Proljetna hrana: Imamo popis, a nutricionistica donosi recepte za laganu probavu

Proljetna hrana

Proljeće je i službeno počelo, kalendarski smo zakoračili u ovo svima drago godišnje doba. Veselimo se proljetnim šetnjama, laganoj odjeći, suncu, cvrkutu ptica i kavama na terasama. No, ono čemu se također veselimo je proljetna hrana, želimo nešto lagano i svježe. 

Jedva čekamo napuniti košare raznim šarenim voćem, a hladnjak raznim svježim povrćem. Nakon zime u kojoj smo uživali uglavnom u težoj i masnoj hrani želimo se vratiti lako probavljivim obrocima i svježim namirnicama. 

Donosimo popis proljetne hrane i nekoliko ideja za lagane recepte. Ovdje ćemo odmah napomenuti kako u skladu s principima pravilne prehrane trebamo jesti što manje procesuiranu hranu, dakle cjelovite namirnice.

Osim toga, iako su nam razne fotografije smoothieja predivne, ipak iskoristite voće i povrće za žvakanje, kako biste unijeli vlakna i osjećali veću sitost. Smoothie spremite tek povremeno kao desert u kojem ćete rado uživati na svojem balkonu. 

Proljetna hrana 

Dakako da se najviše veselimo svježem povrću i voću. Iako nam je većina povrća dostupna, ako ne u svježem, onda smrznutom obliku, ipak ništa ne može zamijeniti okus svježeg povrća:

Proljetno voće koje će nas dočekati na tržnicama i na odjelima voća i povrća u trgovinama su:

Ne zaboravite i na orahe, svježi sir, jaja, mahunarke poput boba i graška te razno začinsko bilje koje obiluje antioksidansima, kao što su:

Neke od ovih namirnica ukrasit će i blagdanski stol za Uskrs. Sada ćemo vidjeti kako možemo napraviti uravnotežene obroke od ovih namirnica. Dodat ćemo im kvalitetne izvore proteina i cjelovite žitarice

Proljetna hrana – recepti 

Prije nego se bacimo na recepte, evo podsjetnika zašto trebamo dati prednost proljetnoj sezonskoj hrani:

  • zdravlje – bogatstvo nutrijenata, antioksidansa, vlakana
  • podrška lokalnoj poljoprivredi i gospodarstvu
  • ekološki razlozi – kupovanjem lokalnog i sezonskog pridonosimo kraćem transportu 
  • svježina namirnica
  • dostupnost
  • kreativnost u pripremi obroka. 
Salata s mladim krumpirom, avokadom i kozicama
FOTO: Shutterstock

Salata s mladim krumpirom, avokadom i kozicama

Salate su izvrstan način odabira i pripreme obroka jer su brzo gotove, sadrže svježe namirnice, mogu se ponijeti na posao te svaki put možemo napraviti drugačiju salatu, zahvaljujući velikom izboru namirnica. 

Sastojci:
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Krumpir operite i ostavite u hladnoj vodi. Zagrijte lonac vode do vrenja, ubacite krumpire i kuhajte oko 15 – 20 minuta, dok krumpir ne omekša. 
  2. Kad je krumpir kuhan, ogulite ga i narežite na ploške
  3. Kozice isperite pod vodom i osušite krpom. 
  4. Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri, a potom dodajte kozice tako da budu raspoređene po tavi u jednom sloju. 
  5. Kozice pecite nekoliko minuta sa svake strane, a kada postanu ružičaste i čvrste s bijelim repovima, znači da su pečene pa ih sklonite s vatre. 
  6. Potom pripremite preljev tako da u maloj zdjelici pomiješate sve sastojke za isti. 
  7. Na tanjur stavite najprije baby špinat, potom rasporedite kriške krumpira i avokada, dodajte kozice te na kraju prelijte napravljenim preljevom.
  8. Ukrasite svježim bosiljkom. 
Salata s maslačkom, piletinom i uljem sikavice
FOTO: Shutterstock

Salata s maslačkom, piletinom i uljem sikavice

Slijedi salata na kojoj će vaša jetra biti zahvalna. Umjesto maslinovog ulja dodajemo ulje sikavice koje povoljno djeluje na jetru.  

Maslačak posjeduje diuretska svojstva, pomaže u proizvodnji žuči te djeluje protuupalno.
Sastojci:
Priprema
  1. Pileći file začinite i ispecite na tavi, a zatim ga narežite na trakice.
  2. U zdjeli pomiješajte špinat, maslačak i rajčice, a potom dodajte trakice piletine
  3. Dodajte papar, sol, ulje sikavice i limunov sok te pomiješajte.
  4. Na kraju posipajte suncokretovim sjemenkama. 
Salata od cikle, rikole, kvinoje i graha
FOTO: Shutterstock

Salata od cikle, rikole, kvinoje i graha

Slijedi salata od cikle i rikole s vrlo nutritivno bogatom pseudožitaricom kvinojom te mahunarkom po izboru. Ako želite povećati udio proteina, dodajte puretinu, piletinu, ribu ili tofu. 

Sastojci:
Sastojci za preljev:
Priprema
  1. Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Stavite kockice cikle na pleh, posolite, popaprite i pecite oko 25 minuta.
  3. Za to vrijeme pomiješajte sve sastojke za preljev i po potrebi dodajte koju kap vode. 
  4. Kvinoju skuhajte prema uputama.
  5. Potom u zdjeli pomiješajte kvinoju, grah ili grašak i pečenu ciklu te prelijte preljevom.
  6. Na kraju posipajte sjemenkama bundeve.
Kajgana s mladim lukom, rotkvicama i šparogama
FOTO: Shutterstock

Kajgana s mladim lukom, rotkvicama i šparogama

Kajgana je odlična prilika za ubaciti povrće. Za više proteina i veću sitost dodat ćemo i svježi sir. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte mladi luk.
  2. Dodajte šparoge i rotkvicu te dinstajte nekoliko minuta dok se rotkvice ne karameliziraju. 
  3. Umutite šest jaja i prelijte preko povrća te ispecite kajganu. 
  4. Kajganu začinite, stavite na tanjur, dodajte pored svježi sir i posipajte svježim koprom.
  5. Po želji poslužite uz kukuruzni ili raženi kruh. 
Zobena kaša s jagodama, borovnicama i orasima
FOTO: Shutterstock

Zobena kaša s jagodama, borovnicama i orasima

Sada je vrijeme da iskoristimo preukusno proljetno voće.  

Nema ništa ukusnije od jutarnje zobene kaše koja će vas držati sitima i dati vam energiju.
Sastojci:
Priprema
  1. U lončiću pomiješajte zobene pahuljice, sol i sojino mlijeko te pustite da zavrije uz miješanje. 
  2. Potom prebacite kuhane zobene pahuljice u zdjelicu te ukrasite jagodama, borovnicama, prošarajte maslacem od orašastih plodova i medom te posipajte sjeckanim orasima
  3. Za kraj ukrasite svježim listićima mente. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu