Voćni kolači bez pečenja: Imamo 4 recepta koja se brzo spremaju, ne koštaju puno, dolaze u zdravijoj verziji i tako su sočni

Voćni kolači bez pečenja

Stiglo je proljeće, a s njime i sezona svakakvog voća. Tu je i smrznuto voće čija se nutritivna vrijednost ne razlikuje u odnosu na svježe voće. 

S druge strane, umorni smo od pečenja u zimskim mjesecima koji su sada iza nas. Zato želimo nešto lagano, brzo, a opet ukusno, baš kao što su voćni kolači bez pečenja

U nastavku vam donosimo četiri recepta za slastice za koje vam neće trebati pećnica.

Brzi voćni kolač bez pećnice s pirovim grizom i jagodama
FOTO: Shutterstock

Brzi voćni kolač bez pećnice s pirovim grizom i jagodama

Za one koji uživaju u fitness i zdravom životnom stilu, ovaj voćni kolač bez pečenja bit će prava proteinska rapsodija. Proteinski kolač od jagoda u čaši oduševit će i one koji su skeptični prema nutritivno bogatijim desertima. 

Sastojci:

Priprema

  1. Pomiješajte mjericu whey proteina od jagode s posnim sirom da se dobro sjedine i ostavite sa strane.
  2. Jagode operite i narežite na ploške. Ostavite nekoliko cijelih jagoda za dekoraciju. 
  3. U lončić dodajte šalicu pirovog griza i proteinski mliječni napitak od jagode ili mlijeko, pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Miješajte cijelo vrijeme, a smjesa bi se trebala zgusnuti kroz 2 – 3 minute. 
  4. Otopite tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja. 
  5. U čašu na dno najprije stavite sloj pirovog griza pa nekoliko ploški jagoda i potom posni sir. Ponovite postupak. 
  6. Na kraju dodajte koju jagodu za dekoraciju i prelijte otopljenom tamnom čokoladom. 
Brzi voćni kolač bez pečenja s keksima i borovnicama
FOTO: Shutterstock

Brzi voćni kolač bez pečenja s keksima i borovnicama

Sočni voćni kolači lako se spremaju u protvanu bez paljenja pećnice. Jogurt je jedan od sastojaka koji daju potrebnu sočnost, a idealno se slaže s bobičastim voćem. Ovaj kolač možete napraviti s manje kalorija ako upotrijebite eritrit

Ako nemate eritrit, slobodno koristite običan šećer, ipak je desert u pitanju.

Isto tako, umjesto klasičnih petit keksa izaberite integralne kekse. Ne znači nužno da imaju manje kalorija, ali su nutritivno bogatiji i sadrže više vlakana

Sastojci:

  • 500 g integralnih keksa
  • pola l običnog jogurta
  • oko 40 g eritrita ili 25 g običnog šećera 
  • 250 g borovnica 
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • kokosovo ulje.

Priprema

  1. Kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom pa ih potom razlomite uz pomoć valjka. 
  2. U posudi potom sjedinite razlomljene kekse i jogurt. 
  3. Običan šećer ili eritrit usitnite u mlincu za kavu. 
  4. Dodajte borovnice i eritrit ili obični šećer te sve pomiješajte
  5. Tepsiju premažite s malo kokosovog ulja pa rasporedite smjesu. 
  6. Izmiksajte šlag i rasporedite preko smjese. Ostavite u hladnjaku da se stegne.
  7. Po želji upotrijebite nekoliko borovnica za dekoraciju. 
Brzi i jeftini kolači bez pečenja s keksima, pudingom i malinama
FOTO: Shutterstock

Brzi i jeftini kolači bez pečenja s keksima, pudingom i malinama

Lagani voćni kolači lako se prave od proizvoda koje držimo u kuhinjskim ormarićima. Običan puding jedan je od najboljih sastojaka od kojih nastaju fini kolači bez pečenja

Sastojci:

  • 150 g integralnih keksa
  • 3 vrećice pudinga od vanilije 
  • 1 šalica malina ili drugog voća po želji
  • 1 l sojinog napitka od vanilije (ili drugog biljnog napitka po izboru)
  • 1 šalica kokosovog ulja
  • 10 – 15 jušnih žlica običnog šećera ili oko 20 jušnih žlica eritritola

Priprema

  1. Puding skuhajte prema uputama sa sojinim napitkom od vanilije i šećerom ili eritritolom. Možete koristiti i obično mlijeko. 
  2. Kekse namočite u malo sojinog napitka i slažite u protvan. Kekse možete izlomiti i pomiješati s kokosovim uljem te utisnuti u protvan. 
  3. Na kekse stavite sloj pudinga, a onda sloj malina ili drugog voća po izboru.
  4. Na kraju po želji dodajte šlag
Voćni kolač bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Mousse tart od kupina bez pečenja

Što kažete na mousse tart od kupina kao voćni kolač bez pečenja? Nama već rastu zazubice, a zbog odabira sastojka bit će i prava vizualna čarolija.

Za pripremu ovog kolača uzmite plitki kalup za pitu s valovitim rubovima.

Sastojci:

  • 320 g keksa (ako odaberete kekse crne boje, bit će vizualno vrlo reprezentativno)
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 230 g borovnica i kupina
  • 230 g sira
  • 1/3 šalice šećera
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 240 ml šlaga
  • 1/4 šalice biljnog napitka ili mlijeka
  • 1 čajna žličica želatine.

Priprema

  1. Kekse sameljite u blenderu pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem i utisnite u kalup promjera oko 24 cm.
  2. Ostavite u hladnjaku 30 minuta ili u zamrzivaču 15 minuta kako bi se biskvit stegnuo. 
  3. Izmiksajte šlag i ostavite ga u hladnjaku. 
  4. Pripremite želatinu prema uputama. 
  5. U blenderu izblendajte borovnice i kupine, dodajte im sir, šećer i ekstrakt vanilije te sjedinite
  6. Želatinu dodajte kremi od voća i rasporedite po keksima. 
  7. Ostavite barem četiri sata u hladnjaku da se stegne. 
  8. Ukrasite s nekoliko cijelih borovnica i kupina, a po želji dodajte i cvjetove jorgovana za pravu proljetnu dekoraciju. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu