Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine

Cheesecake sa šumskim vocem bez želatine

Pečeni cheesecake sa šumskim voćem, a bez želatine i ostalih sastojaka životinjskog porijekla? Ne da može, nego je izrazito ukusno i vjerodostojno okusu na koji ste navikli kad je cheesecake u pitanju.

Jako se jednostavno pravi i nije potrebno imati neko napredno znanje u izradi slastica, ali potreban vam je blender ili procesor za hranu. Svi sastojci su lako dobavljivi u klasičnim većim trgovinama. Samo posvetite malo više pažnje čitanju deklaracija na vrhnju za šlag i preljevu za torte. Takvi proizvodi neće nužno imati oznaku “vegan“, ali će po svojem sastavu biti bez sastojaka životinjskog porijekla.

Primjerice, kod preljeva za torte u sastavu neće biti želatina, već karagenan i karuba guma. Što se samog tofua tiče, nije potrebno tražiti svileni ili kremasti tofu, ali idealno bi bilo da je tofu što manje prerađen i da nikako nije dimljeni ili marinirani. Dakle, obični, čvrsti tofu.

Kako možete dalje primijetiti po receptu, procedura je jako brza i jednostavna, a za najukusniji rezultat svakako planirajte da se torta dobro ohladi, najidealnije preko noći.

Sastojci su dostatni za kalup promjera 16 do 20 cm.

Cheesecake sa šumskim voćem
FOTO: Mare

Sastojci za podlogu od keksa:

  • 360 g tamnih veganskih keksa (oreo ili nekih drugih po želji)
  • 1 jušna žlica kakaa
  • 75 g veganskog maslaca ili margarina.

Sastojci za “sirasti” dio:

  • 120 g veganskog vrhnja za šlag
  • 125 g veganskog jogurta od soje
  • 180 g običnog tofua
  • 4 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 4 jušne žlice kukuruznog škroba
  • 2 jušne žlice samljevenih lanenih sjemenki
  • 5 jušnih žlica demerara ili običnog šećera
  • 1 jušna žlica ocijeđenog limuna
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • pola čajne žličice soli.

Sastojci za preljev od šumskog voća:

  • 400 – 500 g šumskog voća
  • 100 g vode
  • 12 g (paketić) preljeva za torte bez želatine.
Cheesecake od šumskog voća
FOTO: Mare

Priprema

  1. Kekse izmrvite u procesoru za hranu ili blenderu te promiješajte s kakaom i otopljenim veganskim maslacem.
  2. Utisnite u kalup ravnomjerno.
  3. Sve sastojke za “sirasti” dio dobro izblendajte u glatku kremu, pa ulijte u kalup na prethodno utisnutu podlogu od keksa.
  4. Pecite na 170°C od 35 do 50 minuta. Vrijeme uvelike ovisi o jačini pećnice, ali i veličine kalupa. 
  5. Preljev od šumskog voća načinite tako da trećinu voća izblendate s vodom da dobijete gusti sok koji promiješajte s praškom za preljev i šećerom (količina šećera naznačena je na uputama preljeva za torte, a obično iznosi 2 – 3 jušne žlice šećera). 
  6. Stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok ne prokuha, a zatim ostavite nekoliko minuta da se lagano ohladi, ali ne sasvim kako se ne bi stisnulo već u posudi. Preljev i dalje treba biti tekuć.
  7. Na pečenu tortu, koja je i dalje u kalupu, izlijte polovicu kuhanog preljeva te po njoj posložite preostalo voće i zalijte ostatkom preljeva.
  8. Ostavite da se torta dobro ohladi. Najidealnije preko noći da se svi okusi dobro prožmu.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu