Kuglof za Uskrs od dizanog tijesta

Kuglof

Neću previše odugovlačiti uvodom. Priču o kuglofu i razlici između biskvita i dizanog tijesta nalik slatkom kruhu već sam ispričala u receptu za božićni kuglof, tada je u kalupu bio biskvit. Sada sam napravila dizano tijesto karakteristično baš za Uskrs jer ima sve odlike slatkog kruha.

U mojoj verziji umjesto jaja poslužila sam se narančastim batatom, no ovog puta batat uopće ne morate prethodno kuhati ili peći što cijeli proces čini još jednostavnijim. Također, dodala sam po šaku svakojakog suhog voća i sjeckane orahe, ali kao što sam navela i u samom receptu, tu imate veliku slobodu u prilagođavanju sastojaka po vašem ukusu. Neka vas ne prestraši duljina recepta, točnije koraka u pripremi. Razlog tome nije komplicirana priprema već moja potreba da vam jako detaljno pojasnim svaki korak jer dizana tijesta nekima znaju zadavati muke.

Kao i inače stavljam vam se na raspolaganje na sve moje navedene kontakte, ako zatrebate savjet ili neko dodatno pojašnjenje. A sada, recept!

Uskršnji kuglof
Foto: Mare

Sastojci

 • 150 g narančastog batata,
 • 500 g pšeničnog glatkog brašna + 50 do 60 g naknadno,
 • 100 ml aquafabe,
 • 200 ml zobenog mlijeka (može i sojino),
 • 100 g biljnog maslaca ili margarina,
 • 60 g šećera,
 • 20 g svježeg kvasca,
 • 2 žlice maslinovog ulja,
 • 1 limun (korica i sok),
 • ½ žličice soli,
 • 1 žlica arome vanilije.

Sljedeće sastojke možete kombinirati sukladno svojim željama, izostaviti ili zamijeniti nekim sličnima:

 • 1 šaka grožđica,
 • 1 šaka suhih brusnica,
 • 1 šaka suhih goji bobica,
 • 4-5 suhih smokvi,
 • 2 lista lovora,
 • 1 šaka oraha,
 • 2 žlice ruma.
Tekstura kuglofa
Foto: Mare

Priprema

 1. Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog zobenog mlijeka u koje ste dodali žlicu šećera.
 2. Batat ogulite i narežite na manje kockice ili naribajte, a zatim prebacite u blender i dodajte tekućinu od slanutka-aquafabu, preostalih 100 ml zobenog mlijeka, biljni maslac/margarin na listiće i šećer. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
 3. Za to vrijeme, ako ste u mogućnosti, prosijajte brašno i dodajte mu sol. To radimo ne samo da bi brašno očistili od eventualne nečistoće već i kako bi „dodali“ više zraka u samo tijesto.
 4. Ako ste se odlučili koristiti suho voće i orahe bilo bi dobro da ih potopite u aromi vanilije, rumu. Smokve narežite na manje komadiće i potopite u vrućoj vodi s nekoliko listova lovora, a orahe grubo usitnite i pokapajte sokom limuna čiju koricu prethodno naribajte jer će vam trebati za tijesto.
 5. Kad se kvasac aktivirao ili narastao počnite s dodavanjem sastojka u brašno tako da prvo ulijete kvasac, zatim kremastu izblendanu tekućinu, koricu limuna i aromu vanilije (ako ste njome aromatizirali suho voće, dodat ćete ju u sljedećem koraku). Zamiješajte koristeći kuhaču ili neku adekvatnu špatulu.
 6. Tijesto će biti ljepljivo u toj prvoj fazi. Kad ste sve promiješali, dodajte suho voće i orahe sa svim tekućinama osim vode s lovorom u kojem su se namakale smokve. Njih ocijedite pa dodajte u smjesu. Dobro sve promiješajte, pobrašnite lagano površinu brašnom i prebacite tijesto na nju. Pomognite si lopaticom za tijesto i mijesite kratko, maksimalno pet minuta i formirajte kuglu. Tijesto će i dalje biti ljepljivo i kvrgavo, zato vam je lopatica za tijesto u ovoj fazi najbolja prijateljica.  Maslinovo ulje navedeno u sastojcima ulijte u zdjelu u kojoj će se tijesto dizati prvi put. Prebacite u nju tijesto i dobro ga nauljite sa svim strana, kao i samu zdjelu. Dobro prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže sve dok se tijesto ne podupla volumenom. Vrijeme može varirati ovisno o sobnoj temperaturi i vlazi jer je kvasac „živi“ sastojak, a u mom slučaju bilo je potrebno oko 60-ak minuta.
 7. Kalup za kuglof namažite biljnim maslacem ili margarinom i pobrašnite.
 8. Kad se tijesto diglo, prebacite ga plohu koju ste lagano pobrašnili i zatvorenom šakom ga spljoštite, pobrašnite lagano i presavijate na način da najudaljeniji dio od sebe preklopite prema sebi. Vizualizirajte si da želite u tijesto utisnuti zrak bez da previše tijesto rastežete i dirate rukama. Dakle presavijate ga i razvlačite lagano. Činite to barem 10 minuta, kad primijetite da se više i ne lijepi za ruke znači i da se gluten počeo razvijati. Formirajte loptu, podignite ju i malo jače lupite njome o plohu. Kao da bacate grudu snijega u nekog. Napravite to par puta i zatim formirajte duguljasti valjkasti oblik tijesta, kao da želite formirati vijenac. Tako duguljasto tijesto prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite.
 9. Tijesto u kalupu pokrijte i ostavite posljednji put da se diže dok se ne udvostruči volumen. Vjerojatno će vam trebati nešto manje vremena nego prvi put, u mom slučaju radilo se o 35 do 40 minuta.
 10. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 / 190°C oko 40-ak minuta. Po potrebi zadnjih 15-ak minuta smanjite temperaturu i/ili prekrijte površinu kuglofa aluminijskom folijom kada vidite da je poprimilo već jaku pečenu boju. Provjerite da li je pečen ubadanjem drvenog štapića, posebice uz unutrašnji rub kalupa.
 11. Kad je kuglof pečen, prvih desetak minuta ostavite ga u kalupu zatim preokrenite na rešetku za hlađenje i maknite kalup.

Napomena

 • promjer kalupa koji je korišten za ovu količinu sastojaka iznosi 25 cm i dubine 12 cm.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kuglof za Uskrs od dizanog tijesta

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.