Ashwagandha (ašvaganda) – ljekovita svojstva i upotreba

Ashwagandha naslovna

Ashwagandha (ašvaganda) je jedna od najmoćnijih biljaka za ozdravljenje, a koristi se već dugi niz godina. U prijevodu, Ashwagandha znači “miris konja” što znači da biljka daje odlučnost i snagu pastuha, a u tradicionalnoj medicini se propisuje ljudima za jačanje imunološkog sustava nakon bolesti.

Ashwagandhi se često daje nadimak “indijski ginseng” zbog svojih svojstava za pomlađivanje, iako botanički, ginseng i Ashwagandha su nepovezani. Ashwagandha pripada obitelji rajčica, punašnog je grma s ovalnim listovima i žutim cvjetovima, a nosi crveni plod veličine grožđice.

Porijeklom je iz Indije, sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a danas se uzgaja u raznim drugim zemljama uključujući i SAD. Ashwagandha se za vrijeme Aleksandra Velikog koristila kao vino za terapeutske svrhe.

Tada su je Aleksandar veliki i njegova vojska pili kako bi povećali energiju i snagu te se izliječili od mnogih bolesti. Ashwagandha je jedna od najznačajnijih biljaka Ayurvede.

U Indiji se ova biljka već tisućama godina koristi kao tonik za pomlađivanje organizma te kao afrodizijak

Prednosti i ljekoviti učinci Ashwagandhe

Ashwagandha sadrži mnoge korisne ljekovite kemikalije, uključujući laktone, alkaloide, koline, masne kiseline, aminokiseline i razne šećere. Dok lišće i plod imaju značajna terapeutska svojstva, korijen ashwagandha biljke se najčešće koristi u zapadnim zemljama.

Ashwagandha može pomoći kod stresa, umora, nedostatka energije i poteškoća kod koncentracije. Medicinski znanstvenici su proučavali Ashwagandhu godinama i završili preko 200 istraživanja o ljekovitom učincima Ashwagandhe.

Ashwagandha djelovanje:

 • štiti imunološki sustav,
 • pomaže u borbi protiv stresa,
 • poboljšava učenje, pamćenje i vrijeme reakcije,
 • smanjuje tjeskobu i depresiju,
 • pomaže u borbi protiv degenerativnih oboljenja moždanih stanica,
 • stabilizira razinu šećera u krvi,
 • pomaže u smanjivanju kolesterola,
 • pojačava seksualnu moć,
 • pomaže u procesu zacjeljivanja rana,
 • ima pozitivan utjecaj na sprječavanje razvoja malarije,
 • pomaže protiv zatvora,
 • štiti želudac i crijeva od nastanka raznih bolesti,
 • pomaže u borbi protiv dijabetesa,
 • pomaže u borbi protiv impotencije (može se koristiti u kombinaciji s macom),
 • koristi se za suzbijanje nesanice i kroničnog umora,
 • može se koristiti za detoksikaciju organizma,
 • pomaže u liječenju stanja poput astme i bronhitisa.

Ashwagandha je biljka koja je potrebna svima kao dodatak prehrani budući da pomaže u kontroliranju stresa, umora, manjka energije te poteškoća s koncentracijom. Negativni aspekti modernog života svakodnevno ostavljaju trag u zdravlju našeg organizma, stoga nije loše imati tajno oružje. 

Ashwagandha je vrlo snažan antioksidans koji uništava slobodne radikale koji su odgovorni za brojna stanja i bolesti te proces starenja. U Ayurvedi (tradicionalna Indijska medicina) postoje određene biljke s adaptogenim prednostima, Ashwagandha je jedna od njih.

Adaptogeni su tvari koje u sebi sadrže kombinaciju aminokiselina, vitamina i bilja, koje pomažu vašem tijelu da se obrani od stresa, anksioznosti i nesanice.

Aswangandha se u obliku tonika koristi za sprječavanje bolesti kod sportaša, osoba odrasle dobi i trudnica. 

Zanimljiv je pregledni rad objavljen 2000. godine u Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic koji ističe učinak na endokrini, kardiovaskularni i centralni živčani sustav. Autori navode kako je  Ashwagandha učinkovita kod raznih stanja kao što su:

Postoji nekoliko preliminarnih studija koje potvrđuju učinak ove biljke na imunološki sustav, centralni živčani sustav, stvaranje krvotvornih stanica i općeniti rast stanica. 

U navedenom preglednom radu objavljeni su i rezultati istraživanja kojem je cilj bio ispitati protuupalna i imunomodulatorna svojstva, kao i njezin učinak na centralni živčani sustav.  Njezina protuupalna svojstva učinkovita su kod raznih reumatskih stanja, pa je tako kod štakora zabilježeno značajno smanjenje upalnog procesa kod reumatoidnog artritisa.

Imunomodulatorna svojstva ispitivana su na miševima i štakorima te je dokazano kako konzumacija dovodi do značajnog povećanja mobilizacije i aktivacije peritonealnih makrofaga, fagocita i povećanje aktivnosti enzima lizozima. 

Dokazan je i učinak Ashwagandhe na funkcije centralnog živčanog sustava kao što su:

 • pamćenje, 
 • prošireno usvajanje znanja,
 • proizvodnja antistres čimbenika. 

Neurodegenerativne bolesti obično izazivaju nepovratno uništavanje neuronskih mreža središnjeg živčanog sustava, rezultirajući trajnim funkcionalnim oštećenjima. Trenutno ne postoje efikasni lijekovi protiv neurodegenerativnih bolesti. Ashwagandha se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini (Ayurveda) kao pomoć za: 

 • iscrpljenost živčanog sustava,
 • gubitak pamćenja,
 • nesanicu, 
 • opću oslabljenost organizma. 

Njezina primjena u Ayurvedi je dovela do istraživanja učinka Ashwagandha kod stanja kao što su Alzheimerova bolest i ozljeda leđne moždine.  

U članku objavljenom 2014. godine časopisu Biological & pharmaceutical bulletin opisano je kako ekstrakti Ashwagandhe pokazuju učinak na poboljšanje osoba oboljelih od Parkinsonove i Huntingtonove bolesti, a to dovodi do spoznaje kako je ova biljka učinkovita u borbi protiv različitih neurodegenerativnih bolesti.  

Znanstvenike je još 1998. godine zanimao učinak Ashwagandhe na depresiju i tjeskobu u usporedbi s učinkom lijekova. Na sveučilištu u Indiji provedena je studija na štakorima koji su kroz pet dana oralno uzimali ekstrakt korijena Ashwagandhe. Dobiveni rezultati uspoređeni su s podacima o učinku lijekova protiv tjeskobe (benzodiazepina) i tricikličkih antidepresiva. Za štakore koji su uzimali korijen Ashwagandhe zabilježen je jednak učinak smanjenja tjeskobe kao i kod lijekova. Ovi rezultati potvrdili su ideju korištenja Ashwagandhe kao antistres pripravka. 

Ashwagandha i štitnjača

U Ayurvedi se Ashwagandha tradicionalno koristi kao adaptogen, što u slučaju zdravstvenih problema sa štitnjačom znači da ima pozitivan učinak na lučenje hormona u oba smjera. Ako štitnjača primjerice proizvodi previše hormona, ashwagandha inhibira njihovo formiranje.

Ako štitnjača proizvodi premalo hormona, Ashwagandha potiče njihovo stvaranje. Nedavna istraživanja pokazala su kako ashwagandha stimulira proizvodnju hormona štitnjače.

Međutim, treba biti oprezan jer kod pretjerane proizvodnje hormona, Ashwagandha može samo pogoršati situaciju. Ako imate problema s radom štitnjače, najprije se o konzumaciji Ashwagandhe konzultirajte s liječnikom odnosno stručnjakom.

Ashwagandha – doziranje i upotreba

Naše tijelo svakodnevno treba esencijalne vitamine, minerale i druge hranjive tvari za održavanje. Ashwagandha se obično konzumira u obliku kapsula.

Preporučena doza je od 600 do 1000 mg dva puta dnevno, a za ljude koje pate od nesanice i tjeskobe preporučljiva je Ashwagandha u prahu koja se umiješa u šalicu vrućeg mlijeka prije spavanja.

Važno je napomenuti da se Ashwagandha ne preporučuje trudnicama. Posavjetujte se s liječnikom prije korištenja Ashwagandhe. Ashwagandhu možete dodavati u smoothieje, sokove i vodu.

Ashwagandha nuspojave

Ashwagandha je izvrstan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti i stanja, a posebno kod osoba koje se oporavljaju od dugotrajnog liječenja. Veće doze Ashwagandhe mogu uzrokovati probavne smetnje. Bitno je napomenuti i kako se Ashwagandha ne preporučuje trudnicama

Neka istraživanja navode kako Ashwagandha u velikim količinama može uzrokovati hipertireozu odnosno ubrzan rad štitnjače.

Ashwagandha i antidepresivi također su nešto na što posebno treba obratiti pažnju. Ashwagandhu nemojte konzumirati ako pijete antidepresive budući da može doći do pojačanog djelovanja, a samim time i neugodnih nuspojava. 

Ashwagandha prah i kapsule

Ashwagandha kapsule su dodatak prehrani, ni u kojem slučaju zamjena za uravnoteženu prehranu. Kapsule se ne preporučuju trudnicama te osobama koje koriste kortikosteroidne lijekove ili neku drugu vrstu lijekova za štitnjaču.

Prije konzumacije najprije pogledajte na ambalaži koliko je kapsula potrebno konzumirati na dnevnoj bazi. Neki proizvođači izdaju kapsule koje je potrebno piti nekoliko puta dnevno, dok je kod drugih potrebno piti svega jednu kapsulu dnevno.

Ashwagandha prah uz dodatak vode može tvoriti smjesu koja se direktno nanosi na bolno mjesto. Ashwagandha prah se dobiva mljevenjem i prosijavanjem korijena biljke. Dnevno se koristi 1-2 žlice Ashwagandha praha. 

Ashwagandha gdje kupiti?

Premda je Ashwagandha siguran proizvod, trudnice je ne bi smjele koristiti radi nedovoljno istraženog djelovanja za vrijeme trudnoće. Uvijek birajte one preparate koji su uzgajani po strogim standardima organskog uzgoja. Kapsule Ashwagandhe su prikladne za vegetarijance i vegane.

Ashwagandha prah se kao dodatak prehrani koristi već tisućama godina u Indiji. Prah se sastoji od pažljivo sušenih samljevenih gomolja ove biljke. Ashwagandha prah možete dodati u smoothie, sok ili vodu.

Ako imate problema s nesanicom pokušajte piti Ashwagandha prah s toplim napitkom

U velikim količinama Ashwagandha može dovesti do pobačaja kod životinja. Premda slična istraživanja nisu provedena na ljudima, trudnice ne bi trebale koristiti ovaj prah kao niti bilo koji drugi proizvod na bazi Ashwagandhe. 

Ashwagandha forum – pozitivno iskustvo

Budući da se o Ashwagandhi na forumu vrlo malo piše, odlučili smo se odabrati jedno poduže iskustvo koje se definitivno isplati pročitati.

Po prirodi sam optimističan, ali sve se promijenilo unazad 10 godina (imam 30) iz nepoznatog razloga. U određenim situacijama sam počeo crveniti, izgubio sam sigurnost u sebe, počeo sam se jače znojiti (inače sam sportske građe i u kondiciji…trčanje i teretana), javljao se osjećaj anksioznosti.

Problemi su postali jači kada sam počeo raditi. Sve je bilo u granicama normale do prije godinu dana kad su se svi navedeni simptomi pojačali do mjere da nisam mogao normalno misliti ni govoriti.

Javili su se napadaji panike u određenim situacijama (prezentacije, sastanci…), teškoće u govoru, užasno znojenje, pospanost, kronični umor, nesanica, crvenjenje, osjećaj kao da ću se rasplakati.

anksioznost

Znalo se dogoditi da me netko na sastanku nešto pita, a ja ne znam odgovor, totalna blokada, srce mi je lupalo kao ludo, napad panike, nemogućnost govora, kao da ću početi plakati. Doma je sve bilo normalnije, ali i dalje osjećaj anksioznosti i prejako lupanje srca. Noćima sam se stalno budio.

Počeo sam izbjegavati kontakt s ljudima jer mi je bilo teško komunicirati. Svako pitanje upućeno meni bilo je kao da mi netko prijeti pištoljem. Jedino me žena razumjela i bila uz mene. Probao sam svašta, od multivitamina pa sve do raznih biljaka poput Rhodiole i Bacope. 

Sve sam živo pročitao o navedenim biljkama i bilo mi je bolje nego prije. Simptomi su se ublažili, ali nisu nestali. I dalje je sve bilo prisutno i imao sam i dalje faza jake anksioznosti.

Napokon sam odlučio prekinuti korištenje navedenih biljaka i naručio preko eBaya biljku Ashwagandhu (naziva se još i Winter Cherry). Radi se o najcjenjenijoj adaptogenoj biljci iz Indije koja ima niz pozitivnih učinaka na organizam.

Jedna od najvažnijih osobina je smanjenje stresa, osjećaj smirenosti ali u isto vrijeme motivira i daje više energije.

forum

Ja sam kupio ekstrakt u kapsulama po 250 mg. Prema preporuci proizvođača uzima se dva puta dnevno. Ja već mjesec dana uzimam 3 puta dnevno (ujutro, popodne i prije spavanja).

Vjerujte mi, svi, ali baš svi negativni simptomi su nestali od prvog dana korištenja! Ne radi se o placebo efektu jer sam probao sve živo do sad. Osjećam se bolje nego ikad.

Nema više anksioznosti za mene, panični napadi se više nisu javljali (imao već dva sastanka na kojim sam bez problema vodio glavnu riječ, nisam mogao vjerovati), ne znojim se ništa.

Dođem doma s posla, košulja skroz suha, spavam kao beba, zaspim odmah i probudim se odmoran ujutro, komunikacijske vještine su mi se skroz poboljšale (prije mi se znao zapletati jezik, gutao sam riječi i ostajao bez daha), nema više kroničnog umora (kavu ne pijem), totalno sam skoncentriran, nemam glavobolje (prije sam u tjedan dana pio po 3 kafetina).

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Mishra, L. C., Singh, B. B., & Dagenais, S. (2000). Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 5(4), 334–346.
 2. Kuboyama, T., Tohda, C., & Komatsu, K. (2014). Effects of Ashwagandha (roots of Withania somnifera) on neurodegenerative diseases. Biological & pharmaceutical bulletin, 37(6), 892–897.
 3. Panda, S., & Kar, A. (1998). Changes in thyroid hormone concentrations after administration of ashwagandha root extract to adult male mice. The Journal of pharmacy and pharmacology, 50(9), 1065-1068.

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.10 / 5   31

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ashwagandha, ashwagandha prah, Ašvaganda indijska divlja tresnja kapsule ljekovita svojstva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu