Visceralno masno tkivo: Mogu ga imati i oni koji nisu vidno pretili! Evo zašto je salo oko trbuha najopasnije za zdravlje

Visceralno masno tkivo

Masno tkivo je vrsta tkiva čiju količinu možemo kontrolirati putem unosa hrane, odnosno energetske ili kalorijske vrijednosti hrane. Ima svoju ulogu u termoregulaciji i mehaničkoj zaštiti, no prekomjerna količina masnog tkiva nije prihvatljiva sa zdravstvenog, a često i sa estetskog stajališta. 

No, znate li da postoje dvije vrste masnog tkiva? To su:

 • potkožno masno tkivo
 • visceralno masno tkivo

Visceralno masno tkivo nosi veće zdravstvene rizike jer, oblažući unutarnje organe, povećava rizik od inzulinske rezistencije i metaboličkih poremećaja. Ovaj tip masnog tkiva mogu imati i osobe koje imaju sasvim normalnu tjelesnu težinu ili čak osobe koje smatramo mršavima

Pročitajte članak “Debljina je bolest i ne liječi se dijetom: Nutricionistica otkriva kako trajno promijeniti stil života, navike i uvjerenja o hrani i tijelu“.

Visceralno masno tkivo nosi veće zdravstvene rizike
FOTO: Shutterstock

Visceralno masno tkivo – vrijednosti 

Vjerojatno vam je poznato mjerenje sastava tijela u okviru kojeg se najčešće spominje udio masnog i mišićnog tkiva. No, prilikom određivanja sastava tijela, primjerice na dijagnostičkim vagama, u obzir se uzimaju masno tkivo i ostatak nemasne tjelesne mase. Točnije, u obzir se uzimaju ovi parametri:

 • mišićno tkivo
 • koštano tkivo 
 • udio vode u tijelu
 • indeks tjelesne mase
 • udio visceralnog masnog tkiva
 • tjelesna težina
 • bazalni metabolizam. 

Dijagnostičke vage mogu u određenom postotku odrediti navedene parametre, no da bismo imali cjelokupnu zdravstvenu sliku, potrebno je napraviti i sljedeće:

 • mjerenje obujma struka
 • mjerenje obujma bokova
 • mjerenje obujma drugih pojedinih dijelova tijela (opcionalno)
 • medicinske pretrage (krvna slika, krvni tlak, šećer u krvi itd.). 
U procesu mršavljenja dodatna pomoć pri praćenju napretka su i fotografije te praćenje gubitka viška kilograma po odjeći. Također, vizualni prikazi postotka tjelesne mase mogu pomoći u približnom određivanju istog.

Dijagnostičke vage djeluju na principu bioelektričnog otpora tako da su stopala i dlanovi položeni na elektrode. Tkiva se razlikuju po električnoj provodljivosti što vagi omogućuje da prepozna različite vrste tkiva u tijelu.

Krenimo od raspona vrijednosti za svaki od navedenih parametara. Najprije pogledajmo raspon vrijednosti za mišićno tkivo:

Ove vrijednosti vidljive su na dijagnostičkoj vagi.

Indeks tjelesne mase

Važno je napomenuti da osobe koje redovito vježbaju s utezima ili povećim težinama očekivano imaju i veći postotak mišićne mase. Budući da je mišićno tkivo teže od masnog, takvi pojedinci mogu imati i nešto viši indeks tjelesne mase

Zato za osobe koje imaju veći postotak mišićne mase treba drugačije tumačiti indeks tjelesne mase. Drugim riječima, osobe s većom mišićnom masom imaju veću tjelesnu težinu i time veći indeks tjelesne mase, a da im je visceralno masno tkivo u normalnim vrijednostima ili nisko.

Vrijednosti indeksa tjelesne mase kreću se u ovim rasponima:

 • < premršavost ili smanjena tjelesna težina (teška pothranjenost)
 • 16 – 17 mršavost (umjerena pothranjenost)
 • 17 – 18,5 lagana pothranjenost
 • 18.5 – 24,99 normalna tjelesna težina
 • 25 – 29,99 povišena tjelesna masa
 • 30 – 34,99 pretilost prvog stupnja
 • 35 – 39,99 pretilost drugog stupnja
 • ≥ 40 pretilost trećeg stupnja. 

Normalni raspon udjela vode za žene 21 – 40 godina je više od 54 %, za žene 41 – 60 godina 53 % i za žene starije od 60 godina 51 %. Za muškarce 21 – 40 godina normalni udio vode je 57 %, 41 – 60 godina 56 % i za starije od 60 godina 54 %. 

Pročitajte članak “Pretilost – posljedice na zdravlje, kako izračunati, liječenje“.

Mjerenje masnog tkiva

Potom slijedi mjerenje masnog tkiva, točnije visceralne masnoće koja nosi sa sobom veći zdravstveni rizik jer se nakuplja u trbušnoj šupljini oko organa. Osim pomoću dijagnostičke vage, za mjerenje masnog tkiva može poslužiti i kalkulator potkožnog masnog tkiva

Takvi kalkulatori dostupni su online, a traže se ovi parametri:

 • visina
 • težina
 • dob
 • spol
 • način mjerenja (metar ili kaliper). 

Što se tiče dijagnostičkih vaga, one u svojem mjerenju razlikuju visceralno masno tkivo i postotak tjelesnih masti. Tako se vrijednosti za visceralno masno tkivo kreću u sljedećim rasponima:

Dakle, kod mjerenja sastava tijela vrijednost visceralnog masnog tkiva jedan je od najvažnijih pokazatelja uz obujam struka, kao i postotak tjelesnih masti čije su vrijednosti sljedeće:

Postoje i druge metode mjerenja potkožnog masnog tkiva, a neke od njih su:

 • antropološka mjerenja
 • mjerenje kaliperom 
 • podvodna mjerenja
 • skeniranje tijela x zrakama različitih energija (DEXA sken). 

Oblik tijela

Kada gledamo oblik tijela, generalno postoje dva osnovna oblika – kruška i jabuka. Oblik kruške imaju osobe kod kojih se višak masnog tkiva najviše prikuplja u donjem dijelu tijela, odnosno na bokovima i bedrima.

Oblik jabuke karakterizira nakupljanje masnog tkiva većim dijelom oko trbuha. Nažalost, ovaj tip tijela ima veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja upravo zato što je višak masnog tkiva oko vitalnih organa. 

Žene koje su oblika kruške ulaskom u menopauzu vrlo vjerojatno će prijeći u oblik jabuke zbog hormonalnih promjena. Zato je važno održavati normalnu tjelesnu masu tijekom cijelog života, a visceralno masno tkivo ne ovisi samo o unosu (suvišnih) kalorija, već i o kvaliteti prehrane. To je i razlog zašto mršave osobe ili osobe s normalnom tjelesnom težinom mogu imati povišeno visceralno masno tkivo

Oblik jabuke karakterizira nakupljanje masnog tkiva većim dijelom oko trbuha
FOTO: Shutterstock
Ako niste u mogućnosti izmjeriti visceralno masno tkivo, vodite se opsegom struka.

Tako su žene čiji je opseg struka, mjeren u razini pupka, veći od 80 cm u povišenom zdravstvenom riziku, dok opseg struka veći od 88 cm predstavlja znatno povećani rizik. 

Za muškarce povećani zdravstveni rizik predstavlja struk od 92 cm i više, a znatno veći zdravstveni rizik predstavlja opseg struka od 102 cm i više. 

Kako otopiti visceralnu masnoću?

Ako smatrate ili ste utvrdili da su vaše visceralne masnoće povišene, vjerojatno se pitate kako otopiti visceralnu masnoću. Prvi korak je određivanje vašeg cilja, točnije, trebate li smršavjeti ili samo promijeniti prehrambene navike. 

Skidanje potkožne masnoće rješava se pravilnom prehranom u skladu s individualnim potrebama. To znači da najprije fokus stavite na one skupine namirnica koje su potrebne vašem organizmu za normalno funkcioniranje. Potom obratite pažnju na namirnice čiju konzumaciju treba svesti na minimum, posebice ako imate povišene visceralne masti. Više o tome saznajte u članku “‘Nezdrava hrana’: Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru“.

No, imajte na umu da je prehrana samo jedan aspekt iako ima utjecaj u velikom postotku. Na svoj tanjur uvrstite povrće u raznim bojama koje treba zauzeti polovicu istog, jednu četvrtinu ispunite kvalitetnim bjelančevinama, a drugu četvrtinu cjelovitim žitaricama ili mahunarkama. 

Potaknite probavu i dodatnu potrošnju svakodnevnim hodanjem i redovitom tjelesnom aktivnošću. Ako patite od viška kilograma i ne znate otkud krenuti, pročitajte članak “Imam višak kilograma, odkud da krenem? – 6 koraka nutricionistice“.

Ako je vaš cilj rekompozicija tijela, odnosno istovremeno dobivanje mišićne mase i skidanje viška masti, ovo je moguće ako je prošlo dugo razdoblje bez treniranja ili ako ste početnik. Više o tome pročitajte u članku “Što jesti za mišićnu masu: Kako dobiti mišićnu masu, a izgubiti salo prehranom?“.

Suprotno, ako inače trenirate, a želite skinuti višak masti, tada ćete najprije krenuti s procesom mršavljenja, a onda raditi na povećanju mišićne mase. Da biste ostali motivirani i pratili napredak, poslužite se sljedećim metrikama u kućnoj varijanti:

 • mjerenje obujma struka u visini pupka
 • mjerenje obujma bokova
 • mjerenje bedara, natkoljenica, nadlaktica, prsa
 • fotografiranje s prednje, bočne i stražnje strane u donjem rublju
 • vaganje
 • praćenje po odjeći ili rupici na remenu.
Kako otopiti visceralnu masnoću
FOTO: Shutterstock

Pritom kao najvažniji pokazatelj uzmite u obzir mjerenje struka, a rezultate upisujte svaka dva tjedna tako da odredite jedan dan u tjednu kada ćete se ujutro na prazan želudac izvagati i izmjeriti. Ako trenirate, nemojte se previše oslanjati na vagu jer je, kao što je rečeno, mišićno tkivo teže od masnog. 

Ako vam je putem medicinskih pretraga utvrđeno da imate povišeni kolesterol, povišeni krvni tlak, šećer ili krvna slika nije uredna, svakako nakon 2 – 3 mjeseca obavite ponovno pretrage nakon promjene prehrambenih navika i životnog stila. 

I za kraj, zapamtite da smanjenjem visceralnog masnog tkiva smanjujete rizik od metaboličkih poremećaja i bolesti srca. Radije se fokusirajte na ono što biste trebali jesti, a ne jedete, nego da se krivite zbog previše brze hrane. U prehrani za sve ima mjesta, ali nakon što smo organizmu osigurali potrebno. 

Pročitajte članak “Top 10 jela za srce: Nutricionistica otkriva koja je hrana dobra za srce, a koju treba izbjegavati“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu