Prilozi uz meso: Krumpir nije sve! Evo prijedloga za jednostavan prilog uz meso koji će “razbiti” prehrambenu rutinu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Ako vodimo računa o pravilnoj prehrani, vodit ćemo i računa o prilozima koje jedemo uz meso. Jasno je da prženi krumpirići, obični mlinci i sl. s nutritivnog stajališta nisu baš najbolji izbor.
Prilog uz meso treba olakšati probavu, posebice kada se jedu namirnice životinjskog porijekla. Idealan prilog bogat je vlaknima koja će povući sa sobom dio masnoća iz mesa. Povrće kao prilog je najbolji prilog uz pohano meso koje se ne bi trebalo često naći na tanjuru.
Dobri prilozi uz meso su i oni na bazi palente i općenito integralnih žitarica. Također, uvijek je dobro namirnice životinjskog porijekla izbalansirati s biljnim neprerađenim namirnicama.
Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Neodvojivi pojmovi! Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.
Prilozi uz meso – recepti
U nastavku vam donosimo šest ideja za priloge nakon kojih nećete osjećati težinu u želucu, a nutritivno ćete zadovoljiti obrok.
Prilog za meso od gljiva i povrća
Prilog za meso od gljiva i povrća s maslinovim uljem odlično će nadopuniti vaš omiljeni ručak ili večeru. Ovaj jednostavan prilog uz meso pripremite u pećnici.
Sastojci:
- 200 g šampinjona
- 1 šalica cvjetače
- 1 luk narezan na ploške
- 1 šalica koktel rajčica
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- malo soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Šampinjone narežite na polovice, a cvjetaču natrgajte na manje cvjetiće.
- Šampinjone, cvjetaču, rajčice i narezani luk na ploške pomiješajte i začinite s maslinovim uljem, začinima i soli.
- Rasporedite povrće po limu za pečenje i pecite oko 30 minuta.
- Posipajte svježe sjeckanim peršinom.
Palenta kao prilog uz meso
Palentu poslužite kao prilog uz lešo meso. Ovaj prilog od palente i pirea od bundeve bogat je beta karotenom, pigmentom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A.
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 1 čajna žličica soli
- pola šalice pirea od bundeve
- 1 čajna žličica kadulje
- 2 čajne žličice maslaca ili maslinovog ulja
- pola šalice parmezana.
Priprema
- Palentu skuhajte prema uputama. Dok je kuhate, miješajući dodajte pire od bundeve i kadulju.
- Nastavite miješati, pa dodajte maslac ili maslinovo ulje te parmezan.
- Kada se palenta počne odvajati od stijenke lonca, prilog je gotov.
Prženi krumpirići od palente
S obzirom na to da su prilozi uz meso od krumpira često teški, ako ne možete bez prženih krumpirića, što kažete na tzv. pržene krumpiriće od palente? Probajte i uvjerite se koliko ovaj jednostavan prilog uz meso može parirati običnim prženim krumpirićima.
Palenta u obliku krumpirića odlična je zamjena za klasične pržene krumpiriće. Ovim prilogom unijet ćete manje kalorija jer ćete izbjeći prženje, a zadovoljit ćete svoju želju da pojedete nešto hrskavo. Ovo je također odličan prilog uz meso iz pećnice.
Sastojci:
- 500 g kuhane palente
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat crnog papra.
Priprema
- Palentu skuhajte prema uputama, a zatim je na narežite na prutiće u obliku krumpirića za prženje.
- Prutiće palente posložite na pleh za pečenje te posipajte paprom, češnjakom i maslinovim uljem.
- Zagrijte pećnicu na 210 °C te pecite oko 45 minuta dok ne postignu hrskavost.
Prilog uz pohano meso
Ako se pitate koji dobri prilozi za pohano meso, evo ideje. Pohano meso spremite na maslinovom ulju, ali to isto maslinovo ulje nemojte ponovno koristiti za termičku obradu. Pohanje neka bude zadnja opcija pripreme mesa, odnosno u rijetkim situacijama.
Kako biste izbalansirali obrok koji sadrži pohano meso, zdravi prilozi uz meso neka budu opcija. Naime, u procesu pohanja hrana poprima smeđu boju. Ako se hrana preprži i nastanu crni dijelovi, svakako ih odstranite jer su potencijalno štetni za naš organizam.
Sastojci:
- 3 šalice kelja (narezanog)
- 1 čajna žličica sezamovog ulja
- 2 mljevena režnja češnjaka
- 1 čajna žličica svježeg mljevenog đumbira
- 1 čajna žličica soja umaka
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica sriracha umaka (opcionalno)
- 2 čajne žličice sezama.
Priprema
- Sjemenke sezama popržite na tavi na laganoj vatri dok ne poprime zlatnu boju, pa ih sklonite sa strane.
- Zagrijte sezamovo ulje na tavi. Dodajte kelj, đumbir i češnjak te miješajte.
- Zatim dodajte soja i sriracha umak po želji te miješajte još koju minutu.
- Prebacite kelj u zdjelu te dodajte limunov sok i posipajte sezamovim sjemenkama.
Prilozi uz meso od povrća i cjelovitih žitarica
Kad su u pitanju prilozi uz meso od povrća, napravite ih sa što više različitih vrsta povrća, odnosno birajte razne boje. Dodajte cjelovite žitarice poput kus-kusa ili kvinoje.
Sastojci:
- 2 paprike (narezane na kockice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 mljeveni režanj češnjaka
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1 šalica kus-kusa
- 1 čajna žlica nasjeckanog peršina.
Sastojci za dresing:
- 1 čajna žličica tahinija
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- sok limuna.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Pomiješajte narezanu tikvicu i papriku s jednom čajnom žlicom maslinovog ulja, paprom i soli te rasporedite na lim za pečenje. Pecite oko 20 minuta.
- Dok se povrće peče, napravite dresing tako da pomiješate tahini, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar.
- Na jednoj zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja tostirajte kus-kus oko tri minute dok ne porumeni. Potom dodajte vodu i pustite da zavrije.
- Poklopite kus-kus i ostavite oko 10 minuta dok ne upije vodu.
- Kad je kus-kus kuhan, prebacite ga u zdjelu, dodajte dresing od tahinija, pečeno povrće i posipajte sjeckanim peršinom.
Kroketi od povrća
Sigurno smatrate da su najukusniji prilozi uz meso s roštilja oni koji sadrže u krumpir u bilo kojoj varijanti te vrhnje ili neke druge masne umake. Njoke, krokete i slično zasigurno biste isto dodali na listu. Biste li dali šansu kroketima od povrća?
Sastojci:
- 200 g ribane cvjetače
- 200 g ribanog krumpira
- 2 naribane mrkve
- 1 naribana tikvica
- 1 glavica luka (sitno sjeckana)
- pola čajne žličice soli
- 1 manja vezica peršina (sitno sjeckanog)
- 1 čajna žličica luka u granulama
- 2 jaja
- 100 g krušnih mrvica
- papar.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C, a pleh za pečenje obložite papirom.
- Sve sastojke pomiješajte i ostavite da odstoje oko 15 minuta.
- Uzmite mali komadić smjese, iscijedite višak vode te oblikujte krokete.
- Krokete od povrća pecite u pećnici oko 25 minuta dok ne poprime zlatno-žutu boju.
Pročitajte i članke:
- Kvinoja kao prilog mesu: Namirnica savršenog sastava koja se treba češće naći na našem tanjuru! Spremite ova 4 recepta
- Povrće iz pećnice: Preporuka je pojesti oko 400 g povrća dnevno! Nutricionistica donosi recepte za više povrća na vašem tanjuru
- Umor nakon jela: Nutricionistica otkriva krivce za umor i pospanost nakon jela te kako izbjeći spavanje nakon ručka.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja