Veganski cheesecake bez pečenja: Tako kremast i fin! Evo recepta koji će svi voljeti

cheesecake od malina

Cheesecake kolač spada u one kolače koji su jako dobro prihvaćeni od široke publike pa ne čudi da je to rado viđen kolač i na veganskim stolovima.

Baš kao i mnoge druge popularne kolače, i njega ćete pronaći u mnogim veganiziranim verzijama. Za kremastu bijelu “sirnu” kremu najčešće se koriste namočeni sirovi indijski oraščići, kremasti ili silken tofu, punomasno mlijeko od kokosa, škrob od tapioke, biljni šlag, ali i sirni namazi kojih sada na tržištu već ima dovoljno, a neki od njih su izrazito istovjetni okusom onima mliječnog sastava.

Tako i kod nas ima odlična zamjena za takav namaz. To mi je nekako bila nit vodilja za ovaj recept, za koji sam htjela da bude toliko istovjetan da “prevari” i one gurmane istančanog nepca. Misija je ispunjena!

Jako sam ponosna i sretna što vam mogu ponuditi svoj recept za izradu ovog kolača.

Maline i bademi daju poseban “šmek”

Budete li koristili sastojke koje predlažem i slijedili jednostavne upute za izradu, dobit ćete jako ukusan i kremast “cheesecake, koji onda, ovisno o vašoj želji, možete, a i ne morate, dodatno obogatiti nekim preljevom po vašoj želji ili voćem. Ja sam se ovaj put odlučila za maline.

Cheesecake od malina
FOTO: Mare

Malina (lat. Rubus idaeus) je vrsta biljke koja pripada istoj botaničkoj obitelji kao ruža i kupina. Sadrži više vitamina C nego naranča, visok udio vlakana, malo kalorija i daje vam dobru dozu folne kiseline. Usto, maline su bogate kalijem, vitaminom A i kalcijem.

Tako sićušna bobica koja krije mnoge dobrobiti za nas u prehrani se našla još za vremena prapovijesti, a porijeklo se vezuje uz Škotsku. Počela se uzgajati u Engleskoj i Francuskoj oko 1.600 godine.

Maline
FOTO: Mare

Zanimljiva informacija govori o tome da su se u kasnim 50-ima maline iz Škotske u London prevozile parnim vozom poznatim kao Raspberry Special. Postoji više od 200 vrsta malina koje dolaze u svakakvim bojama, poput ružičaste, zlatne, crne, a za konzumaciju se koriste i listovi koji se pripremaju u obliku čaja.

Prije samog recepta za “cheesecake” napomenut ću i da sam za koru kolača odlučila kombinirati digestive keksiće bez šećera koje sam kombinirala s malo veganske bijele čokolade i puno mljevenih badema.

Bademi su jestivo sjeme vrste Prunus dulcis, češće nazivane bademovo drvo. Visoko su hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a porijeklom su s Bliskog Istoka, dok je SAD najveći svjetski proizvođač. Koriste se i za proizvodnju bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna ili paste – poznate i kao marcipan.

Njihov impresivan profil hranjivih sastojaka u 28 g ili jednoj šaci sadrži 161 kcal, 2,5 g probavljivih ugljikohidrata te:

  • vlakana – 3,5 g
  • proteina – 6 g
  • masnoća – 14 g (od čega 9 g mononezasićenih)
  • vitamina E – 37 % RDI
  • mangana – 32 % RDI
  • magnezija – 20 % RDI.

Sadrže i pristojnu količinu bakra, vitamina B2 (riboflavin) i fosfora.

bademi
FOTO: Matea

Važno je napomenuti da vaše tijelo ne apsorbira 10 – 15 % svojih kalorija jer je dio masti nepristupačan probavnim enzimima.

Cheesecake sirovi od malina
FOTO: Mare

Veganski cheesecake – recept

Sastojci za veganski cheesecake dostatni su za okrugli kalup promjera 16 cm.

Sastojci za koru:

  • 250 g digestive keksa
  • 150 g oljuštenih badema
  • 30 g bijele veganske čokolade.

Sastojci za kremu:

  • 150 g sirovih indijskih oraščića
  • 255 g veganskog sirnog namaza
  • 200 ml veganskog biljnog šlaga
  • 2 jušne žlice sirupa od agave ili nekog drugog zaslađivača po želji
  • sok 2 limete.

Dodatni sastojci za verziju s malinama:

  • 250 g malina
  • 70 g bijele veganske čokolade za dekoraciju
  • listići mente.

Priprema

  1. Večer prije potopite sirove indijske oraščiće u vodu da nabubre i omekšaju.
  2. Kekse izmrvite, bademe kratko tostirajte na tavi i po želji oljuštite, a čokoladu otopite na pari. Sve zajedno u blenderu sjedinite u kompaktnu masu kojom ćete popuniti dno kalupa ravnomjerno rasporedivši do rubova.
  3. Natopljene indijske oraščiće ocijedite te zajedno s veganskim sirnim namazom, sokom iscijeđene limete i zaslađivačem po želji dobro izblendajte dok ne dobijete glatku kremastu masu.
  4. Vegansko biljno vrhnje istucite u šlag te u njega dodajte prethodno dobivenu kremu.
  5. Izlijte u kalup na prethodno pripravljenu koru te ostavite do 60-ak minuta u zamrzivaču da se stisne. Dobili ste odličan “cheesecake” koji prije serviranja samo kratko ostavite na sobnoj temperaturi da se lakše reže i servira.
  6. Želite li kolač oplemeniti voćem, kao u mojem slučaju malinama, izrada je samo malo drugačija. Sve pripremite kao u prethodnim uputama, a na podlogu ulijte trećinu kreme, dok drugu trećinu dobivene kreme pomiješajte sa 125 g malina. Sve izblendajte da dobijete kremu od malina koju onda stavite u promjerom manji kalup od onog u kojem pripremate kolač. Zadnju trećinu kreme spremite u hladnjak, a kolač i kremu od malina u zamrzivač na sat vremena. Kad se krema na kolaču i u malom kalupu dovoljno stisnula i stvrdnula, izvadite kremu od malina iz kalupa i stavite na sredinu u kalup s kolačem i bijelom kremom. Preko toga prelijte ostatak bijele kreme iz hladnjaka te sve zajedno vratite u zamrzivač još 30 minuta. Možete taj korak preskočiti i jednostavno taj dio kreme od malina samo uliti na prvu trećinu bijele kreme i preko nje ostatak te ćete tako dobiti tri jednaka sloja kreme – bijeli, roza, bijeli. Htjela sam da kolač bude malo zanimljiviji teksturom i zato sam se odlučila malo zakomplicirati samu izradu.
  7. Kolač ukrasite svježim malinama, a rubove možete oblijepiti komadićima bijele veganske čokolade i listićima mente.
  8. Kako biste dobili tanke šiljaste ukrase od bijele čokolade, morate je prethodno otopiti na pari i zatim u tankom sloju namazati na papir za pečenje u pravokutnom obliku. Zatim taj papir zarolajte u tanku rolu, učvrstite da se ne odmota i stavite u zamrzivač na 20-ak minuta. Izvadite, odrolajte i tanak sloj čokolade će popucati u obliku tankih šiljastih listića.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   9

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu