Jela od poriluka: Recepti koji će vas oduševiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Kada govorimo o povrću, prvo će nam na pamet pasti krumpir, paprika ili zelena salata, dok je nekako poriluk u sjeni, iako ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam. Sadrži vitamine C i K, željezo, mangan, folate te vlakna, što održava našu probavu zdravom.
Osim toga, poriluk pridonosi smanjenju visokog krvnog tlaka zbog alicina, a učinkovit je i protiv visokog kolesterola. Siromašan je kalorijama pa se može uklopiti u svačiji jelovnik bez obzira na ciljeve.
Jela od poriluka – recepti
Poriluk možete spremiti kao varivo, quiche, bit će dobar dodatak rižotu u tjesteninama, odličan je i za pite, salate i složence. Recepti za jela s porilukom ne moraju biti komplicirani, a u nastavku odaberite jedan od ponuđenih.
Krem juha od poriluka i krumpira
Zimski dani su idealni za lagane i hranjive krem juhe, koje su ujedno i dobar način kako zamaskirati povrće ako ga baš i ne volite. Kad su u pitanju jela od poriluka bez mesa, recept za krem juhu od poriluka i krumpira uz krišku domaćeg kruha s hrskavom koricom bit će prava okrjepa.
Sastojci:
- 2 poriluka (nasjeckana)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 100 ml biljnog vrhnja za kuhanje
- crni papar
- sol
- prstohvat kurkume
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte i češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte poriluk i dinstajte oko šest minuta.
- Dodajte kockice krumpira, ulijte povrtni temeljac i zakuhajte.
- Nakon toga smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Kad je juha kuhana, prebacite je u blender ili usitnite sastojke uz pomoć štapnog miksera.
- Dodajte začine i posipajte peršinom prije posluživanja.
Pročitajte članak “Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima“.
Quiche s porilukom
Da jela s porilukom ne moraju biti dosadna, dokazuje quiche, francusko jelo koje ćemo ponekad vidjeti u zdravim verzijama restorana brze hrane. Prhko tijesto, bogati nadjev i dodaci glavni su aduti ovog jela.
Sastojci za tijesto:
- 150 g integralnog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 50 ml otopljenog kokosovog ulja
- pola čajne žličice soli
- 4 jušne žlice hladne vode.
Sastojci za nadjev:
- 2 poriluka (narezana)
- 1 ribana tikvica
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 150 g grčkog tipa jogurta
- 3 jaja
- 50 ml biljnog napitka
- 50 g feta sira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Najprije napravite tijesto tako da pomiješajte integralno i bademovo brašno, a potom dodajte ulje i miješajte do mrvičaste teksture.
- Postupno dodajte hladnu vodu uz miješanje, potom oblikujte tijesto u glatku kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku oko pola sata.
- Dok se tijesto hladi, na maslinovom ulju dinstajte poriluk oko šest minuta, a potom dodajte naribanu tikvicu i papriku te dinstajte još pet minuta, a nakon toga ostavite povrće sa strane da se malo ohladi.
- Zatim u zdjeli umutite jaja s biljnim napitkom i grčkim tipom jogurta pa dodajte muškatni oraščić, papar i sol.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi.
- Nakon toga stavite tijesto u kalup za pite promjera oko 25 cm te ga izbodite vilicom.
- Na tijesto stavite papir za pečenje i uteg te ga pecite 10 minuta.
- Izvadite tijesto i na njega rasporedite sloj povrća, potom dodajte nadjev od jaja i jogurta i na vrh dodajte izmrvljeni feta sir.
- Pecite još oko pola sata dok ne poprimi zlatnu boju.
- Prije posluživanja i rezanja pustite da se quiche malo ohladi.
Pročitajte članak “Brza pita od poriluka: Tri recepta za fini i zdravi ručak“.
Rižoto s porilukom
Ako ste više za klasične recepte i taman trebate potrošiti zadnje ostatke riže iz pakiranja, onda slijedite ovaj recept koji će donijeti dašak osvježenja vašem rižotu.
Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 2 poriluka (narezana)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kockice)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 750 ml povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- sok polovice limuna
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk oko šest minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još minutu te na kraju dodajte tikvicu i mrkvu i dinstajte pet minuta.
- Ubacite rižu i uz miješanje dinstajte oko dvije minute.
- Dodajte jednu po jednu zaimaču vrućeg povrtnog temeljca tako da riža upije svaku dodanu zaimaču temeljca pa onda dodajte iduću uz miješanje.
- Rižu kuhajte do 40 minuta nastavljajući dodavati temeljac.
- Kad je riža kuhana, umiješajte sve začine i dodajte limunov sok te pomiješajte.
- Na kraju posipajte rižoto prehrambenim kvascem i svježim peršinom.
Složenac s porilukom
Složenci su prvi recepti koji nam padaju na pamet kada moramo potrošiti povrće kojem je krajnje vrijeme da ga pojedemo ili kada želimo potrošiti otvorena pakiranja hrane.
Sastojci:
- pola šalice kuhane kvinoje
- 2 poriluka (narezana)
- 1 ribana tikvica
- 1 mrkva (narezana na trakice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 4 jušne žlice sitnih zobenih pahuljica
- 150 g svježeg sira
- 3 jaja
- 100 ml biljnog napitka
- 50 g ribane mozzarelle
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk oko šest minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još minutu te na kraju dodajte tikvicu i mrkvu i dinstajte pet minuta. Začinite soli i paprom.
- Nauljite posudu za pečenje dimenzija 20 x 30 cm te rasporedite dinstano povrće.
- U zdjeli umutite jaja sa sirom, biljnim napitkom, muškatnim oraščićem, a potom dodajte zobene pahuljice te kvinoju i ostavite da odstoji oko pet minuta.
- Smjesu prelijte preko povrća i ravnomjerno rasporedite.
- Posipajte složenac ribanom mozzarellom.
- Pecite u pećnici do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
- Kad je pečen, pustite da se složenac malo ohladi i narežite ga na šnite.
Tjestenina s porilukom
Za ljubitelje tjestenine za kraj donosimo recept u kojem će vidjeti kako se poriluk dobro slaže i s tjesteninom, a da istovremeno probaju nešto drugačije.
Sastojci:
- 300 g integralne tjestenine
- 2 poriluka (narezana)
- 100 ml biljnog napitka
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 50 g mljevenih badema
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- 1 šalica špinata
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite i ostavite sa strane.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Potom dodajte biljni napitak i mljevene bademe, pomiješajte i ostavite da se kuha oko pet minuta dok se ne zgusne.
- Dodajte sve začine i limunov sok i pomiješajte.
- Ubacite tjesteninu i špinat, pomiješajte i pustite da špinat uvene.
- Prije posluživanja posipajte prehrambenim kvascem.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje “diže iz mrtvih”
- Musaka od poriluka: Imamo recept za sočni složenac pun povrća koji je još finiji sljedeći dan
- Mekane slane fritule pune okusa koje će obožavati svi oni koji vole eksperimentirati s tradicijom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Svrbež ispod pazuha: Simptom koji upozorava na rak?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja