Palenta i zdravlje: Idealna ako ste stalno u žurbi, želite smršaviti ili imate dijabetes! Evo kako je uključiti u prehranu

Palenta i zdravlje

Jedna od tradicionalnih namirnica u našem podneblju svakako je palenta, kukuruzna krupica koja se vrlo lako i brzo priprema s vodom i soli. Iako je najčešće jedemo kao prilog, standardno pripremljenu, s palentom možemo raditi razne i neobične recepte. 

Kad se skuha, zovemo je žganci. Bila je omiljeno jelo naših baka i djedova, a s modernim načinom života nekako je potisnuta iz svakodnevnog jelovnika. No, nema razloga za to jer se zbog jednostavne i brze pripreme uklapa u brz tempo života. 

Palenta - kalorije
FOTO: Shutterstock

Palenta – kalorije 

Palentu ubrajamo u minimalno procesiranu hranu jer je od izvornog izgleda kukuruza prošla obradu, odnosno proces usitnjavanja. No, ne sadrži nikakve druge dodatke i u popisu sastojaka pronaći ćete tek jedan sastojak – palentu. 

Na 100 g sadrži:

  • 345 kalorija
  • 77 g ugljikohidrata
  • 8 g proteina
  • 4 g vlakana
  • 1 g masti. 

Palentu prvenstveno smatramo izvorom složenih ugljikohidrata, ali računamo i proteine. Po osobi bi porcija bila oko 50 ili 60 g, što je 173, odnosno 207 kalorija.  

Smatramo je srednje kaloričnom namirnicom i može se uklopiti u jelovnik osoba koje žele smršaviti.

Pročitajte članak “Palenta dijeta: Traje 4 dana, a neki se kunu da pruža osjećaj sitosti i topi kilograme! Evo mišljenja nutricionistice“.

Palenta je bezglutenska namirnica pa se uklapa u prehranu osoba koje su preosjetljive na gluten
FOTO: Shutterstock

Palenta i zdravlje 

Palenta svoje porijeklo vuče sa Sredozemlja, a popularna je u balkanskoj, austrijskoj, talijanskoj i mađarskoj kuhinji. Služila je u prehrani siromašnog stanovništva jer je bila lako dostupna, no hranjiva. 

Palenta je bezglutenska namirnica pa se uklapa u prehranu osoba koje su preosjetljive na gluten, ali naravno, uvijek treba provjeriti pakiranje, tj. je li istaknuto da može sadržavati tragove glutena. 

Uklapa se i u dijabetički jelovnik pri čemu će 20 g suhe palente odgovarati jednoj jedinici ugljikohidrata. Pored složenih ugljikohidrata, vlakana i proteina, sadrži vitamin A te je izvor karotenoida, na što nas upućuje i sama boja palente. 

Budući da je vitamin A topiv u mastima, radi bolje apsorpcije palentu treba kombinirati s nekim izvorom masti. To mogu biti maslinovo ili bučino ulje, plava riba, meso, jaja ili sir. Sadrži ponešto magnezija, željeza i cinka. Nadalje, sadrži vitamine B skupine koji igraju važnu ulogu u energiji metabolizma te pridonose očuvanju i zdravlju živčanog sustava. 

Recepti s palentom

Osim klasičnog načina pripreme, palentu možete grilati, peći, raditi umake i priloge na razne načine. Također, možete je konzumirati u doručku, ručku i večeri. Primjerice, za doručak pomiješajte palentu sa zrnatim sirom i dinstanim povrćem. 

Evo nekoliko recepata s palentom.

Pomfrit od palente
FOTO: Shutterstock

Pomfrit od palente

Jeste li znali da od palente možete napraviti pomfrit? Evo i recepta.

Sastojci:
Priprema
  1. Zavrijte četiri šalice vode, potom dodajte sol i umiješajte planetu. Kuhajte palentu miješajući dok se ne zgusne. Palenta se mora početi odvajati od stijenki lonca. 
  2. Pripremite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. 
  3. Razmažite planetu po plehu do debljine oko 1,5 cm i ostavite je da se stvrdne. 
  4. Kada se dovoljno stvrdne, nožem je izrežite u obliku pomfrita. 
  5. Zagrijte ulje te pržite pomfrit od palente dok se dobije boju. 
  6. Prženi palenta pomfrit stavite na papir koji će upiti višak masnoće i poslužite uz omiljeni umak. 
Palentu možete iskoristiti i za ukusan, jednostavan i nutritivno bogat kolač
FOTO: Shutterstock

Kolač od palente

Palentu možete iskoristiti i za ukusan, jednostavan i nutritivno bogat kolač. 

Sastojci:
  • 1 šalica palente
  • pola šalice integralnog brašna
  • pola šalice kokosovog brašna
  • pola šalice meda 
  • 1/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
  • 1 šalica bademovog biljnog napitka 
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 
  • 3 jušne žlice sjeckanih badema.  
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kalup za pečenje obložite papirom. 
  3. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno kokosovo i integralno brašno, palentu, prašak za pecivo i sol. 
  4. U zasebnoj zdjeli umutite jaja pa dodajte otopljeno kokosovo ulje, med, bademov biljni napitak i ekstrakt od vanilije te sjedinite sastojke. Umiješajte još tri jušne žlice sjeckanih badema i sjedinite smjesu. 
  5. Mokre sastojke dodajte u suhe i sjedinite smjesu. 
  6. Smjesu izlijte u kalup za pečenje i pecite oko 25 minuta dok ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom dodatno provjerite je li kolač pečen. 
  7. Prije posluživanja pustite da se kolač ohladi. 

Pročitajte članak “Kolač od palente: Tako sočan, a može i bez glutena! Imamo recepte sa citrusima, jogurtom, bademima, jabukama i višnjama“.

Palenta za doručak
FOTO: Shutterstock

Palenta za doručak

Evo i jedne ideje doručka s palentom, ako se želite okušati u razbijanju rutine klasične zobene kaše ili kajgane. 

Sastojci:
Sastojci za nadjev:
  • 1 šalica borovnica
  • 1 šalica kupina
  •  2 čajne žličice vode
  • 1 jušna žlica maslaca od badema
Priprema
  1. U loncu zakuhajte vodu i biljni napitak pa dodajte palentu i kuhajte uz miješanje do kremaste teksture. 
  2. Potom, u palentu umiješajte javorov sirup i sol te ostavite da stoji na toplom. 
  3. U malom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte voće i vodu, a kad zavrije, kuhajte koju minutu. 
  4. Palentu rasporedite u četiri zdjelice, prelijte umakom od voća i na vrh dodajte malo maslaca od badema. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: palenta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu