Jednostavni veganski recepti: Imamo pet ideja za zdrava i fina jela spremna u 15 minuta!

Jednostavni veganski recepti

Nedostatak vremena često može dovesti do odabira jela koja su priručna, ali često i nutritivno siromašnija. Manjak vremena ne znači da morate kompromitirati oko balansiranih, ali i ukusnih jela. Ovi jednostavni veganski recepti spremni su za 15 minuta ili manje, a neki se pripremaju i bez kuhanja!

Jednostavni veganski recepti

Većinu ovih jela možete pripremiti i u većoj količini kako biste imali spreman ručak i za sljedeći dan.

Jednostavne veganske tortilje
FOTO: Shutterstock

Jednostavne veganske tortilje

Tortilje su odličan zdravi obrok koji možete u potpunosti prilagoditi svojem ukusu i potrebama. Ne volite avokado? Izostavite ga! Želite malo ljutine u svojem jelu? Dodajte ljuti umak! U nastavku se nalazi prijedlog za pripremu jednostavnih tortilja, a vi ih prilagodite svojim željama. Osim sastojaka u receptu, možete dodati i npr. usitnjenu salatu ili svježu ili dinstanu papriku.

Za ove tortilje potrebno vam je malo kuhane riže. Ako nemate vremena kuhati rižu, možete je izostaviti, a umjesto nje povećajte količinu graha.

Ako se ipak odlučite skuhati rižu, možete skuhati više, kako biste sljedeći dan mogli pripremiti jednostavnu prženu rižu, jelo koje je također spremno u manje od 15 minuta. Recept za takvo jelo možete pronaći u članku “Kako jesti kimchi? Iznimno je ukusan, ali i zdrav! Imamo 3 recepta u kojima je ova namirnica zvijezda“.

Još jedna prednost tortilja jest što možete pripremiti nekoliko tortilja za dane koji nadolaze pa imate brze gotove ručkove ili večere koje je potrebno samo podgrijati.
Sastojci:
Priprema
  1. U zdjelici pomiješajte salsa umak i grah te vilicom lagano prignječite grah. Smjesi dodajte sol i papar po ukusu. Ako želite, u smjesu možete dodati i začine kao što su kumin ili kajenski papar.
  2. Svaku tortilju napunite s pola smjese graha, riže, kukuruza i avokada.
  3. Preklopite strane tortilje i čvrsto je smotajte.
  4. Tortilje stavite na suhu tavu i tostirajte 2 – 3 minute sa svake strane, dok ne dobiju boju.
sendvič koji podsjeća na salatu od tunjevine
FOTO: Shutterstock

“Tuna” sendvič

Sendvič je brzinsko jelo koje se ne mora sastojati samo od klasičnih sastojaka, kao što su sir i šunka. Iako danas na tržištu ima različitih veganskih zamjena za sir i šunku, u ovom sendviču nutritivno bogatstvo nalazi se u svježem povrću i slanutku. Osim što obiluje vitaminima i mineralima, ovaj sendvič bogat je i okusom, kojim podsjeća na salatu od tunjevine.

Sastojci:
Priprema
  1. Slanutak procijedite i usitnite vilicom dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  2. Celer i luk usitnite na kockice pa sve sastojke promiješajte.
  3. Salatu servirajte ohlađenu, samostalno ili između dvije šnite kruha.

Za dodatan morski okus u salatu možete dodati usitnjenu nori algu ili usitnjene kapare. Ova salata može stajati u hladnjaku 5 – 6 dana.

Mediteranska kus-kus salata
FOTO: Shutterstock

Mediteranska kus-kus salata

Salata od kus-kusa je još jedan recept za koji nije potrebno kuhanje. Kus-kus je namirnica koja je idealna za osobe koje nemaju vremena jer zahtijeva samo prelijevanje vodom. Kao i kod tortilja, ovu salatu možete prilagoditi svojim potrebama i ukusu. Primjerice, ako ne volite slanutak, možete ga zamijeniti bijelim grahom.

Ovaj recept zahtijeva samo da prelijete kus-kus vodom i nasjeckate povrće. Ako nemate vremena, prepolovite recept ili izostavite povrće koje vam je najmanje drago. S druge strane, ako imate par minuta više, u salatu možete nasjeckati svježi bosiljak, mentu i/ili peršin.

Sastojci:
  • 1 šalica kus-kusa
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 šalica vruće vode
  • 1/2 šalice usitnjene rajčice
  • 1/2 šalice usitnjenog krastavca
  • 1/2 šalice usitnjene paprike
  • 1/2 šalice slanutka iz konzerve
  • 1/4 šalice usitnjenog crvenog luka
  • 1/2 šalice kalamata maslina (prepolovljenih)
  • 4 jušne žličice maslinovog ulja
  • 2 jušne žličice limunovog soka
  • sol i papar po ukusu.
Priprema
  1. Dodajte pola čajne žličice soli u kus-kus, prelijte ga vodom, poklopite i ostavite po strani dok nasjeckate povrće.
  2. Nakon pet minuta otklopite kus-kus, promiješajte ga vilicom i pustite da se ohladi.
  3. Kada pripremite sve sastojke, pomiješajte ih s kus-kusom i prilagodite sol i papar po želji.
Tjestenina s bijelim umakom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s bijelim umakom

Tjestenina s umakom je jedno od najbržih jela koje možete složiti. Primjerice, tjesteninu možete pomiješati s veganskim pestom, umakom od avokada ili napraviti salatu s tjesteninom, maslinovim uljem i raznim svježim povrćem. U ovom receptu zvijezda je umak pripremljen s indijskim oraščićima, koji jelo čine nutritivno bogatijim i uravnoteženijim. Ovaj bijeli umak može biti i baza za druge umake, kao što je umak od gljiva.

Nutritivni ili prehrambeni kvasac okusom podsjeća na sir i dostupan je u trgovinama zdrave hrane. Ako ga ne možete pronaći, izostavite ga, ali imajte na umu da umak neće imati isti okus. Količina tjestenine u ovom receptu predviđena je za dvije porcije, a vi je prilagodite vlastitim potrebama.

Sastojci:
Priprema
  1. Kako bi umak bio što bolje izblendan, idealno bi bilo natopiti indijske oraščiće u vodi nekoliko sati. Za bržu varijantu, možete ih kratko prokuhati u vodi.
  2. Tjesteninu pripremite prema uputama na pakiranju.
  3. U međuvremenu pripremite umak na način da izblendate indijske oraščiće, češnjak, maslinovo ulje, vodu, limunov sok, nutritivan kvasac, sol i papar dok ne dobijete glatki umak. Ako je potrebno, dodajte još tekućine prilikom blendanja, ali imajte na umu da ćete umak razrijediti vodom u kojoj se kuhala tjestenina.
  4. Pred kraj kuhanja tjestenine u lonac ubacite zamrznuti grašak. Sve skupa procijedite, ali zadržite jednu šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala.
  5. Tjesteninu i grašak vratite u lonac te pomiješajte s umakom. Dodajte koliko je potrebno vode u kojoj se kuhala tjestenina, kako biste postigli željenu konzistenciju umaka.
Veganska kajgana
FOTO: Shutterstock

Veganska kajgana

Da, i vegani mogu jesti kajganu! Kajgana bez životinjskih proizvoda priprema se od tofua, a osim što je brzo gotova, kajgana je također jelo koje možete prilagoditi vlastitom ukusu. Pa tako npr. prije tofua možete prodinstati papriku, gljive i/ili špinat.

Višak kajgane možete složiti u tortilju i – eto ručka za sutra!
Sastojci:
Priprema
  1. Na tavi zagrijte maslinovo ulje.
  2. Tofu usitnite rukama i dinstajte na tavi 3 – 4 minute.
  3. Dodajte začine i uz učestalo miješanje dinstajte sve skupa još oko pet minuta.
  4. Pred kraj dodajte biljno mlijeko i sve dobro promiješajte.
  5. Servirajte s kruhom, svježim rajčicama i/ili avokadom.

Crna sol ili kala namak je sol koja okusom podsjeća na jaja. Ako možete pronaći tu vrstu soli, posipajte je po vrhu kajgane.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu