Kukuruz kao prilog: Sad je prava prilika za istraživanje njegovog kulinarskog potencijala! Imamo 4 recepta za uz meso
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kukuruz, čija je sezona upravo u tijeku, nudi ne samo divan okus, već i mnoštvo zdravstvenih prednosti. Bogat dijetalnim vlaknima, kukuruz podržava zdravu probavu i pomaže u održavanju osjećaja sitosti. Osim toga, sadrži vrijedne antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji su korisni za zdravlje očiju. Kukuruz je i dobar izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamine B kompleksa i kalij, koji doprinose općem blagostanju.
Ova svestrana žitarica konzumira se u obliku cjelovitog zrna, što znači da zadržava svoje mekinje i klice, osiguravajući vrijedne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala. Uključivanje kukuruza u vašu prehranu kao priloga ne samo da može obogatiti vaše obroke, već i poboljšati vaše zdravlje na razne načine.
Dok se ljeto približava kraju, sezona svježeg kukuruza je savršena za istraživanje njegovog kulinarskog potencijala. U nastavku saznajte kako iskoristiti kukuruz kao prilog, posebno u kombinaciji s mesom.
Kukuruz kao prilog – recepti
Predstavljamo četiri nutritivno bogata recepta koji daju prednost korištenju svježeg kukuruza u odnosu na konzervirane opcije.
Salata od kukuruza na žaru s avokadom i limetom
Živahna salata sa svježim kukuruzom na žaru, kremastim avokadom i preljevom od limete savršena je ako želite konzumirati kukuruz kao prilog mesu.
Sastojci:
- 4 klipa svježeg kukuruza (oljuštenog)
- 2 zrela avokada (narezana na kockice)
- sok od 2 limete
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/4 šalice crvenog luka (sitno nasjeckanog)
- 1/4 šalice svježeg korijandera (nasjeckanog)
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Prethodno zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu.
- Kukuruz pecite na roštilju dok malo ne pougljeni, povremeno ga okrećući (oko 10 – 12 minuta).
- Izrežite zrnje s klipa i stavite ih u zdjelu.
- Dodajte avokado, cherry rajčice, crveni luk i korijandar.
- U posebnoj posudi pomiješajte sok limete i maslinovo ulje. Ovim preljevom prelijte salatu.
- Sve promiješajte i začinite solju i paprom.
Poslužite kao osvježavajući prilog mesu s roštilja.
Kremasti prilog od kukuruza i špinata
Ovaj izvrstan složenac kombinira svježi kukuruz i špinat s grčkim jogurtom i parmezanom za bogat i hranjiv prilog koji nadopunjuje svako mesno predjelo.
Sastojci:
- 6 klipova svježeg kukuruza
- 1 šalica svježeg špinata (nasjeckanog)
- 1 šalica nemasnog grčkog jogurta
- pola šalice ribanog parmezana
- 2 režnja češnjaka (mljevena)
- 1/4 šalice svježeg bosiljka (nasjeckanog)
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- U zdjeli pomiješajte zrna kukuruza, špinat, grčki jogurt, parmezan, mljeveni češnjak i svježi bosiljak.
- Smjesu posolite i popaprite.
- Smjesu premjestite u namašćenu vatrostalnu posudu i pecite 25 – 30 minuta dok vrh ne porumeni.
Poslužite ovaj kremasti prilog od kukuruza i špinata uz omiljena jela od mesa za zdrav obrok.
Pečeni kukuruz s maslacem od limete i čilija
Uljepšajte svoja mesna jela s pečenim kukuruzom namazanim pikantnim maslacem od čilija i limete, stvarajući primamljiv nalet okusa.
Sastojci:
- 4 klipa svježeg kukuruza
- 4 jušne žlice neslanog maslaca (omekšalog)
- korica i sok 1 limete
- pola žličice čilija u prahu
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 230 °C.
- U zdjeli pomiješajte omekšali maslac, koricu limete, sok limete, čili u prahu, sol i papar.
- Svaki klip stavite na komad aluminijske folije i namažite ga maslacem od čili-limete.
- Kukuruz zamotajte u foliju i pecite u pećnici 20 – 25 minuta.
- Odmotajte i poslužite kukuruz s mesom po izboru za oštar i aromatičan prilog.
Salata od kukuruza i crnog graha
Ovo je osvježavajuća salata koja kombinira svježi kukuruz, crni grah i oštar preljev od limete i kumina, što je čini idealnim partnerom za meso s roštilja.
Sastojci:
- 4 klipa svježeg kukuruza
- 1 konzerva crnog graha (ocijeđenog i ispranog)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- pola crvenog luka (sitno nasjeckanog)
- 1/4 šalice svježeg korijandera
- sok 2 limete
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevenog kima
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte svježa zrna kukuruza, crni grah, crvenu papriku, crveni luk i korijander.
- U posebnoj posudi pomiješajte sok limete, maslinovo ulje, mljeveni kim, sol i papar.
- Prelijte preljev preko salate i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Ohladite salatu u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.
Pročitajte i ove članke:
- Prilozi uz meso: Krumpir nije sve! Evo prijedloga za jednostavan prilog uz meso koji će “razbiti” prehrambenu rutinu
- Kvinoja kao prilog mesu: Namirnica savršenog sastava koja se treba češće naći na našem tanjuru! Spremite ova 4 recepta
- Čaj od kukuruzne svile: Lijek iz naroda za bubrege, ali i brojne druge tegobe! Evo kako se priprema, a znamo i gdje ga možete kupiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- 6 Health Benefits of Corn. (2023). Cleveland Clinic.
- DeAngelis, D. (2022). 20 Corn Side Dishes with Three Steps or Less. EatingWell.