Čaj za hormonsku ravnotežu: Ovih 5 čajeva pomažu kod PCOS-a, pojačane dlakavosti, PMS-a i menopauze

Čaj za hormonsku ravnotežu

Hormonska ravnoteža složeno je pitanje kojem se ne može pristupiti isključivo sa stajališta prehrane. Ipak, za sada je poznato da neke namirnice i napitci zaista imaju izraženiji učinak na razinu pojedinih hormona u organizmu. 

U ovom će članku biti riječi o čajevima koji mogu poslužiti kao pomoć pri održavanju i uspostavljanju hormonske ravnoteže. Čajevi su se prvenstveno pokazali korisnima kod određenih hormonskih poremećaja, poput sindroma policističnih jajnika. 

Hormoni i hormonska ravnoteža 

Općenito, hormoni su molekule koje u organizmu imaju ulogu glasnika. Hormone proizvode žlijezde. Oni putujući krvotokom po cijelom tijelu daju pojedinim stanicama upute da nešto učine.  

Primjerice, adrenalin koji se luči u nadbubrežnoj žlijezdi potiče povećanje krvnog tlaka te ubrzanje disanja i otkucaja srca, dok su estrogen i progesteron zaduženi za regulaciju menstrualnog ciklusa. 

Stresan način života, starenje i sve izraženija izloženost sastojcima iz okoliša koji imaju hormonski učinak u organizmu utječu na razinu hormona u tijelu. To može dovesti do takozvane hormonske neravnoteže – nedostatka ili viška pojedinog hormona

Hormoni i hormonska ravnoteža
FOTO: Shutterstock

Kao što možete pretpostaviti, hormonska neravnoteža otežava svakodnevno funkcioniranje. Ipak, prilikom dijagnostike i tretiranja hormonske neravnoteže ne treba posezati za čudotvornim tretmanima s velikim obećanjima, već se prvenstveno obratiti stručnjacima, tj. endokrinolozima.  

Pokušaj liječenja samo-dijagnosticiranih oblika hormonske neravnoteže može dovesti do komplikacija, ako se ne otkrije pravi uzrok prisutnih simptoma. Primjerice, adrenalni umor koji se povezuje s intenzivnim stresom nije klasificiran kao bolest, ali njegovi simptomi mogu ukazati na neka druga bolesna stanja ili probleme u načinu života koje je potrebno promijeniti.        

Kada se govori o hormonskoj ravnoteži, osjetljivija je ravnoteža spolnih hormona i kortikosteroida (npr. kortizol) jer su oni prisutni u najnižoj količini. Također, za sada se čini da je hormonska neravnoteža učestalija među ženama, osobito s obzirom na sve veću prisutnost sindroma policističnih jajnika

Čajevi za hormonsku ravnotežu 

Iako su čajevi za hormonsku ravnotežu još uvijek nedovoljno istraženo područje, dobro je poznato da određeni čajevi mogu djelovati na smanjenje ili povećanje razine pojedinih hormona. Najviše je istražen potencijal korištenja čajeva kao pomoćne terapije (uz propisanu terapiju od strane liječnika) sindroma policističnih jajnika i hirzutizma, tj. dlakavosti kod žena. 

Važno je naglasiti da biljni čajevi mogu biti izvor brojnih bioaktivnih spojeva s čijim unosom ne treba pretjerivati. Općenito se preporučuje unositi čajeve s izraženim biološkim učincima umjereno, što znači 1 – 3 šalice dnevno, i to ne dugo u kontinuitetu. Čaj se obično priprema namakanjem jedne čajne žličice sušenog pripravka ili jedne filter vrećice čaja u 250 – 300 ml proključale vode, prosječno u trajanju pet ili više minuta. 

Čajevi za hormonsku ravnotežu
FOTO: Shutterstock

Čaj od sladića 

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra) je biljka koja se uobičajeno koristi u proizvodnji slatkiša i zaslađenih napitaka. Korijen sladića zbog prisutnosti spojeva koji djeluju kao ženski spolni hormon estrogen ima učinak na hormonsku ravnotežu. 

Korijen sladića, poput soje, sadrži izoflavone. Oni su fitoestrogeni, što znači da se u organizmu ponašaju kao estrogen, pa mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Osim toga, pokazalo se da sladić utječe na razinu muškog spolnog hormona – testosterona. 

Istraživanja koja su ispitivala učinak unosa različitih pripravaka korijena sladića pokazala su da sladić ima potencijal korištenja kao pomoćna terapija kod sindroma policističnih jajnika i dlakavosti kod žena (hirzutizam). Međutim, za sada nije istražen učinak unosa čaja. Zbog slabije topljivosti izoflavona u vodi moguće je da je učinak čaja od korijena sladića slabiji u odnosu na ispitivane biljne pripravke. 

Iako korijen sladića može pomoći u regulaciji hormonske ravnoteže u pojedinim slučajevima, istraživanja na pokusnim miševima pokazala su da dugoročan unos sladića može dovesti do neplodnosti, i to zbog smanjenja proizvodnje estrogena u jajnicima. Dakle, prije svakodnevne primjene čaja od korijena sladića tijekom dužeg perioda treba uzeti u obzir njegove prednosti, kao i potencijalne rizike. 

Pročitajte članak “Čaj od korijena sladića – ljekovita svojstva i priprema“.

Zeleni čaj
FOTO: Shutterstock

Zeleni čaj 

Zeleni čaj (lat. Camellia sinensis) osobito je popularan napitak zbog svojih povoljnih učinaka u organizmu. Zbog toga što sadrži antioksidanse, među kojima se ističe kemijski spoj pod nazivom epigalokatehin galat, zeleni čaj smanjuje rizik od pojave šećerne bolesti. Zeleni čaj djeluje na hormonsku ravnotežu inzulina – povećava osjetljivost na inzulin i smanjuje razinu inzulina u krvi. 

Osim toga, moguće je da zeleni čaj sprječava pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron, čime se smanjuje rizik od hiperplazije prostate, pojave akni i ćelavosti. Ipak, ovaj učinak još nije do kraja ispitan i razjašnjen. 

Pročitajte članak “Zeleni čaj za zdravo mršavljenje – doziranje i nuspojave“.

Čaj od paprene metvice
FOTO: Shutterstock

Čaj od paprene metvice 

Čaj od paprene metvice (lat. Mentha x piperita) tradicionalno se koristi na Srednjem istoku u tretiranju dlakavosti kod žena. Istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu Phytoterapy Research pokazalo je da unos čaja od paprene metvice dva puta dnevno tijekom pet dana prvog dijela (folikularne faze) menstrualnog ciklusa smanjuje razinu testosterona. Znanstvenici su u istraživanju istaknuli da bi se čaj od metvice kod nekih mogao koristiti kao pomoćna terapija sindroma policističnih jajnika i hirzutizma

U drugom istraživanju, unos dvije šalice čaja paprene metvice tijekom 30 dana također se pokazao djelotvornim u smanjivanju razine muških spolnih hormona (androgena). Za sada je učinak čaja od paprene metvice na hormonsku ravnotežu ispitan samo među ženama koje boluju od sindroma policističnih jajnika. Učinak kod muškaraca i u drugim stanjima hormonske neravnoteže još uvijek nije razjašnjen. 

Pročitajte članak “Paprena metvica – ljekovito djelovanje čaja i eteričnog ulja“.

Čaj od matičnjaka
FOTO: Shutterstock

Čaj od matičnjaka 

Matičnjak (lat. Melissa officinalis L.) se uobičajeno koristi za smirenje i suzbijanje nesanice. Osim toga, čaj od matičnjaka djeluje i na hormonsku ravnotežu. Pokazao se uspješnim i u smanjivanju bolova tijekom menstrualnog krvarenja i predmenstrualnog sindroma.

Uz to, iransko istraživanje provedeno među 89 žena pokazalo je da unos vodenog ekstrakta matičnjaka (500 mg) dva puta dnevno tijekom četiri tjedna pomaže u ublažavanju seksualne disfunkcije kod žena. Još uvijek nije poznato može li pomoći u impotenciji kod muškaraca. 

Osim učinka na spolne hormone, čaj od matičnjaka djeluje i na hormone štitnjače, tj. na njihovu funkciju i količinu. Matičnjak može smanjiti razinu TSH i povećati razinu hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Ipak, čaj od matičnjaka ne preporučuje se osobama koje koriste terapiju hormonima štitnjače, a s posebnim oprezom ga trebaju unositi osobe s bolestima štitnjače, osobito hipertireozom

Pročitajte članak “Čaj od matičnjaka – ljekovita svojstva i priprema“.

Čaj od mažurana 

Čaj od mažurana (lat. Origanum majorana) također se već dugo vremena koristi u sklopu tradicionalne medicine za uspostavljanje hormonske ravnoteže i regulaciju menstrualnog ciklusa. 

Unos dvije šalice čaja od mažurana dnevno tijekom barem mjesec dana pokazao se korisnim u poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjivanju razine muških spolnih hormona kod žena sa sindromom policističnih jajnika, od kojeg boluje prosječno 12 % žena reproduktivne dobi. Pretpostavlja se da su za povoljan učinak zadužene ružmarinska kiselina i luteolin. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Darvish-Mofrad-Kashani, Z. i sur. (2018). Effect of Melissa officinalis (Lemon balm) on Sexual Dysfunction in Women: A Double- blind, Randomized, Placebo-controlled Study. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 17: 89–100. 
  2. Links, R. (2018). 8 Foods That Lower Testosterone Levels. Healthline
  3. Spritzler, F. (2017). 12 Natural Ways to Balance Your Hormones. Healthline
  4. Haj-Husein, I. i sur. (2016). The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. Journal of Human Nutrition and Dietetics: the Official Journal of the British Dietetic Association, 29(1): 105–111.
  5. University of Illinois at Urbana-Champaign (2016). Licorice compound interferes with sex hormones in ovary. Science Daily
  6. Zarei, A. i sur. (2015). A Brief Overview of the Effects of Melissa officinalis L. Extract on the Function of Various Body Organs. Zahedan J Res Med Sci., 17(7). 
  7. Grant, P. i Ramasamy, S. (2012). An update on plant derived anti-androgens. International Journal of Endocrinology and Metabolism, 10(2): 497–502.  
  8. Akdoğan, M. i sur. (2007). Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytotherapy Research, 21(5): 444–7.  
  9. Armanini, D. i sur. (2004). Licorice reduces serum testosterone in healthy women. Steroids, 69(11-12): 763–766. 
  10. Brucker-Davis, F. i sur. (2001). Significant effects of mild endogenous hormonal changes in humans: considerations for low-dose testing. Environmental Health Perspectives, 109(1): 21–26.

Ocijenite članak

4 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu