Proljetni recepti sa sezonskim namirnicama koje su lijek za naše tijelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 8 min čitanja
Tko se još veseli proljeću i prvim sezonskim svježim namirnicama? Ako vas je uhvatio proljetni umor, vrijeme je da uz obilje svježeg voća i povrća nadopunite rezerve vitamina i minerala. Osim toga, važan je i boravak na laganoj sunčevoj svjetlosti kako biste uhvatili vitamin D koji je izuzetno važan za cjelokupno zdravlje i imunitet.
Ako vas je uhvatila kulinarska inspiracija, onda će vam ovi proljetni recepti zasigurno dati dodatnu motivaciju. Proljetni recepti za ručak i svježi proljetni kolači samo su neki od recepata koje možete iskoristiti za svoj tjedni meni.
Dodatni savjet: napravite generalno pospremanje kuhinje, unesite svježe boje, napunite frižider i posude svježim voćem i povrćem, pripremite vrč s limunadom. Stvorite svoju malu kulinarsku oazu u proljetnom duhu kako biste se dodatno razbudili, motivirali i napunili energijom.
Pročitajte članke:
Proljetni recepti za ručak
Ako ste nakupili koji kilogram viška tijekom zimskih mjeseci, ne brinite jer laganija hrana i više kretanja pomoći će da se osjećate zdravije i poletnije.
Naravno, za mršavljenje je potrebno biti u kalorijskom deficitu, što je lakše kada napunimo naše tanjure obiljem povrća. Povrće je niskokalorično, a svojim volumenom zauzima dobar dio želuca zbog čega ćemo pojesti i manju količinu hrane.
Proljetni recepti za ručak – ručak “to go”
Ako još nemate svoju lunch box posudicu za ručak na poslu, vrijeme je da je nabavite. Ručak za posao može biti spremljen u 10 minuta. Neka ovo bude proljetni izazov i umjesto pekare ili dostave, pripremite svoje šarene lunch box kutijice. Evo što je potrebno za takav proljetni recept za ručak.
Sastojci:
- 2 kuhana jaja
- jabuka
- 1 jušna žlica kikiriki maslaca
- matovilac
- crveni radič
- pecivo sa sjemenkama
- sok polovice limuna
- mozzarella iz vrećice.
Priprema
- Jabuku narežite na kolutove i pošpricajte s pola limuna kako biste spriječili da jabuka posmeđi. U jedan pretinac lunch box-a stavite kolutove jabuke i jušnu žlicu kikiriki maslaca što će poslužiti kao međuobrok do ručka.
- U drugi pretinac složite red narezanih kuhanih jaja i šnite svježe mozzarelle tako da stavite kolut jaja pa mozzarelle te naizmjenično nastavite niz.
- U treći pretinac dodajte mješavinu matovilca i crvenog radiča te preko ocijedite malo limuna kako bi vitamin C pridonio boljoj apsorpciji željeza iz povrća.
Budući da se u biljnim izvorima nalazi ne-hem željezo, vitamin C će pomoći u njegovoj boljoj apsorpciji.
Jaja, mozzarella i kikiriki maslac su u ovom obroku izvor proteina i masti, a povrće i voće izvor vitamina, minerala i vlakana. Pecivo sa sjemenkama ili integralno pecivo izvor je složenih ugljikohidrata.
Za ovaj obrok zaista je potrebno tek nekoliko minuta, a odgovara principima pravilne prehrane.
Pročitajte članak “Što zdravo jesti na poslu? Nutricionistica donosi 10 prijedloga“.
Proljetni recepti za ručak – proljetna juha
Juhe su odličan izvor tekućine bogate vitaminima i mineralima i, iako ih vežemo uz zimu kao nešto što nas može zagrijati, proljetna juha nas može i malo razbuditi. Ako se dodaju začini poput đumbira u prahu može djelovati i umirujuće uslijed mučnina.
Ovdje je važno napomenuti da se kod određenih oblika gastritisa ne preporučuje đumbir.
Sastojci:
- 1 šalica narezane mrkve na tanke kolute
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2/3 šalice narezane stabljike celera
- 2 šalice narezanog poriluka
- 2 režnja češnjaka
- 5 šalica pilećeg temeljca
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice đumbira u prahu (umjesto đumbira može i čajna žličica kurkume)
- jedan komad crvenog krumpira narezanog na četvrtine
- 1 šalica šparoga (narezati ih na tri jednake dužine)
- 1 šalica smrznutog graška
- pola šalice žitarice po izboru (proso, ječam, kvinoja).
Priprema
- Zagrijte lonac na srednjoj vatri i dodajte maslinovo ulje, potom mrkvu, poriluk i celer. Kuhajte nekoliko minuta, pa dodajte začine i češnjak.
- Dodajte preostale sastojke i kuhajte dok krumpir ne omekša. Ovisno koju ste žitaricu odabrali, toliko će potrebno biti kuhati.
Ovakva proljetna juha obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, kompleksnim ugljikohidratima. Nešto proteina dolazi iz žitarica i graška, a po izboru se mogu dodati kockice tofua ili piletine kako bi se pojačao unos proteina.
Proljetni recepti za ručak – proljetna salata
Salate su vrlo jednostavne i brze za pripremu, a s druge strane nude puno prostora kreativnosti. Bazu svake salate čini povrće, a dodatno se obogaćuje izvorima proteina, masti i ugljikohidrata.
Proljetna salata posebice budi veliki izbor svježeg voća i povrća. Salate vjerojatno nude najviše kombinacija za recepte, pa donosimo jedan takav.
Sastojci:
- nekoliko stabljiki šparoga
- par kolutova ljubičastog luka
- nekoliko komada rotkvica (3 – 4 komada)
- nekoliko listova bosiljka
- 1 šalica smrznutog graška
- sok od limuna
- preljev od avokada
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 jušne žlice oraha
- 1 jušna žlica bučinih sjemenki
- 1/3 šalica feta sira
- kuhano jaje
- začini (sol, papar, po želji miks mediteranskih začina).
Priprema
- Luk, šparoge i grašak popirjajte na maslinovom ulju.
- U zdjelu dodajte povrće, orahe, bučine sjemenke, feta sir i narezano kuhano jaje.
- Sve začinite i promiješajte te dodajte kap limunova soka.
Potom pripremite preljev od avokada.
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- 3/4 šalice vode
- 3 jušne žlice limunova soka
- par jušnih žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica svježeg kopra
- pola čajne žličice soli
- pola režnja češnjaka
- mljeveni crveni papar.
Priprema
- Sve sastojke stavite u blender i blendajte do glatke konzistencije, prema potrebi dodajte vode.
- Preljev prelijte preko salate.
Ova proljetna salata može biti više ili manje kalorična, ovisi o preljevu koji se koristi. Za one koji žele smršaviti prije ljeta, umjesto preljeva od avokada dovoljno je narezati nekoliko kockica avokada u salatu bez drugih sastojaka za preljev.
Vitamini i minerali dolaze iz svih namirnica, posebice iz povrća. Ugljikohidrati su također osigurani iz povrća (grašak). Ako vam nedostaju “konkretni” ugljikohidrati, možete dodati i pola šalice integralne tjestenine ili neke kuhane žitarice.
Proteini i masti dolaze iz sira, jaja, sjemenki i oraha. Masti dolaze i iz avokado preljeva te su izvor zdravih masnoća.
Proljetni kolači – recepti
Nakon ukusnog ručka bogatog povrćem vrijeme je za desert. Nakon blagdana i teških slastica vrijeme je za lagane proljetne deserte koji će zadovoljiti potrebu za slatkim, ali neće otežati probavu.
Proljetni recepti – Proljetni kolači
Rolade punjene finom kremom i voćem idealan su međuobrok uz limunadu na balkonu gdje ćete uhvatiti zrake sunca i uživati u svježem okusu proljetne rolade.
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 80 g muscovado šećera (smeđi šećer)
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- 1 jušna žlica napitka od badema ili drugog biljnog napitka po izboru
- 60 g brašna (možete kombinirati pola bijelog, pola pirovog/bademovog/zobenog)
- vanilin šećer
- mrvica soli
- po želji mjerica whey proteina od vanilije.
Priprema
- Za količinu ovih sastojaka bit će potreban mali kalup dimenzija 33 x 22 cm te prethodno zagrijana pećnica na 180°C.
- Pomiješajte šećer i vanilin šećer s jajima i miksajte nekoliko minuta.
- Potom dodajte ulje i biljni napitak, promiješajte te na kraju dodajte preostale sastojke.
- Smjesu prelijte u kalup i pecite između 10 i 15 minuta.
Zatim napravite kremu za proljetnu roladu.
Sastojci za kremu:
- oko 1,5 dl slatkog vrhnja
- oko 100 g krem sira
- malo arome vanilije
- 2 jušne žlice mljevenog šećera (možete dodati i eritrit, beskalorijski zaslađivač)
- jagode.
Priprema
- Izmiksajte šlag, potom umiješajte preostale sastojke osim jagoda te rasporedite po biskvitu.
- Potom dodajte narezane jagode i zarolajte roladu.
- Ostavite u hladnjaku da se rashladi.
Proljetna rolada može se dodatno ukrasiti otopljenom tamnom čokoladom.
Proljetni recepti – proljetna torta
Ako želite ugodno iznenaditi svoje goste ili obitelj za obiteljskim ručkom, proljetna torta ukrašena proljetnim cvijećem zasigurno će ih impresionirati. Ova torta ujedno je i veganska. Ponovno je neizostavan sastojak voće.
Sastojci za podlogu:
- 100 g datulja
- oko 75 g zobenog brašna
- oko 20 g bademovog brašna.
Priprema
- Datulje namočite u vodi i ostavite da se namaču preko noći.
- Potom ih ocijedite od viška vode i izblendajte u glatku smjesu.
- Dodajte zobeno i bademovo brašno te sve izmiješajte.
- Za količinu ovih sastojaka dovoljan je kalup promjera 21 cm. Smjesu jednakomjerno rasporedite po kalupu.
Na redu je izrada kreme od jagoda.
Sastojci:
- 200 g svježih ili smrznutih jagoda
- oko 15 g javorovog sirupa ili meda
- 10 g škroba (tapioka)
- oko 40 ml vode.
Priprema
- U lonac stavite jagode i med ili javorov sirup i kuhajte na srednjoj vatri dok jagode ne omekšaju.
- Dodajte smjesu škroba i vode te miješajte još koju minutu.
- Kremu od jagoda prelijte preko biskvita.
I na kraju ide krema od vanilije.
Sastojci:
- 400 ml bademovog ili nekog drugog biljnog napitka
- oko 5 g ekstrakta vanilije
- oko 30 g javorovog sirupa ili meda
- oko 5-6 g agar agar-a
- 10 g škroba (tapioka)
- 20 ml biljnog napitka za škrob.
Priprema
- Pomiješajte u loncu 400 ml biljnog napitka s medom ili javorovim sirupom, agar agar-om i ekstraktom vanilije te zakuhajte.
- Kada počne ključati, dodajte smjesu škroba i biljnog napitka te miješajte kako se ne bi stvorile grudice.
- Kremu dodajte preko kreme od jagode te stavite u hladnjak da se stvrdne.
Tortu ukrasite sa svježe ubranim i opranim tratinčicama i jaglacima, a slobodno dodate i svježe narezane ili sušene jagode.
Pročitajte članak “Jestivo cvijeće – popis, prednosti, oprez, gdje kupiti“.
Proljetni kolači – recepti – proljetna pita
Miris šumskog voća iz tek svježe pečene pite razbuđuje sva čula.
Sastojci za punjenje za pitu:
- 2 šalice jagoda narezanih na kriške
- 2 šalice kupina
- 1 šalica malina
- pola šalice šećera kokosovog cvijeta
- 2 jušne žlice soka od limuna
- 1/4 šalice škroba (tapioka).
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i ostavite sa strane.
Zatim složite biskvit.
Sastojci:
- 3 šalice višenamjenskog brašna (za nutritivno bogate kore možete koristiti mješavinu pirovog, zobenog, bademovog brašna i sl.)
- pola šalice škroba (tapioka)
- 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
- 1/4 šalice maslaca
- 2 jaja
- prstohvat soli
- oko 8 jušnih žlica vode.
Priprema
- Pomiješajte suhe sastojke za biskvit.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice, jaja, med ili javorov sirup i miksajte oko pet minuta.
- Dodajte vodu i ponovno miješajte dok se tijesto ne sjedini.
- Izvadite tijesto i još ga dodatno pomiješate dok se ne sjedine svi sastojci, a potom ga podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljajte jedan komad tijesta uz pomoć papira za pečenje. Tijesto stavite u kalup i odrežite višak rubova. Drugu polovicu tijesta također razvaljajte i narežite na trake, oko osam komada.
- Stavite punjenje na biskvit, a potom naslažite trakice tako da jedna trakica prolazi ispod druge trakice, pa preko nje, ispod i ponovno preko druge trakice. Trakice premažite s prethodno pjenasto umućenim jajima. Od preostalog tijesta oblikujte cvjetiće uz pomoć malog izrezivača oblika cvijeta i rasporedite po piti.
- Pitu pecite na oko 175°C do 30 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Pitu možete dodatno ukrasiti s malo šećera u prahu i pravim cvjetovima tratinčica, jaglaca ili laticama ruža.
Pročitajte članak “Bobičasto voće i pozitivni učinci na zdravlje“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja