Proljetni kolač: Imamo 4 brza i prefina recepta, a za jedan ne trebate ni pećnicu

Proljetni kolač

Proljetni kolač je idealna slastica za toplije dane. Najbolji proljetni kolači su oni koji sadrže sezonsko voće ili ne zahtijevaju pečenje, a najčešće imaju okus citrusa ili jagode.

U ovom članku pronaći ćete nekoliko recepata za ukusne i osvježavajuće proljetne kolače.

Proljetni kolači – recepti

U nastavku vam donosimo četiri recepta za kolače idealne za proljetno vrijeme, a među njima su kolač od jagoda, jogurt kolač, kolač s limunom i proljetni kolač sa sirom. Ovi proljetni kolači oduševit će sve koji su u potrazi za osvježavajućim kolačima koji se jednostavno pripremaju.

Proljetni kolač od jagoda
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač od jagoda

Proljeće nas obraduje jagodama koje, osim što su same po sebi ukusne, mogu poslužiti za izradu raznih osvježavajućih kolača. U nastavku se nalazi recept za proljetni kolač od jagoda s ukusnom korom od oraha.

Sastojci za koru:
Sastojci za kremu:
  • 2 bjelanjka
  • pola šalice šećera
  • 280 ml vrhnja za šlag
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • 2 šalice izgnječenih svježih jagoda
  • opcionalno za serviranje svježe jagode i šlag.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  2. Pomiješajte sastojke za koru i stavite ih u lim za pečenje veličine 20 x 20 cm.
  3. Pecite smjesu za koru 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje. Kada dobije zlatnu boju, izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
  4. Kada se ohladi, utisnite 2/3 smjese za koru u lim, a ostatak sačuvajte za gornji dio kolača.
  5. Istucite bjelanjke i šećer, dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka.
  6. U zasebnoj zdjeli istucite vrhnje za šlag.
  7. Pažljivo pomiješajte snijeg od bjelanjaka, šlag, limunov sok i jagode. Smjesu rasporedite po kori te posipajte ostatak smjese za koru po vrhu kreme.
  8. Stavite kolač u zamrzivač na 3 – 6 sati.
  9. Izrežite kocke i servirajte sa svježim jagodama i/ili šlagom.
Proljetni kolač s jogurtom
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač s jogurtom

Kremasti kolači s jogurtom pružaju osvježavajuće zaslađenje idealno za proljetne dane. Ovaj brzi kolač od jogurta priprema se jednostavno i bez pečenja.

Sastojci za podlogu:
  • 120 g digestive keksa
  • 2 jušne žlice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli
  • pola šalice otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
  • 450 g krem sira
  • 1 i pol šalica šećera
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice grčkog jogurta
  • 1 + 1/4 šalice vrhnja za šlag
  • opcionalno za serviranje svježe jagode.
Priprema
  1. Lim za pečenje veličine 22 x 23 cm obložite papirom za pečenje kako biste lakše vadili kolač.
  2. U blenderu usitnite kekse. Dodajte ostatak sastojaka za podlogu i obrađujte dok se sve ne ukomponira.
  3. Utisnite smjesu za podlogu u pripremljeni lim za pečenje, a zatim ga stavite u zamrzivač.
  4. U velikoj zdjeli umutite krem sir, šećer i ekstrakt vanilije. Dodajte grčki jogurt i ponovno umutite smjesu.
  5. U zasebnoj zdjeli istucite vrhnje za šlag. Šlag pažljivo umiješajte u kremu.
  6. Ravnomjerno rasporedite kremu po podlozi i sve skupa zamrznite na barem još četiri sata.
  7. Sat vremena prije serviranja jogurt kolač izvadite iz zamrzivača.
  8. Izrežite na kocke i servirajte sa svježim jagodama.
Proljetni kolač s limunom
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač s limunom

Ovaj sočan kolač je idealan za one koji preferiraju biskvitni tip kolača.

Zahvaljujući limunu, ovaj osvježavajući kolač idealan je za proljetne dane.
Sastojci:
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice limunove korice
  • 3 jušne žlice limunovog soka
  • 2 + 1/4 šalice brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 4 jušne žlice maslaca
  • 1 + 1/4 šalice šećera
  • 3 jaja
  • 3 bjelanjka
  • šećer u prahu za posip.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  2. Namastite kalup za tortu promjera 22 cm i na dno stavite papir za pečenje.
  3. Pomiješajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i limunovu koricu i sok.
  4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  5. Umutite maslac i šećer.
  6. U smjesu umutite jaja i bjelanjke, jedno po jedno. Kada ste dodali sva jaja, u smjesu umutite prethodno napravljenu smjesu od kiselog vrhnja. Na kraju umiješajte brašno.
  7. Smjesu prebacite u kalup i pecite 40 – 45 minuta. Posipajte šećerom u prahu po vrhu prije serviranja.
Proljetni kolač od sira
FOTO: Shutterstock

Proljetni kolač od sira

Ovaj brzi proljetni kolač gotov je za manje od sat vremena, a glavni sastojci su svježi sir i limun. Tzv. lažna pita od sira puno je jednostavnija za napraviti od tradicionalne pite od sira, a ima jednako fini okus.

Sastojci za biskvitno tijesto:
  • 3 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica ulja
  • 1 pakiranje kiselog vrhnja (180 g)
  • 2 šalice brašna
  • 1 paketić praška za pecivo.
Sastojci za kremu:
  • 500 g svježeg sira
  • 1 pakiranje kiselog vrhnja (180 g)
  • 6 jušnih žlica griza
  • 6 jušnih žlica šećera
  • naribana limunova korica (od pola limuna)
  • 2 jaja
  • 2 paketića vanilin šećera
  • opcionalno šećer u prahu.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Izmiješajte sastojke za biskvitno tijesto, dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte sastojke za kremu, tj. nadjev.
  4. U namašćeni lim za pečenje izlijte malo više od pola smjese za biskvitno tijesto.
  5. Preko te smjese pažljivo stavite smjesu za kremu, a potom je pokrijte ostatkom smjese za biskvitno tijesto.
  6. Pecite oko 30 minuta. Kada je gotov, kolač možete posuti šećerom u prahu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Martha. (2023). No-Bake Greek Yogurt Cheesecake Squares. A Family Feast.
  2. Stewart, M. (2023). Spring Lemon Cake. Martha Stewart.
  3. Johnson, A. (2019). Frozen Strawberry Squares Recipe. She Wears Many Hats.
  4. 50 shades of hunger. (2019). Ova lažna pita od limuna i sira će te osvojiti. miss7gastro.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu