Nepečeni zdravi kolači: Pet recepata laganih za probavu

Nepečeni zdravi kolači

Sirovi ili nepečeni zdravi kolači doživjeli su pravu revoluciju pa tako pojedine slastičarnice danas u svojoj ponudi imaju ne samo takve kolače, već izdvojene izloge i terase. Popularnost ovih kolača proizlazi iz sve veće svjesnosti o prehrani i zdravom načinu života.

No, danas sve više ljudi, što svojevoljno, što iz nekih vlastitih razloga odlučuju iz svoje prehrane izbaciti klasični dodani šećer, laktozu, gluten, jaja, mliječne proizvode itd. Nametnuo se izazov – kako onda napraviti kolače i uživati u njima?

Međutim, svijet namirnica i prehrane je tolik da možemo napraviti ukusan zdravi nepečeni kolač od samo tri sastojaka pa sve do nekoliko sastojaka. Bitno je naglasiti da se riječ “zdravo” u ovom kontekstu odnosi na nutritivno bogatije kolače u odnosu na klasične. 

Jednostavni zdravi kolači po receptima su danas dostupni svima jer brojne namirnice nude i velike trgovine, uz specijalizirane trgovine i dostavu online trgovina.

Donosimo nekoliko recepata koji su pravi izbor za one koji se žele osjećati lagano nakon što pojedu kolač. 

Nema ništa pogrešno u tome da pojedete i klasičan kolač, no tada pripazite na količinu, dodajte uz takav kolač sok svježe cijeđenog limuna i jedite ga nakon obroka. Tako ćete pridonijeti boljoj kontroli šećera u krvi nakon unosa kolača od nutritivno siromašnih sastojaka koji sadrži puno šećera i masti

Imajte na umu da zdravi nepečeni kolači nemaju nužno manje kalorija od klasičnih. Međutim, sadrže više vitamina, minerala, vlakana, pa i proteina. One osobe koje su u procesu mršavljenja također trebaju pripaziti na količinu takvih kolača. 

sastojci za zdravi kolač
FOTO: Shutterstock

Nepečeni zdravi kolači 

Prije nego se bacimo na recepte, evo nekih od glavnih sastojaka u sirovim kolačima. Kao zamjena za šećer koristi se:

Za bazu se najčešće koriste orašasti plodovi poput indijskih oraščića, cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica, dok suho voće i svježe voće služi u svrhu dekoracije ili kao dio sastojaka u kolačima

Osim navedenog, koriste se razni začini, poput cimeta i ekstrakta vanilije, potom whey protein ili biljni proteini, tamna čokolada i proizvodi od čokolade kao što su kakao prah i kakao maslac, a koriste se i drugi proizvodi od kokosa, poput brašna, mrvica i mlijeka

Jednostavni zdravi kolači
FOTO: Shutterstock

Kolač od pistacija i malina

Evo jednog prijedloga koji uključuje indijske oraščiće, pistacije i voće po želji. Kolač se sastoji od dva dijela, baze i voćnog dijela, a sama izrada nije komplicirana.

U receptima uvijek koristite nepržene i neslane orašaste plodove. 
Sastojci za bazu:
Sastojci za nadjev:
  • 1 šalica malina ili drugog voća po izboru 
  • 2 jušne žlice meda
  • 2 jušne žlice chia sjemenki
Priprema
  1. Indijske oraščiće, datulje i pistacije namočite u vodi nekoliko sati prije upotrebe.
  2. Potom ih ocijedite pa orašaste plodove dodajte u blender i izblendajte u kompaktnu smjesu. Nemojte predugo blendati kako biste izbjegli da se pretvore u maslac. 
  3. Zatim u blender dodajte još ocijeđene datulje, kokosovo ulje i kokosove mrvice te sjedinite u smjesu.
  4. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje.
  5. Utisnite napravljenu smjesu u kalup kako biste dobili bazu te poravnajte površinu.
  6. Stavite bazu u hladnjak.
  7. Pomiješajte chia sjemenke i med te ostavite da odstoje oko 10 minuta. 
  8. Na kraju izvadite bazu i preko nje rasporedite smjesu od meda i chia sjemenki, dodajte maline i vratite kolač u hladnjak.
  9. Ostavite ga minimalno dva sata da se stegne, a najbolje preko noći. 
zdravi nepečeni kolači
FOTO: Shutterstock

Čoko kolač

Za ljubitelje čokolade čoko kolač je nezaobilazan. Baza je slična kao i u prošlom receptu, no začinit ćemo je dodatno kakao prahom. 

Sastojci za bazu:
Sastojci za nadjev:
  • pola šalice kakao praha
  • pola šalice kokosovog ulja
  • pola šalice javorovog sirupa (može i med)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
Sastojci za dekoraciju:
  • 2 jušne žlice ribane tamne čokolade
  • 2 jušne žlice grubo sjeckanih lješnjaka
Priprema
  1. Datulje potopite u vodi na 10 minuta, a indijske oraščiće potopite na barem jedan sat. 
  2. U blenderu najprije izblendajte ocijeđene datulje i indijske oraščiće do homogene smjese, a potom dodajte kakao prah, kokosovo ulje, sol te sjedinite.
  3. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, utisnite i poravnajte napravljenu bazu te stavite u hladnjak
  4. Pripremite nadjev od čokolade tako da pomiješate otopljeno kokosovo ulje i kakao prah, a potom dodajte i ostale sastojke miješajući u jednoličnu smjesu. 
  5. Izvadite bazu iz hladnjaka, prelijte je čokoladnim nadjevom i vratite u hladnjak na barem dva sata.
  6. Prije posluživanja kolač posipajte mješavinom grubo sjeckane tamne čokolade i lješnjaka

Pročitajte članak “Prefin i prelijep: Recept za čokoladni kolač koji se ne peče“.

zdravi nepečeni kolač
FOTO: Shutterstock

Veganska sirova pita od banane

Slijedi recept koji će vas oduševiti okusom, ali izgledom. Nema ništa sočnije od hrskave kore pite i kreme od banane koja se topi u ustima. 

Sastojci za koru:
Sastojci za nadjev:
Sastojci za šlag od kokosa:
  • 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka iz limenke (prethodno ohlađenog preko noći u hladnjaku)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica javorovog sirupa 
  • prstohvat soli
Sastojci za umak od karamele:
Priprema
  1. U blenderu najprije izblendajte prethodno namočene orahe i sitne zobene pahuljice do grube smjese, a nakon toga dodajte ocijeđene datulje, sol i ribani kokos te sjedinite
  2. U plitki kalup za pitu rasporedite napravljenu bazu za koru po dnu kalupa i po rubovima.
  3. Zatim pripremite nadjev tako da sve sastojke stavite u blender i izblendate do teksture pudinga. Pazite da se ne počnu pojavljivati mjehurići zraka. 
  4. Nadjev rasporedite preko kore utisnute u kalup.
  5. Prekrijte kolač folijom i stavite u zamrzivač na najmanje pet sati. 
  6. Za to vrijeme napravite šlag od kokosa tako da pomiješajte sve sastojke i izmiksate mikserom. 
  7. Prije posluživanja napravite i karamelu tako da opet pomiješajte sve sastojke.
  8. Kada je prošlo vrijeme stajanja kolača u zamrzivaču, izvadite ga, premažite šlagom od kokosa, a potom rasporedite i karamelu.
  9. Za dodatnu dekoraciju na kolač poslažite kolute banane. 
Kolač od limuna
FOTO: Shutterstock

Kolač od limuna

Limun daje posebno osvježenje i obožavamo ga u desertima kada vani zatopli. Ovaj jednostavni kolač lako je napraviti, a bit će prava poslastica uz cijeđenu limunadu. 

Sastojci za koru:
Sastojci za nadjev:
Priprema
  1. Najprije u blenderu izblendajte orahe, datulje i indijske oraščiće.
  2. Potom dodajte ostale sastojke i sjedinite smjesu.
  3. U četvrtasti kalup stavite papir za pečenje, a potom ravnomjerno utisnite smjesu za koru
  4. Potom pripremite nadjev tako da sve sastojke stavite u blender i izblendate. 
  5. Nadjev prelijte preko kore i stavite u zamrzivač.
  6. Prije posluživanja narežite kolač na kocke.
Sirove kuglice od sušenih jagoda
FOTO: Shutterstock

Sirove kuglice od sušenih jagoda

Za one kojima prethodni recepti još uvijek zvuče komplicirano, uvijek možete napraviti sirove kuglice. Možete koristiti bilo koje voće po želji, a mi smo se odlučili za sušene jagode. 

Sastojci:
  • 1 šalica suhih jagoda
  • pola šalice indijskih oraščića (prethodno potopljenih na jedan sat)
  • pola šalice badema
  • pola šalice datulja (bez koštica, potopljenih na 10 minuta)
  • 1/4 šalice kokosovih mrvica
Priprema
  1. U blenderu najprije usitnite sušene jagode, a potom dodajte bademe i indijske oraščiće.
  2. Zatim dodajte datulje i izblendajte u smjesu. 
  3. Po potrebi dodajte vode, a onda dodajte i kokosove mrvice te sjedinite smjesu.
  4. Oblikujte kuglice i stavite ih u hladnjak da se malo stegnu. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu