Čaj od lista maline – dobrobiti i način uporabe

caj-lista-maline

Čaj od lista maline poznat je po svome ljekovitom djelovanju, a posebice kod problema s dišnim sustavom i urinarnim poteškoćama

Suprotno od imena, okusom nije nalik malinama već prije crnom čaju, no puno blažeg okusa i bez kofeina. Dobiva se sušenjem lista grma maline.

U nastavku članka pročitajte kako i zašto koristiti čaj od lista maline. 

maline
Foto: Photospin

Čaj od lista maline – zdravstvene prednosti

Čaj od lista maline je nutritivno bogat i sadrži:

 • vitamin B,
 • vitamin C,
 • kalij,
 • magnezij,
 • cink,
 • fosfor,
 • željezo,
 • tanine i flavonoide. 

Najbolje djelovanje čaja od lista maline primjetno je tijekom redovite konzumacije, s pauzama od 10 – 14 dana nakon 3 tjedna svakodnevnog unosa. 

Čaj od lista maline u trudnoći

O djelovanju čaja od lista maline tijekom trudnoće je provedeno nekoliko znanstvenih istraživanja čiji su zaključci poprilično različiti. U pojedinim izvorima preporučuje se apstiniranje od konzumacije čaja od lista maline tijekom prvih mjeseci trudnoće, dok ga drugi izvori preporučuju.

Istraživanje, provedeno 2001. godine na 192 trudnica i objavljeno u časopisu Journal of Midwifery and Women’s Health, je dokazalo da je ispijanje čaja od lista maline skratilo drugu fazu trudova za otprilike 10 minuta. 

Također, dokazano je da bi konzumacija čaja od lista maline mogla smanjiti komplikacije koje mogu nastati nakon poroda.

Čaj od lista maline – priprema

Dnevna doza čaja od maline iznosi 1 šalicu.

Za pripremu čaja najbolje je koristiti:

 • 1 jušna žlica čaja lista maline,
 • 250 ml vode.

Vruću vodu prelijte preko čaja i ostavite poklopljeno 10 – ak minuta. Procijedite čaj, a zatim možete dodati med ili pak kokosovo mlijeko za savršeno kremasti okus, poput crnog čaja s mlijekom.

Konzumacija čaja od borovnice
Foto: Unsplash

Čaj od lista maline – nuspojave 

Čaj od lista maline se generalno smatra sigurnim za upotrebu. Međutim, može djelovati kao laksativ i izazvati lakše probavne probleme. 

Prije konzumacije čaja od lista maline ili bilo koje druge biljke, obavezno se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom. To se posebno odnosi na trudnice, dojilje i kronične bolesnike.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Goodson, A. (2018) Red Raspberry Leaf Tea: Pregnancy, Benefits and Side Effects. Healthline.
 2. Simpson, M., Parsons, M., Greenwood, J., Wade, K. (2001) Raspberry leaf in pregnancy: its safety and efficacy in labor. J Midwifery Womens Health. 46(2):51-9.
 3. Can raspberry leaf bring on labour? (2017) BabyCentre UK.

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.56 / 5   9

Foto: Photospin, Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj od lista maline, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu