Postherpetična neuralgija – uzrok, simptomi i liječenje

postherpetična neuralgija

Postherpetična neuralgija je bolno stanje koje zahvaća živce i nastaje kao komplikacija herpes zostera (reaktivacija varicella zoster virusa koji uzrokuje vodene kozice).

Virus varicella zoster može ostati uspavan u živčanim stanicama dugo godina nakon djetinjstva i ako se reaktivira, on putuje živcem sve do zadnjih živčanih ogranaka na koži što stvara mjehuriće i bol porijekla iz živca – neuralgija ili neuropatska bol.

Kada takva bol ne prestane nakon što se osip s mjehurićima povukao, stanje se naziva postherpetična neuralgija. Ova snažna bol je najčešća kronična komplikacija herpes zostera, a javlja se ako su se oštetili živci tijekom nastanka bolesti.

Oštećeni živci ne mogu normalno slati informacije (električne impulse) s kože u mozak i poruke postanu zbunjene, što dovodi do kronične, teške boli koja može trajati mjesecima ili godinama.

Prema nekim studijama, oko 20% ljudi koji obole od herpes zostera razviju postherpetičnu neuralgiju. To su najčešće osobe starije od 60 godina.

Vodene kozice

Vodene kozice su dječja, zarazna bolest uzrokovana virusom varicella zoster, koji spada u skupinu herpes virusa i iznimno je zarazan.

Saznajte više: Vrste herpesa – kako ih razlikovati i liječiti

U Sjevernoj Americi i Europi, više od 95% mladih je seropozitivno na varicella zoster virus (imaju pozitivna protutijela kao dokaz kontakta s virusom).

Varicella zoster virus je izrazito zarazan i prenosi se kapljičnim putem (govorom, kašljem, kihanjem i slično) te dodirom s kožnim promjenama. Prenošenje bolesti moguće je jedan do dva dana prije izbijanja osipa te 4 do 5 dana nakon izbijanja osipa.

Vodene kozice – inkubacija je 14-15 dana (vrijeme do pojave simptoma).

Vodene kozice se manifestiraju osipom koji se sastoji od nakupina malih mjehurića ispunjenim tekućinom. Osip uzrokuje izraziti svrbež te je bitno dijete spriječiti u grebanju kako ne bi nastale kraste koje su mjesta moguće bakterijske infekcije. Simptomi koji prate vodene kozice su većinom povišena tjelesna temperatura, glavobolja i malaksalost.

Saznajte više: Vodene kozice kod djece i odraslih – uzrok, simptomi i liječenje 

Herpes zoster

Za vrijeme vodenih kozica, virus putuje do korijena živca u mozgu ili leđnoj moždini. Tamo virus može godinama mirovati i zbog slabljenja imuniteta, bolesti, ozljede ili kroničnog stresa može se reaktivirati u starijoj životnoj dobi i uzrokovati bolest – herpes zoster.

Prenošenje herpesa zostera

Herpes zoster je posljedica sekundarne aktivacije varicella zoster virusa. Bolest uvijek dolazi od oboljele osobe. Virus putuje živcem do kože i tako stvara osip koji je oštro ograničen od zdrave kože i nalazi se točno na mjestu gdje taj živac završava. Osip se sastoji od malih mjehurića koji mogu uzrokovati svrbež.

Zaraznost herpesa zostera

Herpes zoster kao bolest nije zarazan i ne možete ga prenijeti drugom čovjeku. Međutim, virus koji se nalazi unutar mjehurića (virus varicella zoster) je zarazan i ako imate herpes zoster možete prenijeti virus drugoj osobi. Međutim, ta osoba neće razviti herpes zoster već će razviti vodene kozice (ako ih nije preboljela).

Ako bolujete od herpes zostera budite oprezni u blizini trudnica, nedonoščadi i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom (osobe koje primaju imunosupresive ili kemoterapiju, osobe s transplantiranim organom i osobe koje boluju od HIV infekcije).

Godišnje oboli oko 3,4 slučaja na 1000 stanovnika, a rizik razvoja bolesti raste naglo u dobi od 50 godina. Stopa recidiva (povratka bolesti) iznosi 6% kod imunokompetentnih osoba (osobe koje nemaju oslabljen imunološki sustav).

S obzirom na to da virus putuje živcem, on može stvarati izrazito neugodnu bol porijekla iz živca – neuropatska bol ili neuralgija. Ako bol traje uz pojavu mjehurića, govorimo o herpetičnoj neuralgiji. Katkad, bol ostane prisutna čak i nakon što mjehurići prođu, tada govorimo o postherpetičnoj neuralgiji – neuralgija kao posljedica herpesa zostera.

Saznajte više: Herpes zoster – simptomi i liječenje

Herpes zoster
Herpes zoster

Neuralgija, neuropatska bol – objašnjenje

Neuralgija je bol živca koja se javlja kad je živac oštećen. Bol se širi duž živčanih putova i može biti akutna (do mjesec dana), subakutna (do 3 mjeseca) i kronična (duža od 3 mjeseca). Uzroci neuralgije su najčešće infekcije, multipla skleroza, pritisak na živac, dijabetes, trauma ili lijekovi.

Saznajte više: Multipla skleroza – uzroci, simptomi i liječenje

Neuralgija je probadajuća, žareća i iscrpljujuća bol koja se teško podnosi. Bolesnici ju opisuju kao trganje, rezanje i probadanje. Ponekad je bol praćena osjećajem žarenja, svrbeža ili preosjetljivošću na dodir.

Podražaj koji uzrokuje napadaj može biti minimalan i često ga bolesnici nisu ni svjesni. Neuralgija se pojavljuje u napadajima boli (nekoliko sekundi do minuta), a vremensko razdoblje između pojedinih napadaja može trajati minute, sate, dane i mjesece. Bolesnik gotovo uvijek može odrediti bolno mjesto (trigger zona), odakle se bol širi.

Najčešće vrste neuralgije su:

 • postherpetična neuralgija – neuralgija kao posljedica herpesa, najčešće interkostalna neuralgija (neuralgija između rebara),
 • trigeminalna neuralgija, neuralgija trigeminusa – neuralgija lica, neuralgija glave (neuralgija petog moždanog živca koji inervira lice),
 • glosofaringealna neuralgija – neuralgija vrata (neuralgija devetog moždanog živca koji inervira vrat i grlo).

Saznajte više: Neuralgija trigeminusa – uzroci, simptomi i liječenje

Neuropatska bol je malo širi pojam i označava neugodan osjetni i emocionalni doživljaj uzrokovan oštećenjem ili bolešću somatosenzornog dijela živčanog sustava. Neuropatska bol osim navedenih neuralgija uključuje i dijabetičku polineuropatiju, radikularnu bol, bol nakon moždanog udara, bol zbog ozljede leđne moždine te bol nakon operacije (postkirurška bol).

Saznajte više: Moždani udar – uzroci, simptomi i liječenje

bol-u-gornjem-desnom-dijelu-trbuha

Postherpetična neuralgija – neuralgija kao posljedica herpesa

Postherpetična neuralgija je neuropatska bol koja je izravna posljedica oštećenja perifernih živaca tijekom infekcije herpes zosterom. Ovo stanje se obično definira kao bol koja traje najmanje 90 dana nakon pojave akutnog herpes zoster osipa, a lokalizirana je na određenom dermatomu.

Dermatom je područje kože koje je inervirano jednim spinalnim živcem.

Minimalni prag klinički značajnog intenziteta boli iznosi 3 ili više na vizualnoj analognoj skali boli (VAS) gdje 0 predstavlja stanje bez boli, a 10 predstavlja najgoru moguću bol.

U petine bolesnika javlja se bol tijekom 3 mjeseca nakon početka simptoma, a u 15% slučajeva bol se javlja tijekom 2 godine.

Postherpetična neuropatija je najčešća kronična komplikacija herpes zostera te najčešća neuropatska bol uzrokovana infekcijom.

Postherpetična neuropatija – rizični faktori

Glavni čimbenik rizika za razvoj postherpetične neuralgije je starija životna dob budući da starenjem prirodno dolazi do oštećenja živčanih ovojnica i gubitka mijelina.

Osobe koje su imale teške bolove tijekom herpes zostera (herpetična neuralgija) i velik osip imaju veći rizik od razvoja postherpetične neuralgije. Ako je osoba tijekom herpes zostera imala neurološki poremećaj na zahvaćenom dermatomu, npr. gubitak osjeta, rizik je također veći.

Učestalost postherpetične neuralgije povećana je i u osoba s kroničnim bolestima, kao što su kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) i šećerna bolest, a može se povećati i u imunokompromitiranih bolesnika.

Imunokompromitirani bolesnici (osobe sa smanjenim imunološkim sustavom) podložniji su razvoju svih infekcija, uključujući herpes zoster. To su npr. bolesnici koji boluju od HIV infekcije, osobe sa zloćudnim bolestima, osobe pod kemoterapijom, kroničnom uporabom sistemskih kortikosteroida ili osobe koje imaju transplantirani organ pa moraju piti imunosupresivnu terapiju kako bi spriječili odbacivanje organa.

Saznajte više: HIV i AIDS – prijenos, uzroci, simptomi, tijek infekcije i liječenje

stariji-covjek-s-lijecnicom

Postherpetična neuralgija – simptomi

Herpes zoster se javlja uglavnom samo s jedne strane tijela. Postherpetična neuralgija javlja se na istom dermatomu (područje kože koje inervira jedan živac) gdje je izbio i osip herpes zostera.

Iako bilo koji dermatom može biti zahvaćen, najčešće su to torakalni Th5 i Th6 (područje oko rebara u visini i ispod muške bradavice).

Najčešće zahvaćena regija ne glavi je regija oftalmičke grane trigeminalnog živca (područje oko očiju, na čelu i gornjoj vjeđi).

Bol povezana s akutnom infekcijom herpes zostera karakterizirana je oštrim ili probadajućim bolnim senzacijama. Oboljeli pacijenti obično navode konstantno žarenje, probadajuću bol.

Mnogi pacijenti se žale na alodiniju (bol nastala nakon normalne bezbolne stimulacije, npr. laganog dodira). Najistaknutije područje alodinije nalazi se tamo gdje je osjet očuvan, a spontana bol se osjeti obično u dijelovima izgubljenog osjeta.

Postherpetičnu neuralgiju karakteriziraju područja anestezije i osjetnog deficita topline, dodira i vibracije na zahvaćenom dermatomu (područje kože inervirano jednim spinalnim živcem).

Simptomi postherpetične neuralgije su:

 • bol koja traje više od tri mjeseca nakon što se osip herpes zostera povukao,
 • bol ima karakteristike neuropatske boli  žareća, oštra, probadajuća, duboka i neugodna,
 • bol se nalazi na istom mjestu gdje je bio osip herpes zostera (isti dermatom),
 • bol i na najmanji pritisak ili promjenu temperature (alodinija),
 • gubitak osjeta.
 • parestezija (poremećaj osjeta, spontani osjet bez vanjskih podražaja, npr. trnci, iglice, bockanje, žarenje, pečenje),
 • glavobolja.

Saznajte više: Parestezija – značenje, uzroci, dijagnoza i liječenje

Dijagnoza postherpetične neuralgije postavlja se kliničkim pregledom na temelju navedenih simptoma i preboljelog herpes zostera. Nisu potrebni drugi dijagnostički testovi.

lijekovi

Postherpetična neuralgija – liječenje

Postherpetična neuralgija – iskustva: Ovo stanje je većinom samolimitirajuća bolest što znači da dolazi do smanjivanja simptoma s vremenom. Manje od četvrtine bolesnika osjeća bol nakon šest mjeseci, a oko 5% pacijenata ima bol do godine dana.

Ovaj poremećaj pogađa starije osobe i može drastično smanjiti kvalitetu života u vidu fizičkog i psihološkog funkcioniranja. Pacijenti često ovise o tuđoj njezi i skrbi.

Liječenje postherpetične neuralgije temelji se na suzbijanju bolova dok stanje ne prođe. Često su potrebne kombinacije raznih lijekova i postupaka kako bi bol nestala.

Terapija boli kod postherpetične neuralgije mora biti individualizirana i prilagođava se svakom pacijentu ponaosob.

Terapija boli može uključivati sljedeće vrste lijekova:

 • opioidi (analgetici za jake bolove) – oksikodon, tramadol, morfij,
 • lidokain flasteri (lokalni anestetik),
 • kapsaicin flasteri ili kapsaicin krema (sadrže ekstrakt chili papričice za ublažavanje boli),
 • antikonvulzivi (stabiliziraju abnormalnu električnu aktivnost u živčanom sustavu) – gabapentin i pregabalin,
 • triciklički antidepresivi (utječu na percepciju boli u mozgu) – npr. amitriptilin, desipramin, duloksetin.

Preporuke Hrvatskog liječničkog zbora za liječenje postherpetične neuralgije kao prvu terapiju izbora navode korištenje gabapentina, pregabalina, tricikličkih antidepresiva, oksikodona i lidokain flastera. Kao drugu terapiju izbora (ako navedeno nije pomoglo u reduciranju boli) navode kapsaicin lokalno, jači opioidi, tramadol i valproat.

Ovi lijekovi su jaki lijekovi i mogu stvarati brojne nuspojave. Nemojte ih koristiti bez konzultacije s liječnikom. Svakako je preporučljivo javiti se u Ambulantu za bol gdje rade liječnici stručnjaci za kontrolu boli.

Osim lijekova, mogu se koristiti i tretmani akupunkture (akupunktura je medicinski priznata metoda i radi se u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, KBC Rebro) te TENS (transkutana električna stimulacija živca) – fizikalna terapija strujom.

Saznajte više:  Akupunktura i glavobolja

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.42 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu