Drevno znanje ayurvedske medicine

Ayurveda

Svi smo čuli za mudru izreku: “Bolje spriječiti nego liječiti.”
Kako bi tu mudrost mogli živjeti i koristiti u svome životu, ljekovite tajne koje nudi priroda su nam oduvijek bile nadohvat ruke. Majka priroda će nam rado otvoriti svoja vrata i pokazati svoje tajne jer kao i svaka majka, želi samo najbolje za svoje dijete.

Tajne prirode su integrirane u drevnoj ayurvedskoj medicini.  

Ayurveda – nauka života

Ayurveda se naziva naukom života, a stara je više od 5000 godina. Ona ne postoji bez ritma prirode, sezonskih promjena, bez vrlina čistoće, ravnoteže uma i tijela te nadvladavanja tame.

Ayurveda
Foto: Pexels

Ona ne postoji bez jedinstvene strukture prirode i našeg tijela koje su temeljene na elementima vode, zraka, vatre i zemlje.

Ona ne postoji bez životne energije koja prožima čitav svemir i svaku stanicu u ljudskom tijelu.

Priroda pa samim time i ayurveda koristi iscjeljujuće izvore poput svjetla, boje i zvuka.

Svjetlo koje dolazi od sunca i mjeseca pomaže u rastu i zdravlju zelenog pokrivača naše planete.

Priroda
Foto: Pixabay

To svjetlo prožima plodove prirode te ostaje integrirano u voću, povrću, žitaricama, mahunarkama i ljekovitim biljkama. Kad se jedna od tih namirnica nađe na našem tanjuru, to isto svjetlo prožme naše tijelo i revitalizira ga. Ta vitalna energija je u ayurvedi poznata kao Ojas.

Stara ayurvedska poslovica kaže:

“Ako je prehrana pogrešna, lijek je beskoristan,
ako je prehrana ispravna, lijek nije potreban. “

Temelji ayurvedske medicine

Upravo zato se ayurvedska medicina temelji na zdravoj, uravnoteženoj prehrani koja odgovara specifičnoj konstituciji tijela, jer svi smo mi u svojoj prirodi jedinstveni.

Boje koje ukrašavaju cvijeće, ljekovito bilje te prekrasno, smirujuće zelenilo prirode djeluju bolje za smirenje uma i duše nego najskuplji lijekovi.

U svakom cvijetu ljekovite biljčice ili u boji voća i povrća krije se tajna poruka.

Priroda nam svojim bojama poručuje koje biljke, voće ili povrće su dobre za određeni organ u tijelu poput crvene boje koja je dobra za krv, narančaste boje koja pomlađuje našu kožu, zelena boja koja štiti tjelesne stanice od oštećenja i otrova. Sve te boje imaju ulogu za vraćanje ravnoteže u tijelu.

Voće i povrće
Foto: Pexels

Što je zapravo bolest?

Bolest je neravnoteža.

Zdravlje je savršena ravnoteža u tijelu, umu i duhu.

Svi znamo koliko okrepljujuće na nas djeluju zvukovi potočića koji žubore, cvrkut ptica, zvuk kiše koja bubnja po prozorima, šum valova…Ti iscjeljujući zvukovi prirode su melem za srce poput majčine uspavanke uplakanom djetetu.

Kroz naše zajedničko druženje otkrivat ćemo ayurvedske savjete za život u skladu s ritmovima prirode, recepte za zdravlje i vitalnost, rituale za njegu i ljepotu te drevne tretmane za pročišćavanje i regeneraciju tijela.

Priroda nam nudi svoje tajne kako bi ih prihvatili u svom životu te doveli svoje tijelo, um i emocije u savršenu ravnotežu jer svi smo mi dio prirode i priroda je dio nas. Bez prirode čovjek ne može živjeti svoj život u harmoniji, sreći, zdravlju i radosti. A to je naše prirodno pravo iako smo zbog modernog načina života to potisnuli pa i zaboravili.

Tu mudrost su odavno spoznali drevni narodi i ona je velikim dijelom još uvijek očuvana u starim azijskim spisima, vedskim tekstovima indijske kulture te u tekstovima travara starog kontinenta.

Tu mudrost možete saznati i vi…pa hajde da onda krenemo u zajedničku pustolovinu, na uzbudljiv i očaravajući put otkrivanja tajni ljekovite prirode kroz stari sustav ayurvedske medicine. 

Drevna vrata su otvorena…i vi ste pozvani da uđete…

Više Suzaninih članaka možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu