Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine: Tako brzo i jednostavno, a tako fino! Pred vama je najbolji recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Pečeni cheesecake sa šumskim voćem, a bez želatine i ostalih sastojaka životinjskog porijekla? Ne da može, nego je izrazito ukusno i vjerodostojno okusu na koji ste navikli kad je cheesecake u pitanju. Nije potrebno imati neko napredno znanje u izradi slastica, ali potreban vam je blender ili procesor za hranu.
Svi su sastojci za cheesecake od šumskog voća lako dobavljivi u klasičnim većim trgovinama. Samo posvetite malo više pažnje čitanju deklaracija na vrhnju za šlag i preljevu za torte. Takvi proizvodi neće nužno imati oznaku “vegan“, ali će po svojem sastavu biti bez sastojaka životinjskog porijekla.
Primjerice, kod preljeva za torte u sastavu neće biti želatina, već karagenan i karuba guma. Što se samog tofua tiče, nije potrebno tražiti svileni ili kremasti tofu, ali idealno bi bilo da je tofu što manje prerađen i da nikako nije dimljeni ili marinirani. Dakle, obični, čvrsti tofu.
Sastojci za zdravi cheesecake sa šumskim voćem dostatni su za kalup promjera 16 – 20 cm.
Sastojci za podlogu od keksa:
- 360 g tamnih veganskih keksa
- 1 jušna žlica kakaa
- 75 g veganskog maslaca ili margarina.
Sastojci za “sirasti” dio:
- 120 g veganskog vrhnja za šlag
- 125 g veganskog jogurta od soje
- 180 g običnog tofua
- 4 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
- 4 jušne žlice kukuruznog škroba
- 2 jušne žlice samljevenih lanenih sjemenki
- 5 jušnih žlica demerara ili običnog šećera
- 1 jušna žlica ocijeđenog limuna
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- pola čajne žličice soli.
Sastojci za preljev od šumskog voća:
- 400 – 500 g šumskog voća
- 100 g vode
- 12 g (paketić) preljeva za torte bez želatine.
Priprema
- Kekse izmrvite u procesoru za hranu ili blenderu
- Zatim ih pomiješajte s kakaom i otopljenim veganskim maslacem pa ravnomjerno utisnite u kalup.
- Sve sastojke za “sirasti” dio dobro izblendajte u glatku kremu i ulijte u kalup na prethodno utisnutu podlogu od keksa.
- Pecite na 170 °C od 35 – 50 minuta. Vrijeme uvelike ovisi o jačini pećnice, ali i veličini kalupa.
- Preljev od šumskog voća napravite tako da trećinu voća izblendate s vodom dok ne dobijete gusti sok koji potom pomiješajte s praškom za preljev i šećerom (količina šećera naznačena je na uputama preljeva za torte, a obično iznosi 2 – 3 jušne žlice šećera).
- Preljev stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok ne prokuha, a zatim ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi, ali ne sasvim kako se ne bi stisnuo već u posudi. Preljev i dalje treba biti tekuć.
- Na pečenu tortu, koja je i dalje u kalupu, izlijte polovicu kuhanog preljeva, posložite preostalo voće pa zalijte ostatkom preljeva.
- Ostavite da se torta dobro ohladi. Najidealnije preko noći da se svi okusi dobro prožmu. I najbolji cheesecake sa šumskim voćem je gotov!
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja