Brza pita od poriluka: Tri recepta za fini i zdravi ručak

Brza pita od poriluka

U Europu poriluk stiže tek u srednjem vijeku. Bio je dio rimskih gozbi, a rado su ga jeli i stari Egipćani. Danas je uobičajena namirnica na ovim prostorima te ga možemo pronaći gotovo na svakoj tržnici i u svakoj trgovini. 

Poriluk je iznimno bogat vitaminom C pa će tako samo 100 g poriluka dnevno osigurati čak 30 % preporučene dnevne količine ovog esencijalnog vitamina.

Poriluk je niskokalorična namirnica sa samo oko 30 kalorija na 100 g. 

Sadrži karotenoide koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A važan za zdravlje kože, očiju, ali i imunološkog sustava. Od minerala ponajviše sadrži kalij. Redovita konzumacija poriluka štiti srce, ali i preventivno djeluje na pojedine vrste raka

Iako poriluk u kuhinji najčešće jedemo u obliku variva, možemo ga spremiti i u omletu, koristiti ga kao dodatak drugim jelima i salatama. Međutim, kao što je slučaj s drugim vrstama zelenog povrća kao što je špinat, od poriluka možemo napraviti i pitu. 

Brza pita od poriluka - recept
FOTO: Shutterstock

Brza pita od poriluka 

Za ovu jednostavnu i brzu pitu od poriluka trebat će vam osnovni sastojci. Svježi sir izvor je proteina, ribani sir izvor masti, a poriluk izvor nutrijenata. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Nakon što ste oprali poriluk, narežite ga na kolutove. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk nekoliko minuta te ga začinite soli i paprom. 
  4. U zdjeli pomiješajte jaja, svježi sir, brašno, ribani sir i mlijeko ili biljni napitak. Pomiješajte i začinite soli i paprom. 
  5. Premažite kalup za pečenje maslinovim uljem, a potom dodajte ravnomjerno poriluk.
  6. Prelijte poriluk prethodnom smjesom od jaja, brašna i sira. 
  7. Pecite oko 25 minuta. Pita treba poprimiti smeđu boju i biti tvrda na dodir. 
  8. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi. 
Brza pita od poriluka s tunom
FOTO: Shutterstock

Brza pita od poriluka s tunom

Za one koji žele adekvatan unos proteina tu je recept s tunom, odnosno namirnicom bogatom proteinima. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Nakon što ste oprali poriluk, narežite ga na kolutove. 
  3. Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte poriluk nekoliko minuta te ga začinite soli i paprom. 
  4. Potom pomiješajte jogurt, jaja i drugu jušnu žlicu maslinovog ulja.
  5. Dodajte pirovo brašno, sol, prašak za pecivo, papar i začinsko bilje te sjedinite smjesu. 
  6. Zatim u smjesu umiješajte ocijeđenu tunu i poriluk
  7. Premažite kalup za pečenje i ulijte smjesu.
  8. Pecite oko 35 minuta. 
Brza pita od poriluka s tofuom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Brza pita od poriluka s tofuom i povrćem 

Vegetarijanska verzija pite od poriluka vrlo se dobro slaže s tofuom i ostalim povrćem. Idealna prilika za veći unos povrća i vlakana

Sastojci:

  • 1 poriluk
  • 200 g tofua (narezanog na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 šalica šampinjona (narezanih na ploške)
  • pola šalice biljnog napitka
  • 1 šalica integralnog brašna
  • pola šalice ribanog sira po želji
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Nakon što ste oprali poriluk, narežite ga na kolutove. 
  3. Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte poriluk nekoliko minuta te ga začinite soli i paprom.
  4. Dodajte šampinjone i papriku te dinstajte još koju minutu. 
  5. U zdjeli najprije pomiješajte jaja i biljni napitak pa dodajte brašno, ribani sir, sol i papar.
  6. U smjesu dodajte kockice tofua te dinstano povrće i sjedinite smjesu. 
  7. Premažite kalup za pečenje i ulijte smjesu.
  8. Pecite oko 30 minuta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu