajte i stavite u kalup. Pecite 1 sat i 10 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista nakon što ju ubodete u sredinu kolača. Kada se kolač ispeče, pustite da se ohladi.
  7. Za glazuru umutite maslac i šećer dok ne postanu glatki. U smjesu umutite pola krem sira dok ne postane glatka, a potom i drugu polovinu.
  8. Izvadite kolač iz kalupa i premažite ga glazurom.
  9. Vrh torte pospite ostatkom pistacija.
  10. Marcipanu dodajte narančastu boju za hranu, dobro promiješajte i oblikujte ga u male mrkve. Stavite ih na vrh torte (pistacije možete staviti na mjesto zelenog dijela mrkve).
  11. Uživajte!
kolač od mrkve

Uskrsni zdravi kolač bez šećera 

Ovaj bezglutenski kolač bez šećera je zdrava slastica koju možete napraviti za Uskrs. 

Sastojci

  • 500 g sirutke,
  • 400 g grčkog jogurta,
  • 200 g kiselog vrhnja,
  • jaja,
  • 100 g kokosovog brašna,,
  • par kapi limunovog soka i malo naribane limunove kore,
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije,
  • rum i grožđice po želji.

Priprema

  1. Pomiješajte sve mliječne sastojke.
  2. Umiješajte limunovu koru i sok te žumanjke, a od bjelanjaka prvo napravite čvrsti snijeg pa ga lagano umiješajte.
  3. Smjesi dodajte kokosovo brašno, vaniliju, grožđice i rum po želji.
  4. Smjesu prelijte u silikonski pekač i pecite jedan sat na 180°C. Nakon sat vremena prebacite na opciju da pećnica peče samo odozdo i pecite još pola sata.
  5. Servirajte kada se ohladi.
zdravi kolač

Uskrsni kolači koji se ne peku

Uskrsni kolači koji se ne peku nisu tradicionalne slastice, no ipak kušajte ove čokoladne kocke bez pečenja.

Sastojci

  • 140 g maslaca,
  • 150 g keksa po izboru,
  • 250 g mliječne čokolade,
  • 120 g tamne čokolade,
  • 4 čajne žlice javorovog sirupa,
  • 50 g mini marshmallowa,
  • 50 g grožđica,
  • 40 g kandiranih trešanja,
  • 16 mini punjenih čokoladnih jaja.

Priprema

  1. Stavite mala čokoladna jaja i marshmallowe u zamrzivač par sati prije upotrebe (pazite da se ne dodiruju).
  2. Maslac, javorov sirup, mliječnu i tamnu čokoladu otopite na laganoj vatri. Miješajte smjesu neprestano kako ne bi zagorjela.
  3. Kada se čokolada otopi, odvojite 150 ml smjese za poslije, a ostatak ostavite u zdjeli.
  4. Usitnite kekse (ne previše sitno) te ih dodajte zdjeli u kojoj je smjesa.
  5. Prepolovite trešnje i dodajte ih smjesi u zdjeli, a potom dodajte grožđice i marshmallowe.
  6. Prepolovite čokoladna jaja i polovinu stavite u zdjelu. Pažljivo sve promiješajte.
  7. Na tepsiju (20cmx26cm) stavite papir za pečenje i rasporedite smjesu.
  8. Ravnomjerno prelijte ostatak rastopljene čokolade preko smjese.
  9. Ostatak čokoladnih jaja stavite na vrh, lagano ih pritišćući u čokoladu.
  10. Stavite u hladnjak na dva sata.
  11. Kada je spremno, izrežite na kocke i servirajte.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kolači koji se ne peku, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uskrsni kolači i torte – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.