Cimicifuga – prirodna pomoć u menopauzi

Cimicifuga

Cimicifuga racemosa je porijeklom iz Sjeverne Amerike, a možemo ju prepoznati po visokoj stabljici s bijelim pahuljastim cvjetovima.

Upotreba cimicifuge datira davno u prošlost Indijanaca koji su ju koristili kao lijek protiv zmijskog ugriza te za porođajne bolove, a u ginekologiji se upotrebljava od 18. stoljeća kada je prenesena u Europu.

Glavne aktivne tvari u cimicifugi su triterpenski glikozidi, izoflavonoidi, fenilpropanski derivati i salicilna kiselina, čiji je ljekoviti učinak dokazan u brojnim kliničkim istraživanjima.

Nekada davno se upotrebljavala za liječenje reume, a danas ju koristimo za liječenje suhoće rodnice, valunga i ostalih simptoma menopauze kao i za regulaciju menstruacije u predmenopauzi.

Dokazano je djelotvorna kod regulacije klimakterijskih tegoba, predmenstrualnih i menstrualnih tegoba, a njezin sastav ima snagu kao i mnogi suvremeni lijekovi.

Cimicifuga-biljka

Cimicifuga – klimakterij i menopauza

U klimakteriju se kod žene postepeno gasi reprodukcijska sposobnost, a završava kada hormonska aktivnost jajnika potpuno prestane biti aktivna. Istraživanja su pokazala kako cimicifuga izrazito smanjuje neurovegetativne klimakterijske tegobe čak kod 80 % pacijentica već nakon 6 do 8 tjedana korištenja.

Tijekom menopauze, razina luteinizirajućeg hormona raste, što uzrokuje valove vrućine, odnosno valunge. Cimicifuga sadrži fitoestrogene koji imaju sličan učinak kao i estrogeni koje proizvodi naš organizam.

Fitoestrogeni se vežu na hormonske receptore u tijelu te tako olakšavaju tegobe menopauze bez povećavanja rizika od nastanka raka dojke što je česta nuspojava kod hormonske nadomjesne terapije. Neki fitoestrogeni čak mogu prevenirati protiv raka dojke tako da spriječe vezanje endogenih estrogena na stanice dojke.

Cimicifuga – menstrualne tegobe

Cimicifuga svojim spazmolitičkim djelovanjem smanjuje intenzitet kontrakcija maternice te povećava protok krvi u maternicu i tako ublažava menstrualne grčeve. Zbog takvog djelovanja veoma je korisna tijekom i nakon porođaja, a može biti korisna i ženama koje pate od kroničnog PMS-a.

Menstrualne-tegobe

Cimicifuga – nuspojave

Cimicifuga je do sada vrlo rijetko pokazala štetna djelovanja, odnosno neželjene nuspojave. Vrlo rijetko su se kod nekih pacijentica pojavile blage želučane tegobe, a ukoliko se cimicifuga uzme u prevelikim dozama moguće su vrtoglavice, glavobolja, mučnina, povraćanje i oboljenje jetre.

U rijetkim slučajevima je kod nekih pacijentica došlo do povećanja tjelesne mase nakon konzumacije cimicifuge, ali i do sniženja krvnog tlaka. Upravo zbog toga se ne preporučuje osobama koje već piju tablete protiv povišenog ili sniženog krvnog tlaka zato što cimicifuga može pojačati djelovanje takvih lijekova što može biti jako opasno.

Također, cimicifuga se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama oboljelima od raka dojke te osobama oboljelima od estrogen ovisnih tumora. Isto tako, oprez bi trebao biti pojačan kod onih koji već konzumiraju različite hormonske terapije zato što cimicifuga može ometati djelovanje hormonskih lijekova. 

Konzumacija cimicifuge se ne preporučuje osobama koje već imaju oboljenje jetre, a ukoliko koristite lijekove, savjetujemo Vam da kontaktirate liječnika prije uzimanja bilo kakvih prirodnih lijekova kako biste izbjegli moguće nuspojave.

Cimicifuga – upotreba

Čini se da je najpopularnija za upotrebu tinktura cimicifuge. Cimicifuga kapi se mogu konzumirati svaki dan, ali stručnjaci za doziranje tinkture cimicifuge preporučuju 6 kapi dnevno razblaženih u 1 dcl vode. Također dolazi u obliku tableta ili kapsula, a cimicifuga tablete se uzimaju dva puta dnevno po 40 mg.

Iako se može uzimati bilo kada u danu, preporučuje se pijenje cimicifuge s obrocima kako bi se izbjegle moguće želučane tegobe. Stručnjaci naglašavaju da se cimicifuga ne bi trebala piti duže od šest mjeseci, no novija istraživanja su pokazala da ne postoje nikakve potencijalne opasnosti ako se pije duže.

Svakako bi bilo dobro potražiti savjet liječnika prije početka konzumacije cimicifuge te nakon nekoliko tjedana provjeriti postoje li poteškoće ili tegobe prouzrokovane lijekom.

Cimicifuga-racemosa

Cimicifuga – gdje kupiti?

Cimicifugu možete kupiti u svim ljekarnama u obliku tinkture ili tableta. Također se može kupiti u nekim dućanima zdrave prehrane kao i u njihovim online trgovinama (npr. bio&bio).

Za 50 ml tinkture cimicifuge biste trebali izdvojiti oko 90 kuna dok cijena za 30 cimicifuga tableta iznosi nešto više od 70 kuna

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cimicifuga, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu