Veganski recepti za početnike: Nutricionistica otkriva kako složiti uravnotežene obroke

Veganski recepti za početnike

Veganstvo je doživjelo i još uvijek doživljava svoj procvat, a odgovori na pitanje zašto biti vegan lako se dijele na ekološke, humane i zdravstvene razloge. Veganska prehrana može biti dobar izbor, ali samo ako se dovoljno zna o ovoj prehrani, njezinim prednostima i nedostacima. 

Prije nego se odlučite postati vegan, svakako imajte na umu znate li dovoljno o pravilnoj prehrani uopće, a onda i o pravilnoj veganskoj prehrani. Uravnoteženi veganski obroci trebaju sadržavati dovoljno proteina, ravnotežu zasićenih i nezasićenih masti, kao i pravilnu kombinaciju namirnica s ciljem dobivanja cjelovitog aminokiselinskog profila. 

Dobro je poznato da u veganskoj prehrani treba kombinirati cjelovite žitarice i mahunarke kako bi se dobili kompletni proteini. To je točno, no ne mora biti tako u svakom obroku. Važno je da kroz dan u svoju prehranu uvrstite sve veganske skupine namirnica:

Danas na tržištu postoji širok spektar veganskih proizvoda pa za gotovo sve postoji zamjena – od vege hamburgera i kobasica do vege vrhnja, jogurta i biljnih napitaka kao zamjene za mliječne proizvode. 

Međutim, nisu ni svi veganski prerađeni proizvodi povoljnog sastava pa je potrebno naučiti čitati deklaracije i sastav proizvoda te tako znati procijeniti što je za svakodnevnu konzumaciju, a što tek za povremenu. 

Veganski recepti za početnike 

Ako ste na putu do vaše konačne odluke da postanete vegan ili veganka ili jednostavno želite nekad odmoriti od mesa i eksperimentirati, u nastavku se nalaze jednostavni veganski recepti za početnike

Kvinoja s povrćem
FOTO: Shutterstock

Kvinoja s povrćem

Kvinoja, iako se svrstava u žitarice, zapravo je pseudožitarica jer ima sjeme. Znate li da je UN 2013. godinu proglasio godinom kvinoje? Ovo iznimno hranjiva pseudožitarica nezaobilazna je u veganskoj prehrani zbog svojeg aminokiselinskog sastava. 

Sastojci:
Priprema
  1. Kvinoju dobro isperite pa je ostavite na cjedilu.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte kvinoju i dinstajte još koju minutu. 
  3. Ulijte povrtni temeljac, začinite i ostavite da se kuha oko 15 – 20 minuta. 
  4. Dok se kvinoja kuha, ponovno zagrijte maslinovo ulje pa dodajte mrkvu, grašak i papriku i dinstajte oko sedam minuta dok povrće malo ne omekša. 
  5. Nakon toga dodajte povrće kvinoji i pustite da se kuha još nekoliko minuta.
  6. Prije posluživanja posipajte svježim peršinom. 
Veganski burger
FOTO: Shutterstock

Veganski burger

Veganski burgeri u kućnoj verziji mogu biti ne samo nutritivno bogatiji, već i vrlo ukusni. Dobra je vijest da možete dodavati sastojke po želji, pa ako nemate leću, dodajte grah ili, ako nemate heljdino brašno, dodajte neko drugo. 

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije pomiješajte mljevene lanene sjemenke s vodom i ostavite sa strane da se napravi želatina. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta. 
  3. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte ispran i ocijeđen slanutak i leću, brašno, začine, luk i češnjak te lanene sjemenke
  4. Zagrijte maslinovo ulje na tavi, a zatim rukama oblikujte burgere i pecite ih sa svake strane oko četiri minute dok ne poprime boju. 
  5. Poslužite burgere uz integralna peciva, razno povrće po izboru i dodajte po želji čajnu žličicu veganske majoneze
Veganska musaka
FOTO: Shutterstock

Veganska musaka

Kao što smo i rekli, u veganskoj prehrani za sve postoji alternativa mesu, pa tako i veganska musaka. Možete koristiti i sojine ljuspice, no mi smo se odlučili za smeđu leću. 

Sastojci:
  • 2 patlidžana (narezana na kolute)
  • 2 krumpira (narezana na tanke ploške)
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 3 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 šalica smeđe leće
  • 1 konzerva pelata 
  • 1 jušna žlica paste od rajčice
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica suhog origana
  • sol
  • crni papar.
Sastojci za bešamel umak:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Na lim za pečenje poredajte kolutove patlidžana i krumpira, a potom ih premažite maslinovim uljem, popaprite i posolite. Pecite ih u pećnici oko 20 minuta. 
  3. Za to vrijeme na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i luk, dinstajte oko četiri minute pa dodajte papriku i dinstajte još nekoliko minuta. 
  4. Dodajte pelate, pastu od rajčice i začine i kuhajte dok se ne zgusne, oko 15 minuta.
  5. Potom pripremite bešamel tako da otopite biljni maslac, a zatim dodajte brašno i pomiješajte. Postupno dodajte biljni napitak uz miješanje, kako biste izbjegli stvaranje grudica. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić te pomiješajte. 
  6. Na dno posude za pečenje stavite red patlidžana, zatim sloj krumpira, a onda sloj smeđe leće i prelijte ga umakom od rajčice. Ponovite postupak. 
  7. Vrh musake prelijte bešamel umakom. 
  8. Pecite još oko 20 minuta dok bešamel ne poprimi boju. 
Veganski bolonjez
FOTO: Shutterstock

Veganski bolonjez

Veganski bolonjez s dimljenim tofuom samo je još jedan od kreativnih recepata koji će vas zasititi, osigurati vam kompletne proteine, a uživat ćete.

Sastojci:
  • 200 g dimljenog tofua (izmrvljenog ili narezanog na male kockice)
  • 300 g tjestenine
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 mrkve (naribane)
  • 2 stabljike celera (sitno nasjeckane)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 konzerva nasjeckanih pelata
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice origana
  • 1 čajna žličica suhog bosiljka
  • sol
  • crni papar
  • svježi bosiljak
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte mrkvu, celer i papriku te dinstajte oko sedam minuta dok povrće ne omekša. 
  2. Dodajte povrću tofu i dinstajte još kojih sedam minuta.
  3. Potom, dodajte pelate i koncentrat rajčice te sve začine. Pomiješajte, smanjite vatru i kuhajte bolonjez oko 20 minuta. 
  4. Tjesteninu skuhajte prema uputama i ocijedite.
  5. Prelijte bolonjez preko tjestenine i ukrasite svježim bosiljkom. 
Varivo od ječma i graha
FOTO: Shutterstock

Varivo od ječma i graha

Kada su u pitanju veganski recepti za početnike, još jedan vrlo hranjivi obrok u veganskoj verziji je varivo od ječma i graha. Ako želite više proteina, dodajte kockice tofua. 

Sastojci:
  • 1 šalica ječma
  • 1 konzerva graha (ispran i ocijeđen)
  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • 2 krumpira (narezana na kockice)
  • 2 šalice kelja (nasjeckanog) 
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 konzerva sjeckanih pelata (400 g)
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica suhog origana
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • crni papar
  • sol
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon nekoliko minuta dodajte mrkvu, papriku, krumpir i kelj te dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. 
  2. Dodajte ječam pa ulijte i povrtni temeljac te sve preostale sastojke i pomiješajte. 
  3. Kad varivo zavrije, pustite da se kuha oko pola sata dok ječam ne bude kuhan. 
  4. Po želji poslužite uz šnitu heljdinog ili kukuruznog kruha. 
Veganski desert
FOTO: Shutterstock

Veganski desert

Veganski deserti, posebice u sirovoj verziji, donose pravo bogatstvo okusa. Ovi iznimno nutritivno bogati deserti odličan su i međuobrok. Donosimo jedan takav s avokadom. 

Sastojci:
Priprema
  1. U blender stavite sve sastojke osim malina i badema te izblendajte u kremastu teksturu. Dodajte još biljnog napitka prema potrebi.
  2. Prebacite dobiveni puding u staklenku i ostavite u hladnjaku oko pola sata.
  3. Prije posluživanja posipajte malinama i bademima

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu