Prirodni antidepresivi

gospina-trava

Depresija je pošast modernog doba. Sve veći postotak stanovnika modernog svijeta pati od ‘Weltschmertza’ kako je Goethe nazvao pojavu sažaljavanja sebe i sudbine svijeta. Depresija se uspješno liječi antidepresivima, ali ponekad ju možemo uspješno tretirati i na prirodan način. Evo kako:

Gospina trava

Gospina trava, poznata i kao kantarion, je biljni antidepresiv koji je klinički testiran i dokazano učinkovit u borbi protiv blage do umjerene depresije. Ova biljka koristi se i kod izrade farmaceutskih antidepresiva, a djeluje tako što pojačava aktivnost serotonina i noradrenalina (prirodnih antidepresiva koje proizvodi naše tijelo), ali na vrlo blag način, tako da ne izaziva gotovo nikakve neželjene nuspojave.

bilje

Hipericin i hiperforin aktivne su komponente u ovoj biljci kojima se pripisuju antidepresivna svojstva. Način djelovanja gospine trave istovjetan je načinu djelovanja nekih antidepresiva. Na tržištu su dostupni razni pripravci od gospine trave. No, u kućnoj radinosti možete i sami napraviti kantarionovo ulje koje će poslužiti kao učinkovit antidepresiv.

Priprema kantarionovog ulja

Četiri velike žlice nerazvijenih pupova biljke ostavite u staklenci jedan dan kako bi djelomično uvenuli. Nakon toga gospinoj travi dodajte jednu litru maslinovog (ili drugog kvalitetnog) ulja, te staklenku dobro zatvorite. Nakon 6-8 tjedana dobiveno ulje možete koristiti kao prirodni antidepresiv, no ukoliko vam zatreba, može poslužiti i u borbi protiv hemoroida, osipa i raznih površinskih rana kože. Uz cvjetove gospine trave, u ulje možete dodati i cvjetove nevena, stolisnika, majčine dušice ili kamilice.

Osobe svijetle puti ne smiju se prilikom primjene kantarionovog ulja izlagati suncu zbog fotosenzibilizacije. Naime, kod njih se, pod utjecajem sunčeva svjetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca.

Ginkgo biloba

Jedna od najstarijih vrsti drveća, Ginkgo biloba, dokazano je učinkovita u liječenju blage do umjerene depresije. Anti-depresivni učinci ginkgo biloba počeli su se proučavati kada je primijećeno poboljšanje raspoloženja i koncentracije kod osoba s cerebrovaskularnom insufijencijom (nedovoljan protok krvi u mozgu).

Ginkgo biloba djeluje na povećanje protoka krvi u mozgu, te pomaže u borbi protiv depresije izazvane promjenama nastalim zbog starenja moždanih stanica. Studija, koja je provedena na četrdeset ispitanika starije životne dobi, pokazala je značajno smanjenje depresije nakon samo četiri tjedna korištenja ginkgo biloba u odnosu na ispitanike koji su koji su koristili placebo.

Žuti jasmin

Njemački znanstvenici utvrdili su kako je jasmin molekularno sličan lijeku valiumu. Miris jasmina djeluje na smanjenje tjeskobe te pospješuje san. Molekule mirisa koje ulaze u krv kroz pluća služe kao učinkovit nadomjestak farmaceutskim antidepresivima. Također, opće je poznato kako je ulje jasmina prirodni lijek za stres, tjeskobu, umor, depresiju i slično. Esencijalno ulje jasmina često se koristi i u aromaterapiji.

Lavanda

Lavanda je prirodni antidepresiv koji djeluje umirujuće na središnji živčani sustav i smanjuje krvi tlak. Ona pomaže kod tjeskobnih stanja, depresije, nesanice i emocionalnog stresa te ima smirujući i opuštajući učinak. Osim eteričnih ulja koriste se suhi cvjetovi i listovi za pravljenje mirisnih jastuka i čajeva te drugih pripravaka od lavande.

Ashwagandha

ashwagandha

Ashwagandha, poznata i kao Withania Somnifera, je prirodna biljka koja pomaže kod raznih vrsta psihičkog stresa. Dokazano su njezina adaptogenička svojstva, što znači da ova biljka pomaže prilikom suočavanja sa stresnim situacijama tako što poboljšava funkcije živaca. Ashwagandha se također koristi i kod većih fizičkih napora, djeluje na povećanje vitalnosti, te  poboljšava pamćenje.

Omega 3

Mnoge kliničke studije dokazuju povezanost niskog prehrambenog unosa omega-3 masnih kiselina i depresije. Znanstvenim istraživanjima je utvrđeno kako je depresija često povezana s visokim razinama omega-6 masnih kiselina i niskim razinama omega-3. U ovom slučaju potrebno je nadomjestiti smanjenu količinu omega-3 masnih kiselina kako bi se postigao idealan omjer za kontrolu depresije i poboljšanje zdravlja mozga (1:1 do 4:1).

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti jesenski blues u našem vodiču

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prirodni antidepresivi, prirodni antidepresiv, Biljni antidepresivi, antidepresivi bez recepta, najbolji lijek za depresiju, prirodni lijek protiv depresije, prirodni lijek za depresiju, prirodno liječenje depresije, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu