Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine

Cheesecake sa šumskim vocem bez želatine

Pečeni cheesecake sa šumskim voćem, a bez želatine i ostalih sastojaka životinjskog porijekla?
Ne da može, nego je izrazito ukusno i vjerodostojno okusu cheseecake na koji ste navikli.

Jako se jednostavno pravi i nije potrebno imati neko napredno znanje u izradi slastica, ali potreban vam je blender ili procesor za hranu. Svi sastojci su lako dobavljivi u klasičnim većim trgovinama samo posvetite malo više pažnje čitanju deklaracija na vrhnju za šlag i preljevu za torte. Takvi proizvodi vam nužno neće imati oznaku vegan, ali će po svom sastavu biti bez sastojaka životinjskog porijekla.

Primjerice kod preljeva za torte u sastavu neće biti želatina već karagenan i karuba guma. Što se samog tofua tiče, nije potrebno da tražite svileni ili kremasti tofu, ali idealno bi bilo da je tofu što manje prerađen i da nikako nije dimljeni ili marinirani. Dakle, obični, čvrsti tofu.

Kako možete dalje primijetiti po receptu, procedura je jako brza i jednostavna, a za najukusniji rezultat svakako pokušajte planirati da se torta dobro ohladi, najidealnije preko noći.

Sastojci dostatni za kalup promjera 16 do 20 cm.

Cheesecake sa šumskim voćem
Foto: Mare

Za podlogu od keksa

  • 360 g tamnih veganskih keksa (oreo ili nekih drugih po želji)
  • 1 žlica kakaa
  • 75 g veganskog maslaca ili margarina

Za „sirasti“ dio

  • 120 g veganskog vrhnja za šlag
  • 125 g veganskog jogurta od soje
  • 180 g običnog tofua
  • 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 4 žlice kukuruznog škroba
  • 2 žlice samljevenih lanenih sjemenki
  • 5 žlica demerara ili običnog šećera
  • 1 žlica ocijeđenog limuna
  • 1 žličica jabučnog octa
  • ½ žličice soli

Preljev od šumskog voća

  • 400 do 500 g šumskog voća
  • 100 g voda
  • 12 g (paketić) preljeva za torte bez želatine
Cheesecake od šumskog voća
Foto: Mare

Priprema

  1. Kekse izmrvite u procesoru za hranu ili blenderu te promiješajte s kakaom i otopljenim veganskim maslacem.
  2. Utisnite u kalup ravnomjerno.
  3. Sve sastojke za „sirasti“ dio dobro izblendajte u glatku kremu zatim ulijte u kalup na prethodno utisnutu podlogu od keksa.
  4. Pecite na 170°C od 35 do 50 minuta. Vrijeme uvelike ovisi o jačini pećnice, ali i veličine kalupa. 
  5. Preljev od šumskog voća načinite tako da trećinu voća izblendate s vodom da dobijete gusti sok koji promiješate s praškom za preljev i šećerom (količina šećera naznačena je na uputama preljeva za torte, a obično iznosi 2 do 3 žlice šećera). 
  6. Stavite na srednje jaku vatru i miješate dok ne prokuha, a zatim ostavite nekoliko minuta da se lagano ohladi, ali ne sasvim kako se ne bi stisnulo već u posudi. Preljev i dalje treba biti tekuć.
  7. Na pečenu tortu, koja je i dalje u kalupu, izlijete polovicu kuhanog preljeva te po njoj posložite preostalo voće i zalijte ostatkom preljeva.
  8. Ostavite da se torta dobro ohladi. Najidealnije preko noći da se svi okusi dobro prožmu.


U slast!

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cheesecake za šumskim voćem, peceni cheesecake sa šumskim voćem, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Cheesecake sa šumskim voćem bez želatine

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.