Punjene paprike bez mesa s jednako ili čak više proteina
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Već nam je dobro poznato da u vegetarijanskoj kuhinji postoji zamjenski recept za svaki recept koji sadrži meso. Iznimka nisu ni punjene paprike bez mesa. Vegetarijanska kuhinja nudi bogatstvo okusa, raznolikih namirnica i bezbrojnih kombinacija.
Punjena paprika bez mesa sadrži osnovne sastojke poput riže, povrća, začinskog bilja i po želji sira. No, možemo ih spremiti i s tofuom, sojinim ljuspicama, umakom od rajčice ili bešamel umakom.
Mogu sadržavati manje, jednako ili čak više proteina u odnosu na klasične punjene paprike s mesom, ovisno o sastojcima.
Donosimo nekoliko recepata čije sastojke možete prilagoditi svojim ciljevima i željama. Oni koji sadrže mahunarke ili proizvode na bazi soje ujedno će biti i bogatiji proteinima.
Punjene paprike bez mesa – recept s rižom, povrćem i sirom
Za početak donosimo recept za paprike punjene rižom i povrćem. Svi su sastojci poznati te nema vegetarijanskih zamjena za one koji nisu upoznati s takvim proizvodima, jedu meso i samo žele koji put preskočiti meso.
Sastojci:
- 6 paprika
- 1 šalica riže
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana tikvica
- 1 ribana mrkva
- 1 šalica umaka od rajčice
- 400 g sjeckane rajčice
- 1 šalica graha iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice paprike u prahu
- pola šalice ribanog sira
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite od koštica.
- Rižu skuhajte prema uputama.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte crveni luk, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, ribanu mrkvu i tikvicu te dinstajte još oko pet minuta.
- Povrću dodajte rižu, umak od rajčice i sjeckanu rajčicu, grah i sve začine te dinstajte još oko osam minuta.
- Kad se sve izdinstalo, dobivenom smjesom punite paprike.
- Paprike naslažite uspravno u kalup za pečenje te po vrhu posipajte ribani sir.
- Prekrijte kalup s paprikama folijom i pecite oko pola sata.
- Nakon pola sata skinite foliju i pecite još oko 20 minuta.
- Prije posluživanja po želji posipajte peršinom.
Paprike punjene lećom
Leća je vrlo hranjiva mahunarka bogata složenim ugljikohidratima i proteinima.
Sastojci:
- 8 crvenih paprika
- 200 g leće
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana tikvica
- 1 ribana mrkva
- 400 g sjeckanih rajčica
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica paprike u prahu
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica timijana
- povrtni temeljac
- crni papar
- sol.
Priprema
- Ako koristite suhu leću, isperite je pod vodom i kuhajte u posoljenoj vodi oko 25 minuta.
- Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu i mrkvu te dinstajte još pet minuta.
- Umiješajte rajčicu, leću i sve začine te dinstajte još koju minutu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje.
- Ulijte povrtnog temeljca (ili vode) do jedan centimetar.
- Prekrijte paprike folijom i pecite oko 40 minuta.
Vegetarijanska punjena paprika sa sojinim ljuspicama
Sada je vrijeme za jedan pravi vegetarijanski recept s nekim od vege proizvoda. Koristimo sojine ljuspice vrlo bogate proteinima, koje sadrže i duplo više proteina u odnosu na meso.
Naravno, dodajemo povrće kako bismo unijeli i dovoljno vlakana.
Sastojci:
- 8 crvenih paprika
- 150 g sojinih ljuspica
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana tikvica
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 ribana mrkva
- 400 g sjeckanih rajčica
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica paprike u prahu
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica mediteranskih začina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Sojine ljuspice prelijte kipućom vodom i ostavite oko 10 minuta da upiju vodu i nabubre.
- Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta.
- Umiješajte rajčicu, sojine ljuspice i sve začine te dinstajte još koju minutu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje.
- Ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno.
- Prekrijte paprike folijom i pecite do 40 minuta.
Paprike punjene krumpirom i povrćem
Krumpir je univerzalna namirnica koje su uklapa u apsolutno sve recepte. Dat će onu potrebnu težinu i punoću okusa kada koristimo puno svježeg neškrobnog povrća.
Sastojci:
- 8 paprika
- 4 krumpira
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana tikvica
- 1 ribana mrkva
- 1 zelena paprika (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica paprike u prahu
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica timijana
- povrtni temeljac
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Krumpire ogulite, narežite na kockice i kuhajte oko 15 minuta u posoljenoj vodi. Nakon toga ih ocijedite i zgnječite u pire.
- Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta.
- Umiješajte pire od krumpira, peršin sve začine te dinstajte još koju minutu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje.
- Ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno.
- Prekrijte paprike folijom i pecite do 40 minuta.
Zapečene vegetarijanske punjene paprike
Za kraj donosimo još jedan recept za vegetarijanske punjene paprike, ovaj put s mljevenim tofuom.
Sastojci:
- 8 paprika + 1 nasjeckana
- 300 g mljevenog tofua
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 ribana tikvica
- 1 ribana mrkva
- 400 g sjeckane rajčice
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica paprike u prahu
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica timijana
- povrtni temeljac
- 100 g ribanog (veganskog) sira
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta.
- Umiješajte rajčice, tofu, peršin sve začine te dinstajte još koju minutu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje.
- Ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno.
- Prekrijte paprike folijom i pecite do 30 minuta.
- Nakon pola sata maknite foliju te posipajte (veganski) ribani sir.
- Pecite još oko 10 minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Veganska punjena paprika: Oduševit će sve! Imamo savršen recept za bezmesnu inačicu popularnog ljetnog jela
- Zapečene rog paprike punjene bulgurom i gljivama: Imamo recept s mirisima i okusima djetinjstva na veganski
- Gurmanski prijatelj linije: Recept za zapečene paprike s puretinom i mozzarellom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja