Sirtfood dijeta: Imamo jelovnik po kojem je Adele smršavila 45 kg! Evo što o ovoj dijeti kaže nutricionistica

Sirtfood dijeta

Izgleda da popularnim dijetama nema kraja. Različiti nazivi dijeta obećavaju čuda, revolucionarne rezultate i brzo topljenje kilograma. Sve je podređeno cilju i onome što osoba koja pati od debljine želi čuti: 

 • brzo gubljenje kilograma
 • bezbolno gubljenje kilograma
 • gubljenje 10 kg u mjesec dana. 

Izjave ovakvog tipa uvijek uzmite s rezervom i preispitajte koliko su takve dijete zdravstveno rizične. Nije toliko teško izgubiti suvišne kilograme, koliko je teško zadržati tjelesnu težinu koju ste postigli. To jedino mogu omogućiti trajna promjena prehrambenih navika i promjena životnog stila. 

Pročitajte članak “Zdrava prehrana nije dovoljna: Na ovih 10 stvari trebate paziti da biste bili zdravi“.

Znate li da se popularne dijete temelje na istom principu – kalorijskom deficitu? No, one takav kalorijski deficit najčešće postižu izbacivanjem pojedinih skupina namirnica što nije u skladu s principima pravilne prehrane. 

Drugim riječima, jedini način za gubitak suvišnih kilograma je postizanje kalorijskog deficita. Ne postoji drugi način kako izgubiti kilograme, ne postoji čarobna pilula, režim vježbanja ili napitak koji će otopiti kilograme, ako nema kalorijskog deficita. 

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

U javnosti je odjeknula vijest o novoj popularnoj dijeti poznate pjevačice Adele pomoću koje je izgubila oko 45 kg, a riječ je o sirtfood dijeti. Pogledajmo o čemu je točno riječ i odgovara li sirtfood dijeta nutricionističkim preporukama. 

Sirtfood namirnice
FOTO: Shutterstock

Sirtfood dijeta – namirnice

Sirtfood dijeta predstavlja jedan zanimljiv koncept prehrambenog režima koji za cilj, osim postizanja kalorijskog deficita, ima i podizanje razine proteina koji se nazivaju sirtuini. Naime, riječ je o skupini proteina za regulaciju metabolizma. 

Kao što vidimo, i ova dijeta se temelji na kalorijskom deficitu bez kojeg nema mršavljenja. Prvi i općenito jedini uvjet za gubitak kilograma je tako zadovoljen, no ključno je da putem određenog režima prehrane zadovoljavamo sve nutritivne potrebe našeg organizma.

Sirtfood dijeta, nadalje, fokus stavlja na izbor namirnica koje podižu razinu sirtuina, već spomenutih proteina. Ovo su sirtfood namirnice

Riječ je o nutritivno bogatim i neprerađenim namirnicama koje su i općenito poželjne u prehrani. Sirtfood dijeta se provodi tako da je osoba u kalorijskom deficitu dok ne izgubi željeni broj kilograma, a tijekom procesa mršavljenja fokus se stavlja na sirtfood namirnice.

Sirtfood smoothie
FOTO: Shutterstock

No, poseban je naglasak stavljen na smoothie koji kombinira nekolicinu navedenih namirnica:

 • kelj
 • rikola
 • peršin
 • celer
 • zelena jabuka
 • limun
 • đumbir
 • matcha čaj. 

Važno je napomenuti da ne postoje znanstvene studije koje potvrđuju da je izbor baš ovih namirnica zaslužan za ono što se navodi u dijeti.

Pripisivanje tzv. čarobnih svojstava pojedinoj namirnici je nepotrebno jer nas niti jedna namirnica sama po sebi ne može učiniti zdravima ili nezdravima, već se uvijek gleda cjelokupna prehrana.

Zapravo, takvo isticanje čudotvornih ili pak štetnih stavki pojedine hrane stvara poligon za kreiranje mitova o hrani koji potiču strah od pojedine hrane. Vrlo je važno rasvijetliti nepotrebne i štetne mitove o hrani

Najčešće zbog takvog pristupa hrani dolazi i do poremećaja u prehrani i stvaranja osjećaja krivnje, anksioznosti i straha kod osoba koje žele smršaviti ili promijeniti prehranu. 

Netko tko se drži jednog od principa pravilne prehrane, a to je raznolikost, zasigurno na svojem tanjuru nađe rikolu, kelj, orahe i druge nabrojane namirnice. Na prvi se pogled ova dijeta čini bezopasna, sve dok se ne razmotre faze dijete. 

Sirtfood dijeta - jelovnik po danima
FOTO: Shutterstock

Sirtfood dijeta – jelovnik po danima 

Naime, u prvoj fazi sirtfood dijeta sugerira unos od samo 1.000 kalorija dnevno, a koje se unose kroz tri smoothieja i jedan obrok bogat sirtfood namirnicama. Režim od 1.000 kalorija dnevno provodi se prva tri dana. 

U drugoj se fazi unos kalorija povećava s 1.000 na 1.500 kalorija, broj smoothieja se smanjuje na dva, dok se broj obroka povećava s jedan na dva obroka dnevno. U trećoj fazi nastavlja se trend smanjivanja broja smoothieja, a povećanja obroka

Ono što je problematično kod ove dijete je prije svega definiran unos kalorija. Odrasle osobe nikako ne bi trebale unositi samo 1.000 kalorija dnevno, čak i kada žele smršaviti. Svaki kalorijski deficit u početku općenito brže polučuje rezultate jer se najprije gubi voda, a tek onda masno tkivo. 

Nadalje, za pojedine osobe ovo može biti drastičan rez kalorija, što rezultira usporavanjem metabolizma, umorom i osjećajem gladi. Ne postoji univerzalni unos kalorija za sve koji žele smršaviti, već se kalorijski deficit određuje isključivo inidividualno. 

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Kod zdravog mršavljenja osoba treba započeti s blagim kalorijskim deficitom, u pravilu 250 – 500 kalorija manje od kalorijskog iznosa potrebnog za održavanje trenutne težine. S vremenom, kako se kilogrami tope i mijenja metabolizam, korigira se i unos kalorija. 

Razlog tome nije samo sprječavanje gladi, već i očuvanje mišićne mase i sprječavanje usporavanja metabolizma. Ono što se nikako ne želi postići jest tzv. skinny fat izgled, kada tijelo postane mlohavo zbog naglog gubitka kilograma. 

Proces mršavljenja treba obuhvatiti i trajnu promjenu prehrambenih navika, naučiti pojedinca kako napraviti uravnotežene obroke u skladu s njegovim ciljevima i potrebama.

Uvođenje tzv. specijalnih obroka poput smoothieja, koji stvara dojam superiornog obroka naspram ostalih uravnoteženih obroka, u tome ne pomaže. 

Osim toga, smoothieje je poželjno izbjegavati u kalorijskom deficitu jer se njima postiže slabija sitost u odnosu na cjeloviti obrok. Smoothiejima je lako unijeti suvišne kalorije, pa su oni dobra opcija za osobe koje se zapravo žele udebljati. 

U kalorijskom deficitu vrlo je važno povećati unos proteina radi postizanja sitosti i očuvanja mišićne mase
FOTO: Shutterstock

U kalorijskom deficitu vrlo je važno povećati unos proteina radi postizanja sitosti i očuvanja mišićne mase. Cilj kalorijskog deficita je gubljenje suvišne masnoće, a ne mišića. Zato prečice ne postoje i provjerena formula koja daje dugoročne, održive i sa stajališta zdravlja prihvatljive rezultate je:

 • kalorijski deficit temeljen na principima pravilne prehrane
 • redovita fizička aktivnost, posebice vježbe snage radi očuvanja mišićne mase
 • strpljivost. 

Naravno, ovdje treba voditi računa i o kvaliteti sna, dovoljnog unosa tekućine i sl. Iako težimo čim prije stići na cilj i izgubiti suvišne kilograme, ne želimo tzv. jo-jo efekt i zdravstvene tegobe. 

Pozitivne i negativne strane sirtfood dijete

Ocijenimo sada sirtfood dijetu. Pozitivne strane su:

 • prehrana temeljena pretežito na biljnim namirnicama
 • poticanje povećanja unosa zelenog povrća
 • naglasak na nutritivno bogatim namirnicama. 

Negativni aspekti sirtfood dijete su:

 • unaprijed definiran kalorijski unos koji nije primjenjiv za sve 
 • premali početni kalorijski unos 
 • opasnost od usporavanja metabolizma i gubitka mišićne mase zbog premalog kalorijskog unosa
 • prebrz gubitak kilograma zbog čega se povećava opasnost od vraćanja kilograma
 • glorificiranje pojedinih namirnica 
 • veća vjerojatnost osjećaja gladi i umora zbog premalog kalorijskog unosa i smoothieja s kojima se postiže manja sitost
 • ne mijenja trajno prehrambene navike
 • upitna održivost postignute željene težine. 

Kao što vidimo, sirtfood je samo još jedan pokušaj dobivanja na popularnosti i obećanja čuda. Ova dijeta može biti drastična promjena za osobe čija je prehrana i općenito manjkava i nepravilna. 

Naglasak na tzv. sirtfood namirnicama dobar je pokušaj uvjeravanja u ispravnost ove dijete. No, prehrana ionako treba biti nutritivno bogata i raznolika, pa bi se na popisu trebale naći sve skupine namirnica, od voća i povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, do nemasnog mesa, jaja, nemasnih mliječnih proizvoda, sjemenki i orašastih plodova. Naravno, u skladu sa zdravstvenim stanjem pojedinca. 

Sirtfood dijeta - iskustva
FOTO: Shutterstock

Sirtfood dijeta – iskustva 

Iako je poznata pjevačica Adele uspjela skinuti višak kilograma zahvaljujući sirtfood dijeti, imajte na umu da je bila vođena nutricionističkim timom i tako je njezino zdravlje bilo pod nadzorom. 

Vaša osobna iskustva, ako odlučite slijediti ovu dijetu, mogu biti pozitivna u smislu gubitka kilograma. No, imajte na umu da vam to ne bi trebao biti cilj sam po sebi bez zadovoljenja svih nutritivnih potreba organizma, održivosti postignute težine te promjena prehrambenih navika. U konačnici, ne želite skinny fat izgled i celulit, koji su lako mogući kod naglog gubitka kilograma i drastičnog kalorijskog deficita. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu