Palenta i zdravlje: Idealna ako ste stalno u žurbi, želite smršaviti ili imate dijabetes! Evo kako je uključiti u prehranu
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Jedna od tradicionalnih namirnica u našem podneblju svakako je palenta, kukuruzna krupica koja se vrlo lako i brzo priprema s vodom i soli. Iako je najčešće jedemo kao prilog, standardno pripremljenu, s palentom možemo raditi razne i neobične recepte.
Kad se skuha, zovemo je žganci. Bila je omiljeno jelo naših baka i djedova, a s modernim načinom života nekako je potisnuta iz svakodnevnog jelovnika. No, nema razloga za to jer se zbog jednostavne i brze pripreme uklapa u brz tempo života.
Palenta – kalorije
Palentu ubrajamo u minimalno procesiranu hranu jer je od izvornog izgleda kukuruza prošla obradu, odnosno proces usitnjavanja. No, ne sadrži nikakve druge dodatke i u popisu sastojaka pronaći ćete tek jedan sastojak – palentu.
Na 100 g sadrži:
- 345 kalorija
- 77 g ugljikohidrata
- 8 g proteina
- 4 g vlakana
- 1 g masti.
Palentu prvenstveno smatramo izvorom složenih ugljikohidrata, ali računamo i proteine. Po osobi bi porcija bila oko 50 ili 60 g, što je 173, odnosno 207 kalorija.
Pročitajte članak “Palenta dijeta: Traje 4 dana, a neki se kunu da pruža osjećaj sitosti i topi kilograme! Evo mišljenja nutricionistice“.
Palenta i zdravlje
Palenta svoje porijeklo vuče sa Sredozemlja, a popularna je u balkanskoj, austrijskoj, talijanskoj i mađarskoj kuhinji. Služila je u prehrani siromašnog stanovništva jer je bila lako dostupna, no hranjiva.
Palenta je bezglutenska namirnica pa se uklapa u prehranu osoba koje su preosjetljive na gluten, ali naravno, uvijek treba provjeriti pakiranje, tj. je li istaknuto da može sadržavati tragove glutena.
Uklapa se i u dijabetički jelovnik pri čemu će 20 g suhe palente odgovarati jednoj jedinici ugljikohidrata. Pored složenih ugljikohidrata, vlakana i proteina, sadrži vitamin A te je izvor karotenoida, na što nas upućuje i sama boja palente.
Budući da je vitamin A topiv u mastima, radi bolje apsorpcije palentu treba kombinirati s nekim izvorom masti. To mogu biti maslinovo ili bučino ulje, plava riba, meso, jaja ili sir. Sadrži ponešto magnezija, željeza i cinka. Nadalje, sadrži vitamine B skupine koji igraju važnu ulogu u energiji metabolizma te pridonose očuvanju i zdravlju živčanog sustava.
Recepti s palentom
Osim klasičnog načina pripreme, palentu možete grilati, peći, raditi umake i priloge na razne načine. Također, možete je konzumirati u doručku, ručku i večeri. Primjerice, za doručak pomiješajte palentu sa zrnatim sirom i dinstanim povrćem.
Evo nekoliko recepata s palentom.
Pomfrit od palente
Jeste li znali da od palente možete napraviti pomfrit? Evo i recepta.
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 4 šalice vode
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Zavrijte četiri šalice vode, potom dodajte sol i umiješajte planetu. Kuhajte palentu miješajući dok se ne zgusne. Palenta se mora početi odvajati od stijenki lonca.
- Pripremite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
- Razmažite planetu po plehu do debljine oko 1,5 cm i ostavite je da se stvrdne.
- Kada se dovoljno stvrdne, nožem je izrežite u obliku pomfrita.
- Zagrijte ulje te pržite pomfrit od palente dok se dobije boju.
- Prženi palenta pomfrit stavite na papir koji će upiti višak masnoće i poslužite uz omiljeni umak.
Kolač od palente
Palentu možete iskoristiti i za ukusan, jednostavan i nutritivno bogat kolač.
Sastojci:
- 1 šalica palente
- pola šalice integralnog brašna
- pola šalice kokosovog brašna
- pola šalice meda
- 1/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 šalica bademovog biljnog napitka
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 3 jušne žlice sjeckanih badema.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup za pečenje obložite papirom.
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno kokosovo i integralno brašno, palentu, prašak za pecivo i sol.
- U zasebnoj zdjeli umutite jaja pa dodajte otopljeno kokosovo ulje, med, bademov biljni napitak i ekstrakt od vanilije te sjedinite sastojke. Umiješajte još tri jušne žlice sjeckanih badema i sjedinite smjesu.
- Mokre sastojke dodajte u suhe i sjedinite smjesu.
- Smjesu izlijte u kalup za pečenje i pecite oko 25 minuta dok ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom dodatno provjerite je li kolač pečen.
- Prije posluživanja pustite da se kolač ohladi.
Pročitajte članak “Kolač od palente: Tako sočan, a može i bez glutena! Imamo recepte sa citrusima, jogurtom, bademima, jabukama i višnjama“.
Palenta za doručak
Evo i jedne ideje doručka s palentom, ako se želite okušati u razbijanju rutine klasične zobene kaše ili kajgane.
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 1 šalica vode
- 2 šalice biljnog napitka
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica borovnica
- 1 šalica kupina
- 2 čajne žličice vode
- 1 jušna žlica maslaca od badema.
Priprema
- U loncu zakuhajte vodu i biljni napitak pa dodajte palentu i kuhajte uz miješanje do kremaste teksture.
- Potom, u palentu umiješajte javorov sirup i sol te ostavite da stoji na toplom.
- U malom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte voće i vodu, a kad zavrije, kuhajte koju minutu.
- Palentu rasporedite u četiri zdjelice, prelijte umakom od voća i na vrh dodajte malo maslaca od badema.
Pročitajte i članke:
- Najfinija palenta koju ste ikad probali: Treba vam samo pet sastojaka za kremasto savršenstvo
- Žitarice za doručak: Za prvi obrok u danu često birate žitne pahuljice? Evo što na to kaže nutricionistica i koje su najbolje
- Prilozi uz meso: Krumpir nije sve! Evo prijedloga za jednostavan prilog uz meso koji će “razbiti” prehrambenu rutinu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja