Proljetni kolač – brzi i lagani recepti

Proljetni kolač

Proljetni kolač je idealna slastica za toplije dane. Najbolji proljetni kolači su oni koji sadrže sezonsko voće ili ne zahtijevaju pečenje, a najčešće imaju okus citrusa ili jagode. U ovom članku pronaći ćete nekoliko recepata za ukusne i osvježavajuće proljetne kolače.

Proljetni kolači – recepti

U nastavku vam donosimo četiri recepta za kolače idealne za proljetno vrijeme, a među njima su kolač od jagoda, jogurt kolač, kolač s limunom i proljetni kolač sa sirom. Ovi proljetni kolači oduševit će sve koji su u potrazi za osvježavajućim kolačima koji se jednostavno pripremaju.

Proljetni kolač od jagoda
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač od jagoda

Proljeće nas obraduje jagodama koje, osim što su same po sebi ukusne, mogu poslužiti za izradu raznih osvježavajućih kolača. U nastavku se nalazi recept za proljetni kolač od jagoda s ukusnom korom od oraha.

Sastojci za koru:
Sastojci za kremu:
  • 2 bjelanjka
  • pola šalice šećera
  • 280 ml vrhnja za šlag
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 2 šalice izgnječenih svježih jagoda
  • opcionalno za serviranje svježe jagode i šlag.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Pomiješajte sastojke za koru i stavite ih u lim za pečenje veličine 20 x 20 cm.
  3. Pecite smjesu za koru 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje. Kada dobije zlatnu boju, izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
  4. Kada se ohladi, utisnite 2/3 smjese za koru u lim, a ostatak sačuvajte za gornji dio kolača.
  5. Istucite bjelanjke i šećer, dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka.
  6. U zasebnoj zdjeli istucite vrhnje za šlag.
  7. Pažljivo pomiješajte snijeg od bjelanjaka, šlag, limunov sok i jagode. Smjesu rasporedite po kori te pospite ostatak smjese za koru po vrhu kreme.
  8. Stavite kolač u zamrzivač na 3 – 6 sati.
  9. Izrežite kocke i servirajte sa svježim jagodama i/ili šlagom.

Pročitajte članak “Orasi – razlozi zašto ih trebate konzumirati“.

Proljetni kolač s jogurtom
FOTO: Getty Images

Proljetni kolač s jogurtom

Kremasti kolači s jogurtom pružaju osvježavajuće zaslađenje idealno za proljetne dane. Ovaj brzi kolač od jogurta priprema se jednostavno i bez pečenja.

Sastojci za podlogu:
  • 120 g digestive keksa
  • 2 jušne žlice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli
  • pola šalice otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
  • 450 g krem sira
  • 1 i pol šalica šećera
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice grčkog jogurta
  • 1 i 1/4 šalice vrhnja za šlag
  • opcionalno za serviranje svježe jagode.
Priprema
  1. Lim za pečenje veličine 22 x 23 cm obložite papirom za pečenje kako biste lakše vadili kolač.
  2. U blenderu obrađujte kekse dok se ne usitne. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i obrađujte dok se sve ne ukomponira.
  3. Utisnite smjesu za podlogu u pripremljeni lim za pečenje, a zatim ga stavite u zamrzivač.
  4. U velikoj zdjeli umutite krem sir, šećer i ekstrakt vanilije. Dodajte grčki jogurt i ponovno umutite smjesu.
  5. U zasebnoj zdjeli istucite vrhnje za šlag. Šlag pažljivo umiješajte u kremu.
  6. Ravnomjerno rasporedite kremu po podlozi i sve skupa zamrznite na barem još četiri sata.
  7. Sat vremena prije serviranja jogurt kolač izvadite iz frizera.
  8. Izrežite na kocke i servirajte sa svježim jagodama.

Pročitajte još jedan recept u članku “Recept za jogurt kolač s jagodama“.

Proljetni kolač s limunom
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač s limunom

Ovaj sočan kolač je idealan za one koji preferiraju biskvitni tip kolača. Zahvaljujući limunu, ovaj osvježavajući kolač idealan je za proljetne dane.

Sastojci:
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice limunove korice
  • 3 jušne žlice limunovog soka
  • 2 i 1/4 šalice brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 4 jušne žlice maslaca
  • 1 i 1/4 šalice šećera
  • 3 jaja
  • 3 bjelanjka
  • šećer u prahu za posip.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Namastite kalup za tortu promjera 22 cm i na dno stavite papir za pečenje.
  3. Pomiješajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i limunovu koricu i sok.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  5. Umutite maslac i šećer. U smjesu umutite jaja i bjelanjke, jedno po jedno. Kada ste dodali sva jaja, u smjesu umutite prethodno napravljenu smjesu od kiselog vrhnja. Na kraju umiješajte brašno.
  6. Smjesu prebacite u kalup i pecite 40 – 45 minuta. Posipajte šećerom u prahu po vrhu prije serviranja.
Proljetni kolač od sira
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač od sira

Ovaj brzi proljetni kolač gotov je za manje od sat vremena, a glavni sastojci su svježi sir i limun. Tzv. lažna pita od sira puno je jednostavnija za napraviti od tradicionalne pite od sira, a ima jednako fini okus.

Sastojci za biskvitno tijesto:
  • 3 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica ulja
  • 1 pakiranje kiselog vrhnja (180 g)
  • 2 šalice brašna
  • 1 paketić praška za pecivo.
Sastojci za kremu:
  • 500 g svježeg sira
  • 1 pakiranje kiselog vrhnja (180 g)
  • 6 jušnih žlica griza
  • 6 jušnih žlica šećera
  • naribana limunova korica (od pola limuna)
  • 2 jaja
  • 2 paketića vanilin šećera
  • opcionalno šećer u prahu.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Izmiješajte sastojke za biskvitno tijesto, dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte sastojke za kremu, tj. nadjev.
  4. U namašćeni lim za pečenje izlijte malo više od pola smjese za biskvitno tijesto.
  5. Preko te smjese pažljivo stavite smjesu za kremu, a potom je pokrijte ostatkom smjese za biskvitno tijesto.
  6. Pecite oko 30 minuta. Kada je gotov, kolač možete posuti šećerom u prahu.

Pročitajte i druge članke s receptima za ukusne proljetne kolače:

Članak objavljen:
  1. Johnson, A. (2019). Frozen Strawberry Squares Recipe. She Wears Many Hats.
  2. No-Bake Greek Yogurt Cheesecake Squares. (2019). A Family Feast.
  3. Ova lažna pita od limuna i sira će te osvojiti. (2019). Gastro 24 sata.
  4. Stewart, M. (2008). Spring Lemon Cake. Martha Stewart.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu