Palenta dijeta: Traje 4 dana, a neki se kunu da pruža osjećaj sitosti i topi kilograme! Evo mišljenja nutricionistice

Palenta dijeta

Uspijevate li se držati novogodišnjih odluka? Jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka je mršavljenje. Odlučili ste isprobati još jednu dijetu koja će sigurno dati rezultate. Informirali ste se i pročitali pozitivna iskustva – mora raditi i u vašem slučaju. Obećali ste sebi da ćete ovaj put izdržati jer želite skinuti suvišne kilograme i konačno se počastiti novom odjećom o kojoj sanjate. 

Otprilike ovako izgleda unutarnji govor prosječne osobe koja godinama pokušava skinuti višak kilograma te eksperimentira s novim dijetama. Jedna od dijeta koja zvuči obećavajuće jest palenta dijeta. Kada ste čuli za ovu dijetu, možda ste pomislili kako ne može funkcionirati jer ste se naslušali da ugljikohidrati “debljaju”. Kako odjednom dijeta s palentom? Vjerojatno ste osjetili olakšanje jer zapravo možete jesti ugljikohidrate i usto mršavjeti

Kada vaše razmišljanje o prehrani i dijetama ide u ovom smjeru, znajte da ste u slijepoj ulici. Drugim riječima, sve dok se povodite za još jednom dijetom popularnom na internetu i u (modnim) časopisima, to pokazuje da vam nedostaje osnovnog znanja o pravilnoj prehrani te zdravom i održivom mršavljenju. 

No, ne trebate se kriviti zbog toga. Puno je dezinformacija koje zbunjuju i teško je znati što funkcionira, a što ne. Kada dođete do te točke, možda je najbolje angažirati stručnjaka u području prehrane koji će vam uštedjeti živce, novce i vrijeme, ali i poštedjeti vas potencijalnih zdravstvenih rizika. 

Palenta dijeta - iskustva
FOTO: Shutterstock

Palenta dijeta – iskustva 

Pogledajmo najprije kako izgleda palenta dijeta. Prvo što dijeta s palentom obećaje je ono što svi želimo čuti i čemu se nadamo:

  • kratkog je trajanja
  • kilogrami brzo odlaze. 

Točnije, traje samo četiri dana, ali ako se ne borite s viškom kilograma, već pretilošću, neće zvučati uvjerljivo. Nadalje, zašto baš palenta za dijetu? Ovo su glavni razlozi koje navode zagovornici ove dijete:

  • palenta je bogata vlaknima koja daju duži osjećaj sitosti 
  • 100 g kuhane palente sadrži samo 70 kcal
  • vlaknima iz palente regulira se probava
  • dok ste na palenta dijeti, smijete unijeti do 1.500 kcal. 

Svi se navedeni razlozi mogu tako lako opovrgnuti da će vam sve postati jasno čak i ako nemate dovoljno znanja o prehrani. Zato pažljivo pročitajte sljedeće retke jer će vam ove informacije pomoći da razmislite još jednom prije nego se ponovno odlučite za neku dijetu. 

Nema univerzalnog kalorijskog deficita
FOTO: Shutterstock

Nema univerzalnog kalorijskog deficita!

Krećemo od općih informacija o procesu mršavljenja i pravilnoj prehrani. Da biste mršavili, potrebno je zadovoljiti samo jedan uvjet, a to je kalorijski deficit. Drugim riječima, to znači da unosimo manje kalorija nego što potrošimo kako bismo potaknuli organizam na trošenje zaliha. 

Kako se u palenta dijeti sugerira unos do 1.500 kilokalorija (kcal), taj kalorijski deficit je postignut. Međutim, ono što je problematično u unaprijed definiranom broju kalorija jest što to uopće ne mora biti vaš broj kalorija za mršavljenje. 

Točnije, svaka bi odrasla osoba mogla smršavjeti kalorijskim deficitom koji se postiže unosom 1.500 kcal na dan, no nekome će taj kalorijski deficit biti prevelik i usporit će mu metabolizam. Da biste bili u kalorijskom deficitu, najprije se na temelju vaše dobi, trenutne težine, visine, godina, spola i razine fizičke aktivnosti izračunava broj kalorija na dnevnom nivou koji vam je potreban da biste i dalje zadržali trenutnu težinu. 

Tek kada znamo vaš broj kalorija za održavanje vaše trenutne tjelesne težine možemo znati koji vam je broj kalorija potreban za mršavljenje, odnosno kalorijski deficit. U pravilu se oduzima do 500 kcal. To bi značilo da ćete gubiti oko 0,5 kg tjedno, a možda i više ako uvedete redovitu fizičku aktivnost.

Zašto se ne oduzima više kalorija? U tom slučaju možete biti gladni, umorni, imati probleme s probavom i zatvorom, a odrazit će se i na vaše raspoloženje tako što ćete postati razdražljivi i nervozni. U takvom će vam se stanju biti još teže držati se tako niskog kalorijskog unosa. 

Ako ste u prevelikom kalorijskom deficitu, to se može odraziti na vaše raspoloženje
FOTO: Shutterstock

Ako trebate skinuti veći broj kilograma, npr. 15 i više kilograma, morat ćete biti u kalorijskom deficitu neko vrijeme, odnosno nekoliko mjeseci pa čak i cijelu godinu. Kako mršavite, vaš se kalorijski unos redefinira. Pogledajmo to na konkretnom primjeru. 

Osoba A želi skinuti 20 kg i, kako bi zadržala trenutnu težinu, treba dnevno unijeti 2.300 kcal. Kako osoba A želi smršavjeti, stavlja se u kalorijski deficit koji u ovom slučaju može biti između 2.000 i 1.800 kcal. Nakon npr. dva mjeseca osoba A uspjeva skinuti nekoliko kilograma. 

Sada ima novu težinu koja se ponovno ubacuje u formulu za izračun kalorija, a možda je u međuvremenu uvela i redovitu fizičku aktivnost, što se također uzima u obzir kod izračuna kalorija. Osoba A i dalje želi mršavjeti, pa se nastavlja s kalorijskim deficitom. 

Znate li da osobe koje pate od pretilosti zapravo imaju brži metabolizam? To znači da se osobi A sada metabolizam malo usporio i njoj više nije potrebno toliko kalorija za održavanje. S tih nekoliko kilograma manje da zadrži novu težinu trebat će joj možda 2.100 kcal. 

No, kako osoba A želi i dalje mršavjeti, određuje se novi kalorijski deficit, ovaj put to može biti između 1.800 i 1.600 kcal. Iz ovog primjera možete vidjeti da, ako sebe odmah stavite na za vas preniski kalorijski unos (u palenta dijeti odmah na 1.500 kcal), kasnije nećete imati prostora za dodatno smanjenje kalorija u skladu s kilogramima koje gubite. 

Točnije, možete si znatno usporiti metabolizam i vaš će organizam doći do točke kada više nećete moći mršavjeti ili ćete morati ići u još drastičniji kalorijski deficit. Drugim riječima, dovest ćete vaš organizam do iscrpljenosti i panike što će rezultirati prekidom dijete i jo – jo efektom

Kao što vidite iz ovog primjera, nema univerzalnog kalorijskog deficita za sve. Osim toga, tijekom procesa mršavljenja trebate napraviti izračun novog kalorijskog unosa, uzeti u obzir vašu dob, spol, zdravstveno stanje, moguće alergije i intolerancije itd. 

Više o tome pročitajte u članku “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Palenta u dijeti
FOTO: Shutterstock

Palenta u dijeti

Sada možemo komentirati palentu kao “ključnu” namirnicu za mršavljenje zbog udjela vlakana i malo kalorija. Pogledajmo najprije nutritivni sastav palente na 100 g proizvoda koji nije termički obrađen:

  • 346 kcal
  • 80 g ugljikohidrata
  • 3,9 g vlakana
  • 10,5 g proteina. 

U procesu mršavljenja i općenito namirnice se važu u svojem sirovom obliku jer nutritivne vrijednosti namirnice ne podrazumijevaju termičku obradu. Tu razliku možete vidjeti kada kupite npr. suhi slanutak i slanutak iz konzerve koji je već termički obrađen. 

Zato se 70 kcal palente odnosi na 100 g već kuhane, odnosno termički obrađene palente. Drugim riječima, 70 kcal kuhane planete odnosi se na samo 20 g suhe palente. U tih 20 g palente dobivate jedva jedan gram vlakana. No, palenta u dijeti jede se za sva tri glavna obroka. 

U palenta dijeti palenta se najčešće jede s nekim mliječnim proizvodom poput kefira, jogurta ili mladog sira, a uz to se konzumira i krastavac ili rajčica. I tako sva četiri dana, a količina palente se povećava. 

Ova će dijeta, iako traje samo četiri dana, možda i stvoriti osjećaj da ste smršavjeli, ali ne vodi se principima pravilne prehrane i nije dugoročno održiva. Odnosno, ova dijeta na izbor daje svega nekoliko namirnica što znači da raznolikost kao jedan od glavnih principa pravilne prehrane nije ispoštovana. 

Raznolika prehrana je jedan od preduvjeta zdravlja
FOTO: Shutterstock

Raznolika prehrana je jedan od preduvjeta zdravlja

Raznolikost je iznimno važna jer tako našem organizmu osiguravamo sve potrebne vitamine, minerale, masti itd. Raznolikost znači kombinirati namirnice iz svih skupina piramide pravilne prehrane, a te su skupine:

Dakle, u proces mršavljenja uključujete sve ove namirnice, ali u skladu sa svojim individualno određenim kalorijskim deficitom. Tako organizmu dajete sve što mu je potrebno, a vi nemate zabranjene namirnice i svoj hormonski sustav održavate u ravnoteži

Osim toga, slijedeći principe pravilne prehrane individualno prilagođene vašim potrebama i vašem kalorijskom unosu sprječavate potencijalne nutritivne deficite, ali i poremećaje u prehrani

Uz pravilnu prehranu u kalorijskom deficitu važno je uvesti i redovitu fizičku aktivnost, posebice vježbe snage, kako biste spriječili skinny fat efekt. Osim toga, cilj vam je smanjiti i visceralno masno tkivo koje je opasnije od vidljivih masnih naslaga jer oblaže unutarnje organe. 

Pročitajte članak “Što jesti za mišićnu masu: Kako dobiti mišićnu masu, a izgubiti salo prehranom?“.

Palenta i dijeta mogu ići zajedno na način da palentu, kao i ostale žitarice, uključite u svoju prehranu
FOTO: Shutterstock

Jedite palentu, ali ne samo nju

Dakle, palenta i dijeta mogu ići zajedno na način da palentu, kao i ostale žitarice, uključite u svoju prehranu. Ne morate uopće jesti palentu ako je ne volite, ne morate je jesti svaki dan i ne morate je jesti isključivo u kombinaciji s mliječnim proizvodima. 

To znači da palenta nije čarobna namirnica, a sadrži i manje vlakana u odnosu na neke druge žitarice poput zobi i pira. Ova se dijeta lako mogla napraviti i u kombinaciji s pirovim ili rižinim grizom.

Ono što je ključno u palenta dijeti, a zbog čega se mršavi, jest kalorijski deficit do 1.500 kcal.

No, kao što smo već napomenuli, za vas to može biti prevelik kalorijski deficit kojim možete napraviti više štete nego koristi. Točnije, na samom ćete početku možda i vidjeti promjenu, no brzo ćete se vratiti na staro. Zato je bitno dobro se informirati i biti svjestan brojnih mitova u hrani

Hrana ima velik utjecaj na naše zdravlje i ne bismo se trebali tako lako prepuštati eksperimentiranju s dijetama. Ako se želite trajno pobrinuti za svoje zdravlje, zdrava prehrana neće biti dovoljna, već trebate cjelovito pristupiti svojem zdravlju. 

Ako ne znate otkud krenuti i zbunjeni ste, pročitajte članak “Imam višak kilograma, od kud da krenem? – 6 koraka nutricionistice“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu