Tulsi prah – ajurvedski lijek za tijelo, um i dušu

Tulsi

Tulsi (lat. Ocium sanctum) je biljka poznata i pod nazivom sveti bosiljak. Tulsi potječe iz jugoistočne Azije, a danas se uzgaja pretežno na području Indije. Sveti bosiljak od davnina se koristi u indijskoj tradicionalnoj medicini odnosno Ajurvedi.

Ajurveda je koncept alternativne komplementarne medicine koji potječe iz Indije. Glavni koncept Ajurvede jačanje organizma pravilnim načinima života čime se nastoje prevenirati mnogobrojne bolesti modernoga čovjeka. Više o Ajurvedi možete saznati u članku Uvod u osnove Ayurvede.

Tulsi se u ajurvedskoj medicini smatra blagotvornim za tijelo, dušu i um, a njegovom svakodnevnom unosu pripisuju se mnogobrojni učinci na zdravlje, o kojima će više riječi biti u nastavku.

Tulsi zaista iskazuje neke snažne farmakološke učinke. Međutim, upravo zbog toga ju treba unositi s oprezom

Tulsi – sastav

U indijskog tradiciji smatra se da tulsi doprinosi zdravlju i dugovječnosti. Tulsi ili sveti bosiljak je osobito vrijedna biljkom zbog svoga sastava. Nutrijenti koji se ističu u sastavu tulsi su:

Upravo zbog toga tulsi može biti vrijedan izvor ovih nutrijenata u prehrani i spriječiti pojavu njihova deficita.

Tulsi – povoljni učinci

Brojna istraživanja pokazala su da tulsi zahvaljujući svom sastavu ima potencijal iskazivanja brojnih korisnih učinaka. Svetom bosiljku pripisuju se zaista brojni učinci. Ipak, samo su neki od njih za sada dokazani. Učinci koji mu se pripisuju su:

 • antifungalni,
 • antistresni,
 • antidiuretički,
 • antioksidacijski,
 • hepatoprotektivni,
 • imunomodulatorni,
 • protuupalni,
 • antibakterijski,
 • antiviralni,
 • antipiretički,
 • antidijabetički,
 • antimalarijski,
 • povoljni učinci na razinu masnoća u krvi.

Imunomodulatorna uloga tulsi

Tulsi ekstrakti pokazali su se učinkovitima u podržavanju rada imunosnog sustava. Nakon 4 tjedna unosa 300 mg tulsi ekstrakta ujutro na prazan želudac uočen je pojačan odgovor imunosnog sustava kod zdravih pojedinaca čija je krv bila izložena dijelovima bakterije E. coli

Tulsi uslijed pojave patogena povećava količinu nekih imunosnih stanica koje su odgovorne za aktivaciju imunosnog odgovora, primarno interferona gama i interleukina-4. Tako tulsi omogućuje efikasniji imunosni odgovor u susretu s patogenom, tj. nekim uzročnikom bolesti. Za takav učinak odgovorni su prvenstveno flavonoidni sastojci iz tulsi.

Također, dosadašnja saznanja upućuju na to da tulsi pomaže u uspješnijem oporavku od virusnih infekcija, poput virusnog hepatitisa i encefalitisa.

Kardioprotektivna uloga tulsi

Rizik zdravlju srca i krvnih žila predstavlja povišena razina masnoća u krvi kao i povišen krvni tlak. Pripravci tulsi pokazali su se djelotvornima u njihovom poboljšanju.

Već postoji značajan broj dokaza o djelotvornosti tulsi kod terapije povišene masnoće u krvi i krvnoga tlaka. Značajno je što tulsi djeluje pozitivno samo kod osoba koje nemaju zdrave vrijednosti masnoća i krvnoga tlaka, dok kod zdravih pojedinaca nema nikakav negativan učinak na njihove vrijednosti.

U časopisu Indian Journal of Clinical Biochemistry 2017. godine objavljeno je istraživanje u kojemu je među 16 pretilih pojedinaca dokazana djelotvornost primjene 250 mg tulsi kapsula dva puta dnevno na prazan želudac u smanjenju razine triglicerida i kolesterola u krvi.

Primjena tulsi također može smanjiti krvni talk kod osoba s hipertenzijom, ali ima potencijal i poboljšanja krvnoga tlaka kod osoba s niskim krvnim tlakom. Ipak, do sada nisu jasno određene doze koje bi trebale iskazati ovo kardioprotektivno djelovanje.

Uloga tulsi u terapiji dijabetesa

Tulsi ili sveti bosiljak pokazao je povoljne učinke na osobe s predijabetesom i dijabetesom. Njegova primjena djeluje na poboljšanje glikemije, a kao što je već spomenuto, on može pomoći i u nekim komplikacijama dijabetesa, prvenstveno kardiovaskularnim bolestima.

Primjena tulsi pripravaka može dovesti do smanjenja glukoze na tašte i postprandijalne glukoze te HbA1c. Pri tome, duža primjena (12-13 tjedana) pokazala se boljom od kratkotrajnije primjene.

Također, tulsi se može koristiti kao dodatak normalnoj terapiji hipoglikemicima u nastojanju boljeg kontroliranja glikemije. Ipak, prije upotrebe važno je posavjetovati se s liječnikom zbog mogućih nuspojava i interakcija s lijekovima te promjene potrebne doze.

Tulsi - sveti bosiljak
Foto: Photo Secrets

Uloga tulsi u terapiji raka

Istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu Nutrition and Cancer ukazalo je na antikancerogene i radioprotektivne učinke svetoga bosiljka.

Ekstrakt biljke tulsi inhibira rast stanica raka u pokusnim životinjama pa se pretpostavlja da bi mogao djelovati povoljno i u sprječavanju nastanka raka kod ljudi. Takav učinak tulsi u velikoj se mjeri pripisuje antioksidansima koje ona sadrži, prvenstveno kemijskim spojevima eugenolu i apigeninu. 

Uz antikancerogeni učinak, tulsi pripravci pokazali su se korisnima u ublažavanju posljedica liječenja zračenjem. Predložena doza je 50 mg/kg tjelesne mase. Ipak, za sada nema znanstvenih dokaza o korištenju tulsi u svrhu prevencije pojave raka kod ljudi, niti se uobičajeno koristi kao dodatak radioterapiji pa korištenju treba pristupiti s oprezom i uz nadzor liječnika.

Zaštitna uloga tulsi u respiratornom sustavu

U ajurvedskoj medicini biljka tulsi je vjerojatno najpoznatija po povoljnim učincima na respiratorni sustav.

Za sada se pokazala učinkovitom isključivo u ublažavanju simptoma astme. Osim toga, smatra se da je korisna kod pušača zbog bogatstva antioksidansa. Pušači općenito trebaju unositi više antioksidansa.

Tulsi za živčani sustav

Stres i anksioznost u porastu su te znatno narušavaju kvalitetu života. Za tulsi se smatra da pomaže ublažavanju fizioloških posljedica stresa.

Za sada se čini da konzumiranje tulsi kratkoročno može poboljšati raspoloženje i kognitivnu funkciju, dok dugoročno može smanjiti razinu stresa i anksioznosti.

Uz to, tulsi ima antioksidacijski učinak, što može pomoći u prevenciji neuroloških oštećenja i bolesti uzrokovanih oksidacijskim stresom, poput Alzheimerove bolesti

Tulsi – kontraindikacije i nuspojave

Tulsi se pokazala sigurnom za korištenje u propisanim količinama. Za sada poznate moguće nuspojave uključuju mučninu.

Zbog nedovoljne istraženosti, trudnicama i dojiljama se ne preporučuje uzimati tulsi pripravke. Osim toga, tulsi zbog prisutnosti ursolične kiseline smanjuje plodnost, i kod muškaraca i kod žena. Stoga se ne preporučuje korištenje tulsi parovima koji žele zatrudnjeti.

Tulsi je u životinjama pokazao učinak na smanjenje tiroksina, hormona štitnjače. Zbog toga se ne preporučuje unos osobama koje boluju od bolesti štitnjače, osobito osobama s hipotireozom.

Naposljetku, zbog potencijalnog učinka na smanjenje grušanja krvi, tulsi se ne preporučuje unositi u periodu prije operativnih zahvata, niti osobama koje uzimaju lijekove antikoagulanse.

Pri izboru biljnih pripravaka poželjno je odabrati one koji su organskog podrijetla jer preradom biljaka u dodatke prehrani može doći do koncentriranja nepoželjnih sastojaka, poput pesticida.

Prije korištenja pripravaka iz ajurvedske medicine preporučuje se posavjetovati se sa svojim liječnikom te stručnjakom ajurvedske medicine, osobito ako se provodi terapija nekim lijekovima.

Tulsi – prah i kapsule

Tulsi ili sveti bosiljak može se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama s ajurvedskim proizvodima te trgovinama ekološke hrane.

Dostupan je u četiri oblika:

 • prah,
 • kapsule,
 • čaj,
 • u ulju.

Cijena tulsi praha kreće se između 65 i 200 kuna za 200 grama praha. Na uputama za korištenje pojedinih tulsi pripravaka preporučuje se uzimati tulsi prah dva puta dnevno, tijekom minimalno 45 dana kako bi iskazao svoj puni potencijal. Pola žličice tulsi praha otopljenog u 2 decilitra tople vode treba konzumirati ujutro, sat vremena nakon doručka, te navečer prije spavanje.

Tulsi kapsule primjenjuju se slično poput tulsi praha, samo što se umjesto pola žličice praha otopljenog u vodi piju dvije kapsule (jedna ujutro i jedna navečer) uz čašu tople vode. Za provođenje jednoga ciklusa u trajanju od 45 dana potrebno je 200 kapsula ili 200 grama tulsi praha.

Ipak, treba imati na umu da doze koje su učinkovite još uvijek nisu do kraja razjašnjene, većina istraživanja ispitivala je učinak uzimanja na tašte te da doze variraju među pojedincima, ovisno o njihovim karakteristikama i potrebama.

Na tržištu postoje i ulja s aktivnim spojevima iz tulsi, a najčešće u kombinaciji s nekim drugim ajurvedskim biljkama. Ulje se koristi zagrijano, a primjenjuje se poput kapi za nos, i to primarno za očuvanje zdravlja respiratornog sustava te kod prevencije i tretiranja alergija. Cijena 30 mL ulja je oko 80 kuna.

Tulsi se može konzumirati i u obliku čaja. Međutim, njegova je cijena iznimno visoka u Hrvatskoj te može dosezati i do 180 kuna za 100 grama. 

Naposljetku, treba imati na umu Ajurveda obuhvaća puno više od konzumiranja jednog pripravka, poput tulsi praha. Ajurveda podržava zdravlje pojedinca kao posljedica provođenja pravilne prehrane, zdravog stila života, redovite tjelesne aktivnosti i dr. Vođenjem zdravog cjelokupnog načina života podržava se zdravlje i dugovječnost.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Krans, B., Gotter, A. (2017) The Health Benefits of Holy Basil. Healthline.
 2. Mondal, S., Varma, S., Bamola, V. D., Naik, S. N., Mirdha, B. R., Padhi, M. M., Mehta, N., Mahapatra, S. C. (2011) Double-blinded randomized controlled trial for immunomodulatory effects of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.) leaf extract on healthy volunteers. Journal of ethnopharmacology, 136(3), 452–456.
 3. Satapathy, S., Das, N., Bandyopadhyay, D., Mahapatra, S. C., Sahu, D. S., Meda, M. (2017) Effect of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.) Supplementation on Metabolic Parameters and Liver Enzymes in Young Overweight and Obese Subjects. Indian journal of clinical biochemistry : IJCB, 32(3), 357–363.
 4. Dubey, R., Pandey, S. H. (2018) Medicinally important constituents of tulsi (Ocimum spp.). U: Synthesis of Medicinal Agents from Plants, (Tewari, A., Tewari, S., ur.), Elsevier, Amsterdam/London/Massachusetts, str. 151-176.
 5. Dini, I. () Spices and Herbs as Therapeutic Foods. U: Food Quality: Balancing Health and Disease, (Holban, A. M., Grumezescu, A. M., ur.), Academic Press, London/San Diego/Cambridge/Oxford, str. 455-456.

 6. Singh, D., Chaudhuri, P. (2018) A review on phytochemical and pharmacological properties of Holy basil ( Ocimum sanctum L.). Industrial Crops and Products, 118, 367-382.
 7. Jamshidi, N., Cohen, M. M. (2017) The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature. Evidence-based complementary and alternative medicine, eCAM, 9217567.
 8. Baliga, M. S., Jimmy, R., Thilakchand, K. R., Sunitha, V., Bhat, N. R., Saldanha, E., Rao, S., Rao, P., Arora, R., Palatty, P. L. (2013) Ocimum sanctum L (Holy Basil or Tulsi) and its phytochemicals in the prevention and treatment of cancer. Nutrition and cancer, 65, 26–35.

Saznajte više o imunitetu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu