Veganska pinca: Imamo recept za najmekaniji, najmirisniji i najfiniji slatki kruh za uskrsni stol

Pinca

Pripremiti ovu mekanu, mirišljavu i nadasve ukusnu pincu nije uopće zahtjevno. Ne dajte da vas obeshrabri dugačak recept.

Trebat će vam devet lako dostupnih sastojaka, tj. 10 ako želite staviti i grožđice; u redu, jedanaest ako želite grožđice namakati u rumu :), ali to je stvarno to. Pola sata efektivnog rada i još dva sata za koje je bitno da ste negdje u blizini i na koje otpada dizanje tijesta i pečenje.

Tijesto će biti potrebno nekoliko puta premijesiti tijekom dizanja. Zbog toga, ali i zato što sam detaljnije opisala korake i ponudila uz to neke dodatne varijante, tekst recepta je dulji.

Ova veganska pinca mirisom i okusom nimalo ne zaostaje za klasičnom pincom, a predivnu jarko žutu boju ima zbog narančastog batata koji u tijestu nećete osjetiti okusom.

Osim za boju, zaslužan je i za bogatiji okus pince koji u neveganskim verzijama daje žumanjak.

Da ne duljim, Uskrs je pred vratima, a čeka vas sigurno još puno posla.

Pince - pužići
FOTO: Mare

Sastojci za tijesto:

  • 500 g pšeničnog glatkog brašna
  • 200 g batata
  • 25 g svježeg kvasca
  • 4 jušne žlice šećera
  • 100 g margarina ili veganskog maslaca
  • 1 limun (korica)
  • 1 naranča (korica)
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 100 ml biljnog mlijeka od soje.

Sastojci za premaz:

Priprema

  1. Brašno prosijajte i u njega umiješajte margarin ili veganski maslac (ovisno što koristite) na listiće. Dobro protrljajte kroz dlanove listiće i brašno da se usitne.
  2. Biljno mlijeko malo zagrijte, da bude mlako, razmrvite u njega kvasac i posipajte jednu jušnu žlicu šećera. Ostavite da se digne, a za to vrijeme napravite pire od batata.
  3. Batat ogulite, narežite na ploškice i kuhajte u vodi dok ne omekša za pire. Kad je kuhan, u multipraktiku ili štapnim mikserom napravite pire tako da u kuhani batat umiješate ostatak šećera i ekstrakt vanilije.
  4. U zdjeli s brašnom koje ste pripremili u 1. koraku napravite rupu u sredini i ulijte pripremljeni kvasac i pripremljeni pire. Naribajte korice naranče i limuna pa sve skupa zamiješajte rukama. Umijesite tijesto i formirajte veliku loptu. Po potrebi dodajte još malo brašna ako je jako ljepljivo, cilj je da tijesto bude mekano, ali da se ne lijepi za prste ili posudu.
  5. Stavite loptu tijesta u posudu, prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto da se diže jedan sat.
  6. Svakih 15 minuta tijesto izvadite i u dva do tri poteza premijesite, formirajte opet loptu i pokrijte. Dakle, u tih sat vremena tijesto ćete premijesiti četiri puta.
  7. Nakon što je isteklo tih sat vremena, tijesto podijelite u oblike kakve želite peći. Ako pečete u klasičnom limu, podijelite na četiri lopte. Možete ih staviti blizu da se spoje, a možete ih peći više udaljene da imate četiri male pince. Možete ih i isplesti u pletenicu. Ako želite dobiti oblik pužića kao s fotografije, podijelite tijesto na sedam jednakih dijelova. Od svakog napravite dulji valjkasti oblik kao kad radite njoke, recimo, samo duplo deblje, i zarolajte ih u oblik puža. Posložite u okrugli kalup za tortu. Kalup koji sam koristila promjera je 24 cm.
  8. Nakon što ste formirali oblik, pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže 15 minuta.
  9. Pripremite premaz tako da šećer otopite u biljnom mlijeku. Upalite pećnicu da se zagrije na 160 °C.
  10. Nakon 15 minuta što se tijesto dizalo, premažite ga laganim pokretima kista i ponovno pokrijte i ostavite još 15 minuta. Ako ste formirali tijesto u lopte, sada je vrijeme da ih po sredini prerežete u oblik križa, ako želite da vam pince izgledaju tradicionalnije.
  11. Pecite na zadanoj temperaturi 20 – 25 minuta. Kad je gotovo, odmah umotajte u krpu da korica fino omekša.
  12. Ako želite da veganska pinca bude još slađa, posipajte je šećerom u prahu prilikom serviranja.
Veganska pinca tekstura
FOTO: Mare

Napomene

Ako želite, u tijesto možete umiješati grožđice koje ste prethodno kratko namakali u rumu i biljnom mlijeku. Ja sam u samo nekoliko pužića stavila grožđice, i to u onom trenutku kad sam ih formirala pred pečenje. Poredala sam ih po tijestu, utisnula i zarolala tijesto u pužić.

Za zdraviju verziju možete koristiti neki drugi zaslađivač po vašem odabiru.

Pinca će dulje ostati mekana ako je držite u krpi i preko navučete plastičnu vrećicu.

Svima koji slave želim sretan Uskrs i dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu