Jela od poriluka: Recepti koji će vas oduševiti

Jela od poriluka - recepti

Kada govorimo o povrću, prvo će nam na pamet pasti krumpir, paprika ili zelena salata, dok je nekako poriluk u sjeni, iako ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam. Sadrži vitamine C i K, željezo, mangan, folate te vlakna, što održava našu probavu zdravom. 

Osim toga, poriluk pridonosi smanjenju visokog krvnog tlaka zbog alicina, a učinkovit je i protiv visokog kolesterola. Siromašan je kalorijama pa se može uklopiti u svačiji jelovnik bez obzira na ciljeve. 

Jela od poriluka – recepti

Poriluk možete spremiti kao varivo, quiche, bit će dobar dodatak rižotu u tjesteninama, odličan je i za pite, salate i složence. Recepti za jela s porilukom ne moraju biti komplicirani, a u nastavku odaberite jedan od ponuđenih. 

Recepti za jela s porilukom
FOTO: Shutterstock

Krem juha od poriluka i krumpira

Zimski dani su idealni za lagane i hranjive krem juhe, koje su ujedno i dobar način kako zamaskirati povrće ako ga baš i ne volite. Kad su u pitanju jela od poriluka bez mesa, recept za krem juhu od poriluka i krumpira uz krišku domaćeg kruha s hrskavom koricom bit će prava okrjepa. 

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak i dinstajte još jednu minutu. 
  2. Dodajte poriluk i dinstajte oko šest minuta. 
  3. Dodajte kockice krumpira, ulijte povrtni temeljac i zakuhajte. 
  4. Nakon toga smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta
  5. Kad je juha kuhana, prebacite je u blender ili usitnite sastojke uz pomoć štapnog miksera.
  6. Dodajte začine i posipajte peršinom prije posluživanja. 

Pročitajte članak “Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima“.

jela od poriluka bez mesa - recept
FOTO: Shutterstock

Quiche s porilukom

Da jela s porilukom ne moraju biti dosadna, dokazuje quiche, francusko jelo koje ćemo ponekad vidjeti u zdravim verzijama restorana brze hrane. Prhko tijesto, bogati nadjev i dodaci glavni su aduti ovog jela. 

Sastojci za tijesto:
  • 150 g integralnog brašna
  • 50 g bademovog brašna 
  • 50 ml otopljenog kokosovog ulja
  • pola čajne žličice soli 
  • 4 jušne žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
Priprema
  1. Najprije napravite tijesto tako da pomiješajte integralno i bademovo brašno, a potom dodajte ulje i miješajte do mrvičaste teksture. 
  2. Postupno dodajte hladnu vodu uz miješanje, potom oblikujte tijesto u glatku kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku oko pola sata.
  3. Dok se tijesto hladi, na maslinovom ulju dinstajte poriluk oko šest minuta, a potom dodajte naribanu tikvicu i papriku te dinstajte još pet minuta, a nakon toga ostavite povrće sa strane da se malo ohladi. 
  4. Zatim u zdjeli umutite jaja s biljnim napitkom i grčkim tipom jogurta pa dodajte muškatni oraščić, papar i sol.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi. 
  7. Nakon toga stavite tijesto u kalup za pite promjera oko 25 cm te ga izbodite vilicom.
  8. Na tijesto stavite papir za pečenje i uteg te ga pecite 10 minuta
  9. Izvadite tijesto i na njega rasporedite sloj povrća, potom dodajte nadjev od jaja i jogurta i na vrh dodajte izmrvljeni feta sir
  10. Pecite još oko pola sata dok ne poprimi zlatnu boju. 
  11. Prije posluživanja i rezanja pustite da se quiche malo ohladi. 

Pročitajte članak “Brza pita od poriluka: Tri recepta za fini i zdravi ručak“.

jela s porilukom
FOTO: Shutterstock

Rižoto s porilukom

Ako ste više za klasične recepte i taman trebate potrošiti zadnje ostatke riže iz pakiranja, onda slijedite ovaj recept koji će donijeti dašak osvježenja vašem rižotu

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk oko šest minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još minutu te na kraju dodajte tikvicu i mrkvu i dinstajte pet minuta. 
  2. Ubacite rižu i uz miješanje dinstajte oko dvije minute.
  3. Dodajte jednu po jednu zaimaču vrućeg povrtnog temeljca tako da riža upije svaku dodanu zaimaču temeljca pa onda dodajte iduću uz miješanje. 
  4. Rižu kuhajte do 40 minuta nastavljajući dodavati temeljac.
  5. Kad je riža kuhana, umiješajte sve začine i dodajte limunov sok te pomiješajte. 
  6. Na kraju posipajte rižoto prehrambenim kvascem i svježim peršinom
Složenac s porilukom
FOTO: Shutterstock

Složenac s porilukom 

Složenci su prvi recepti koji nam padaju na pamet kada moramo potrošiti povrće kojem je krajnje vrijeme da ga pojedemo ili kada želimo potrošiti otvorena pakiranja hrane.

No, to ne znači da složenci nisu ukusni i ne mogu biti kvalitetan obrok. 
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk oko šest minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još minutu te na kraju dodajte tikvicu i mrkvu i dinstajte pet minuta. Začinite soli i paprom. 
  3. Nauljite posudu za pečenje dimenzija 20 x 30 cm te rasporedite dinstano povrće. 
  4. U zdjeli umutite jaja sa sirom, biljnim napitkom, muškatnim oraščićem, a potom dodajte zobene pahuljice te kvinoju i ostavite da odstoji oko pet minuta. 
  5. Smjesu prelijte preko povrća i ravnomjerno rasporedite. 
  6. Posipajte složenac ribanom mozzarellom. 
  7. Pecite u pećnici do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. 
  8. Kad je pečen, pustite da se složenac malo ohladi i narežite ga na šnite. 
Tjestenina s porilukom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s porilukom 

Za ljubitelje tjestenine za kraj donosimo recept u kojem će vidjeti kako se poriluk dobro slaže i s tjesteninom, a da istovremeno probaju nešto drugačije. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite i ostavite sa strane. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu. 
  3. Potom dodajte biljni napitak i mljevene bademe, pomiješajte i ostavite da se kuha oko pet minuta dok se ne zgusne. 
  4. Dodajte sve začine i limunov sok i pomiješajte. 
  5. Ubacite tjesteninu i špinat, pomiješajte i pustite da špinat uvene. 
  6. Prije posluživanja posipajte prehrambenim kvascem. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu