Kolač od palente: Tako sočan, a može i bez glutena! Imamo recepte sa citrusima, jogurtom, bademima, jabukama i višnjama

Kolač od palente

Jeste li probali kolač od palente? Palenta je zdrava, bezglutenska žitarica koja se, osim za slana jela, može koristiti i za pripremu kolača. Može se koristiti u kolačima kao zamjena za brašno, za pripremu bezglutenskog kolača ili samo kako biste dodali zanimljivu teksturu i okus kolaču.

Vrlo je važno da kolač od kukuruznog brašna radite od palente koja je sitno mljevena i brzo se kuha (instant palenta).

Kolači od palente u nastavku imaju različite glavne sastojke, pa tako možete isprobati kolač od palente i naranče, jogurta, badema, jabuke ili višanja.

Stupanj pečenosti svakog od ovih kolača možete provjeriti na način da zabodete čačkalicu u sredinu kolača. Ako čačkalica izađe čista, to znači da je kolač pečen.
Kolač od palente i naranče
FOTO: Shutterstock

Kolač od palente i naranče

Ovaj sočan i osvježavajući palenta kolač idealan je za ljubitelje citrusa, a možete ga napraviti s narančama ili s limunima.

Sastojci:

  • 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 140 g palente
  • 200 g brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • naribana korica i sok 2 naranče (umanjeno za 100 ml soka koji se stavljaju u glazuru).

Sastojci za glazuru:

  • 100 ml soka od naranče
  • 80 g šećera.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  2. Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje. Ako nemate kalup za tortu, ovaj kolač možete napraviti i u protvanu, ali u tom slučaju ga režite na kocke kada je gotov.
  3. Umutite pjenjačom ili kuhačom maslac i šećer.
  4. U smjesu umutite jaja, jedno po jedno.
  5. Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte.
  6. Naribajte koru naranči i iscijedite sok. Sačuvajte 100 ml soka za glazuru, a ostatak umiješajte u smjesu, zajedno s koricom.
  7. Smjesu prebacite u kalup i pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  8. U međuvremenu napravite glazuru na način da pomiješate narančin sok i šećer i stavite ih kuhati.
  9. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i sve zajedno kuhajte pet minuta.
  10. Pustite da se glazura malo ohladi, a potom je prelijte preko ohlađenog kolača.
Kolač od palente i limuna
FOTO: Shutterstock

Ovaj recept sam sama isprobala i kako bih napravila kolač od palente i limuna, a potrebno je samo umjesto naranče koristiti limun. U toj verziji trebat će vam 3 – 4 limuna za sok, ovisno o tome koliko su sočni. Iskoristite koricu samo dvaju limuna.

Kolač od palente i jogurta
FOTO: Shutterstock

Kolač od palente i jogurta

Dodatak jogurta u ovom receptu čini ovaj zdravi kolač od palente posebno sočnim, a priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci:

Sastojci za glazuru:

  • 60 ml soka od naranče
  • 3 jušne žlice meda.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje.
  3. Pomiješajte maslinovo ulje, med, jaja, sok od naranče, grčki jogurt, brašno i palentu dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Smjesu prebacite u kalup i pecite 35 minuta. Nakon toga pustite da se kolač ohladi.
  5. Zagrijte sok od naranče i med te prelijte glazuru preko ohlađenog kolača.
Kolač od palente i badema
FOTO: Shutterstock

Kolač od palente i badema

Umjesto običnog brašna, kao dodatak palenti možete koristiti mljevene bademe ili brašno od badema. Time kolač možete napraviti u potpunosti bez glutena.

Kako bi kolač u nastavku bio bezglutenski, koristite prašak za pecivo bez glutena (ili ga izbacite iz recepta).

Sastojci:

  • 200 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 200 g mljevenih badema
  • 100 g palente
  • 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
  • naribana korica 2 limuna (sok sačuvajte za glazuru).

Sastojci za glazuru:

  • sok 2 limuna
  • 100 g šećera.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje.
  3. Umutite pjenjačom ili kuhačom maslac i šećer.
  4. U smjesu umutite jaja, jedno po jedno.
  5. Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte.
  6. U smjesu umiješajte koricu od limuna, a potom je stavite u kalup i pecite 40 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  7. U međuvremenu napravite glazuru na način da pomiješate limunov sok i šećer i stavite ih kuhati.
  8. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i sve zajedno kuhajte pet minuta.
  9. Pustite da se glazura malo ohladi, a potom je prelijte preko ohlađenog kolača.
Kolač od palente i jabuka
FOTO: Getty Images

Kolač od palente i jabuka

Ovaj desert od palente idealan je za jesen i zimu jer kombinira okuse kuhane jabuke i cimeta. Ovo je ujedno i kolač od palente i pekmeza jer kao glazuru sadrži marmeladu po izboru.

Torta od palente u nastavku također je bezglutenski desert, ali pobrinite se da koristite bezglutenski prašak za pecivo.

Sastojci:

  • 2 jabuke za kuhanje (npr. Gala, Granny Smith ili Golden Delicious)
  • pola čajne žličice cimeta
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • naribana korica 1 limuna
  • 85 g meda
  • 100 g brašna od badema
  • 100 g palente
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žlice soli.

Sastojci za glazuru:

  • 2 jušne žlice marmelade
  • 1 jušna žlica vode.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje. S obzirom na to da je smjesa za ovaj kolač teška, možete koristiti i tavu od lijevanog željeza za pripremu ovog kolača.
  3. Jabuke ogulite, očistite i narežite na male kockice. Pomiješajte ih s cimetom i ostavite sa strane.
  4. Umutite jaja i šećer, a potom smjesi polako dodajte maslinovo ulje.
  5. Kada se sve sjedini, smjesi dodajte ekstrakt vanilije, koricu limuna i med, dobro sve promiješajte i ostavite sa strane.
  6. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno od badema, palentu, prašak za pecivo i sol.
  7. Suhu smjesu dodajte u mokru smjesu i sve dobro promiješajte na način da smjesa nema grudica.
  8. Smjesi dodajte jabuke i prebacite je u kalup.
  9. Pecite 35 – 40 minuta pa pustite da se kolač ohladi.
  10. U međuvremenu zagrijte marmeladu po izboru s vodom dok smjesa ne dobije konzistenciju sirupa.
  11. Površinu kolača premažite sirupom od marmelade te poslužite kada se sirup ohladi.

Ideje za domaću marmeladu potražite u člancima:

Kolač od palente i višanja
FOTO: Shutterstock

Kolač od palente i višanja

Ovaj kolač od kukuruzne krupice kao glavne sastojke, osim palente, ima višnje i bademe, a možete ga servirati uz grčki jogurt ili sladoled.

Sastojci:

  • 200 g mljevenih badema ili brašna od badema
  • 75 g palente
  • 60 g brašna
  • 250 g šećera
  • 3/4 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 4 jaja
  • 200 g otopljenog i ohlađenog maslaca
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • naribana korica 1 limuna
  • 225 g svježih višanja bez koštica
  • 25 g badema u listićima.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Obložite kalup za tortu promjera 23 cm papirom za pečenje.
  3. Pomiješajte mljevene bademe, palentu, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  4. U zasebnoj zdjeli umutite jaja, maslac, ekstrakt vanilije i koricu limuna.
  5. Mokre sastojke dodajte suhim sastojcima i sve promiješajte kuhačom da se sjedini.
  6. Višnje prepolovite te umiješajte 2/3 višanja u smjesu.
  7. Smjesu prebacite u kalup, a na vrh dodajte ostatak višanja i bademe u listićima.
  8. Pecite 50 – 60 minuta, a potom pustite barem pola sata da se kolač ohladi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Sasha (2021). Cherry Almond Polenta Cake. Eat Love Eat.
  2. Shroff, N. (2021). Apple Polenta Cake (Gluten Free). End of the Fork.
  3. Honey, rosemary and yogurt polenta cake. Delicious.magazine.
  4. Lawson, N. Lemon Polenta Cake. Nigella Lawson.
  5. Orange polenta cake. BBC Good Food.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu