Intolerancija na laktozu – kako otkriti patite li od ovog stanja? 

Intolerancija na laktozu - kako otkriti patite li od ovog stanja

Intolerancija na laktozu je probavni problem koji u određenoj mjeri zahvaća 70 % svjetske populacije, a odnosi se na nemogućnost probavljanja mliječnog šećera. Naše tijelo u tom slučaju ne proizvodi dovoljno enzima laktaza koji razgrađuje mliječni šećer, što dovodi do brojnih tegoba koje narušavaju kvalitetu života.

Uzroci intolerancije na laktozu

S obzirom na to da se u majčinu mlijeku nalazi gotovo 7 % laktoze, u odnosu na svježe mlijeko koje sadrži 4,8 %, djeca se rađaju s laktazom kao osnovnim načinom preživljavanja na majčinu mlijeku. No kako odrastamo, tako se potreba za ovim enzimom smanjuje, zbog čega neki ljudi izgube mogućnost proizvodnje dovoljne količine laktaze kako bi probavili mliječne proizvode, pa neprobavljene tvari ne mogu prijeći u naš krvotok.

Simptomi intolerancije na laktozu

Bol u trbuhu i grčevi, proljev, vjetrovi, mučnina i nadutost najčešći su simptomi koji se javljaju nakon konzumacije proizvoda na bazi mlijeka. Do tegoba dolazi nakon unosa mliječnih proizvoda, a koliko će simptomi biti jaki, ovisi o količini konzumiranih namirnica koje sadrže laktozu.

Belupo 4
FOTO: Getty Images

Kako izbjeći laktozu u svakodnevici?

Osobe koje pate od ovog stanja ili osobe koje jednostavno žele smanjiti unos laktoze u organizam trebaju biti oprezne kod konzumacije hrane koju nisu sami pripremili jer se laktoza često može naći i u neočekivanim namirnicama, poput instant juha, umaka za salatu, grickalica, proizvoda od žitarica, pojačivača okusa.  

Međutim, svijest o ovom stanju posljednjih godina se itekako podigla, pa je u trgovinama danas lako pronaći proizvode bez laktoze – od mlijeka, sireva, kruhova, keksa itd. Ovaj trend prati i farmaceutska industrija koja shvaća koliko ovo stanje može negativno utjecati na našu svakodnevicu.

Tako je Belupo tržištu predstavio NEOFEN unaprijeđene formulacijeNEOFEN neo-forte, bezreceptni lijek koji sadrži 400 mg ibuprofena, indiciran za liječenje blage do umjerene boli, a dolazi u novom farmaceutskom obliku kapleta prilagođenom za lakše gutanje. NEOFEN neo-forte formuliran je tako da ne sadrži laktozu te je posebno pogodan za pacijente koji su intolerantni na laktozu. Također, prednost ove nove formulacije je da ne sadrži škrob, niti boje u ovojnici.

Određene mliječne namirnice ne sadrže veliku količinu laktoze, pa ih oni intolerantni na nju lakše podnose. Takve namirnice su, primjerice, margarin, jogurt i tvrdi sirevi. To će posebice razveseliti one koji se ne mogu tako lako odreći mliječnih namirnica. S druge strane, oni koji žele u potpunosti izbaciti laktozu iz svojeg života alternativu mogu pronaći u biljnim napicima i njihovim prerađevinama.

Belupo 3
FOTO: Getty Images

Uspostava dijagnoze intolerancije na laktozu

Ako primijetimo da nam laktoza stvara probleme u svakodnevnom životu, možemo samoinicijativno izbaciti namirnice koje nam smetaju ili se odlučiti da svoju dijagnozu i potvrdimo. To ćemo najlakše učiniti:

  • izdisajnim testom kojim se ispituje količina vodika u dahu prije i nakon konzumacije laktoze  
  • krvnom pretragom kojom se ispituje količina enzima u našoj krvi dva sata nakon uzimanja testne doze laktoze
  • endoskopijom, odnosno pregledom gornjeg dijela probavnog sustava.

Jednom kad se uspostavi dijagnoza, preporučljivo je izbaciti laktozu iz prehrane uz pomoć alternativnih prehrambenih namirnica. Iako ova dijagnoza nije opasna po život, ona itekako može negativno utjecati na našu svakodnevicu i pritom nas ometati u dnevnim aktivnostima, koje posljedično nećemo moći izvršavati na zadovoljavajući način.

Svijest o ulozi prehrane, životnih navika te zdravom načinu života sve brže raste i zato industrije prate kretnje potrošača koji su osviješteni, zahtjevniji i educiraniji. Intolerancija na laktozu raširen je problem u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a pripravci bez laktoze pridonose lakšoj kontroli simptoma.

Napredak farmaceutske tehnologije omogućava sve bolje formuliranje tableta te osluškivanje potreba potrošača. Ako trebate analgetik, a pritom ste intolerantni na laktozu, NEOFEN neo-forte je odličan odabir provjerene Belupo NEOFEN kvalitete.

Belupo 2

* Plaćeni oglas o lijeku

Neofen neo-forte sadrži ibuprofen. Za oralnu primjenu. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Belupo po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.83 / 5   6

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu