Veganski cheesecake bez pečenja
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Cheesecake kolač spada u one kolače koji su jako dobro prihvaćeni od široke publike, pa ne čudi da je to rado viđen kolač i na veganskim stolovima.
Baš kao i mnoge druge popularne kolače, i njega ćete pronaći u mnogim veganiziranim verzijama. Za kremastu bijelu “sirnu” kremu najčešće se koriste namočeni sirovi indijski oraščići, kremasti ili silken tofu, punomasno mlijeko od kokosa, škrob od tapioke, biljni šlag, ali i sirni namazi kojih sada na tržištu već ima dovoljno, a neki od njih su izrazito istovjetni okusom onima mliječnog sastava.
Tako i kod nas ima odlična zamjena za takav namaz. To mi je nekako bila nit vodilja za ovaj recept, za koji sam htjela da bude toliko istovjetan da “prevari” i one gurmane istančanog nepca. Misija je ispunjena! Jako sam ponosna i sretna što vam mogu ponuditi svoj recept za izradu ovog kolača.
Maline i bademi daju poseban “šmek”
Budete li koristili sastojke koje predlažem i slijedili jednostavne upute za izradu, dobit ćete jako ukusan i kremast “cheesecake“, koji onda, ovisno o vašoj želji, možete, a i ne morate, dodatno obogatiti nekim preljevom po vašoj želji ili voćem. Ja sam se ovog puta odlučila za maline.

Malina (lat. Rubus idaeus) je vrsta biljke koja pripada istoj botaničkoj obitelji kao i ruža i kupina. Sadrži više vitamina C nego naranča, visok udio vlakana, malo kalorija i daje vam dobru dozu folne kiseline. Uz to, maline su bogate kalijem, vitaminom A i kalcijem.
Tako sićušna bobica koja krije mnoge dobrobiti za nas u prehrani se našla još za vremena prapovijesti, a porijeklo se vezuje uz Škotsku. Počela se uzgajati u Engleskoj i Francuskoj oko 1600-ih.

Zanimljiva informacija govori o tome da su se u kasnim 50-ima maline iz Škotske u London prevozile parnim vozom poznatim kao Raspberry Special. Postoji preko 200 vrsta malina koje dolaze u svakakvim bojama poput ružičaste, zlatne, crne, a za konzumaciju se koriste i listovi koji se pripremaju u obliku čaja.
Prije samog recepta za “cheesecake” napomenut ću i da sam za koru kolača odlučila kombinirati “digestive” keksiće bez šećera koje sam kombinirala s malo veganske bijele čokolade i puno mljevenih badema.
Bademi su jestivo sjeme vrste (lat.) Prunus dulcis, češće nazivane bademovo drvo. Visoko su hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a porijeklom su s Bliskog Istoka, dok je SAD najveći svjetski proizvođač. Koriste se i za proizvodnju bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna ili paste – poznate i kao marcipan.
Njihov impresivan profil hranjivih sastojaka u 28 g ili jednoj šaki badema sadrži 161 kalorija, 2,5 grama probavljivih ugljikohidrata te:
- vlakna – 3,5 g
- proteina – 6 g
- masnoća – 14 g (od čega 9 g mononezasićenih)
- vitamina E – 37 % RDI
- mangana – 32 % RDI
- magnezija – 20 % RDI.
Sadrže i pristojnu količinu bakra, vitamina B2 (riboflavin) i fosfora.

Važno je napomenuti da vaše tijelo ne apsorbira 10 – 15 % svojih kalorija jer je dio masti nepristupačan probavnim enzimima.

Sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 16 centimetara.
Sastojci za koru:
- 250 g digestive keksa
- 150 g oljuštenih badema
- 30 g bijele veganske čokolade.
Sastojci za kremu:
- 150 g sirovih indijskih oraščića
- 255 g veganskog sirnog namaza
- 200 ml veganskog biljnog šlaga
- 2 jušne žlice sirupa od agave ili nekog drugog zaslađivača po želji
- sok 2 limete.
Dodatni sastojci za verziju s malinama:
- 250 g malina
- 70 g bijele veganske čokolade za dekoraciju
- listići mente.
Priprema
- Prethodnu večer potopite sirove indijske oraščiće u vodu da nabubre i omekšaju.
- Kekse izmrvite, bademe kratko tostirajte na tavi i po želji oljuštite, a čokoladu otopite na pari. Sve zajedno u blenderu sjedinite u kompaktnu masu kojom ćete popuniti dno kalupa ravnomjerno rasporedivši do rubova.
- Natopljene indijske oraščiće ocijedite te zajedno s veganskim sirnim namazom, sokom iscijeđene limete i zaslađivačem po želji dobro izblendajte dok ne dobijete glatku kremastu masu.
- Vegansko biljno vrhnje istucite u šlag te u njega dodajte prethodno dobivenu kremu.
- Izlijte u kalup na prethodno pripravljenu koru te ostavite do 60-ak minuta u zamrzivaču da se stisne. Dobili ste odličan “cheesecake” koji prije serviranja samo kratko ostavite na sobnoj temperaturi da se lakše reže i servira.
- Želite li kolač oplemeniti voćem, kao u mojem slučaju malinama, izrada je samo malo drugačija. Sve pripremite kao u prethodnim uputama, a na podlogu ulijte trećinu kreme, dok drugu trećinu dobivene kreme pomiješajte sa 125 g malina. Sve izblendajte da dobijete kremu od malina koju onda stavite u promjerom manji kalup od onog u kojem pripremate kolač. Zadnju trećinu kreme spremite u hladnjak, a kolač i kremu od malina u zamrzivač na sat vremena. Kad se krema na kolaču i u malom kalupu dovoljno stisnula i stvrdnula, izvadite kremu od malina iz kalupa i stavite na sredinu u kalup s kolačem i bijelom kremom. Preko toga prelijete ostatak bijele kreme iz hladnjaka te sve zajedno vratite u zamrzivač još 30 minuta. Možete taj korak preskočiti i jednostavno taj dio kreme od malina samo uliti na prvu trećinu bijele kreme i preko nje ostatak i tako ćete dobiti tri jednaka sloja kreme – bijeli, roza, bijeli. Ja sam htjela da kolač bude malo zanimljiviji teksturom i zato sam se odlučila malo zakomplicirati samu izradu.
- Kolač ukrasite svježim malinama, a rubove možete oblijepiti komadićima bijele veganske čokolade i listićima mente.
- Kako biste dobili tanke šiljaste ukrase od bijele čokolade, morate je prethodno otopiti na pari i zatim u tankom sloju namazati na papir za pečenje u pravokutnom obliku. Zatim taj papir zarolajte u tanku rolu, učvrstite da se ne odmota i stavite u zamrzivač na 20-ak minuta. Izvadite, odrolajte i tanak sloj čokolade će popucati u obliku tankih šiljastih listića.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sindrom dobrog djeteta: Nije vezan samo uz djetinjstvo, nego se prenosi i u odraslu dob! Psihologinja otkriva značenje ove fraze
- Marija Granić
- 5 min čitanja