Kukuruz kao prilog: Sad je prava prilika za istraživanje njegovog kulinarskog potencijala! Imamo 4 recepta za uz meso

Kukuruz kao prilog

Kukuruz, čija je sezona upravo u tijeku, nudi ne samo divan okus, već i mnoštvo zdravstvenih prednosti. Bogat dijetalnim vlaknima, kukuruz podržava zdravu probavu i pomaže u održavanju osjećaja sitosti. Osim toga, sadrži vrijedne antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji su korisni za zdravlje očiju. Kukuruz je i dobar izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamine B kompleksa i kalij, koji doprinose općem blagostanju.

Kukuruz je svestrana i ukusna žitarica
FOTO: Shutterstock

Ova svestrana žitarica konzumira se u obliku cjelovitog zrna, što znači da zadržava svoje mekinje i klice, osiguravajući vrijedne hranjive tvari poput vlakana, vitamina i minerala. Uključivanje kukuruza u vašu prehranu kao priloga ne samo da može obogatiti vaše obroke, već i poboljšati vaše zdravlje na razne načine.

Kukuruz je svestrana i ukusna žitarica koja vašim jelima može dati dašak okusa i boje.

Dok se ljeto približava kraju, sezona svježeg kukuruza je savršena za istraživanje njegovog kulinarskog potencijala. U nastavku saznajte kako iskoristiti kukuruz kao prilog, posebno u kombinaciji s mesom.

Kukuruz kao prilog – recepti

Predstavljamo četiri nutritivno bogata recepta koji daju prednost korištenju svježeg kukuruza u odnosu na konzervirane opcije.

Salata od kukuruza na žaru s avokadom i limetom
FOTO: Shutterstock

Salata od kukuruza na žaru s avokadom i limetom

Živahna salata sa svježim kukuruzom na žaru, kremastim avokadom i preljevom od limete savršena je ako želite konzumirati kukuruz kao prilog mesu.

Sastojci:
  • 4 klipa svježeg kukuruza (oljuštenog)
  • 2 zrela avokada (narezana na kockice)
  • sok od 2 limete
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • pola šalice cherry rajčica (prepolovljenih)
  • 1/4 šalice crvenog luka (sitno nasjeckanog)
  • 1/4 šalice svježeg korijandera (nasjeckanog)
  • sol i papar po ukusu.
Priprema
  1. Prethodno zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu.
  2. Kukuruz pecite na roštilju dok malo ne pougljeni, povremeno ga okrećući (oko 10 – 12 minuta).
  3. Izrežite zrnje s klipa i stavite ih u zdjelu.
  4. Dodajte avokado, cherry rajčice, crveni luk i korijandar.
  5. U posebnoj posudi pomiješajte sok limete i maslinovo ulje. Ovim preljevom prelijte salatu.
  6. Sve promiješajte i začinite solju i paprom.

Poslužite kao osvježavajući prilog mesu s roštilja.

Kremasti prilog od kukuruza i špinata
FOTO: Shutterstock

Kremasti prilog od kukuruza i špinata

Ovaj izvrstan složenac kombinira svježi kukuruz i špinat s grčkim jogurtom i parmezanom za bogat i hranjiv prilog koji nadopunjuje svako mesno predjelo.

Sastojci:
  • 6 klipova svježeg kukuruza
  • 1 šalica svježeg špinata (nasjeckanog)
  • 1 šalica nemasnog grčkog jogurta
  • pola šalice ribanog parmezana
  • 2 režnja češnjaka (mljevena)
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka (nasjeckanog)
  • sol i papar po ukusu.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte zrna kukuruza, špinat, grčki jogurt, parmezan, mljeveni češnjak i svježi bosiljak.
  3. Smjesu posolite i popaprite.
  4. Smjesu premjestite u namašćenu vatrostalnu posudu i pecite 25 – 30 minuta dok vrh ne porumeni.

Poslužite ovaj kremasti prilog od kukuruza i špinata uz omiljena jela od mesa za zdrav obrok.

Pečeni kukuruz s maslacem od limete i čilija
FOTO: Shutterstock

Pečeni kukuruz s maslacem od limete i čilija

Uljepšajte svoja mesna jela s pečenim kukuruzom namazanim pikantnim maslacem od čilija i limete, stvarajući primamljiv nalet okusa.

Sastojci:
  • 4 klipa svježeg kukuruza
  • 4 jušne žlice neslanog maslaca (omekšalog)
  • korica i sok 1 limete
  • pola žličice čilija u prahu
  • sol i papar po ukusu.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 230 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte omekšali maslac, koricu limete, sok limete, čili u prahu, sol i papar.
  3. Svaki klip stavite na komad aluminijske folije i namažite ga maslacem od čili-limete.
  4. Kukuruz zamotajte u foliju i pecite u pećnici 20 25 minuta.
  5. Odmotajte i poslužite kukuruz s mesom po izboru za oštar i aromatičan prilog.
Salata od kukuruza i crnog graha
FOTO: Shutterstock

Salata od kukuruza i crnog graha

Ovo je osvježavajuća salata koja kombinira svježi kukuruz, crni grah i oštar preljev od limete i kumina, što je čini idealnim partnerom za meso s roštilja.

Sastojci:
  • 4 klipa svježeg kukuruza
  • 1 konzerva crnog graha (ocijeđenog i ispranog)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • pola crvenog luka (sitno nasjeckanog)
  • 1/4 šalice svježeg korijandera
  • sok 2 limete
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica mljevenog kima
  • sol i papar po ukusu.
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte svježa zrna kukuruza, crni grah, crvenu papriku, crveni luk i korijander.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte sok limete, maslinovo ulje, mljeveni kim, sol i papar.
  3. Prelijte preljev preko salate i miješajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Ohladite salatu u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. 6 Health Benefits of Corn. (2023). Cleveland Clinic.
  2. DeAngelis, D. (2022). 20 Corn Side Dishes with Three Steps or Less. EatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu